4 473 27

Съдия Дишева, разкритикувала Гешев: Цената, която плащам, е огромна

Множество дребни детайли относно издигането на тази кандидатура наложиха усещането в публичното пространство, че изборът е предрешен, че кандидатурата ще бъде единствена и че тя ще бъде точно тази, коментира темата членът на ВСС и на съдийската колегия

Съдия Дишева, разкритикувала Гешев: Цената, която плащам, е огромна
Снимка: БГНЕС

Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите на президента, с които отказа назначаване на Иван Гешев, както и относно етапа, от който трябва да започне процедурата“. Това заяви пред Силвия Великова и БНР Атанаска Дишева - член на ВСС и на съдийската колегия.

„Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи оттук насетне, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната според мен“, изказа мнението си тя в предаването „Преди всички“.

В мотивите на президента се съдържат индикации за това каква е преценката му относно професионалните и нравствени качества на Иван Гешев, коментира Дишева и продължи:

„Щом той говори за разсейване на съмнението, че той ще може да защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона, очевидно и в него е останало съмнение за това, че предложеният главен прокурор може да защитава този интерес. Президентът не мълчи напълно по този въпрос. Той не напразно наблегна върху процедурата. Това е за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността“.

Според нея проблемът не е в издигането на една единствена кандидатура:

„Множество дребни детайли относно издигането на тази кандидатура наложиха усещането в публичното пространство, че изборът е предрешен, че кандидатурата ще бъде единствена и че тя ще бъде точно тази. Издигането на кандидатурата от всичките 11 члена на прокурорската колегия беше твърде показателно. От прокурорската колегия могат да бъдат издигнати поне 3 кандидатури плюс още една от министъра на правосъдието. С номинирането на Иван Гешев от всички членове на прокурорската колегия беше изключена възможността за издигане на поне още една кандидатура“.

Целият начин, по който протече тази кампания, не само в мен създадоха усещането за някаква дирижираност, смята Атанаска Дишева.

Според нея текстът дава възможност за конюнктурен прочит:

„Те са два текста – в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Те не са идентични. Конституцията казва, че президентът няма право да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение. Нищо повече не се казва в Конституцията. В същото време разпоредба от Закона за съдебната власт говори за това, че ако след връщането от президента кандидатурата не събере 17 гласа и не бъде направено повторно предложение за същия кандидат, се провежда нова процедура. Конституцията говори за повторно направено предложение, докато законът говори за предложение за същия кандидат и едва тогава провеждане на нова процедура. Има място да се мисли и дебатира дали законът не дописва Конституцията по начин, който е различен от действително вложеното съдържание в конституционния текст“.

Атанаска Дишева сподели, че е притеснена след изказаната си критична позиция:

„Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Самата аз бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда“.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 1944

  30 4 Отговор
  дано този път гласуването не е 24:0 за българския вишински
 • 2 Мордор

  20 3 Отговор
  Да си спомним и за Гешев преди 09.09.1944
 • 3 Жоро

  9 53 Отговор
  Гешев е новият главен прокурор на Република България.Ще пребори мафията и олигарсите.

  Коментиран от #9, #21

 • 4 Шляхтиц

  4 26 Отговор
  Миче, откъде изравяш тези глупости и безумия????????????
 • 5 goni

  5 4 Отговор
  E! Като е някой друг, какво от това?!:) Прав е Ванката Костов. Останахме малко хора, всички сме рода. Спомня те ли си по какъв случай ги каза?!:) Абе, все тая.
 • 6 Аналогично

  23 2 Отговор
  Ами тогава да дават титлата на Лудогорец за десет години напред! Защо да се имитира първенство?

  Коментиран от #7


 • 7 goni

  7 2 Отговор

  До коментар #6 от "Аналогично":

  Ами, нали трябва да има хляб и зрелища!:)
 • 8 Бай Хой

  18 0 Отговор
  Хм чудя се кога някой от тези съдии ще спре да бъде пълна подлога. не мисля че едно изявление е достатъчно. ма дет се вика никой не смее да ритне купанката си, еле па в съдебната система ? Иначе
 • 9 Коментар📝

  20 2 Отговор

  До коментар #3 от "Жоро":

  Ми ТОЙ КАТО БЕШЕ СПЕЦ ПРОКУРОР ЩО НЕ ГИ ПРЕБОРИ
 • 10 ПЕНКО

  9 7 Отговор
  КОГА ,КЪДЕ И ОТ КОГО / ОТ КОИ БЪЛГАРИ / Е ИЗБРАНА ЗА СЪДЯ !!! КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ Е ТОВА ??? В ДЕМОКРАЦИИТЕ СЪДИИТЕ СЕ ИЗБИРАТ , А НЕ СЕ САМОНАЗНАЧАВАТ ПОМЕЖДУ СИ !!! В СОЦИАЛИЗМА ГИ ИЗБИРАХМЕ / И ТО НА ИЗБОРИ / !?!?!?!?

  Коментиран от #16

 • 11 Мордекай

  11 7 Отговор
  Както обичат да казват във "факти" /Ето защо Дишева е против Гешев и Цацаров./ Семейството на Атанаска Дишева, настоящ член на Висшия съдебен съвет и доскорошен съдия от Върховния административен съд, е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв. А сега вече не е в тоя апартамент по решение на Цацаров и "Професионална етика" към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
 • 12 ПЕНКО

  6 4 Отговор
  НАЙ-ТЪПОТО НЕЩО НА СВЕТА Е ДА СВЕЖДАШ СУБЕКТИВНИ ДОВОДИ И ДА ТВЪРДИШ :"ТОВА НЕ Е МОРАЛНО -НО ОТ МОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА "!!! СЪЮЗЯВАШ СЕ СРЕЩУ НЯКОГО И СРЕЩУ НЕЩО -...А АА ..."СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ " !?!?!?!?!?
 • 13 гост

  8 8 Отговор
  "В мoтивитe нa прeзидeнтa ce cъдържaт индикaции зa тoвa кaквa e прeцeнкaтa му oтнocнo прoфecиoнaлнитe и нрaвcтвeни кaчecтвa нa Ивaн Гeшeв, кoмeнтирa Дишeвa и прoдължи:Боже що за глупост от устата на един съдия! Ми госпожо Дишева ,предлагам от сега нататък атестацията на магистратите да я прави президента,пък ВСС да атестира лекарите,а лекарите -учителите,учителите да дават акъл на счетоводителите,те на инженерите и ще намерим работа на всички и то за неща,за който нито е учил ,нито е работил.
 • 14 Орлин Симеонов

  14 5 Отговор
  Изцяло подкрепям становището,като правилно и почтенно.Жалко,че в съдийската колегия има толково много зависими лица с черни тоги.Тези които са гласували за гешев подкрепят изцяло мафията,поради което следва да напуснат съдебната система.Знае се кой откъде идва,на кого е син или дъщеря и на кого слугува.Трябва прокурорите да не се избират,тъй като те не са и не могат да бъдат магистрати.Избора на гешев представлява предпоследната крепост на правосъдието за която се прави опит да бъде завзета от милиционерите.Същите тези които гласуваха ще гласуват по заръка и за нов председател на ВКС,който отново да бъде милиционер.Така се затваря кръга,които си създават мафиозите. Нека да има повече такива съдии като Дишева!!!!!
 • 15 месара

  3 7 Отговор
  жащо ли толко много хора ги е страх от Гешев...?!

  Коментиран от #23

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Гост

  11 1 Отговор
  Тъжно звучат последните редове и говорят много за пълния страх да кажеш свободно какво мислиш!!! Точно това се крие зад "единодушният" избор!
 • 18 лично мнение

  11 5 Отговор
  Ще се оправим като всички, израстнали в соц-а си заминат от тоя свят, поне след 20 години значи. Не казвам че всички, израснали в соц-а са корумпирани и схемаджии, това със сигурност не е така и би било много глупаво и плоско генерализиране на цяло поколение... ама всички схемаджии са си бивши комуняги. Но каква файда, след 20 години ще сме 3 милиона, 2 от които цигани.

  Коментиран от #22

 • 19 народа

  4 7 Отговор
  и ти защо мислиш, че само ти и Великова сте прави и защо само вашето мнение е меродавно ми аз съм от народа и не съм съгласна с вас само ваще мнения са меродавни и с тия зли физиономии по тази причина не слушам Хоризонт ,където работи Великова , а на теб като толкова не ти харесва правосъдието хвани с нещо друго - да речем продавачка или преподавателка защо трябва да ти вярваме

  Коментиран от #27


 • 20 друм

  5 7 Отговор
  Коя е пък тая дишева?
 • 21 Све

  7 1 Отговор

  До коментар #3 от "Жоро":

  Ти май не си у ред. Ще да си от чумавите прасета..... ЛУД ЛИ СИ БЕ, ПУРКО ???????? Гешев, приятелчето на Шиши и шефа на МВР, шофьорчето на Мето ...???????????????
 • 22 Све

  11 2 Отговор

  До коментар #18 от "лично мнение":

  90% от българите са мъртви души, стадо.... Прав е професор Иво Христов !!!!
 • 23 Сигурно

  6 0 Отговор

  До коментар #15 от "месара":

  защото е мафиот с тога!
 • 24 Линда

  4 1 Отговор
  Пенко брат мноооооого си прав - докато народа не започне да избира съдиите си - ще сме обречени на Корупция, Безнравственост и Нагаждачество!!!! Отдавна съм действащ юрист и виждам какво става в кулоарите на съдебната система! Темида отдавна си е стиснала очите и не смее да ги отвори от СРАМ!!!!
 • 25 един българин

  2 0 Отговор
  Браво на смелите хора като госпожа Гишева ! В историята остават следа тези които сами срещу всички отстояват мнението си - в случая тя отстоява мнението на повече от половината българи! Затова ги е страх от мажоритарната система мафиотите защото тогава хората ще изберът-овластят смели хора като тази госпожа и като много други , които са мачкани от полицейската простащина обслужваща мафията! Но преброени са им дните на ИЗРОДИТЕ МАФИОТСКИ - ДОГАН И ПЕЕВСКИ - В ПЪКАЛА ДА ГНИЯТ ДО ...... КОЛЯНО!!!
 • 26 един българин

  2 0 Отговор
  ДОГАН ИСКАШЕ НЕОТДАВНА ПРОШКА ОТ НАРОДА - СЛЕД ТОВА СИЛОВО НАЛАГАНЕ НА НЕГОВИЯ ГЕШЕВ - ДА ЗАБРАВИ ЗА ПРОШКАТА - ТАКАВА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЩЕ ГЛЕДА!
 • 27 Пръдло

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "народа":

  Що не отидеш чистачка в затвора за рецидивисти изнасилвачи ! Такива като тебе, им отиват само черните гумени ботуши и синята манта и в Чистотата, да миеш градските кенефи и да изпразваш химическите тоалетни, лумпена, че и народ се нарича, а то - мърша !

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.