Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 15:24 2 445 21

Българите са убедени: "Съсипаха я тая държава"

  • съсипаха я тая държава-
  • клише-
  • обществено мнение-
  • анкета

Почти всички сънародници са убедени, че у нас има мафия

Българите са убедени: "Съсипаха я тая държава" - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 75% от българите споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "Съсипаха я тази държава". Това показва изследване на "Галъп интернешънъл", насочено към разпространените у нас крилати фрази и клишета в десетилетията след 1989 г.

Оказва се, че голяма част от сънародниците ни ги споделят, без значение дали става дума за щампа по инерция или пък за истина.

Почти всички са убедени, че в България има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди за разлика от сега доматите са били истински. С носталгия за това си спомнят 84% от анкетираните.

Повече от 70% от българите пък са на мнение, че преходът у нас всъщност не е свършил, а 42% са убедени, че "никога няма да се оправим". Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са мнозинство.

3/4 от сънародниците ни пък споделят често чуваното самообвинение "манталитетът у нас е лош", а 54% смятат, че "всички са маскари" или че демокрацията ни е отнела много.

45% от българите са убедени, че при Живков е било по-добре, но пък цели 33% нямат мнение по този въпрос. Темата за ролята на Държавна сигурност също показва липса на ясно мнение. Неяснотата важи и за ключовата фраза "Костов е виновен" - неразбралите са 37%, а 49% са съгласните.

Несъгласни с въпроси от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" са най-вече привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на противоположното мнение и показват видима носталгия към времето на Живков.

Хората от БСП са по-убедени в популярната от социалните мрежи фраза "Костов е виновен", докато при ГЕРБ има доста сериозно колебание.

По някои въпроси обаче всички реагират единно. Такова е убеждението, че преди храната е била по-добра.

По отношение на разликата в поколенията се отчита, че младите са и най-оптимистично настроените - те отчетливо не се съгласяват, че "никога няма да се оправим".

Българите са убедени: "Съсипаха я тая държава"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На всички е ясно!

    36 2 Отговор
    ТЪП ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ! - народна мъдрост
  • 2 сороснята на върбата

    43 4 Отговор
    То ако сега беше добре тия дето избягаха в чужбина щяха да се върнат. Кой бяга от хубавото. А то българите продължават да напускат държавата.
  • 3 МИСТЪР КЮЛОТИ

    18 1 Отговор
    пита Кой ви съсипа държавата бе интелектоалци

    Коментиран от #21

  • 4 Вярно и тъжно

    31 1 Отговор
    Надеждите на тези, които скандираха по площадите през 1989г. не се оправдаха. Надеждите, които по–късно се свързваха с Царя–също. Надеждите на всички, които повярваха в идеите на Борисов се размиха във времето. Въобще народът е обезверен, отвратен и не вярва вече на никого, само на собствения си портфейл– едни теглят кредит, за да си платят сметките или лечението, други през ден са на луксозни почивки и карат супер скъпи коли. Ножицата е отворена до край, та вярата в демокрацията отстъпи масто на отвръщението към олигархията.
  • 5 За туй...

    5 14 Отговор
    Като дойде Слави, всички ще ги бутне от властта.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Бамби

    14 4 Отговор
    За който не е разбрал досега:преходът няма да свърши, докато не бъдат изтребани всички българи.От пенсионер до пеленачи - работи се целенасочено в тази посока - от 30 години . После какво ще става - никой не се интересува, а още по-малко тези, които са се облажили и ще харчат парите без угризения, че са съдействали в пълна мяра за този процес.
  • 7 Вярно и тъжно

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "За туй...":

    Поредният измамник, който не ми се вярва да "дойде", както пишеш, но ако се случи, ще е поредната катастрофа и поредния път, когато поварвалите ще бъдат излъгани.
  • 8 Ачо Чалгарчето

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "За туй...":

    Да, той като покани Тиквун на диванчето и стана ясно, що за стока е
  • 9 Гост

    4 9 Отговор
    Само необразованите и нереализирали се хора,заслепени от пословичната завист от българската народопсихология,твърдят подобни неща и то,те не ги чувстват,а ги чуват от медиите и ги повтарят.Всеки иска всичко,а не си дава сметка,защо е в своето статукво,колко е учил,колко знае,какво може...

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 10 Търкан Дуду

    8 2 Отговор
    С тази държава е приключено остава само агонията на народа скоро и пенсий няма да има ще се рита много докато се умре
  • 11 Бойко

    11 2 Отговор
    Тежко и горко на бедните да живее олигархията.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГосТ

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Виж моето момче. Обиколил съм света - от там където изгрява слънцето до най развитата част на Западна Европа- професионално, не като туристче и правя реална оценка а тя е : разбира се че доматите са супер скапани днес, за разлика от миналото, защото абсолютно цялото селско стопанство е ЧАО, много професии са също ЧАО - инженери и учени най вече, а също от изкуството. Здравеопазването е ЧАО. Всъщност има нек'ви калинки със специалности за полувисше, които въртат нек'ва бакалска търговийка и си мислат че са невероятно успели у живото ,щото могат да ходят у Гърция да пият и да ядат. А пък най умните и най красивите, могат да ходат даже у дубай !!! Е може и да заработат там нещичко паралелно...
  • 14 Щукар

    7 2 Отговор
    Не само я съсипаха,а и я убиха.
  • 15 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    това е по поръчка на Сорос...Чете той и си мисли,,,....малко ги мачкам тия,щом са недоволни.Не са превъртели достатъчно,ПОМНЯТ,,какво е било,хмммм....,,
  • 16 безпартиен

    3 2 Отговор
    Не са съсипали държавата просто защото от Съединението до сега няма такава!!!Все на някой ще сме подлога и ще ни използват!То не бяхме с национал-социалисти,то не бяхме с комунисти/социалисти,но не сме били никога със себе си и за себе си!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Слагам ти минус

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "безпартиен":

    Защото,ние не сме Швейцария,нито можем
    да бъдем.Винаги трябва да сме зависими
    по някакъв начин от някой от големите но,
    за жалост винаги избираме грешния
    покровител....
  • 19 Българина

    3 1 Отговор
    Живя дълго време в перфектната държава Социализъм, осигуряващ на 100% от населението достатъчни доходи и всичко за живот. Но Капитализма, за да оцелее, използва непозволени методи и разруши Социализма. Социалистическите държави навлязоха неподготвени в Капитализъм. Българите още не са разбрали, че Капитализма е фалшифа форма, съществуваща от жаждата на човека за богатство, за сметка на бедността на други човеци. Българите още не знаят как функционира Капиталистическата държава и ако искаш нормални неща трябва да си ги извоюваш, защото НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ГИ ПРЕДОСТАВИ КАКТО СОЦИАЛИЗМА. Социализма също си имаше цена, осигурява всичко, но задължава всички на 100% да работят. И ето защо падна СОЦА, събориха го тези които не искат да работят, а искат да печелят и да им дават. УЗРЯВАЙТЕ БЪЛГАРИ. ГУБИМ ДЪРЖАВАТА СИ И СЕБЕ СИ.
  • 20 гост

    2 0 Отговор
    Че те и децата вече знаят ,че България е мафия и кой е мафиота. Лятото ги слушах няколко деца пред блока как играеха на стражари и бойко бандита. По спрях се , заслушах се , но нищо не ме учуди стана ми смешно и си продължих.
  • 21 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "МИСТЪР КЮЛОТИ":

    Брилянтен въпрос.Чудя се,защо плюсовете са само 16. Явно много малко разбират за какво става въпрос-много тъжно,особено като гледам за каква простащина се цвъкат плюсове-много тъжно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове