12 Ноември, 2019 12:11 1 467 28

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска

  • армия-
  • войска-
  • красимир каракачанов

Идеята е въоръжените ни сили да са способни да защитават страната, а не само защото така изисква НАТО

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска - 1

Бюджетът за отбрана за 2020 г. ще е 2 млрд. 41 млн. лева, което е нарастване в сравнение с миналата година. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По негови думи увеличението се дължи не само на факта, че правителството е взело решение за достигане на 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, но и на обстоятелството, че през последните 30 години армията е била подценена.

Силовият министър посочи, че години наред са се правели единствено съкращения и са се разпродавали на безценица техника и военни имоти, за да се стигне дотам, че през 2008 г. е било решено да се премахне наборната военна служба и да се въведе професионална.

Тогава извадиха аргумента, че ще съкратим армията и тя ще бъде по-малка, но по-модерна, по-добре заплатена по-добре въоръжена - от всичко обещано остана само първото, обобщи той.

Каракачанов напомни, че през 2010 г. бюджетът е бил намален с 40% и това е довело до демотивация в армията. Той изтъкна, че за трета поредна година възнагражденията на военнослужещите се увеличават с 10% и се работи по модернизацията на армията с три проекта, като първият вече е приключил със сключването на договора за американските изтребители Ф-16. Министърът посочи, че в момента е в ход и проект за модернизация на флота, като до дни трябвало да бъдат готови офертите за него, а в началото на 2020 г. по негови думи ще станат ясни и параметрите на третия проект за бронирана машина за пехотата.

"Идеята е въоръжените ни сили да са способни да защитават страната, а не само защото така изисква НАТО. Истината е, че българският народ го е казал просто - Който не храни своя войска, храни чужда войска", подчерта Каракачанов.

Той бе категоричен, че преди да разчитаме друг да ни помогне, трябва да разчитаме да имаме боеспособна армия, която да ни защитава, особено в ситуацията от последните две десетилетия, която вместо да се успокоява, ставала все по-объркана според него.

Силовият министър изтъкна, че са предвидени са и средства за възстановяване на част от сградния фонд на армията, както и за модернизация на съществуващата техника. Той е обнадежден, че въпреки че бюджетът е малък и няма как допуснатите през годините пропуски да бъдат преодолени за 2-3 години, се върви в правилна посока.

Промените по думи на Каракачанов били "за да може хората, които служат на България, да имат самочувствието че служат в една модерна армия".

Относно наборната военна служба той бе категоричен, че не се е отказал от идеята и изрази мнение, че обществото все повече узрява за това.

Кампанията за премахването ѝ беше тотална грешка, защото в Конституцията има ясен текст - "защитата на отечеството е чест за всеки български гражданин", т.е. всеки при война трябва да бъде мобилизиран, а когато гражданите не са подготвени, те са обречени на заколение, отсече той.

Министърът изтъкна, че тази година за първи път има положителен баланс в армията и постъпилите са повече от напусналите.

Запитан дали е ставало въпрос за грешка в превода на думите на френския президент Еманюел Макрон за "българските банди", той коментира така: Не знам дали има грешка в превода, но има грешка в мисленето на много европейски политици. Не можеш да разглеждаш Източна Европа като втора категория граждани.

Той изрази несъгласие и с твърдението на Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт и обясни, че там ситуацията е сложна поради няколко причини - разминавания във визията относно разходите за отбрана, които имат САЩ и европейските страни, идеята за европейска отбрана, както и икономическите интереси на САЩ от една страна и на Франция и Германия от друга.

"Ако в България някой продължава да смята, че структури като НАТО, ЕС и ООН са благотворителни, много се заблуждава. Винаги по-големите държави защитават интересите си", заяви Каракачанов.

По негови думи проблемът на България бил, че ние сме наивни и чакаме някой друг да решава проблемите ни. На това се дължал и проблемът в имиджа, който имаме в Европа.

Относно т. нар. "малък Шенген" между Сърбия, Албания и Северна Македония вицепремиерът посочи, че това е опит да се даде знак на Европа по-бързо да решава какво ще прави със Западните Балкани и отново напомни, че България е "за" интеграцията им, но не безусловно, защото в част от тези държави имало проблеми за решаване.

Каракачанов коментира и резултатите от местните избори. Той отчете като грешка на ВМРО, че кампанията им в София не е била съобразена с тази на останалите политически формации.

"София се обърна в една битка "за" или "против" настоящия кмет. Явно хората слушаха повече критиките, отколкото градивните предложения. Смятам че в София можехме да направим и по-добър резултат", обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    21 0 Отговор
    ГОСПОДИН Карираното сакенце какво е клише по рождение! ВМРО което разписа за името,, Северна Македония " защо не прочете какви са били идеите на ВМРО
  • 2 bbb

    16 10 Отговор
    Тоя съвсем е изтрещял.Казармата е една огромна простотия.

    Коментиран от #3

  • 3 България ЕС Нато

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "bbb":

    Казармата не е за лигльовци а за мъжки момчета

    Коментиран от #11

  • 4 Патриот-ага.

    17 1 Отговор
    Да живее Шкенбе- воевода и неговите възгледи те ще докарът България до светли бъднини а именно по бърза циганизация и обедняване. 😯😯😯
  • 5 Jeep

    17 0 Отговор
    То в конституцията има и текст за частнста собственост, че е неприкосновена ама я тръгни да я защитаваш...
  • 6 Войската не е на недуразомението Карака

    13 3 Отговор
    Преходен чиновник.
  • 7 Ахахах

    15 0 Отговор
    Каракачанов иска да храни единствено себе си!
  • 8 Бай Бай

    15 0 Отговор
    Ако питате мен, Каракачанов иска да храни само себе си.
  • 9 Коя страна ше защитава армията бе

    14 1 Отговор
    Прасе дебело😂😂😂на боко островите и на доган тецовете и сараите и на пеевски кражбините на домуса далаверите тва ли ше пазим😂😂😂😂тука които и друг да доиде да управлява ше живеем по добре ама тва не ви устроива управленската шаика що нема да има кражби

    Коментиран от #10

  • 10 СссереМ

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Коя страна ше защитава армията бе":

    Единствено русопитеците като тебе не искат да имаме модерна и добре въоръжена армия.
  • 11 Войник

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "България ЕС Нато":

    Какво разбираш ти бе какви са тези глупости не е за лиглювци а за мъже всички тези милиони българи които служехме по 26 месеца да не сме били лиглювци що не ми падна млад войник щеше да видиш слънце по сред нощ тва да не ти е фитнеса да се лигавиш и да лапаш анаболи като те дръпна 25 километра марш на скок ум ще ти зайде във фитнеса има парно климатик на Рила и Пирин зимно време е -25/30 ти мил ли си канче с пясък на -25 градуса от мазнината ей тикви мамини времената са други но хората сме същите запомни огромните мусколи само ще ти пречат да извървиш 25 кил.нямаш издръжливост колко кила си 120 ли трябва да си 85/90 за атака в продължение на 5/6кил.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 Бесния язовец Borislav Popov

    3 3 Отговор
    Ама ако чуждата е рушката, нямаше да имаш нищо против да я храниш. Нали ве, шкембе??? Аман от русконадупени майцепродавци.
  • 13 А,де ...

    7 0 Отговор
    Голяма простотия! Действщият министър на отбраната да се обяснява, че армията ни не е за защита на държавата, а ''защото тъй искали от НАТО''
  • 14 Армия

    4 0 Отговор
    От лилавоустните 😂 😂 😂
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 цв.цв.цеч.цач апартамент

    4 0 Отговор
    Толкова си знае и това си повтаря ,пишман националиста,а няма престава как ще осигури отопление ,дрехи,топла вода,обувки по 300лв/броя.
  • 17 Умно село

    4 0 Отговор
    Много ясно вАй-водо.
    Като "храниш" твоите остава и за тебе.
    Инак как щи Ви охраним до Дарителската Коледа.
  • 18 Хаджи хаджи Българин

    5 0 Отговор
    Като иска да храни собствена армия, да събере наемите за 20 години от американските бази в България! Ето му бюджет за армията! А тези 2+ млрд да ги дадат за детски добавки на българският етнос! И за всяко новородено бяло българче по 5000 лева премия!
  • 19 Стрелата

    4 0 Отговор
    Кюфффтак кои ше ходи само педали иджендъри остаха в тая територия.
  • 20 и повече

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Войник":

    3години.....
  • 21 слаботоков

    5 0 Отговор
    Е как да храни своята войска като той е изял цялото ядене! Като го гледам какъв голям подгушник е налял само!
  • 22 този

    3 0 Отговор
    рижият има турска семка...
  • 23 Калоян

    4 0 Отговор
    А кой беше той, че нещо не се сещам....??? Аааа сега се сетих един гнусен доносник кривокрак на държавна сигурност, хрантутник. Срам и позор е такъв дебела да е министър на отбраната, та той не може да си върже обувките от сланини. Марионетка и кукла на конци, продала се на дявола отдавна.
  • 24 анонимен

    1 0 Отговор
    Грух грух грух грух
  • 25 Каракачанска НЕЩАСТНИЦА

    2 0 Отговор
    Срам нямаш за расизма който създаваш и печелите гласове от него с Герб.
  • 26 Метгонтан

    1 0 Отговор
    Ако спре да яде за година , ще изхрани и българската и чуджата армия взети заедно , и ще загуби търбуха си който е винаги с 3 крачки пред него
  • 27 Че защо я Унищожихте ?

    0 0 Отговор
    А сега пак ще я създавате ?! Вие имате големи проблеми в умствената дейност ! Гаврите се с НАРОДА! За съд сте ! За НАРОДЕН съд !
  • 28 6364

    0 0 Отговор
    ЗА ЧИХ НИ Е ТОЗИ БЮДЖЕТ.... ДА НАМАЛЕЯТ ОЩЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛИ... ОТБРАНА.. ПРОТИВ КОГО БЕ. ЕДИНСТВЕНОТО ОТ КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОТБРАНЯВАМЕ И ТРЯБВА СА АМЕРИКАНЧУГИТЕ.. БЮДЖЕТ - НА ГОЛ ТУМБАК ЖИЛЕТКА...
    КАКТО И ДА Е - ПОГОВОРЕТЕ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове