17 Ноември, 2019 15:58 2 139 26

Връщат пети блок на АЕЦ "Козлодуй" към максимална мощност

  • аец козлодуй-
  • пети блок-
  • аец

Вчера системата за разтоварване на пети блок автоматично е понижила мощността след изключване на главна циркулационна помпа

Връщат пети блок на АЕЦ "Козлодуй" към максимална мощност - 1
Снимка: БГНЕС

От 10:35 часа на 17 ноември на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е започнало повишаване на мощността, която вчера, 16 ноември, временно бе ограничена до 50%, съобщиха от пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй”.

Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на 100%. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на оборудването.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” продължава да работи с пълно натоварване на мощността.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    13 1 Отговор
    След някоя друга година като ги спрат, не ми се мисли колко ще струва тока.
  • 2 Шабаев

    17 7 Отговор
    Добре, че беше СССР и руснаците да ви построят АЕЦ иначе още щяхте да си светите с кандило!
  • 3 Комуниста

    13 1 Отговор
    Демократите защо не строят АЕЦ вече 30г? Нали сега е хубаво и богато било защо няма нови АЕЦ? Що новите селяни не си продват продукцията на запад нали сега те са ви приятели?
  • 4 HBO Future

    11 6 Отговор
    HBO 2030г Поредицата Козлодуй ! Ще стане голям хит а ние имаме места на първия ред 😀

    Коментиран от #7

  • 5 Хаштаг 🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺

    11 3 Отговор
    Хаштаг Чернобил и Фокушима
  • 6 Въпрос ?

    12 5 Отговор
    Ще гръмне ли ?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Професора

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "HBO Future":

    Първо ще снимат,, Фокушима"1 и,, Йелоустоун - Апокалипсис "
  • 8 Ванга

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос ?":

    Да ще гръмне , много скоро ;)

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Парцала

    1 8 Отговор
    Трябва само американско да купуваме много харесвам САЩ!
  • 11 Бременна от неизвестен

    3 2 Отговор
    Хубаво е да купим реактори от,, Устингхаус " от онези в музея, защото нали фалираха но все пак в музея на Атомната Енергетика в Арканзас имат 3-броя!важно е да са американски
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гого

    12 1 Отговор
    99,9% от коментиращите тук не са виждали от близо АЕЦ Козлодуй, ама иначе много разбират от Белене, Чернобил, че и Фукушима... АЕЦ Белене до сега не се построи заради Мариците(американо) тъй като произвеждат около 40% от тока на България. Още една АЕЦ означава че трябва да се спрат мариците - политически причини, безработица и т.н...

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    `айде стига глупасти, а???
    АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Изд-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
    Този доклад на БАН казва точно - ОПАСНА И БЕЗСМИСЛЕНА централа.

    Коментиран от #16

  • 16 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Напълно безопасна ще е АЕЦ Белене, и то много по-безопасна от Румънските Шкода, френските, американсите и особено канадските (спаравка тип реактори на новата АЕЦ в Турция). Сега АЕЦ Белене е ненужна, но след 20г. ще е, защото 2-ри контур на АЕЦ Козлодуй е амортизиран, а пък ВВЕР-1000 им свършва експоатационният срок. ТЕЦ са обречени! Тогава от къде ще взимаме ток? Международната агенция по ядрено регулиране дава адекватни становища дали една АЕЦ е опасна, а не БАН, имайки в предвид, че в България има 1-2-ма НАЙ-МНОГО специалисти по реакторна физика да знайш, ку не прочети!

    Коментиран от #17

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    Стъпките за изход от положението.
    1. Колко голяма допълнителна електро-генерираща мощност е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план.
    1.1. До 200 МВт
    1.2. До 500 МВт
    1.3. До 1000 МВт
    1.4. До 2000 МВт
    1.5. Над 2000 МВт
    2. Какъв тип централа ще се строи.
    2.1. ТЕЦ
    2.2. ТФЕЦ /ко-генерация/
    2.3. АЕЦ
    2.4. др.
    3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор.
    3.1. Забавител и топлоносител обикновена вода под налягане
    3.2. Забавител и топлоносител кипяща вода
    3.3. Забавител графит и топлоносител газ
    3.4. Забавител графит и топлоносител обикновена вода
    3.5. Забавител тежка вода
    3.5.1. Забавител и топлоносител тежка вода
    3.5.2. Забавител тежка вода и топлоносител обикновена вода
    3.5.3. Забавител тежка вода и топлоносител газ
    3.6. Реактори с бързи неутрони
    4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА „АЕЦ БЕЛЕНЕ”.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Туй не знам кога е писано, но в момента имаме на склад купени два реактора ВВЕР-1000, Водо-водни енергийни реактори, с бавни неутрони - забавител обикновена вода. Кви ТЕЦ-тове като нямаш въглища, а пък и политиката на въглеродните емисии е красноречива.

    Коментиран от #20

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Не заблуждавай хората. ВВЭР-1000, макар и модернизиран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех можехме да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”. Купихме ги по същата причина по която и МОЧА се пъчи на сред София... Прав сте, че с въглищата има много голями проблеми, най-вече през зимните студове...но и ураново гириво също нямаме...В енергетиката всичко е въпрос на разчети, а не на желания и политически игрички, но това за съжаление не става.

    Коментиран от #21

  • 21 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ама защо говориш глупости неподготвен бе момче? Какво общо има безопасността с презареждането на гориво и ефективността, и то при кампания от около 300 дни, при положение, че точно Чернобил беше централа с непрекъснат цикъл при презареждане. ВВЕР-1000 е много модерен реактор, много по-надежден от 80% от ядрените реактори в света, който при повишаване на мощността се самоизключва (за разлика от канадаските и много от американските остарели, но функциониращи такива). Какво значи остарял? Обяснявам ти, че каквото и да са казали БАН, решението е взето и сме купили, платили и получили, два много надеждни чисто нови реактора, които стоят на склад, готови за експлоатация. За АЕЦ трябва много сладка вода, и от къде такава, освен от Дунав. Всичко обаче с времето си, само ще спечелим, но в никакъв случай няма да изгубим от АЕЦ Белене - неизбежно е, АЕЦ Козлодуй ще е още най-много 20 години.

    Коментиран от #22

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гого":

    Предлаганата технология с реактори ВВЭР-1000 е от преди 40 години и е морално остаряла, което е напълно нормално за този динамично развиващ се клон от "Високите технологии". Ако смятате , че технология на ядрената енергетика от преди 40 години не е стара, Вие сте куку. Тогава да върнем и парните локомотиви, още повече, че в UK, частна ж.п. компания, още ги ползува по една от своите линии.
    Още проф. Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по „бай тошово време” спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.
    Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни. Там в момента продължава да се пилеят пари за дейности въобще не сварзани с ядрената енергетика, само за да се отчита дейност и да се усвоят средствата. Или трабва да се строи на нова площадка, или трябва да се простим с мечтата за съвременна ядрена установка. Една АЕЦ не е само реактори... Да не говорим, че при сегашната "консервация" на останалото оборудване, голяма част от него няма да го вземат и за претопяване - от ръжда метал не става.
    По време на социализма, АЕЦ Белене беше със статут на „национален обект”. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-со

    Коментиран от #23

  • 23 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бъркаш ВВЕР-440 с ВВЕР-1000! По принцип реакторната физика си е една и съща още от първият ядрен реактор на Енрико Ферми през 1942г. От тогава няма никакъв фундаментален скок...е да ядреният синтез, ама за сега не става, неконролируем е! Всички ядрени реактори по света са "остарели" по твоята логика, поради дългият си екплоатационен период? ВВЕР-1000 е от тип PWR(Pressurized water reactor). В момента по света има 448 ядрени реактора от които 289 са тип PWR (BBER-1000). В строеж са още 61 реактора, като пак от тях са 51 PWR! Планирани са още 80 реактора като 64 от тях са пак PWR! Разбираш ли, че не само, че технологията на BBER-1000 не само ,че не е остаряла, амиси е съвсем актуална и изпитана в днешно време.

    Коментиран от #25

  • 24 факти

    0 0 Отговор
    спирайте да работи тоя чербонил.Време е за SHUT DOWN.Или Нова централа или ще пазаруваме от туриця или румъния.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гого":

    Нещо си се объркал... Я кажи кои съвременни реактори се спират при презареждане...Да, ВВЕР са безопасни. Освен това са и с висока степен на "заводска завършеност". Не измествайте дискусията, а прочетете внимателно какво съм написъл по-горе за ЗЕМЕТРЪСА.

    …………………………………………………..

    Също Ваши измислици са, че по-нова няма..., направо сринахте ядрената енергетика в световен мащаб. Бих желал, тази глупост, да не се беше появявала в Български форум.

    Това, че говорите за ядрен синтез, показва, че нещо сте чели по въпроса, но ми мирише на нафталин.
    Темата не е за водо-водните реактори.
    Става въпрос за руските реактори ВВЭР и по-точно ВВЭР-1000, ако прочетете по-предния ми постинг. Точно ТЕЗИ реактори са от преди 40 години, а спомагателното оборудване е престояло с десетки години на площадката в Белене. В добавка и състоянието на изградените и изоставени строителни конструкции е лошо.
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо не почнат да строят фотоволтаичва централа на площадката на АЕЦ Белене ??? Може да почнат и подмяната на 1,2,3,4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй ! Сега вече, това е възможно !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове