15 Ноември, 2019 09:16 2 685 53

Менда Стоянова: Правилото за болничните няма да важи при болно дете

  • болнични-
  • болничен лист-
  • менда стоянова

Изключение от правилото са и болничните при трудова злополука, обясни депутатът от ГЕРБ

Менда Стоянова: Правилото за болничните няма да важи при болно дете - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера сутринта имаше дълъг коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов, който по-късно се разшири с изпълнителната комисия. Това, което днес изваждате като новина, е частта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме. Нашите коалиционни партньори от "Обединени патриоти" са ги записали в тяхната си програма. Има за тези мерки следа и в правителствената програма. Те настояваха сега – в средата, или към края на мандата да се види реализацията на част от тези мерки. Това заяви в ефира на „Здравей,България” по „Нова телевизия“ председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Напоследък се говори, че коалицията не е стабилна и няма да издържи. За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката в България върви добре. Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    22 8 Отговор
    Мендо, точно тези с децата най-много спекулират с болничните!

    Коментиран от #18, #31

  • 2 Гост

    54 0 Отговор
    Най добре им въведете такса Вход на работещите,от къде накъде представи си ще се разболяват.Скоро обаче работодателите ще трябва да наемат предимно цигани защото ще изгоните и малкото останали млади хора в тази държава...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киро Гела

    33 1 Отговор
    Както болничните, така и заплатите са остатъци от времето на социализма! Спокойно може да се мине и без тях!
  • 5 Щшгф

    8 23 Отговор
    Страшно много са фалшивите болнични..докато са "болни" си качват снимки от Турция...или нашето море...това са факти...мога и още по конкретно...и докато са на почивка в Турция докато са "болни" натоварват страшно много колегите си които не лъжат да ВЪРШАТ И ТЯХНАТА РАБОТА...КОЕТО ГИ СЪСИПВА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ...някак наистина трябва да спрат фалшивите болнични...заради такива лъжливи хора ще пострадат истинските болни..казвам го с съжаление...но явно от друго на разбират "болните" които ходят на море и се качват в фейса

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Балканец

    24 1 Отговор
    Чудя се, като съм самоосигуряващ се, как мога да се откажа от корумпираната ни осигурителна система и да почна да се осигурявам в друга, която не е подвластна на правителството ни? Дали не мога да си регистрирам фирмата в Гърция, и да си плащам осигуровките там? Или пък има частни пенсионни фондове, както и здравни такива, че и за безработица, от чиито услуги да се възползвам?
  • 7 Балканец

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Щшгф":

    Да накажат фалшификатора, а не честните хора. Лекарите, издаващи фалшиви болнични да накажат.

    Коментиран от #17

  • 8 Този дето не разбира🤔

    27 0 Отговор
    А пневмонията,бъбречната криза, температурата и др. трудова злополука ли са?
  • 9 логичен въпрос

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "Щшгф":

    Болничните се генерират главно от държавните служители, в частните фирми, ако взимаш болнични те уволняват, пък и няма кой да те замести, всичко е оптимизирано до краен предел и няма мърдане.
    Виновни са лекарите, които издават болнични, също така трбва да има и контрол, но в крайна сметка за крадците на държавната ясла е важно да има далавера, повече пари за крадене и това с фалшивите болнични е само предтекст, реално са виновни лекарите, джипитата, които издават такива болнични.
    Няма логика вината да е поема от хората, които работят и плащат осигуровки, това е гавра с труда им.
    По тая логика да махнем и здравеопазването, защото там също се генерират много разходи, лекари изписват фалшиви интеревенции и източват здравната каса.
    Защо не се вземат мерки срещу лекарите, които очвеидно са преките виновници??????????????????????

    Коментиран от #13

  • 10 ГосТ

    26 0 Отговор
    Хмм абе тея галфони явно наистина купуват много гласове, иначе народа наистина трябва да е тера тъп да гласува всеки път за тия образи
  • 11 Коко

    26 0 Отговор
    Като е не платен първия ден, защо не е безплатен и първия блистер от лекарствата!!!
    Защо не направите и първите 15 дни да се работи без заплата, още повече ще спестите....
  • 12 Тъпанари

    19 0 Отговор
    Когато едно правило не важи за всички случаи, не е правило, а просто.тия! И защо М.Стоянова се произнася по темата - тя е бюджетар. Къде е сервитьорът на правната мисъл недоразумението Д.Кирилов? Минаха изборите и се разбесняхте, но не забравяйте , че идват и други!

    Коментиран от #35

  • 13 ГосТ

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "логичен въпрос":

    Другото логичен въпрос е кога ще се вземат мерки за купуването на гласове от гроб?

    Коментиран от #15

  • 14 Ядеитн

    3 8 Отговор
    Я па викам, че саде един ден болничен е малко. Ич да нема болничен. Едно време секой сам си е гледал болните и старците. Бачкал е чиляк цел живот, мислил е и е пестил. Големо семейство е имал, сите са си помагале га дойде зор. Тъй требе да е сега. Оти народот малки дяца ли са, че я държава, я работодател да са грижи за них? Нека бачкат, нека си спестяват за зор заман и да си опичат акъля!
  • 15 логичен въпрос

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Ти ако мислиш, че БСП не купуват, много се лъжеш, всички купуват, но най жалкото е, че и БСП са същите, от едно котило са, всъщност, защо "опозицията" мълчи угоднически!?
    Защото са една банда брат, това е истината, мафията в България е една и се разбират много добре извън театъра в парламента, който ни разгирават вече 30 години.
    БСП въведоха плоският данък! БСП са най едрите капиталисти, за това си мълчат, щото всички феодали са на далавера.
    БСП не са социална партия, ама въобще, всички са милионери и едни от най големите експлоататори.

    Коментиран от #21

  • 16 Не така

    14 0 Отговор
    Проблемът трябва да се реши на ниво лекари. Те са тези от които зависи издаването на болничния и които най-добре знаят дали има основания. Не трябва да има санкции за коректните служители, които си взимат само при нужда. А за съзнателно издаване на неоснователен болничен трябва да има санкции.
  • 17 Йлюю

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Балканец":

    Да ги накажат...но това е трудно доказуемо...а понеже фалшивите болнични са стотици хиляди...как си представяте кой и как точно ще преглежда хората да види дали са фалшиви?макар че имам идея как може да стане

    Коментиран от #30

  • 18 Менда

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    Дреме ми. Важното е да изкараме мандата с всички средства
  • 19 Morgoth

    22 0 Отговор
    Айде бе! А хронично болните, които трябва да ходят 3-4 пъти годишно на процедури? Те директно ще губят по няколко дена за своя сметка! Браво, господа управляващи, отново съвестните ще плащат заради мошениците!
  • 20 логично решение

    18 1 Отговор
    В ПОЛША проблемът е решен по следния начин, ако хванат лекар да издаде фалшив болничен му отнемат правата!
    Това е доста ефективно решение, а защо не се взима не е ясно, предполагам, че целта на подобни санкции за служителите е друга!
  • 21 Н мюю

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "логичен въпрос":

    Това е истината че от 1994г до сега ни управлява бкп- БСП през фалшивите партии....СДС..герб..НДСВ..ДПС...и всички останали малки и големи партии...реално на всички избори печели БСП...за който и да гласуваш то тях ги управлява задкулисието на БСП...за жалост хората не го разбират

    Коментиран от #24

  • 22 Стоянка Миндила

    8 0 Отговор
    Аз не мога да разбера какви са тия закони, дето ще има случаи в които няма да се спазват? Как ги пишете, как ги умувате и най-вече с какво?
    Законът е ЗАКОН, защото важи за всички и се изпълнява ВИНАГИ. Ама вие сте некадърни и ви е трудноо да мислите. Измислите нещо, то се окаже, че не работи и повате като Боку да приказвате назад-напред.
  • 23 Гост

    5 0 Отговор
    Менто, ментооо, менто.....
  • 24 логичен въпрос

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Н мюю":

    Дори и да го разбират, голяма част от тях не могат да приемат факта, че са ги лъгали и продължават да ги лъжат!
    В България се създаде имитация на "демокрация" за пред ЕС, без опозиция, никой нямаше да ни приеме никъде и за това се наложи да имитират многопартийна система, но реално са едни и същи боклуци.
    Произходът и партийната им принадлежност го доказват, също така, вече 30 години да няма осъдени, дори и криминални типове, станали емблема на прехода, означава, че всички партии са част от едно цяло, 30 години гледаме един и същ сценарии, само вкарват по някой нов актьор за разнообразие.

    Коментиран от #27

  • 25 ЕХХХ

    11 0 Отговор
    Мендо, какво още искаш от тоз народ!!! То бяха вдигане на застраховки сега и един ден от болничните. Аз виждам само негативни решения от теб. И после казваш, че ще е по добре. Как ще е стане по-добре, че нещо не мога да разбера.
  • 26 мендо за теб

    16 0 Отговор
    Мендо, дано ти се наложи да ползваш болнични за дълго, ама много дълго време.
    И какво е това име Менда? Повече и подхожда Мента, или Менда Ментата.
  • 27 Н мюю

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "логичен въпрос":

    Вярно е..
  • 28 ами наказаните действително болни

    5 0 Отговор
    Не проумявам мотивите за случаите на болно дете , освен със смазочен материал за прокарване на рестрикциите , както обикновено замазват от ГЕРБ. Мотивите пък за изключителната важност за оставане на власт свързани с някакъм икономически растеж , който лично в реалния живот не виждам , възможно го докарват на хартия , направо ме забавляват . Герберски им работи и точно толкоз нескопосани.
  • 29 наистина ни имат за много тъп народ

    4 0 Отговор
    ''Зa нac e изключитeлнo вaжнo дa зaвършим мaндaтa cи, зaщoтo икoнoмикaтa в Бългaрия върви дoбрe. Зaпoчвaт и трябвa дa бъдaт дoвършeни мнoгo cтрoeжи и прoeкти, вaжни зa хoрaтa и държaвaтa нeщa. '' Или просто те са много тъпи.
  • 30 Балканец

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Йлюю":

    Значи, щом е трудно да се накаже и докаже виновният, давай да наказваме невинните, така ли?

    Коментиран от #45

  • 31 ленчето с кремчето в ръце

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    ТАЗИ ИНАЧЕ НЕВЗРАЧНА ЖЕНИЦА МИ ЕСИМПАТИЧНА СЪС СТАРАНИЕТО СИ ДА ИЗГЛЕЖДА ЩО ГОДЕ ЗНАЧИМА НО СИ ЛИЧИ ПЪЛНИЯ АМАТЬОР В ТАЗИ РОЛЯА И НИКОГА НИЩО НЕ Е ЗАВИСИЛО ОТ НЕЯ ТА
  • 32 БЪЛГАРИН

    8 0 Отговор
    Аз плащам ли си, осигуровки,Да,мангала плаща ли,Не.Аз искам България да изрядна към Мен,а Манго в казана за Сапун

    Коментиран от #33

  • 33 кмени посокато на гнева

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Че на манго кат не си плаща осигуровките кой му плаща болнични. Твоите манговци всъщност са гербаджии , от там идват проблемите. Имаше вчера и подходящ снимков материал.

    Коментиран от #34

  • 34 БЪЛГАРИН

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "кмени посокато на гнева":

    Мисли,с нашите пари от осигуровки,от данъци издържаме електората на герб.Аз колко съм Гербаджия,аз си знам но до сега не съм гласувал за този филиал на БСП

    Коментиран от #39

  • 35 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпанари":

    Идват, но раята пак ще си ги поиска...
    45г. НЕ СТИГАТ...!!!
  • 36 BASH ГОСТ

    7 0 Отговор
    Робството в географската местност, наречена България продължава да се задълбочава.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Без име

    4 0 Отговор
    Накажете тия дето дават фалшиви болнични,при частника малко трудно минава номера. Спрете се бе хора
  • 39 хапи не тоягата а ръката която я държи

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "БЪЛГАРИН":

    Да много неща , а и придобивки на гербаджии осигуряваме с наш финансов ресурс , но виниш за това асансьора на Цецо , а не Цецо.
  • 40 българите са

    4 0 Отговор
    умни като магаретата, избират този който най много тояги им налага.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    бе как все алчни капиталисти избира беднотията ????????За Дания не знам ,ама тук си е изгнило......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бойко циганина

    3 0 Отговор
    Безсрамници долни , спирайте болничните на майките , с тези пари си увеличете заплатите и субсидиите на партиите,
    за какво ли ви държи , този прост и тъп народ
  • 45 М мм

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Балканец":

    Ами те хората с фалшиви болнични докато не им спреш парите не разбират...за съжаление истинските болни ще пострадат...но заради боклуците които са навсякъде с фалшивите болнични...нахално тъпи...качват си снимки от почивки докато са в болничен

    Коментиран от #47

  • 46 Питащ

    3 0 Отговор
    Като трудно се доказват,откъде знаеш че са фалшиви?
  • 47 Питащ

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "М мм":

    Ама ти сериозно ли мислиш че като им спреш парите няма да излизат в болничен?

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Бойко Борисов

    1 0 Отговор
    Гледам написаното от вас, матряла и ми иде да се смея. Много силни на писане, но покорни овце. За кого ще гласувате? За оная кухата Нинова? Нали и зад БСП стоят едни и същи бизнесмени и я държат за да покажат липсата на алтернатива. А не изумява как матряла е наистина много зле да не го разбира
  • 49 Ммм

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Питащ":

    Да...защото съм виждал като им направи нещо подобно работодателя и рязко спират да "боледуват"...с очите си съм го виждал..не говоря празни приказки...
  • 50 Ммм

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Питащ":

    И между другото юли и август рязко скача заболеваемостта:)))))познай защо:)))но пък страдат хората които не са свикнали да лъжат и не са безскрупулни като вършат и работата на другия...и буквално не знаят къде се намират
  • 51 0000

    3 0 Отговор
    първите десет да са от работодатела
  • 52 слаботоков

    3 0 Отговор
    Айде,сега и баба ви Менда се появи! Еййййй тая държава се задушава вече от вашето присъствие бе! Дявол да ви вземе душмани такива!
  • 53 Батман Боко

    2 0 Отговор
    Чия беше тази идея,кажете истината !
    На кого му хрумна да отклонява общественото мнение,да се разсейваме със синдикатите,с Валерко,с Владко,с Менда и с мен,новият ПРОКУРОР.
    Хвърлят димки,който си взема болнични пак ще си взема,плащат се пари и на доктори,има логика да се плащат болничните,щом ние "мнимите"болни плащаме данаци и такси,за да се лекуват и тия,които не плащат,защото не работят.Много от нашите сънародници получават обещетение за безработица от нашите данаци получават хиляди левове,но те не са работили тук,получават и други социални услуги,а за 1ден болнични пари няма.
    Има евро за къщи за тъщи,за далавери и Валери,за проекти и профсъюзни дела некоректни,за шменти-капели,за шменти и менти,за Менда,която не менти,от сутрин до здрач.
    Коктейл:Шамарът на Бойко Борисов.
    Една мента.
    Една газирана вода.
    Един синдикален кисел лимон.
    Две-три бучки патриотичен лед.
    Всичко това се смесва и се пие.
    Този,които го пие си го плаща.
    НАРОДЕ ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове