Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 16:36, обновена 16 Ноември, 2019 16:37 1 808 21

Президентът в Зографския манастир: Един от най-светлите ни духовни центрове!

  • румен радев-
  • зографски манастир

Румен Радев участва заедно със стотици поклонници от страната ни и целия регион в тържественото отбелязване на празника на светата обител

Президентът в Зографския манастир: Един от най-светлите ни духовни центрове! - 1
Снимка: Президентска пресслужба

„Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, не само заради съхранените безценни ръкописи, икони и артефакти, а защото повече от хилядолетие отстоява българската вяра, духовност, памет и език“. Това заяви днес президентът Румен Радев при посещението си в българската духовна и национална светиня православният манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“ в Света гора. Държавният глава участва заедно със стотици поклонници от страната ни и целия регион в тържественото отбелязване на празника на светата обител.

Президентът припомни богатата история на Зографския манастир, в който през вековете следи са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и много други. „Именно тук отец Паисий завършва святата за всеки българин „История Славянобългарска“, която разпали искрата на нашето Възраждане, за да се разгори в буйния огън на българското просвещение и борбите ни за национално освобождение, от които възкръсна България“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава удостои игумена на манастира архимандрит Амвросий с орден „Стара планина“ първа степен за неговите заслуги за укрепване на православното духовенство в Света гора и развитие на българо-гръцките отношения. Архимандрит Амвросий е игумен от 1997 г. и има огромен принос за запазване на българския характер на манастира „Св. Великомъченик Георги Зограф“, обновяване на манастирския комплекс, опазване на културно-историческото наследство, развитието на манастирската библиотека и привличането на поклонници. Манастирът има значима роля и за организирането, финансирането и обучението на българските деца в неделното училище в град Солун.

В тържественото отбелязване на празника на Зографския манастир участваха и Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, представителят на правителството на Република Гърция за Света гора губернаторът Костис Димчас и стотици поклонници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    22 6 Отговор
    Румен Радев е №1 :)

    Коментиран от #8

  • 2 Дългият

    8 3 Отговор
    Радев бърка,история Славянобългарска е написана от Паисий. в сръбският манастир.там има килия възпоменателна плоча където е живял и творил...бил съм там лично...А в Зографският манастир се съхранява оригинала на история славянобългарска...

    Коментиран от #11, #13

  • 3 Диамантения хой

    8 4 Отговор
    Ако се беше покръстил като е на посещение щеше да е по-добре... никой от партийните лидери на комунистите не е кръстен иначе нямаше да бъде на върха в комунистическата партия....
  • 4 Good

    8 4 Отговор
    Kumunist i manastir
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 човек

    3 3 Отговор
    Много мъдро го е казал президента. Браво!

    Коментиран от #10

  • 7 ЖУЖА

    4 2 Отговор
    Гледам и невярвам, комунист да се кръсти в манастир, да целува икона и ръка на духовник !!!???? Явно това е задължителен протокол, иначе всички знаем, че са върли атеисти, дори тормозеха вярващите християни от всички деноминации !!! Може би Путин се кръсти вече и те послушно повтарят.....
  • 8 Маркс и любовникът му Енгелс

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Както е № 1 да вземе да запопи. И без това нищо не зависи от него. Само лае в тон с комунистите. Като поп поне ще може да е сигурен, че поне бабичките и умрелите ще го слушат. Абсолютно ненужен човек.
  • 9 червен гърчав трол

    2 2 Отговор
    Какъв е тоя комуняга, дето се прави на религиозен. Пази Боже от комунист, който се кръсти.
  • 10 Моше 8848

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "човек":

    Той освен да се први на мъдър, какъвто не е друго не може. Безгласна червена муцуна.
  • 11 вечно пиян руснак

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    Как няма да бърка. Червен търтей, който сега се прави на набожен.Колкото до историята, пак се изтакова на метеното, както винаги. Ако няма суфльор до себе си е за смях. Добре, че в Атон не пускат жени, че оня кон, дето му е жена и се влачи с него когато протоколът изисква и когато не изисква щеше да сътвори нещо , че да я дъвчат пак цял месец
  • 12 Това е

    2 0 Отговор
    Президентът в православен храм, а пожарникаря на инструктаж при протестнати и всякави....
  • 13 Goiko Mitich doide

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    Обре неразумний юуруде и ти онзи от 11 пиян русуфилистик ДО 1912 год НА АТОН ОФИЦИАЛНО И ЗОГРАФСКИЯ И ХИЛЕНДАР СА БЪЛГАРСКИ А ПОЗНАЙ В КОИ ТРЕТИ МОНАСИТЕ БОЛШИНСТВО СА БИЛИ БЪЛГАРИ .НЕ ВИ ЗНАМ КО ПРАИТЕ КАТО ХОДИТЕ В СВЕТА ГОРА ФРАПЕ ЛИ ПИЙТЕ ЦИПУРО ЛИ АМА БАРЕМ ИСТОРИЯТА СИ НАУЧЕТЕ .ТЪИ ЧЕ ТИ МОЖЕ ДА СИ БИЛ АМА ХИЧ НИЩО НЕ СИ ВДЯНАЛ КАТО ВЕЧНО ПИЯНИЯ РУСОФИЛИСТИК.
  • 14 човек

    1 0 Отговор
    Това е българският президент - уважение към църквата, говори уверено руски и английски. А пожарникаря на Републиката знае "конгратюлейшън". Толкова си може...

    Коментиран от #19

  • 15 Тръмп

    0 1 Отговор
    Това е поругаване на Манастира от Комуноид Радев!!!:):):)Това е Светотатство и ще трябва много чесън или Светия дух да отмият мърсотията от атеиста и антихриста Радев!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 16 Тръмп

    0 1 Отговор
    Паисий Хилендарски е национален предател,селянче от Самоков който се е продал да разпространява лъжи за българската история!!!:):):)Българите не са нито славяни,нито българи,а са тракийци!!!:):):)
  • 17 Тръмп

    0 1 Отговор
    Необразованите тракийци са наричани българи-общност на латински и склавини-робска общност от латински,а образованите си остават тракийци,мизийци,македонци и даки-даци!!!:):):)
  • 18 Тръмп

    0 1 Отговор
    Прабългарите на Кубрат и Аспарух са наследници на Тракийското Боспорско Царство съществувало и господстващо поне 800години в Крим и околностите!!!:):):)
  • 19 Тръмп

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "човек":

    Няма руски език,това е Старобългарски!!!:):):)Всички русофили и комуноиди сте необразовани комуноиди,роби на селяка Ленин, Сталин и Путин!!!:):):)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 DRS

    0 0 Отговор
    Ако искаш наистина да направиш нещо добро за България, поведи народа срещу Кхмерите от ГРОБ, които е вече съвсем ясно и за децата, че изпълняват план за унищожение на България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове