16 Ноември, 2019 21:13 2 379 50

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

  • румен гечев-
  • бсп-
  • бюджет-
  • данъци-
  • ддс

Ще предложим алтернативен европейски бюджет

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре - 1
Снимка: БГНЕС

„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на добрите европейски практики.” Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио. По думите му от 2010 година ГЕРБ не са променили данъчната политика и по същество те нямат политика, тъй като фискалната политика означава тя да бъде съобразена със структурата на икономиката.

„Делът на данъчните политики в БВП в Европа е – във Финландия – 54% от БВП, Дания – 51%, в България – 28%. Средно за ЕС – 35,7%. Искаме да се доближим до стандартите на Европа, да променим данъците за физическите лица с прогресивна скала, както е във всички ключови икономики в ЕС”, посочи Гечев. Той коментира, че от левицата предлагат необлагаем минимум за физическите лица: до 3900 лева месечно данъкът се запазва 10%. До 5200 лева – 12,%. До 6500 – 15 %. Максималният данък– 25 процента – над 10 400 лева. „Това е политика на доходите, съобразена с ефекти върху покупателната способност на хората с най-ниските доходи. Данъкът се повишава единствено за хората с високи доходи”, уточни професорът.

Относно думите на Горанов, че ако кметовете искат повече доходи, трябва да въведат подоходен данък, проф. Гечев заяви: „Вместо да промени данъчната политика на национално равнище, той прехвърля горещия картоф на кметовете”. По думите му от левицата предлагат 20 процента от данъка върху физически лица да остава в общината, както и 10% от приходите от ДДС. „Това са европейски практики - децентрализация на бюджета. В момента кметовете в България изцяло зависят от Министерството на финансите. Това е и единственият политически лост за въздействие върху общините. Искаме да следваме световната практика на постепенна децентрализация на бюджета”, коментира още проф. Гечев.

По отношение на преразпределението на по-висок процент от БВП от държавата, народният представител заяви: „Предлагаме да се увеличи, защото процентът за ЕС е средно 45. Само по този начин можем да използваме бюджета, за да стимулираме българската икономика. ГЕРБ прави обратното на това, което прави ЕС. ЕС поддържа високи нива на бюджетните разходи като дял от БВП, в резултат на което имат развити икономики и имат възможност да осъществяват значими социални програми”.

Проф. Гечев коментира и някои от предложенията на левицата за справяне с демографската криза – семейно подоходно облагане, на всяко дете от от първи до 12 клас да бъде осигурен по един учебник по всяка дисциплина безплатно, увеличение майчинството, като се съобрази с увеличението на минималната работна заплата и промяната на средната работната заплата, увеличение на помощите за майки-студентки за всяко дете, промяна на политиката на правителството, касаеща сферите на здравеопазване и образование.

„Само България и Дания имат единен ДДС. Всички останали 26 членки на ЕС имат диференциран ДДС. Предлагаме намаляване от 20 на 9% на ДДС за лекарства и 5% ДДС за жизненоважни продукти за хората като месо, мляко, брашно. ДДС върху книгите също може да бъде обсъдено”, коментира още предложенията на левицата проф. Гечев. По думите му левицата има направен анализ за ефекта върху бюджетните приходи и разходи, според който бюджетният дефицит би бил символичен – 0,3% от БВП.

По повод предложението на управляващите да не се плаща първия ден болничен, той заяви: „Държавата абдикира. Тя има достатъчно контролни органи, за да се справи с проблема с болничните по друг начин. Категорично против този подход сме. С подкрепата на профсъюзите и хората – надявам се, че ние няма да позволим тази промяна”.

По повод предстоящия пленум на левицата, Гечев заяви: „Не влизам в партийни интриги, но резултатите от местните избори са осезаемо по-добри от тези през 2015 г. Очевидно е, че БСП върви нагоре. Изнасянето на вътрешнопартийни въпроси извън партията ни създава проблеми. Ако тези различия бяха преодолени, резултатът ни щеше да бъде още по-добър”.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бриго

    34 3 Отговор
    Хаха ха ха
  • 3 графа

    32 5 Отговор
    Ай стига бе верно ли
  • 4 Еваларка

    24 30 Отговор
    Тоя комунист има бая повече акъл от младия комунист от ГРОБ дето ни подхвърля огризки! Долу Гроб-най-голямото зло за България
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 7 Отговор
    Тия ca кaтo трocкoтa... Румбaтa e cин нa прoфecoрa нa "Нaучeн кoмунизъм" - Гeчeв, a пък Вacкo Гeчeв - внук, e трeтo пoкoлeниe кoмуниcтичecки лaлaджия....
    "Другарю" гечев, една от грешките на прехода от „социализЪмЪт” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините Ви.
  • 7 Бай Бай

    33 8 Отговор
    Този Гечев като министър на икономиката при Виденов, постигна много големи резултати, така че може да му се вярва.
  • 8 Боярышник

    35 7 Отговор
    Плюят го,а той си мисли че вали....
    Типично е за гадните комунистчета
  • 9 розово

    29 5 Отговор
    Нинова оффф..Добрев оффф... Гечев оффф...Йончева оффф...Еми как ще спечелят избори тази БСП въпреки че всички викаме Борисов оффф.....?
  • 10 marquise

    12 23 Отговор
    Господин Гечев, не хвърляйте "бисерите" на "свинете". Няма нито да Ви разберат, нито оценят. Всичките те са увредени мисловни функции.

    Коментиран от #12

  • 11 VVV

    30 7 Отговор
    БСП върви нагоре .Към един по добър свят :))) В одвъдното
  • 12 отегчен

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "marquise":

    Благодарение на НЕ УВРЕДЕНИТЕ МИСЛОВНИ ФУНКЦИИ на Гечев БСП от там и на България е на този хал.
  • 13 ЪХЪ ЪЪЪ

    22 5 Отговор
    И АЗ ТАКА ГИ ВИЖДАМ ВЪРВЯТ НАГОРЕ НЯКЪДЕ ОКОЛО МАРС СА ОТИВАТ ПРИ МАРКС И ЕНГЕЛС !
  • 14 Я марш от тука

    27 5 Отговор
    Още сте на първото стъпало таварищ Гечев А бе ти не беше ли този дето фалира държавата пич
  • 15 onq s konq

    9 13 Отговор
    Не разбирам тука какво искате от Човека - Ако ВИЕ бяхте на неговото място,щяхте ли да кажете че БСП върви Надолу?!

    Коментиран от #16, #18

  • 16 розово

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Какво тук значи някаква държава.Далавера и след далаверата далавера...
  • 17 Хаджи хаджи Българин

    3 14 Отговор
    Всяка разумна статия и предложение за спасението на България е ползвана тук от посредствени индивиди! Но мислещите не се занимават с тролване! Ех майко България, докъде я докарахме!???

    Коментиран от #30

  • 18 Eistee

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Професорът е прав всъщност - от там, където са БСП в момента, надолу няма. Освен това човекът спомена някои интересни неща - децентрализация на бюджета, контрол на системата за издаване на болнични - ще речеш, че не комунист, а напълно нормален човек говори.
  • 19 месара

    21 2 Отговор
    абе дрогаре, вие сте пълни с идеи и предложения, визии, платформи, и се алтернативни. ама защо до като бяхте на власт не направихте нищо от това, което сега предлагате други да направят?

    Коментиран от #20

  • 20 Eistee

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "месара":

    Е, то винаги е така, като гледаш как някой върши работа - гледаш, гледаш и все си викаш "Ето това аз бих го направил иначе", "Ето тук аз бих постъпил по друг начин" и т.н. Дано поне гледат внимателно и научат нещо. Защото сме били свидетели на моменти, в които от гледане е трябвало да преминат към дела и се започна едно крадене... И каквото не откраднаха - съсипаха.

    Коментиран от #23

  • 21 БСП = катастрофа

    22 2 Отговор
    Когато този дебил беше министър на икономиката, ограбиха банковите спестявания на населението.
  • 22 321

    11 2 Отговор
    Навремето имаше виц как Т.Живков и амриканския президент водели със себеси млад суперспациалит с куфарче. Американският президет плашел, че ако неговият човек от това куфарче може да унищожи с ракети която и да е държава. Нашият обявил, че с него е младият суперикономист (Р.Гечев) и ако отвори куфарчето с идеите за финансово управление може да съсипе за нула мреме и най-мощната икономика.
  • 23 876

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Eistee":

    Много вярно; такива ръсещи ум и разум (на харесвам димата "акъл" заради промяната на смисъла от ударението) към работещите, почти винаги се провалят когато им се даде възможност да свъшат нещо. Чудесен пример е Р Гечев, който е от творците на Хиперинфлацията подобна на венецуелската от Мадуро. Нашият е професор, Мадуро е автобусен шофьор, но имат и нещо общо.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БСП футболист

    4 7 Отговор
    РИТАМ тикви ЯКООО ХОХОХО!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Щукар

    12 3 Отговор
    Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре. МДАА,ВЪРВИ НАГОРЕ,КЪМ КЛОНА НА КОЙТО ЩЕ СЕ ОБЕСИ.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЕееХ

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаджи хаджи Българин":

    Хаджи , а ти що струваш тук ?
  • 31 Николай

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Само по този начин можем да използваме бюджета, за да стимулираме българската икономика.

    Коментиран от #32

  • 32 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Николай":

    Едните крадат пари от обществени поръчки с европейско финансиране. Другите ако вземат властта освен това ще искат да наливат държавни пари в частни фирми. Където няма държавна собственост няма и крадене.
  • 33 бате Ваньо

    7 0 Отговор
    Ха ха ха ,вярно е.Нещо повече,скоро ще кацнат на червената планета Марс ,родното им място.
  • 34 заката

    0 3 Отговор
    КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С БИВШИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА БКП И ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ УПРАВЛЯВАЛИ ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ СЕГА ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ
  • 35 Камата съм

    0 4 Отговор
    ДАВАЙ ГОСПОДИН ПРОФЕСОРЕ НАБУТАЙ ГО НА ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ
  • 36 Р. Овч.

    7 0 Отговор
    Този миризлив анти-икономист, който фалира държава заедно с ж. Виден оффф ли има наглоста да дава акъл как се правят пари. Член на БКП. ДС агент. Предател!
  • 37 Р. Овч.

    7 0 Отговор
    Трите имена:
    Румен Василев Гечев
    Дата на раждане:
    4 октомври 1956 г.
    Място на раждане:
    гр. Червен бряг.
    Произход:
    Семейство на служещи.
    Семейно положение:
    Женен.
    Професия:
    Главен асистент по политикономия.
    Месторабота:
    Висш икономически институт „Карл Маркс”.
    Партийна принадлежност:
    БКП (от 1981 г.).
    Възраст към момента на привличане/назначаване:
    30 години.
    Категория сътрудник:
    Секретен сътрудник.
    Псевдоним:
    „ЕКОНОМОВ”.
    Структура:
    Първо главно управление на ДС, отдел 10 „Работа по секретния щат”.
    Дата на привличане/назначаване:
    20 април 1987 г.
    Вербуван от:
    старши лейтенант А. Василев.
    Ръководен от:
    старши лейтенант А. Василев.
    Характеристика:
    „Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите", ПГУ, 1987 г.
  • 38 Р. Овч.

    4 0 Отговор
    Подготовка:
    Цели и задачи на външнополитическото разузнаване. Ролята на сътрудническия апарат. Конспиративност и бдителност в разузнавателната работа. Някои методи на противниковите спецслужби.
    Снемане от оперативен отчет:
    3 май 1991 г.
    Дата на обявяване на принадлежност:
    21 май 2001 г. с решение на Комисията „Андреев” при проверката на народните представители (обявен е само като нещатен сътрудник на ПГУ от 1987 г.); с решение №14/4 септември 2007 г. на Комисията „Костадинов” са обявени по-подробни допълнителни данни за него, сред които и псевдонима му „ЕКОНОМОВ”.
    Документи за принадлежност:
    Собственоръчно написани агентурни сведения; разходни документи, отчетени от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; картони обр. 1 и 3; лично и работно дело Ф.1, а. е.715.
  • 39 Р. Овч.

    6 0 Отговор
    Народен представител (1995) от БСП в 37-то Народно събрание.
    2.Заместник министър-председател и министър на икономическото развитие в кабинета на Виденов (1995-1997).
    3.Член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията.
    4.Декан на Деканат за II-ра степен на университетско образование в УНСС от (април 1994 г. – март 1998 г.); заместник-декан по координацията на дейностите на катедрите на факултета (декември 2003 г. – ноември 2005 г.).
    5.Народен представител от БСП в 42-то Народно събрание (2013-2014).
    6.Народен представител от БСП в 43-то Народно събрание (2014 – 2017).
    6.Народен представител от БСП в 44-то Народно събрание (2017 – ).
    7.Кандидат за евродепутат от БСП - 2019 г.
  • 40 Р. Овч.

    6 0 Отговор
    Сътрудничеството с ДС – въпрос на дълг

    „Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите", записва оперативният работник в докладната си за проведената вербовка през април 1987 г. Получава псевдоним „ЕКОНОМОВ".
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Р. Овч.

    6 0 Отговор
    Румен Гечев плаши през 1989 г.: „Ще отидете в Белене!"

    От подробните материали в досието му става ясно, че той се е „държал високомерно" към останалите живущи, което още повече допринася за неприязънта към него. В докладите на ПГУ е посочено, че „секретният сътрудник се държал конфликтно, като дори заплашвал с „изпращане в Белене" и разправа с помощта на МВР
  • 43 Р. Овч.

    6 0 Отговор
    Сътрудник на ПГУ и след 10 ноември 1989 г.

    Рухването на комунистическия режим не променя отношението на Румен Гечев към Държавна сигурност. Той не само, че не преустановява контактите си с ПГУ, но и търси своя оперативен работник, за да му сподели, че е поканен от съответния комитет на партията за кандидат депутат.

    И през 1990 г. ученият продължава да работи като сътрудник на ПГУ и на нейния правоприемник Националната разузнавателна служба (НРС). От документите от досието му се разбира, че по това време дава сведения за 23-годишен холандски студент, гост на Българската индустриално стопанска асоциация, подготвящ дипломна работа по проблемите на поддоговорната система между българските фирми.

    Чак на 25 април 1991 г. началника на отдел 01 на НРС утвърждава предложение за закриване на делото на секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ". Мотивът е: „Промяната в насоките на работа на НРС доведе до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника
  • 44 Р. Овч.

    7 0 Отговор
    Отново в политиката

    След участието си в кабинета Виденов, довел страната до тежка икономическа криза, като вицепремиер и министър на икономическото развитие Румен Гечев се оттегля от политиката и се връща към преподавателска дейност в УНСС.

    16 години по-късно, по време на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той отново влиза в листите на БСП и е избран за народен представител в 42-то Народно събрание. След краткото неуспешно управление на кабинета Орешарски с мандат на БСП следват нови предсрочни избори. Румен Гечев е водач на листата на социалистите в 15-МИР Плевен и влиза като депутат в 43-то Народно събрание
  • 45 Стрелата

    5 2 Отговор
    Виж дълга при виденов и сега тогава се обеснявайте че не 30 а 300 години щте плащтаме заради тия безхаберници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Р. Овч.

    9 0 Отговор
    Както вижфаме от дадената информация горе, този комунист , който милее за руския интерес, пропаганда, внушения и анти-българин, той е в б с п днес бе хора.... Този трябваше да е с доживотна присъда!
  • 48 КУРнинов

    8 0 Отговор
    Очевидно вървите нагоре ама за КЬОРАВИТЕ за тези които те помнят как им обра спестяванията като министър на Виденов не си въобразявай че са на това мнение ! НЕ ДРОГАРЬО ГЕЧЕВ ЗА ТЕЗИ ТИ СИ ИЗМАМНИК ЛИЦЕМЕР И ДЕБЕЛОКОЖ НАГЛЕЦ КОЙТО РАЗЧИТА НА КЪСАТА ПАМЕТ НА ПРОСТИЯ НАРОД НО ТУК ВЕЧЕ УДАРИХТЕ НА КАМЪК ПРОСТ НАРОД ВЕЧЕ НЯМА !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Отец нафарфории

    2 0 Отговор
    Господин НАГЛЕЦ не ни правете пак милионери , а няма нужда
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове