Last news in Fakti

17 Ноември, 2019 19:15 1 686 12

KT "Подкрепа" срещу орязването на болничните

  • болнични-
  • болнични дни-
  • кт подкрепа

Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани, смятат от конфедерацията на труда

KT "Подкрепа" срещу орязването на болничните - 1
Снимка: БГНЕС

КТ "Подкрепа" категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани. Това се посочва в позиция на Конфедерацията на труда "Подкрепа" относно решение на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември първият ден от временната нетрудоспособност /болнични/ да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите, публикувана на сайта на синдикалната организация.

Според синдиката тази мярка ще принуди гражданите да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Според лекари, това ще мотивира хората да не ползват болнични за остри заразни заболявания с много висок контагиозен индекс, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличаване на усложненията от тези болести. Последното ще доведе до рязък ръст на разходите за лечение и превенция.

От КТ "Подкрепа" смятат, че "от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да "спестяват" разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа.

Стана известен и един иновативен бизнес "модел" - над 400 фирми само в София са кухи, създадени са единствено с цел да източват осигурителните фондове на НОИ. Това е главният проблем на системата и той по никакъв начин няма да се реши с допълнително орязване на правата на работниците".

Ваня Григорова: В София има 400 кухи фирми, които са създадени да точат НОИ чрез болнични

Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации, се посочва в позицията. Ако в тристранния съвет няма да се обсъждат базови правила, засягащи условията на труд, възнагражденията и социалната мрежа за работниците, той се превръща в място за демонстрация на лицемерие, в изпразнен от съдържание орган и досадно задължение на управляващите, докато важните решения се взимат на четири очи другаде, смятат от синдиката. Управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество въобще, допълват от "Подкрепа".

В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители, се посочва в позицията. Не само това - в 11 страни работодателите плащат над 30 дни болнични. Да, реформа наистина се налага, но в обратната посока - на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса, смятат от "Подкрепа". Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата, посочват от синдиката КТ "Подкрепа" настоява премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември.

От синдиката напомнят, че заедно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя. В случай, че такава среща не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани, се посочва в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    16 2 Отговор
    Кои ползват най-много болнични и отсъствия- АМИ ДЕПУТАТИТЕ бе ХЕХЕХЕ :)
  • 2 Хаджи хаджи Българин

    15 0 Отговор
    българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните ! В БГ има само роби, щом като се държат с тях по такъв начин! Я се опитайте да го направите в нормална страна! Всички синдикати заедно с всички засегнати ще излязат на улицата! А " Подкрепа" подкрепя само власта !

    Коментиран от #6

  • 3 Иван

    8 0 Отговор
    Свещи да си купят с тези пари...

    Коментиран от #7

  • 4 народа

    10 1 Отговор
    ако не се вдигнем всички на бунт после няма да платят и втория и петия и нито лев няма да видите повече за болнични просто пробват ако мине а ще си мине ако народа продължа да си трае по въпроса оставате без лекарсва и ще мрете като кучета ай да ви е честито
  • 5 да ве

    8 0 Отговор
    Вие да помните някои от нашите така наречени синдикати да са залели улиците но на цялата страна с недовоални и протестиращи за правата си работници ? А да сте видели да пада правителство кое да е от действията на наши синдикати ?Синдикати има в другите страни като обявят стачка парализират цялата страна и кое да е правителство или корпорация клякат защото загубите са огромни !
  • 6 отегчен

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    Ако бяхме нормална държава нямаше да има толкова фалшиви болнични.Сега трябваше да стачкуваме за по големи заплати а не за глупости.А профсъюзите са пародия.
  • 7 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Свещите ще са за вас търтеите,всички си взимате болнични за лична работа без да сте болни,само за да сте селския си кяр.
  • 8 123

    3 0 Отговор
    Ей седераси, не ви вярвамл Нали вие подкрепихте герб.
  • 9 Влад Дракула

    5 0 Отговор
    Бочко е послушното кученце на олигарсите как няма да им изпълни поръчката с още нещо са смачкат българския народ. Е как ще имат кадри такъви крадци ,хората вече не са балами! Ти първа ще затъват още повече !!!
  • 10 Balgarin

    1 0 Отговор
    Ako sindikatite no pobedyat na stacki I demonstraxii shte sval. Prokletite gerbadgii.
    I gerb I OP sa kradzi I moshennizi.
  • 11 Кой68

    4 0 Отговор
    Какъв синдикат са тия?Пълни смешници и шутове......Статистиците на всяко правителство?Кога са направили нещо сериозно и смисленно.Играят със всеки който е на власт...
  • 12 три дни фалшив болничен

    0 0 Отговор
    Работник с фалшив болничен глоба 10 000лв. Лекар подписал фалшив болничен глоба 10 000лв и една година спиране на лекарските права. За ТЕЛК решенията наказанията са по пет. И край на всички далавери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове