Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 20:22 2 088 22

Синдикатите срещу решението за болничния

  • болничен-
  • болничен лист-
  • болничен отпуск

КНСБ и „Подкрепа“ искат среща с премиера

Синдикатите срещу решението за болничния - 1
Снимка: БГНЕС

Решението за болничните е меко казано неприемливо. Ние няма да приемем такова решение. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг по повод взетото решение от Коалиционния съвет първият ден от болничния да не се плаща.

Той подчерта, че настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, от който дошло предложението.

Синдикатите останали учудени от това, тъй като по думите на Димитров са провели много срещи с министъра по повод бюджета и за такова предложение не са били информирани.

Това е съвсем неочаквано, посочи президентът на КНСБ.

Трябва да се ревизира това решение и искаме да чуем как премиера ще го направи, подчерта Димитров. Той е категоричен, че ще намерят начин това решение да не се случи. По думите му то е взето на коляно.

Пламен Димитров изтъкна, че предложението, за което са се договорили с работодателите, е първите три дни от болничния да се върнат в НОИ.

Това е осигурителният риск и той трябва да бъде върнат в НОИ, посочи Димитров и допълни, че няма да допуснат това предложение да бъде неглижирано от властта.

Президентът на КНСБ отбеляза, че мотивът за решението бил борбата с фалшивите болнични, но това трябва да се случва чрез органите на правораздаването, службите и прокуратурата, а не с орязването на правата на хората.

В тази връзка председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че когато се използва борбата с фалишивите болнични като аргумент за премахването на плащането, тогава излиза, че всички болнични са фалшиви и всички служители лъжат.

Позоваването на задгранични практики е неприемливо, подчерта Манолов.

Ако някой си го търси, ще си го намери. От тук нататък ще сме в условия на конфликт, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    7 2 Отговор
    18 Истина
    00ОТГОВОР
    В ЕС работодателя е длъжен 6 седмици да плаща болнични листи. След 6 шесте седмици, започва Здравната каса да ти плаща заплата, докато оздравее човека. Но това в ЕС при човеците. БГ не е в ЕС и скоро няма да е, както вървят нещата.
  • 2 Истината

    7 2 Отговор
    В ЕС работодателя е длъжен 6 седмици да плаща болнични листи. След 6 шесте седмици, започва Здравната каса да ти плаща заплата, докато оздравее човека. Но това в ЕС при човеците. БГ не е в ЕС и скоро няма да е, както вървят нещата.
  • 3 ганьо

    18 0 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ИСКА ДА НИ УБИЕ, А ИСКА ДА НИ ПРЕВИЕ!!! ВСИЧКИ СЕ СТЯГАЙТЕ ЗА СТАЧКА , СВАЛЯНЕ НА ТЕЗИ УРОДИ!!!
  • 4 Ннннм

    6 13 Отговор
    В България всеки втори болничен е фалшив и това го знае всеки който работи в фирма над 10 човека..за съжаление на наистина болните...тези измами трябва да ги спрат някак си...
  • 5 Diushevadez4283

    4 0 Отговор
    Parvite tri dni da me se plashtat,ako umre pazienta da mu se kupi pogrebalen buket,ako ogivee da se kupi buket po dlucai ostavkata na pravitelstvoyo.
  • 6 Гиро Гела

    12 1 Отговор
    Я предлагам, първите 21 работни дни от месеца и те да не се заплащат.
  • 7 За човеците ЕС

    9 3 Отговор
    В ЕС работодателя е длъжен 6 седмици да плаща болнични листи. След 6 шесте седмици, започва Здравната каса да ти плаща заплата, докато оздравее човека. Плюс безплатни лекарства в рецептата от личен лекар. С рецептата отиваш в всяка аптека и не плащаш, ако има плащане, то е 5 евро за цялата рецепта. Но това в ЕС при човеците. БГ не е в ЕС и скоро няма да е, както вървят нещата.

    Коментиран от #8

  • 8 Чщюм

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "За човеците ЕС":

    Ти трол ли си?в 13 от 28 държави в ЕС първите 3 дни не се плащат ....има и държава в която първите 6 дни не се плаща нищо...това е така заради фалшивите болнични..ти определено си трол...рязко спират фалшивите болнични след подобни мерки...сами са си виновни хората че се подиграват с колегите си като бягат от работа с фалшиви болнични

    Коментиран от #11

  • 9 Станчо

    8 0 Отговор
    Аз предлагам да обявят война на някоя страна и те да ни превземат...
  • 10 Заключение

    11 1 Отговор
    Значи заради фалшиви болнични ще наказват всички наистина болни! Ами тогава заради превишена скорост да ни удържат още през януари по 100 лесна всички! Щото някои нарушители после се измъкват с връзки и страда събирането на глоби, а това е вредно за бюджета!

    Коментиран от #12

  • 11 Ти си Тролът

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чщюм":

    Ти работил ли си в ЕС някъде или вярваш на някой в БГ дето ти дава хранилка, да вярваш в това което си написал. Болничен лист се изплаща 6 седмици от работодател, а след това Здравната каса плаща заплата, ако е необходимо продължаване на лечението. Имай смелостта като работодател да не изплатиш болничен лист, жална ти майка от Държавата.

    Коментиран от #14

  • 12 Ъикц

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Заключение":

    90% от болничните са фалшиви...за съжаление

    Коментиран от #15

  • 13 Вуте

    8 0 Отговор
    Я предлагам работниците да плащат на работодателите ! Така ще са доволни ! Винаги ще гледат нещата да са в минус на народа !
  • 14 КнСд

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си Тролът":

    Не съм трол...и знам до болка колко фалшиви болнични се взимат в Бг...не си мисли че тук тепърва ще откриваме топлата вода...или си трол..или си затваряш очите..или си безработен за да не го знаеш...не си мисли че държавата не го вижда от години
  • 15 Коментар📝

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ъикц":

    ГОРАНОВ ЩО ПИШЕШ ГЛУПОСТИ КАТО НЕ СИ СИГУРЕН В НЕЩО NO COMMENT

    Коментиран от #17

  • 16 Nnbn

    0 4 Отговор
    Не съм Горанов:)))сигурен съм че е така
  • 17 Нбжб

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар📝":

    Давам ти реален пример...докато са "болни" и са в болничен им хора си качват снимки от екскурзии в Турция...а други от нашето море..ако искаш може и по конкретно да напиша името на фирмата..след това и града...но тук е пълно с безработни тролове...от къде да знаете за фалшивите болнични4945
  • 18 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Те синдикатите да не спят ами да проверят колко от работодателите са честни..... Как да им докажа че заплатата ми е 600 лв, няма под масата нито на ръка.... Това е....
  • 19 Име

    5 0 Отговор
    Направо да се отменят болничните въобще. Който се разболее и не може да работи ще го изхвърляме някъде в края на града, за да не пречи на управляващите.
  • 20 асдаа

    2 0 Отговор
    Проблемът не е във фалшивите болнични.
    Проблемът е в държавата която не иска да контролира лекарите - бялата мафия.
    Цялата репресивна система на държавата (полиция, гдбоп ...) се занимава с кокошкарски истории.
    А не може да хване 20-тина лекаря издаващи фалшиви болнични и да им забрани да практикуват за по 5 години.
    Да ги пуснат по медиите и след това колко ли други ще издават фалшиви болнични?????
    Държавата го може но НЕ ИСКА да го направи.
    Просто поредния бонус към работодателите-престъпници и за самата държава.
  • 21 Иво

    1 0 Отговор
    Само истиският българин,след болничен се връща с тен.
  • 22 4567890

    0 0 Отговор
    КВИ БОЛНИЧНИ ВЕ.У СЯКА ФИРМА-ДЪРВОДЕЛСКИ ЦЕХ. А САЙ ПОБОЛЯЛ НЯКОЙ АДИ У САНДЪКА. А КОЙТО СА ДОВЛАЧИ НЯКАК ДО ПЕНСИЯ-ПЪРВАТА ГОДИНА ДА НЕ МУ СЕ ПЛАЩА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове