Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 18:21 1 457 10

Пакет от мерки чертаe развитието на България до 2030 г.

  • нстс-
  • програма за развитие-
  • развитие-
  • министерство на финансите-
  • рамков документ

Проектът на Националната програма за развитие "България 2030" се изготвя от Министерството на финансите, днес беше обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество

Пакет от мерки чертаe развитието на България до 2030 г. - 1
Снимка: БГНЕС

На своето днешно заседание НСТС обсъди Националната програма за развитие „България 2030“. „Тази програма е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, който очертава визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление“ – това каза пред социалните партньори заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, цитирана от пресслужбата на МФ. Това е документ в развитие, като през следващата година той ще претърпи промени, допълване и детайлизация, като целта е да се превърне в реална стратегия, която да е ориентирана към потребностите на обществото, хората и на икономиката.

Заместник-министър Петрова обясни, че предложената визия, цели и приоритети на Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да се одобри от правителството, след това предстои детайлизирането на правителствените намерения в отделните области на политиката и изготвянето на индикативна финансова рамка, предварителна оценка на въздействието, както и на механизъм за наблюдение и контрол на изпълнението на този стратегически документ.

На проведения брифинг след заседанието заместник-министър Петрова каза, че днес е разгледана общата постановка, на база на която ще се доразвият детайлите с конкретни мерки, като това ще стане с помощта и на социалните партньори. Тя коментира, че за правителството е от ключово значение Програмата да бъде консултирана с най-широк кръг от заинтересовани страни, за да може да се проектира стратегия, която максимално да оползотворява потенциала за развитие на страната.

В отговор на изразена критичност, че в проекта дефинирането на целите и приоритетите не е базирано на анализ на постигнатото до момента, заместник-министър Петрова съобщи, че Програмата „България 2020“ е съпътствана от механизъм за текущо отчитане, като ежегодно Координационният комитет следи напредъка по изпълнението на индикаторите, целите и мерките, така че правителството има ясна представа и за финансовите показатели, и за това как вървим като напредък спрямо поставените цели. „Непостигането на някои от целите, освен индикатор за нежелание и за невъзможност за администрацията да върви напред, може също да е индикатор за нереалистично поставени цели, което заостря нашето внимание при целеполагането в текущия период с хоризонт следващите 10 години“ – обърна внимание финансовият заместник-министър.

Предвижда се документът, в неговата цялост, да бъде одобрен от Министерския съвет до края на 2020 г. „Очакваме да имаме действително добър документ, който да ни послужи не само за мечти, но и за реални стъпки напред, така че всеки един от нас да го усети“ – каза още Маринела Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    15 1 Отговор
    От днес за 2030-3 000 000 мургавелки,2040 4 000 000милиона и така до края на бг.

    Коментиран от #3

  • 2 мичмана

    14 1 Отговор
    Ми гласувайте си каквито програми искате но ГЕРБ със сигурност няма да са на власт до 2030 година.След тях които дойдат и те ще си гласуват тяхна програма и те така а българите чакат, чакат да им се подобри живота а то подобрението не се вижда на хоризонта !
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    България на 6 морета. Всеки българин с по 6 бързи кредита за почивка в Кушасааъ, ядене и пиене....
    Бойко Борисов , пожизнен премиер .
  • 4 Само кодовото име на:

    9 0 Отговор
    "Национална програма за развитие на БГ 2030" , да не е "Национална програма за унищожение на БГ 2030". Абе вий не разбрахте ли бе: Не ви вярваме, каквото и да кажете, пишете и т. н. НЕ ВИ ВЯРВАМЕ. НЕ ВИ ИСКАМЕ ВЕЧЕ, ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ВИ ДАДОХМЕ ЦЕЛИ 10г.
  • 5 Behemoth

    10 0 Отговор
    Тия капути до 2030 ли смятат да правят магистрали....ОСТАВКА и по затворите!
  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    7 0 Отговор
    До 2030-та дали ще се наричаме България още?
  • 7 Гост

    7 0 Отговор
    Чертаят, ама ВИНАГИ, с мисъл за личната си банкова сметка.....
  • 8 Слави Славов

    8 0 Отговор
    Бла,бла бла!До 2030 година ще избягат още три милиона българи,а до 2050 година българите ще са малцинство в родината си!Кви пет лева,кви стратегии пак хвърляте прах в очите на народа?Вашата цел е унищожаването му и завладяване на всички финансови и други ресурси,маскари такива лъжливи!
  • 9 Васил

    3 0 Отговор
    България и развитие не думай....
  • 10 collector

    1 1 Отговор
    най-важното е пенсиите и заплатите да са по- високи а останалото е ала-бала
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове