Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 10:37 1 808 16

Манолова: За кого е шунката от бюджета?

  • бюджет-
  • мая манолова-
  • заплати-
  • медицински сестри

Няма да има увеличение на заплатите на медицинските сестри, заяви бившия омбудсман

Манолова: За кого е шунката от бюджета? - 1
Снимка: БГНЕС

В бюджет 2020, наречен "пица с малко шунка", питам аз за кого е шунката? Така Мая Манолова коментира пред БНТ вчерашните думи на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя посочи, че в този бюджет отново няма пари за майките - майчинството продължава да е 380 лв., а в София продължава недостигът на ясли и детски градини. Остава и проблемът с хората с увреждания, които според бившия омбудсман отново ще бъдат ощетени.

Манолова е категорична и че решение няма да има и с медицинските сестри, тъй като не се предвижда увеличение на заплатите им въпреки допълнителните милиони за здраве.

"Миналата година имаше 500 млн. повече за здраве и кой проблем решиха?", запита риторично тя. По нейни думи ако сме на опашката по стандарт на живот, трябва да тичаме по-бързо, за да се придвижим наред, но това не било заложено в бюджета за догодина.

Манолова направи и равносметка след местния вот. Според нея от изборите е станало ясно, че едноличната власт може да бъде победена чрез обединение на гражданите.

"Видя се какво може да направи властта, бранейки привилегиите си. Видяхме страха в очите на властта, че може да загуби София и България и докъде може да стигне - натиск, обиди, репресии, заплахи", изтъкна тя.

По нейни думи това показвало паника от възможността гражданите да се обединят и да потърсят правата си. Страхът е лош съветник и това, че продължават по същия начин говори, че шамарът, който получиха на местните избори в София, още звънти, убедена е Манолова.

Тя посочи, че е събрала 14 класьора доказателства за изборни манипулации, които са класирани в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения с протоколите в избирателните комисии, нарушения с бюлетините и със самата организация на изборния процес.

Манолова изтъкна, че в 60% от протоколите са правени корекции, преди те да бъдат качени на сайта на ОИК и ЦИК, което е в нарушение на правилата. Освен това има 7000 недействителни бюлетини, като единствените попълнени без грешка били в ромските секции.

Тези, които са най-ниско образовани, са гласували масово за властта и са дали бюлетини и протоколи без грешка, подчерта тя.

Бившият омбудсман заяви, че е започнала петиция с искане за промени в изборното законодателство. Тя се опасява, че властта отново ще измами гражданите за машинното и електронното гласуване.

"В Изборния кодекс беше записано, че след местните избори всички избори ще се провеждат само с машини. Това обещаха, но в бюджета няма 1 лев за покупка на машини, а това са милиони, които трябва да бъдат включени в бюджета", посочи тя, напомняйки, че следващите редовни избори са през март 2021 г. Манолова призова депутатите да внесат предложение за финансиране на ЦИК, така че да бъдат наети или купени машини, както е записано в Кодекса. Други от исканията ѝ са въвеждането на активна регистрация за изборите, както и установяването на ясни правила за социологическите агенции в изборния ден.

Тя бе категорична, че няма да прави партиен проект, а гражданска платформа, която ще представи до дни заедно с каузите, за които ще се бори.

"Видя се, че има воля, че промяната може да се случи и с гражданите продължаваме обединението върху демократични ценности. Идеята е да създадем територия, на която хората да обменят идеи, без да се делят на леви и десни", обясни Манолова.

Относно прегласуването за нов главен прокурор днес тя заяви, че състезание с един кандидат всъщност не е състезание. Борисов можеше да издигне алтернативен кандидат, но избяга от отговорност и си изми ръцете, натърти тя.

По-големият проблем по нейни думи бил недовършената съдебна реформа и изключително големите правомощия на главния прокурор. Тя нямала нищо против Иван Гешев - проблемът не бил в личността, а в начина, по който се извършва изборът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    13 10 Отговор
    Ми за дъртите комунисти, мисля че те най-много заслужават шунката, толкова много направиха за тази държава последните години че дори и луканката гледат.
  • 2 PrezidentExit

    19 6 Отговор
    Агониятя е страшно нещо...
  • 3 Да си отдъхна

    19 11 Отговор
    Това вчера никакво не се обаждаше. Чак се притесних дали е живо. И понеже много пита да й кажа - не знам за кого е шунката, но знам за кого е големия ... салам.

    Коментиран от #7

  • 4 Onq s konq

    11 6 Отговор
    Плейбойковите бюджети са си един Турлюгювеч. Нема кво да се заблуждаваме. Айде холам
  • 5 Наострядамос

    7 1 Отговор
    Шунката е за всички, но е раст. шунк. , т.е. "деликатесен" продукт.
  • 6 червен тумор

    6 2 Отговор
    Пицата е с бахур.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 из глупостите на менда

    6 3 Отговор
    За Него , ама както знаем Той шунка и суджук не яде , има кръвно.

    Коментиран от #11

  • 9 Последния софиянец

    11 0 Отговор
    Ако е свинска шунка я дайте на ДПС.
  • 10 Старият 😈

    11 1 Отговор
    Мая, Мая! Не си дете! Изпрати папките на Сенатската комисия във Вашингтон. Ей така, за обща култура! Но побързай, защото Цв.Цв. вече подвързва неговия луксозен подарък
  • 11 отвратен от простотията им Му

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "из глупостите на менда":

    Прав съм , нали , държи ги шумката и суджука по банкови сметки , при подходяща температура да се не размиришат.
  • 12 БОКО

    8 1 Отговор
    Мани тая шунка,гледай краставицата да е здрава!
  • 13 месара

    15 3 Отговор
    другарко "независима", до като бяхте на власт дадохте ли от шунката на лекари и сестри, на пенсионери и хора с увреждания, на майките за майчинските, от вашата шунка построихте ли детски ясли и градини, ..... ? въобще какво направихте за българите та да му подобрите живота? и стига с тия избори, те минаха, изгубихте, скрийте се! а от Гешев трябва да ви е страх, знаете какво ви чака!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тапата

    2 1 Отговор
    Шумката - за Мая, а шунката за мен. Така отреди народа. Ха нсздраве.
  • 16 Токо

    1 1 Отговор
    На Манолова и Кукурнелия мога да кажа че на тях се пада наденицата от бюджета на Боико!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове