Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 14:51 5 677 27

Съдия Дишева, разкритикувала Гешев: Цената, която плащам, е огромна

  • атанаска дишева-
  • иван гешев-
  • всс-
  • главен прокурор

Множество дребни детайли относно издигането на тази кандидатура наложиха усещането в публичното пространство, че изборът е предрешен, че кандидатурата ще бъде единствена и че тя ще бъде точно тази, коментира темата членът на ВСС и на съдийската колегия

Съдия Дишева, разкритикувала Гешев: Цената, която плащам, е огромна - 1
Снимка: БГНЕС

Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите на президента, с които отказа назначаване на Иван Гешев, както и относно етапа, от който трябва да започне процедурата“. Това заяви пред Силвия Великова и БНР Атанаска Дишева - член на ВСС и на съдийската колегия.

„Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи оттук насетне, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната според мен“, изказа мнението си тя в предаването „Преди всички“.

В мотивите на президента се съдържат индикации за това каква е преценката му относно професионалните и нравствени качества на Иван Гешев, коментира Дишева и продължи:

„Щом той говори за разсейване на съмнението, че той ще може да защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона, очевидно и в него е останало съмнение за това, че предложеният главен прокурор може да защитава този интерес. Президентът не мълчи напълно по този въпрос. Той не напразно наблегна върху процедурата. Това е за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността“.

Според нея проблемът не е в издигането на една единствена кандидатура:

„Множество дребни детайли относно издигането на тази кандидатура наложиха усещането в публичното пространство, че изборът е предрешен, че кандидатурата ще бъде единствена и че тя ще бъде точно тази. Издигането на кандидатурата от всичките 11 члена на прокурорската колегия беше твърде показателно. От прокурорската колегия могат да бъдат издигнати поне 3 кандидатури плюс още една от министъра на правосъдието. С номинирането на Иван Гешев от всички членове на прокурорската колегия беше изключена възможността за издигане на поне още една кандидатура“.

Целият начин, по който протече тази кампания, не само в мен създадоха усещането за някаква дирижираност, смята Атанаска Дишева.

Според нея текстът дава възможност за конюнктурен прочит:

„Те са два текста – в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Те не са идентични. Конституцията казва, че президентът няма право да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение. Нищо повече не се казва в Конституцията. В същото време разпоредба от Закона за съдебната власт говори за това, че ако след връщането от президента кандидатурата не събере 17 гласа и не бъде направено повторно предложение за същия кандидат, се провежда нова процедура. Конституцията говори за повторно направено предложение, докато законът говори за предложение за същия кандидат и едва тогава провеждане на нова процедура. Има място да се мисли и дебатира дали законът не дописва Конституцията по начин, който е различен от действително вложеното съдържание в конституционния текст“.

Атанаска Дишева сподели, че е притеснена след изказаната си критична позиция:

„Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Самата аз бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    30 4 Отговор
    дано този път гласуването не е 24:0 за българския вишински
  • 2 Мордор

    20 3 Отговор
    Да си спомним и за Гешев преди 09.09.1944
  • 3 Жоро

    9 53 Отговор
    Гешев е новият главен прокурор на Република България.Ще пребори мафията и олигарсите.

    Коментиран от #9, #21

  • 4 Шляхтиц

    4 26 Отговор
    Миче, откъде изравяш тези глупости и безумия????????????
  • 5 goni

    5 4 Отговор
    E! Като е някой друг, какво от това?!:) Прав е Ванката Костов. Останахме малко хора, всички сме рода. Спомня те ли си по какъв случай ги каза?!:) Абе, все тая.
  • 6 Аналогично

    23 2 Отговор
    Ами тогава да дават титлата на Лудогорец за десет години напред! Защо да се имитира първенство?

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аналогично":

    Ами, нали трябва да има хляб и зрелища!:)
  • 8 Бай Хой

    18 0 Отговор
    Хм чудя се кога някой от тези съдии ще спре да бъде пълна подлога. не мисля че едно изявление е достатъчно. ма дет се вика никой не смее да ритне купанката си, еле па в съдебната система ? Иначе
  • 9 Коментар📝

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Ми ТОЙ КАТО БЕШЕ СПЕЦ ПРОКУРОР ЩО НЕ ГИ ПРЕБОРИ
  • 10 ПЕНКО

    9 7 Отговор
    КОГА ,КЪДЕ И ОТ КОГО / ОТ КОИ БЪЛГАРИ / Е ИЗБРАНА ЗА СЪДЯ !!! КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ Е ТОВА ??? В ДЕМОКРАЦИИТЕ СЪДИИТЕ СЕ ИЗБИРАТ , А НЕ СЕ САМОНАЗНАЧАВАТ ПОМЕЖДУ СИ !!! В СОЦИАЛИЗМА ГИ ИЗБИРАХМЕ / И ТО НА ИЗБОРИ / !?!?!?!?

    Коментиран от #16

  • 11 Мордекай

    11 7 Отговор
    Както обичат да казват във "факти" /Ето защо Дишева е против Гешев и Цацаров./ Семейството на Атанаска Дишева, настоящ член на Висшия съдебен съвет и доскорошен съдия от Върховния административен съд, е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв. А сега вече не е в тоя апартамент по решение на Цацаров и "Професионална етика" към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
  • 12 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    НАЙ-ТЪПОТО НЕЩО НА СВЕТА Е ДА СВЕЖДАШ СУБЕКТИВНИ ДОВОДИ И ДА ТВЪРДИШ :"ТОВА НЕ Е МОРАЛНО -НО ОТ МОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА "!!! СЪЮЗЯВАШ СЕ СРЕЩУ НЯКОГО И СРЕЩУ НЕЩО -...А АА ..."СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ " !?!?!?!?!?
  • 13 гост

    8 8 Отговор
    "В мoтивитe нa прeзидeнтa ce cъдържaт индикaции зa тoвa кaквa e прeцeнкaтa му oтнocнo прoфecиoнaлнитe и нрaвcтвeни кaчecтвa нa Ивaн Гeшeв, кoмeнтирa Дишeвa и прoдължи:Боже що за глупост от устата на един съдия! Ми госпожо Дишева ,предлагам от сега нататък атестацията на магистратите да я прави президента,пък ВСС да атестира лекарите,а лекарите -учителите,учителите да дават акъл на счетоводителите,те на инженерите и ще намерим работа на всички и то за неща,за който нито е учил ,нито е работил.
  • 14 Орлин Симеонов

    14 5 Отговор
    Изцяло подкрепям становището,като правилно и почтенно.Жалко,че в съдийската колегия има толково много зависими лица с черни тоги.Тези които са гласували за гешев подкрепят изцяло мафията,поради което следва да напуснат съдебната система.Знае се кой откъде идва,на кого е син или дъщеря и на кого слугува.Трябва прокурорите да не се избират,тъй като те не са и не могат да бъдат магистрати.Избора на гешев представлява предпоследната крепост на правосъдието за която се прави опит да бъде завзета от милиционерите.Същите тези които гласуваха ще гласуват по заръка и за нов председател на ВКС,който отново да бъде милиционер.Така се затваря кръга,които си създават мафиозите.
    Нека да има повече такива съдии като Дишева!!!!!
  • 15 месара

    3 7 Отговор
    жащо ли толко много хора ги е страх от Гешев...?!

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    11 1 Отговор
    Тъжно звучат последните редове и говорят много за пълния страх да кажеш свободно какво мислиш!!! Точно това се крие зад "единодушният" избор!
  • 18 лично мнение

    11 5 Отговор
    Ще се оправим като всички, израстнали в соц-а си заминат от тоя свят, поне след 20 години значи. Не казвам че всички, израснали в соц-а са корумпирани и схемаджии, това със сигурност не е така и би било много глупаво и плоско генерализиране на цяло поколение... ама всички схемаджии са си бивши комуняги. Но каква файда, след 20 години ще сме 3 милиона, 2 от които цигани.

    Коментиран от #22

  • 19 народа

    4 7 Отговор
    и ти защо мислиш, че само ти и Великова сте прави и защо само вашето мнение е меродавно ми аз съм от народа и не съм съгласна с вас само ваще мнения са меродавни и с тия зли физиономии по тази причина не слушам Хоризонт ,където работи Великова , а на теб като толкова не ти харесва правосъдието хвани с нещо друго - да речем продавачка или преподавателка защо трябва да ти вярваме

    Коментиран от #27

  • 20 друм

    5 7 Отговор
    Коя е пък тая дишева?
  • 21 Све

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Ти май не си у ред. Ще да си от чумавите прасета..... ЛУД ЛИ СИ БЕ, ПУРКО ???????? Гешев, приятелчето на Шиши и шефа на МВР, шофьорчето на Мето ...???????????????
  • 22 Све

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "лично мнение":

    90% от българите са мъртви души, стадо.... Прав е професор Иво Христов !!!!
  • 23 Сигурно

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "месара":

    защото е мафиот с тога!
  • 24 Линда

    4 1 Отговор
    Пенко брат мноооооого си прав - докато народа не започне да избира съдиите си - ще сме обречени на Корупция, Безнравственост и Нагаждачество!!!! Отдавна съм действащ юрист и виждам какво става в кулоарите на съдебната система! Темида отдавна си е стиснала очите и не смее да ги отвори от СРАМ!!!!
  • 25 един българин

    2 0 Отговор
    Браво на смелите хора като госпожа Гишева ! В историята остават следа тези които сами срещу всички отстояват мнението си - в случая тя отстоява мнението на повече от половината българи! Затова ги е страх от мажоритарната система мафиотите защото тогава хората ще изберът-овластят смели хора като тази госпожа и като много други , които са мачкани от полицейската простащина обслужваща мафията! Но преброени са им дните на ИЗРОДИТЕ МАФИОТСКИ - ДОГАН И ПЕЕВСКИ - В ПЪКАЛА ДА ГНИЯТ ДО ...... КОЛЯНО!!!
  • 26 един българин

    2 0 Отговор
    ДОГАН ИСКАШЕ НЕОТДАВНА ПРОШКА ОТ НАРОДА - СЛЕД ТОВА СИЛОВО НАЛАГАНЕ НА НЕГОВИЯ ГЕШЕВ - ДА ЗАБРАВИ ЗА ПРОШКАТА - ТАКАВА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЩЕ ГЛЕДА!
  • 27 Пръдло

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "народа":

    Що не отидеш чистачка в затвора за рецидивисти изнасилвачи ! Такива като тебе, им отиват само черните гумени ботуши и синята манта и в Чистотата, да миеш градските кенефи и да изпразваш химическите тоалетни, лумпена, че и народ се нарича, а то - мърша !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове