11 662 64

Отнеха книжката на шофьор, отказал проверка на ТОЛ служители

50 лева глоба и месец без свидетелство за управление на МПС

Отнеха книжката на шофьор, отказал проверка на ТОЛ служители
Илюстративна снимка, БГНЕС

50 лева глоба и месец без книжка е наказанието на шофьор, който отказал да покаже личните си документи и тези на колата на ТОЛ служители. Той е санкциониран от Пътна полиция - Шумен, след което е обжалвал в Районен съд, но магистратите потвърдили наказанието, предава DarikNews.bg.

На 26 юни около 17:35 часа край село Ивански бил спрян Golf с шуменска регистрация от служител на Националното ТОЛ управление. Той се легитимирал и поискал от шофьора да му представи необходимите документи за проверка – свидетелство за регистрация, книжка и документ за самоличност.

Водачът обаче отказал да представи поисканите от проверяващите документи и напуснал мястото на проверката.

Служителите на националното ТОЛ-управление съставили докладна записка до началник сектор „Контрол и правоприлагане“ във Варна. Той от своя страна информирал началник сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен за случилото.

Така се установили собственика и ползвателя на лекия автомобил, както и кой го е управлявал в деня на проверката. След това на 12 юли шофьорът бил поканен да се яви в КАТ и му бил написан акт за това, че отказал да изпълни указания на контролни органи, каквито били ТОЛ полицаите в случая.

Въпреки жалбата, магистратите потвърдили санкцията от 50 лева и 1 месец лишаване от книжка. Решението обаче не е окончателно и подлежи на касационно обжалване.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 с2н5он

  51 106 Отговор
  Да иде в Австрия на Тол полицията така да направи, майка му е бедна! Ама тук всичко е възможно, дори и това! Дори и за сапун не ставаме.

  Коментиран от #29, #35

 • 2 ???

  189 7 Отговор
  В закона за личните документи пише ли, че може да се предоставят при поискване на ТОЛ служители ?

  Коментиран от #13

 • 3 Шофьора

  178 12 Отговор
  Аман от пътни рекитьори в таз държава! И на тия големи права им дадоха ! Личната ми карта и щели да проверяват и глобяват?! Посерковци да си видят пътищата , осеяни с дупки, аман черен от глобяващи КАТ, ДАЙ, ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ,АПИ, КОЛКО ОЩЕ.
 • 4 Джоро

  123 7 Отговор
  До коментар 1 в статията се говори за ТОЛ СЛУЖИТЕЛ а ти го сравняваш с австрийски ТОЛ полицай
 • 5 Боко

  133 5 Отговор
  Другаре, как мислите се храни тази армия от 700 000 държавни чиновници.
 • 6 Мен

  179 9 Отговор
  И аз не бих им дал лична карта. Даже е бих им спрял. Да си проверяват в движение дали е изрядна колата. Нали за това са тези супер скъпи камери на колите им. Вече всеки маха с палки. Утре и СОТ ще се размаха. Спирам само на униформен полицай. Другите да си махат и аз им махам и така.

  Коментиран от #10


 • 7 Гражданин

  175 4 Отговор
  Каква е причината Тол полицията да му иска лични документи и документи на колата за проверка?! Нали проверяват за винетка, а за това е достатъчно регистрационният номер. Аман от органи и членове!
 • 8 Гост

  69 2 Отговор
  Абе аз не мога да разбера, тая тол система работи ли вече, щото трябваше лятото, сега вече е догодина пролетта, обаче налагат ПОСТОЯННО глоби.
 • 9 me be re

  96 3 Отговор
  Тия клоуни по кой закон са, че ми стана интересно какви права имат.
 • 10 мдам

  86 1 Отговор

  До коментар #6 от "Мен":

  А заглеждали ли сте се, как изглеждат въпросните тол служители??? Как да им сореш и кой нормален би го сторил? На мен лично повечето ми изглеждат на служители подържащи крайпътните съоражения със зелени жилетки ! Да ме извинят въпросните служители нищо лично, към тях!

  Коментиран от #19

 • 11 Рус

  9 111 Отговор
  Каквото е търсил намерил е човека . Тия хора не са за подигравка там

  Коментиран от #47

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 СссереМ

  4 54 Отговор

  До коментар #2 от "???":

  Ами прочети закона бе,и ще разбереш?

  Коментиран от #18

 • 14 Гост 22

  19 51 Отговор
  Само така! Докато не не научат да спазват правилата няма да се оправим.Тука се правят на мъже , а в чужбина не смеят! Защото всички харесват , когато е чисто , подредено и да има правила , но ако може за тях да не важат.
 • 15 цирк

  108 3 Отговор
  По смисъла на закона само служители на МВР имат право да изискват ли;ни документи,тези ТОЛ служители с какъв статут са?
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Пако

  48 1 Отговор

  До коментар #10 от "мдам":

  Аз виждам само едни тулупи втренчени в телефона...
 • 20 до сссерем

  30 0 Отговор
  Вие толаджия ли сте?

  Коментиран от #22

 • 21 Хипермен

  51 5 Отговор
  Тия ме кефят как с такива заглавия вкарват параноя на хората и страх от новоизлюпени гербаджийски отганизации за гърбене на и без това изродения и изтормозен народ.....направо умрехме от страх,аз даже вече и вицове за Бойко не разправям,да си нямам проблеми разбирш ли..
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 босе

  8 14 Отговор
  Имат право да проверяват документ за самоличност и всички документи относно автомобила,но САМО на движещите се по републиканската пътна мрежа.Ако спрете на паркинг на магистралата нямат право да ви проверяват.

  Коментиран от #32

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 дявола

  46 3 Отговор
  Тези ТОЛ органи могат да проверяват само имаш ли винетка или не и ако нямаш тогава може да те глобят.Нямат право да изискват документи за тази цел уж си има друг орган
 • 29 Ей КАВАЛ

  42 6 Отговор

  До коментар #1 от "с2н5он":

  Какви документи ще показва на ТОЛ полиция бе това реално дори и ме е полиция.Ква Австрия ми говориш бе гаврош
 • 30 А БЕ

  11 34 Отговор
  Всички искаме ред и законност но , като ни допре до нас ревем като ощипана мома , ако това се случи в западна държава с които все искаме да се сравняваме жална му майка !
 • 31 Гърга Питич

  31 4 Отговор
  Винаги колите на Бг Тол са по две. Първата има камера и снима. След 1-2 км има и втора кола без камери. Между двете коли има радио връзка. Над 10 пъти тази година ме снима първата кола и понеже нямам ел. винетка при втория пост изкачат 2-3 стопаджии. махат и аз не знам какво искат:-)))) Да ги кача ли? Показвам им среден пръст + усмивка, даже навивам волана надясно за да видя дали има заспали и давам газ:-) Имам хартиена винетка със срок на действие до 31.12.2019. Това показва, че няма система, няма съгласуване. Иначе по закон имат право да спиират, а който няма винетка глобата е 300 лв и до 6м без книжка... Обаче нека докажат, че не си спрял...
 • 32 Петър

  25 1 Отговор

  До коментар #25 от "босе":

  И ако не носиш талона на колата,нямашГ.О.,или си без СУМПС какво ще ти направят,акт или фиш?

  Коментиран от #45, #52

 • 33 Driving pleasure

  34 4 Отговор
  ТОЛ не са контролни органи (в БГ контролни органи няма!) ТОЛ са поредните полови органи с власт! Как хубаво прибират сумички и си ги деллкат с катаджиит... малеее!!! Още една чума на пътя, която за 2 пари работан е върши!
 • 34 ХДД

  8 2 Отговор
  Чл. 167а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществява контрол върху заплащането на съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата чрез електронната система за събиране на пътни такси. (2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ длъжностни лица: 1. спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен като контролна единица на Националното тол управление, чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство; 2. за установяване на нарушенията по чл. 179, ал. 3 – 3в използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или табелата с регистрационния номер на пътното превозно средство, както и такива за измерване на размерите, масата или натоварването на ос на моторните превозни средства;

  Коментиран от #40

 • 35 Бачо Киро

  41 1 Отговор

  До коментар #1 от "с2н5он":

  Напротив. По закон ТОЛ не са полиция и нямат техните права. Има право да го спре при липса на винетка и да му напише глоба. Сега човекът ще обжалва и тоя дето е чел закона ще го оневини. Лошото е, че сума други са спали по веригата. Точно поради тази причина не трябваше тези проверки да са в ръцете на частна фирма, а да са в ръцете на КАТ, както в Австрия. ТОЛ трябваше да е отдел в КАТ, а не частна фирма на приятел на властимащите. Не може частна фирма да има същите пълномощия като полицията. Такива глупости може да има само у нас, да има после човек занимавки...
 • 36 Закона важи за всички

  3 16 Отговор
  Не може всеки да си прави каквото си иска...............Контрольорите изпълняват закона. Те не са излязли по желание на пътя.

  Коментиран от #41

 • 37 злобар

  15 4 Отговор
  Сам си е виновен че е спрял .
 • 38 Мартин

  33 2 Отговор
  Ще ви копирам директно от сайта https://www.bgtoll.bg/za-nas/za-nas Национално тол управление „Национално тол управление“ е специализирано звено към Агенция „Пътна инфраструктура“, създадено във връзка с предстоящото въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 тона (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3.5 тона (електронна винетка). „Национално тол управление“ има няколко функции основно свързани с опериране и поддръжка на електронната система, осъществяване на контрол и събиране на пътните такси. Според това определение, служителите на ТОЛ имат точно толкова права за контрол на леки автомобили, колкото и всеки друг гражданин - могат единствено да сигнализират на КАТ и/или да извършат граждански арест. Съдът от своя страна защитава интереса на ТОЛ, гражданинът може спокойно да осъди държавата в Брюксел. То по тази логика, утре ще почнат да ни спират ДАИ, Военна полиция, СОТ, МОТ и т.н. Ще взема и аз да излизя пред нас да спирам колите и да ги глобявам.
 • 39 Boss

  22 0 Отговор
  да духат супата!!!
 • 40 Бачо Киро

  6 1 Отговор

  До коментар #34 от "ХДД":

  Член 179 алинея 3 се отнася за промени в конструкцията на МПС. Въобще не виждам какво общо има с винетка. Глобата е 150лв, не 50.
 • 41 Бачо Киро

  15 1 Отговор

  До коментар #36 от "Закона важи за всички":

  Контрольорите на ТОЛ имат да проверяват винетка, не да вършат работата на КАТ. Те не са полиция.
 • 42 Зайко Байко многознайко

  22 1 Отговор
  Дядо ми Мъдрият Заек казваше: " Хубаво е да имаш стадо, добре да се грижиш за него и да го пазиш от вълци, тогава можеш да го стрижеш , доиш и да се радваш на добър живот". В България обаче не ни стрижат а ни дерат, не ни дават да ядем и скоро ще ни сложат данък на въздуха, който дишаме, това е горчивата истина. В такъв случай изходите са два или ни унищожават или грабваме сопите и се освобождаваме от тези кърлежи които смучат безмилостно кръвта на народа!
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 гост

  15 0 Отговор
  Тия крадат най-много! Лично ми взеха 97 лева и не пожелаха да ги върнат! При положение, че вече беше платено. Също така веднъж на магистралата единия тръгна да ме спира, аз намалявам, за да отбия и оня в последния момент реши, че не иска да ме спира... добре, че зад мен нямаше автомобил... Господ да пази България и Българина от такива...
 • 45 Свети Петър

  8 0 Отговор

  До коментар #32 от "Петър":

  РАВНОСИЛНО Е НА ДА НЕ СИ НОСИШ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ !

  Коментиран от #48

 • 46 Хи хи хи

  6 12 Отговор
  Тук само тъпи парчета, явно и за това са безработни и без други развлечения ! Затова е законът, за да се спазва , а ТОЛ служителите са държавни служители , сега на който не му е ясно да си направи изводите за интелигентността си !

  Коментиран от #49

 • 47 Педерочо

  2 0 Отговор

  До коментар #11 от "Рус":

  рус и глупав
 • 48 Петър

  6 1 Отговор

  До коментар #45 от "Свети Петър":

  Ама аз питам тия от ТОЛ как ще те глобят,просто нямат такива правомощия?
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор

 • 50 gosho

  14 0 Отговор
  Аз дори не им спирам не ма проблеми,
 • 51 dan

  15 1 Отговор
  Ако на този всичко му е изрядно /в което се съмнявам/,един добър адвокат и до дупка. Аз лично никога няма да спра на човек по дънки със жилетка.
 • 52 босе

  6 3 Отговор

  До коментар #32 от "Петър":

  Нямат право да те задържат,но ще уведомят органите на МВР....по принцип нямаш право да управляваш автомобила при липсата на тези документи!
 • 53 vasik atanasova

  6 0 Отговор
  мене ме глобиха 70 лв бях обръкал едно число имах електрона винетка и снимка на телефона но ме глобиха бяха спрели на изхода на коплекс Камчия
 • 54 Този коментар е премахнат от модератор

 • 55 Кърджалиец

  10 0 Отговор
  Е нормално е съда да потвърди акта на полицията. След като човека обжалва акта а не обжалва неправомерното спиране и последващите поисквания на лични документи от неоторизирани органи. В цялата случка има нещо сбъркано.
 • 56 Гост 22

  4 4 Отговор
  Само не разбирам за какво реват някои .Въпроса е има ли винетка или не.Като няма -глоба.Като има- показва си касовия бон за закупуване и лек ден-просто и елементарно.Иначе дайте ако може да не плащаме за винетка, да не плащаме за технически преглед,да сме с гуми без грайфер, пияни и надрусани и кво ли още не.....

  Коментиран от #58


 • 57 вес

  12 0 Отговор
  Който открие в нормативната уредба понятието "ТОЛ полицаи" ще го черпя!
 • 58 me be re

  1 0 Отговор

  До коментар #56 от "Гост 22":

  Що не четеш, „ легитимирал и поискал от шофьора да му представи необходимите документи за проверка – свидетелство за регистрация, книжка и документ за самоличност ” затова ....

  Коментиран от #59

 • 59 Гост 22

  2 1 Отговор

  До коментар #58 от "me be re":

  Вие не четете, а сигурно имате книжка: чл. 167a. (Нoв – ДВ, бр. 105 oт 2018 г., в cилa oт 01.01.2019 г.) (1) Aгeнция „Пътнa инфрacтруктурa“ ocъщecтвявa кoнтрoл върху зaплaщaнeтo нa cъoтвeтнaтa тaкca пo чл. 10, aл. 1 oт Зaкoнa зa пътищaтa чрeз eлeктрoннaтa cиcтeмa зa cъбирaнe нa пътни тaкcи. (2) При изпълнeниe нa функциитe cи пo тoзи зaкoн oпрeдeлeнитe oт прeдceдaтeля нa упрaвитeлния cъвeт нa Aгeнция „Пътнa инфрacтруктурa“ длъжнocтни лицa: 1. cпирaт движeщи ce мoтoрни прeвoзни cрeдcтвa чрeз cигнaл cъc cтoп-пaлкa c чeрвeнa cвeтлинa, oпиcвaщa пoлукръг, кaтo cигнaл зa cпирaнe мoжe дa бъдe пoдaдeн и oт движeщ ce aвтoмoбил нa Aгeнция „Пътнa инфрacтруктурa“, oзнaчeн кaтo кoнтрoлнa eдиницa нa Нaциoнaлнoтo тoл упрaвлeниe, чрeз пocтoяннo cвeтeщ или мигaщ нaдпиc „НAЦИOНAЛНO ТOЛ УПРAВЛEНИE – CЛEДВAЙ МE!“; прoвeрявaт дoкумeнтитe зa caмoличнocт нa вoдaчa, кaктo и вcички дoкумeнти, cвързaни c упрaвлявaнoтo прeвoзнo cрeдcтвo;

  Коментиран от #60

 • 60 Бай Шиле

  1 1 Отговор

  До коментар #59 от "Гост 22":

  Да,такъв е текстът.Обнародван е от пълни неграмотници.В юридически аспект,брачното свидетелство също е свързано с автомобила,съгласно Семейния кодекс."всички" документи свързани с прев.средство.... фактурите от автосервиза също са свързани.Касовата бележка за детското столче,договорът за покупко/продажба,договорът за лизинг .....
 • 61 Димов

  2 0 Отговор
  Глобили го 50лв, задето не си дал книжката и не са му хванали нарушение за 500лв. Той е на кяр.
 • 62 А.Х.

  2 1 Отговор
  Никъде не пише в законовата уредба,че съм длъжен да спирам на тия от тола-а,а още по-малко да им показвам документи.
 • 63 Петрич

  1 1 Отговор
  Малее колко неграмотни и прости не е истина.Ще спирате и хоро ще играете даже
 • 64 Гост

  1 0 Отговор
  До гост22-никъде в закона бе пише,че имат право да глобяват.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.