10 Ноември, 2019 11:11 1 738 5

БСП иска ново преброяване на бюлетините в район "Искър"

  • бсп-
  • избори-
  • преброяване-
  • повторно-
  • искър-
  • опорочаване

Има съмнения за сериозни нарушения и опорочаване процедурите в изборния ден

БСП иска ново преброяване на бюлетините в район "Искър" - 1
Снимка: БГНЕС

Районният съвет на БСП в столичния район "Искър" започна гражданска подписка за повторно преброяване на гласовете от местните избори в района, а ако не е възможно - за касиране на вота за кмет и насрочване на нов избор. Искането е мотивирано с данни за сериозни нарушения и опорочаване процедурите в изборния ден и по време на кампанията.

В официална декларация социалистите заявяват, че разполагат с видеозаписи от деня на балотажа 3 ноември, "на които ясно се виждат действията, контактите, координацията и сътрудничеството между лицето Ивайло Елков Цеков (кандидат за кмет на район Искър от ГЕРБ/СДС) и редица известни на органите на реда и на много граждани на района лица, за които публично в район Искър се знае, че се занимават с покупко-продажба на гласове", пише news.bg.

На балотажа за районен кмет Ивайло Цеков получи 9368 гласа, а кандидатът на БСП Борис Цветков - 9254 гласа.

"В края на изборния ден изборните резултати от СИК със смесено население показват драстично голяма разлика в гласувалите за кандидата Цеков. За разлика от повечето секции в район Искър, в които води и побеждава Борис Цветков. Гласовете в тези СИК, осигурени при видимо взаимодействие и координация с тарторите на ромите и на криминално проявени лица в район Искър осигуряват преднината от 114 гласа (според ЦИК и ОИК СО) на кандидата Цеков." - се казва в изявлението на местните социалисти.

Те призовават лично Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова да проверят сигнала, да съдействат за изземане на записите от видео камерите и за осигуряване на всички необходими доказателства, необходими за проверката на фактите.

Освен това социалистите настояват Борисов да заяви ясна позиция по случая като се разграничи от действията на своя кандидат за кмет на район "Искър" и дори да го оттегли, или да застане твърдо зад него.

"В противен случай, Бойко Борисов признава своето поръчителство и закрила на тези недопустими и незаконосъобразни действия и практики." - посочват от БСП, като призовават и Йорданка Фандъкова също да заяви своята позиция и да извади Цеков от екипа си.

Социалистите се обръщат също към МВР, Специализираната прокуратура и другите компетентни органи с апел незабавно да изземат записите от камерите на обектите, да анализират всички други факти и данни, задълбочено да разследват сигналите за изборните нарушения. Те отправят и искане към АССГ, ЦИК и ОИК да разгледат поредицата от сигнали, жалби и оспорвания а изборния процес, както и на конкретните резултати в редица СИК и да не допускат встъпване в длъжност на обявения за избран районен кмет преди съответните институции да излязат със своите решения.

От БСП настояват също администрацията на район "Искър" да бъде проверена за неправомерни действия при класирането, настаняването и контрола на използването под наем на общински жилища - има ли настанени лица, неотговарящи на условията, а също просрочени задължения към СО и към "Топлофикация".

Със започналата подписка се изисква също решаване на важни за гражданите на района проблеми: възстановяване на пешеходния достъп между "Дружба" 2 и "Дружба" 1 край местния "Кауфланд", незабавно започване и завършване на отчуждаването на частните земи в парка до езерото, в парка до 108 СУ и в пространства, отредени за озеленяване, започване на основен ремонт на ул. "Димитър Пешев" и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А защо

    7 3 Отговор
    не ги преброят и в Банкя?
  • 2 Р. Овч.

    5 6 Отговор
    Колкото и да броим,картата на България е синя. И слава Богу!
  • 3 Айде нема нужда!

    6 1 Отговор
    Защо т.нар.Хелзински комитет и Комисията за дискриминацията не се самосезират?! Каквито и да са, ромите са български граждани и не може да е проблем на която и да е партия за кого са гласували...
  • 4 Гост3

    2 3 Отговор
    Тия червените не стига че събориха държавата за 30 години,ами и рушат това,което създават други
  • 5 Брах ви лайката гербаджийска

    1 0 Отговор
    Оръсиха се герберастите за тия озбори
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове