13 Ноември, 2019 23:30 2 772 17

Помните ли трагедията в завода ''Миджур''? Виновни отново няма! Засега

  • трагедия-
  • ''миджур''-
  • завод-
  • боеприпаси-
  • 15 човека загинали-
  • село горни лом-
  • област видин

Бащата на един от загиналите и граждански активист са направили собствено разследване на трагедията

Помните ли трагедията в завода ''Миджур''? Виновни отново няма! Засега - 1
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

Покъртителен разказ за делото, касаещо трагедията в завода за обработка на боеприпаси ''Миджур'' (в с. Горни Лом), направиха Димитър Димитров, който е баща на един от 15-те загинали в завода и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово ''Анна Политковская''. Двамата бяха гости в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком, където разказаха, че са провели свое собствено разследване на трагедията и тяхната версия за случилото се различава коренно от обвинителния акт на прокуратурата, който в общи линии прехвърля вината за случилото се на мъртвите работници в завода.

Валери Митков, собственик на завода, както и другите обвиняеми по делото, са оправдани от съда на първа инстанция.

Припомняме, че преди вече повече от пет години, на 1 октомври 2014г., в завода ''Миджур'', намиращ се в село Горни Лом, загинаха 15 човека, а 3-ма бяха ранени след взрив (промишлена авария) на противопехотни мини, внесени от Гърция.

В предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'', бащата на загиналия Михаил Димитър Димитров заяви: ''Първо да кажа, че с Петър Пенчев започнахме разследването веднага след трагедията. В процеса на разследване стигнахме до нашето заключение, което коренно се различава от това на досъдебното производство. Прокуратурата търси вината там, където няма как да я открие. Нашите претенции спрямо разследващите органи е, че разследването не трябва да се съсредоточава върху загиналите. Тези мини не трябваше изобщо да бъдат внасяни. Аз не искам такава прокуратурата. Искам такава, която работи за хората. Аз съм сигурен, че ако тези хора получат оправдателни присъди, те ще заведат дела срещу държавата в Страсбург, а аз не искам да плащам на този, който уби сина ми''.

От своя страна, представителят на Асоциация на свободното слово ''Анна Политковская'' Петър Пенчев, заяви следното: ''Въпреки нашите сигнали лично към г-н Цацаров, понеже той се обяви, че поема това дело като наблюдаващ, на следващия ден след взрива. Ние му пращахме документи, които не сме ги рисували, а ги получавахме по Закона за обществената информация. В обвинителния акт видяхме, че няма нищо от това, което ние сме му подали като сигнали. Как може при милион и половина мини?! Вината не е в работника, който с чук е чукал. Вината е в тези, които трябваше да спазят международните договори на България. За съжаление ние с него (бел.ред. Петър Пенчев с Димитър Димитров) се видяхме след взрива, а аз това го бях го казал преди да се случи договора между Валери Митков и гърците. Бях подал сигнал до Сергей Станишев (бел.ред. когато Станишев е министър-председател на България) 2008 още, но той дълго време не отговаряше. Сигнал, че тези мини не трябва да влизат на територията на България''.

''Ще си посипе ли главата с пепел Цараров, ще си върне ли заплатите, ако им върнат делото'', запита Петър Пенчев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А БНБ а денационализацията

    17 0 Отговор
    А Народното притежание КОЙ ЩЕ ВРЪЩА ? Всички уж " губещи " функциониращи народни Заводи , отидоха в частни ръце и днес те вместо ПЕЧЕЛИВШИ са ЗАТВОРЕНИ ! Всичко се замазва с това че сме суверенна и демократична държава ! ХАЙДУШКИ ПРЕВРАТ НА НЕЛЕГАЛНАТА ХУНТА ОВЪЛЧЕНА ПРЕДИ 1989 година ! Умишлено саботира и провокираща ГРАБЕЖА НА ДЪРЖАВАТА ПОД ЗАЩИТАТА НА ЕВРОПА и САЩ ! Кога ще искаме сметка на ГАНГСТЕРИТЕ ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Азиатският дракон

    9 0 Отговор
    Само ако изберем да ни управлява другаря Ким Чен Ун, ще се оправим с мафията завинаги. Човекът е завършил най престижния политически колеж в Швейцария и ще сложи всекиго на мястото, което заслужава. Край на купуването на гласове и разни там изборни манипулации. Край на циганската раждаемост и престъпност.
  • 4 Защо днес Соца е Табу ?

    13 0 Отговор
    А ДЕМОКРАЦИЯТА е свята ? Защото при СОЦА - НАРОДА притежава държавата а при ДЕМОКРАЦИАТА ДЪРЖАВАТА СЕ ПРИТЕЖАВА ОТ ХУНТА а НАРОДА СТАВА излишна ТВАР ! ТОГАВА за какъв дявол на НАРОДА се тика тази демокрация която за никакъв Х не му служи ?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Сеянин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо днес Соца е Табу ?":

    Да те подкрепя с лв тезата! Народа стана излишен, тогава пре 90, за да стане търсен и ухажван през 2019! През 90та се смени собственноста по каубойският принцип! И другарят Костов е направо- агнец!
  • 6 Минчев

    8 0 Отговор
    Не ми се коментира но само ще пиша-Вие представяте ли си това ако беше в САЩ или в Русия-15 загинали и ранени какви присъди щеше да има за някого или някои М ?

    Коментиран от #17

  • 7 Сеянин

    8 0 Отговор
    Прави ми и друго впечатление! Сериозните теми за дискусия се поставят сега- 5-6ч ! А като влезете към 9-10 и след това време, четете са футболни легенди и чалга звезди! Случайно!

    Коментиран от #11

  • 8 Сеянин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо днес Соца е Табу ?":

    Едва когато разбереш истинското значение на терминът Демократцията- Демос- кратос, ще проплачеш! Напиши тази дума във Википедия- Уикипедия! И след това ще ме разбереш!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Уикипедия - средство за въздействие

    1 0 Отговор
    Върху съзнанието на ОВЧАТА МАСА . УИК - слаб в главата и беззащитен от пропагандата за химизирана за Демокрацията ! Демокрацията е СРЕДСТВО ДА се обсеби държавното имущество, социалните придобивки и разпределението на придобитото от ШЕПА ГАНГСТЕРИ които работеха в името на КРИМИНАЛНШЯТ КАПИТАЛИЗЪМ под формата на голямата ЗАБЛУДА ЗА ЗЕМОКРАЦИЯ ! НАРОДА И ОГРАБЕН ! ДЪРЖАВАТА Е ЧАСТНА. ХОРАТА СА НЕНУЖНИ ! А ти МАРУЛО ЧЕТИ УИКИ УИКИ тя е за теб - тя е инструмент на хайката за пропагандиране ролята на Демокрацията като ИНСТРЕМЕНТ за умопомрачение съзнанието на МАСИТЕ ! НАРОДА е изхвърлен на улицата като ТВАР ! ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ А ДЕМАГОГИЯ С ЦЕЛ ПРИСВОЯВАНЕ !
  • 10 Демокрацията днес у нас

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сеянин":

    Е средство - инструменти за отнемане народното притежание с ЦЕЛ - легитимиране КРИМИНАЛНОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ от "находчиви " "предприемчиви " "будни и инициативни " бизнес личности ! Къде са ПАРИТЕ ОТ БНБ - те бяха народни ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НАРОДА е обречен на ГИБЕЛ

    2 0 Отговор
    Докато НАРОДА разбере че тази уж ДЕМОКРАЦИЯ НЕ Е ЦЕЛ за установяване на РАВНИ ПРАВА а ИНСТРУМЕНТ НА КРИМИНАЛНО ОГРАБВАНЕ НА НАРОД И ДЪРЖАВА - НАРОДА ЩЕ ОГАСНЕ !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой не доказва как следва дасе прилага

    0 0 Отговор
    Тази демокрация ! Тази днешна мафия ли е демокрацията ?
  • 15 анонимен

    3 0 Отговор
    Този собственика на завода Валери Митков май и синчето му беше станал на пържоли по време на взрива!
  • 16 анонимен

    2 0 Отговор
    Това се получава от голямата алчност за пари! Жалко е за всичките работници които загинаха там! А относно собственика на завода -той плати най-високата цена! -своя син! Но едва ли го осъзнава защото такива като него са готови да жертват и най-милото си в името на парите! Дано сега си ги харчи на спокойствие!
  • 17 КУРнинов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Минчев":

    За САЩ съм сигурен че щеше да има присъди за Расия щеше да се потули случая и никой нямаше да разбере за инцидента а близките щяха да получат безплатно погребение и по 500краварски долари обезщетение !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове