8 Ноември, 2019 20:03 2 113 17

Борисов: Ще се справим успешно и с Берлинския процес

  • бойко борисов

Старите дрязги и напрежения на Балканите трябва да останат в миналото, призова премиерът в реч в Женева

Борисов: Ще се справим успешно и с Берлинския процес - 1

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща "Стратегически диалог за Западните Балкани“ в Женева.

Според Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджът на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията, трябва да останат в миналото.

Борисов акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. "България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“, отбеляза министър-председателят.

Борисов напомни, че догодина на страната ни предстои да поеме тази високо отговорна задача, съвместно с Република Северна Македония. Борисов беше категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Бойко Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават, те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция.

Борисов насочи вниманието и върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани. "Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на "изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но – много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    14 1 Отговор
    С кокот сме са фанали сме са справили ...справихме са с СССР ша са справим и с ЕС за тоя берлински процес не бях чувал ама дупи да му е яко...
  • 2 555

    15 1 Отговор
    в българия е изтекал мозака яко. всеки дет има достатъчно клетки да гласува за другоносвен герб изчезва отнтука
  • 3 некойси

    25 1 Отговор
    Успех със справянето с Кьовеши от 02.01.2020 :)
    Дано гориш в ада!
  • 4 боцмана

    30 1 Отговор
    В България не останаха млади хора , той тръгнал на другите акъл да дава.
  • 5 не се разкейвай

    18 0 Отговор
    Какъв е този Берлински процес , я се концентрирай върху процеса в СГС дето те чака.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния софиянец

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "не се разкейвай":

    Сигурно Боко има предвид процеса срещу Георги Димитров.

    Коментиран от #14

  • 7 Село

    14 0 Отговор
    Ей Бойко ще почна ни баща ни майка ще ти устая некадърник мръсен американска подлога.
  • 8 El chochone

    19 0 Отговор
    Мразят ГЕРБ, защото не успяха да се справят с корупцията, защото все едни и същи печелят обществените поръчки, защото използват държавните институции за репресии и и оказване на натиск върху неудобните и политическите опоненти. Лидерска партия, ттам не искат да мислиш, а само да слушаш. Образованието генерира неграмотност, здравеопазването не е реформирано, щастливи са само тези дето са на хранилката. Манипулатори, убедени са, че са най - умните и незаменими, натегачи. Напълно зависими от Америка, купени телевизии, всичко е фалшиво

    Коментиран от #15

  • 9 Герб доказаха, че са Мошеници.

    16 0 Отговор
    Преди изборите агитираха, че ще намалят ДАНЪЦИТЕ, като спечелят кметските избори. Е спечелиха, без значение как, да го кажем за един миг само. Днес кмета на ПЛОВДИВ ОТ ГЕРБ КАЗА, ЧЕ ИСКА ДА НАМАЛИ ДАНЪЦИТЕ И ВЕДНАГА Горанов ГО ОТРЯЗА И КАЗА, ЧЕ ДАНЪЦИТЕ СА НИСКИ И НЕ МОЖЕ. В ГАБРОВО КМЕТА ИСКА ДА ВДИГА ДАНЪЦИТЕ. ЕЙ ГЕРБ, КВО ПРАИМ, КАК ДА СЕ ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ, КАТО НЕ УВЕЛИЧАВАТЕ ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА. АЗ ПИТАМ КАК ДА СТАНЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ, НИЕ НЯМАМЕ ДОХОДИ И РАБОТИМ. КВО ПРАИМ ГЕРБ. ВИЕ ОТНОВИ НИ ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ МОШЕНИЦИ, ОБЕЩАВАЩИ 2 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИ, А КАТО СПЕЧЕЛИТЕ 2 ДНИ СЛЕД ТЯХ ЗАБРАВЯТЕ, КАКВО СТЕ ОБЕЩАЛИ. ПОСЛЕ НАСАЖДАТЕ МНЕНИЕТО СИ, ЧЕ ПРОСПЕРИРАМЕ. Е НЯМА ДА СТАНЕ. ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПРОТИВ ВАС, ЗАЩОТО ЛЪЖЕТЕ, ВИЕ ФАЛШИФИЦИРАТЕ РЕЗУЛТАТИ, НО ДО ВРЕМЕ ЩЕ Е. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАЙТЕ ХОРА ЗА ГЕРБ, ЗА НЕСПАЗВАЩИТЕ ОБЕЩАНИЯТА СИ И ПРОСПЕРИРАЙТЕ.
  • 10 ББ е единственият,

    15 0 Отговор
    действащ член на БКП, с партийна книжка на БКП и неподписана декларация за деполитизация през 1990г. Преди 10г. с запазената си БКП партийна книжка основа ГЕРБ, продължителят на БКП. Събира в ГЕРБ всички щатни и нещастни служители на ДС, освободени през 1990г.
  • 11 Д-Р Менгеле

    14 0 Отговор
    Умствен инвалид.
  • 12 ББ не е управил БГ,

    9 0 Отговор
    говори велики работи да оправя Западните Балкани. Какъв Берлински процес, какви 5 лева. Макрон и ЕС затвори разширяването на ЕС с Западните Балкани, човека каза по-добре Африканци, отколкото Български банди. Защо? Защото, Украинци, Сърби, Македонци, Хървати са Българи по етнос и са ОТЦЕПНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ. ТАКА ГОВОРЯТ ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА, КАЗВАТ ДИРЕКТНО, НЯМА ГРЕШКА В РАЗБИРАНЕТО. ДУМИТЕ БЯХА ДИРЕКТНИ И ЗНАЧЕНИЕТО Е ДИРЕКТНО. ЗА ОБИДЕНИТЕ, ПОСЛЕ КАЗВАТ, НЕ СМЕ ИМАЛИ ПРЕДВИД ТОВА, НО ДУМИТЕ СА КАЗАНИ И ПОКАЗВАТ РЕАЛНОТО МИСЛЕНЕ НА МАКРОН И ЕС.
  • 13 вервам му

    10 0 Отговор
    всичко ще направи само да го оставят да краде. Защо всичко го траят.
  • 14 Винету

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Браво! Някой ще подпира берлинската стена. Райхстага да му мисли. Май сме първи по изнасянето на изкуствен интелект.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тръмп

    7 0 Отговор
    "Желаят да живеят в "Отворени общества" под контрола на Сорос???:):):)Едва ли!!!:):):)"Отвореното общество" на Сорос е вид Тоталитаризъм и няма да свърши добре!!!:):):)"Отвореното общество" на Сорос спонсорира трафика на хора,точно както Хитлер ги извозваше с товарни влакове,а сега с Хладилни камиони направо замразени и готови за обработка!!!:(:(:(
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове