8 Ноември, 2019 14:40 1 731 13

Божанков: Полицията охраняваше изборния резултат на управляващите

  • явор божанков-
  • купуване на гласове-
  • горна оряховица

Той разказа как са се появили статии, че е предизвикал катастрофа, оставил детето си и е организирал гей парад

Божанков: Полицията охраняваше изборния резултат на управляващите - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатът и кандидат за кмет от БСП в Горна Оряховица Явор Божанков разказа пред бТВ за начина, по който са протекли изборите в града, за очернянето му и купуването на гласове.

"Поканиха ме в полицията по сигнал, който в последствие се оказа фалшив. Още на входа ме посрещна жена с камера и микрофон, която ме попита какво мисля за купуването на гласове. Показаха ми сигнала, който гласеше, че човек е принуждаван с шамари да гласува за мен. По-късно стана ясно, че сигналът е изпратен от имейл на човек с открадната самоличност и такъв сигнал никога не е имало. Викането ми в полицията и тази камера и микрофон в районното бяха постановка", съобщи Божанков.

Той разказа как са се появили статии, че е предизвикал катастрофа, оставил детето си и е организирал гей парад.

"Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът.

Той допълни, че големият компромат срещу него е пуснат 2-3 дни преди изборите: "Същата журналистка направи видео с подставени лица в селска кръчма, с трима души, които говорят за купуване на гласове и споменават моето име. По-късно това стана основание тези лица да бъдат задържани. Всичко това беше отразено публично и то повлия на моя резултат. Когато изборите минаха, в съда се оказа, че трите лица са заснети от човек със скрита камера, който е работил по граждански инициативи с моя конкурент от ГЕРБ Добромир Добрев", разказа Божанков.

Въпросният човек е многократно осъждан, последната му условна присъда е от миналата седмица и се оказа, че конкурентният кандидат за кмет го е изпратил да снима, отбеляза Явор Божанков. Той подчерта, че вече е късно хората да разберат истината, защото щетите са налице, а и същите тези камери ги е нямало в съдебната зала, за да отразят какво реално се е случило.

"Завършвам с протичането на един изборен ден в България. Според мен Алеко Константинов и в най-смелите си предположения в "Бай Ганьо прави избори" не е предполагал, че това може да се случи в модерна България", коментира депутатът.

В деня на изборите кандидатът от ГЕРБ е измервал резултатите с две социологически агенции. "Виждайки, че губи града, в този момент се случи нещо, което съм чувал, че се е случвало през 90-те години, но не съм очаквал да се случи в модерна България. Една частна охранителна фирма, която работи по договор с община Горна Оряховица беше активирана в горнооряховските села и започнаха да обикалят селата с два черни буса, с два мерцедеса и вадеха хората да гласуват. Така се печелят избори през 2019 г. в България", заяви Божанков.

За това деяние е подаден сигнал в прокуратурата, подкрепен с множество снимки. "Въпреки че имахме множество сигнали, подадени към полицията, не бяха взети никакви мерки.Това е една скована от страх структура, която по-скоро охранява изборния резултат на управляващите, отколкото да се грижи за провеждането на честни избори", отбеляза Божанков.

Той беше категоричен, че тези действия отвращават хората и изкривяват изборния процес. "Това е удар по демокрацията. Ще търся своите права в съда, но исках да обърна внимание как протича целият този процес, защото премиерът Борисов каза, че това е връщане към нормалността. Кое е връщане към нормалността - силова структура, частна охранителна фирма, месеща се в изборите, МВР, което стои безучастно, фалшиви статии и фалшиви новини. Това не е връщане към нормалността, а отчуждаване на българските граждани от изборния процес", добави Явор Божанков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    27 7 Отговор
    Браво на Божинков доказа че НОВА TV обслужва интереси на властта!(ГЕРБ и ДПС)!

    Коментиран от #2

  • 2 Божанков

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    И ТВ Европа(Дойче Зеле) също! :)
  • 3 ЪРП

    17 4 Отговор
    СНОЩИ В НОВИНИТЕ ПО БТВ ПОКАЗАХА КАК С ХИМИКАЛКИ С ИЗЧЕЗВАЩО МАСТИЛО СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!!!!
    НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ВСЕКИ ДА СИ НОСИ ХИМИКАЛ С КОЙТО ДА СИ ПОПЪЛВА!!!!
  • 4 СссереМ

    12 11 Отговор
    А защо не спомена за краденето на желязо и условната от 2005 та?

    Коментиран от #11

  • 5 ЪРП

    11 4 Отговор
    И НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИН КОЙТО ВЛИЗА В УРНАТА ДА ТЕСТВА НА НЕГОВО ЛИСТЧЕ ХИМИКАЛКАТА ,КОЯТО Е В УРНАТА!!!!!!! ........ЗА ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ ПОСЛЕ МАСТИЛОТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ И ДАЛИ В УРАНАТА СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!
  • 6 СссереМ

    12 6 Отговор
    Чудя се как НИКОЙ не е заснел или снимал тези черни бусове,и защо не каже името на фирмата?

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Све

    10 2 Отговор
    Ако БСП са опозиция, КЪДЕ СА ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПРОТЕСТИ ???
  • 9 Good

    4 4 Отговор
    Meka kitka
  • 10 Ляляля

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Делта гард се казва фирмата.
  • 11 СВД

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Спомена, но тук не са го отразили! Каза, че през 2005 г. е бил на 15 години.
  • 12 Маркс Енгелс и сина им Ленин

    1 0 Отговор
    Пра пра внучето Божанков
  • 13 ИВАН

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    ДО
    СссереМ-"ДЕЛТА ГАРД"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове