Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 10:50 1 679 20

Цветан Цветанов: На Балканите се надига скептицизъм

  • македония

Последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона

Цветан Цветанов: На Балканите се надига скептицизъм - 1

След отказа за започване на преговорите за членство със Северна Македония от страна на ЕС в региона започна да се възвръща отпечатъкът на евроскептицизма. Това предупреждава в декларация Евро-атлантически център за сигурност.

Последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона. В същото време на власт в Скопие може да дойде анти-българско правителство. Подобен сценарий е в ущърб на България. Така този теоретичен спор в Брюксел може да има реални негативни последици за влиянието, сигурността и позиционирането на България на Балканите, предупреждава Центъра на Цветан Цветанов.

Декларация относно блокирането на започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония

След отказа за започване на преговорите за членство със Северна Македония от страна на ЕС в региона започна да се възвръща отпечатъкът на евро-скептицизма. Македонското общество се почувства предадено от стара Европа. В името на разрешаването на емоционално натоварени исторически въпроси (с договора за добросъседство с България и договор за името с Гърция), правителството на Заев пое вътрешнополитически риск. Така отказът на ЕС доведе до насрочване на предсрочни парламентарни избори и опасност на власт да дойде политическа сила с ясна анти-българска реторика, отлагала влизането в НАТО.

Последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона. След срещата на Европейския съвет, сръбският президент аргументира стратегическите си отношения с Русия и Китай именно с невъзможността на ЕС да удовлетвори желанията на страните от региона. Той ясно заяви, че Западните Балкани не могат да разчитат на ЕС. И затова стартира инициативата „Малък Шенген“ с Албания и Северна Македония.

Свидетели сме на момент, в който като руски съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните Балкани за сметка на ЕС и НАТО, докато френският президент Макрон в публични изказвания се обявява за нова визия в партньорството с Русия. В същото време на власт в Скопие може да дойде анти-българско правителство. Подобен сценарий е в ущърб на България. Така този теоретичен спор в Брюксел може да има реални негативни последици за влиянието, сигурността и позиционирането на България на Балканите.

Категорично подкрепяме резолюцията на Европейския парламент в полза на започване на преговори със Северна Македония и се надяваме, че ЕС ще успее да преодолее различията си, оценявайки усилията на Скопие и интересите на България и другите страни-членки в региона.

На фона на този развой на събитията, България трябва да продължи да задълбочава отношенията си със Северна Македония, не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А що

    24 2 Отговор
    се дава гласност на доказани престъпници вместо да лежат зад решетките ???
  • 2 Ванга 2019

    20 2 Отговор
    Оставка на Цв. Цв. :)
  • 3 Онзи

    21 1 Отговор
    цвичкаааа - цвичкааааа и ти си един блюдолизец !!!
  • 4 Жоро

    19 1 Отговор
    Смазани ли са въжетата на асансьора.

    Коментиран от #17

  • 5 Паисий е жив

    17 1 Отговор
    част от скептицизма е щото си купи евтино апартаментче, а останалите изплащаме жилищата си по 20 год.
  • 6 Коментар📝

    17 1 Отговор
    Тоя ЛИСУНГЕР ДА ГО НЕВИЖДАМ ЧЕ ПИЕМ 3 КАФЕТА НА ЕКС

    Коментиран от #19, #20

  • 7 много ми идват тия двамата в един ден

    17 0 Отговор
    За Балканите не знам , но у нас от Пъпеши и Тикви какво друго да се очаква , аз винаги получавам стомашно разстройство от тях и това не е скептицизъм , а реално неразположение.
  • 8 Хасан

    3 12 Отговор
    Браво точен и пълен коментар.
  • 9 Браво

    13 2 Отговор
    много точен анализ. А нещо за физкултурното възраждане на Западните Балкани ще има ли? Питам за един приятел, смята да изнася в Косово смесени успоредки.
  • 10 ХЕИ

    8 1 Отговор
    Време е „Лаборатория за управление на рискове“ и " Евро-атлантически център за сигурност" да се обединят и да си правят изследвания-предимно да си взимат секрети.
  • 11 Гост

    9 0 Отговор
    То и в БГ се надигна анти Цветанизъм ама какво от това човекът си ползва асансьора харчи си паричките а ние продължаваме да дращим оплаквания по форумите...
  • 12 екзактен мошеник

    10 1 Отговор
    Цоци сега от къде цоцка с този ''Евро-атлантически център за сигурност'' ? От ЦРУ-то ли ?
  • 13 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Тя България така е цъфнали, отишъл да оправя другите държави....... Искат пълен контрол над тях..... Шепа шайка искат да командват и други държави....... Кво ги интересува Северна Македония..... Те като влязат в ес тогава ще видят за какво иде реч.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бисмарк

    5 0 Отговор
    ти кой си бе м......ъ......шо
  • 16 Onq s konq

    3 0 Отговор
    Цветане, я кажи кой ще спечели изборите в София. Щот аз само на твоите социологически проучвания вервам, до сега винаги си познавал.
  • 17 параметър

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Не са ама той ще ги смаже някой ден
  • 18 анонимен

    3 0 Отговор
    Цецооуууу как е асансьора бе? ???? Върви ли? Върви ли? ?
  • 19 анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Апа аз като го видим Цецко пие едно уиски с фъстъчки, после десет бири ,кана вино и отивам да го наповръщам на телевизора! Вече смених пет телевизора и файда няма!
  • 20 анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Апа аз като го видим Цецко пием едно уиски с фъстъчки, после десет бири ,кана вино и отивам да го наповръщам на телевизора! Вече смених пет телевизора и файда няма!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове