19 Ноември, 2019 21:17 2 103 26

През 2020 г. България щяла да има "умни градове"

  • мтитс-
  • росен желязков-
  • умни градове

Скоростта за разгръщането на 5G в България е част от европейския контекст, подчерта министър Желязков

През 2020 г. България щяла да има "умни градове" - 1
Снимка: МТИТС

През 2020 година в България ще има „умни“ градове с изградени мобилни мрежи от пето поколение. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на дискусия „5G: интелигентна трансформация и растеж“. Във форума участваха представители на ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на здравеопазването, телеком оператори и експерти.

Скоростта за разгръщането на 5G в България е част от европейския контекст, подчерта министър Желязков. По думите му държавата в лицето на правителството и на регулатора биха могли да стимулират развитието и разгръщането на мрежите. „Ясно е, че целенасочените инвестиции не могат да бъдат други освен пазарно-ориентирани и за да може да се стимулира потреблението, ще трябва да се мисли за мерки като намаляването на първоначалните и годишните такси, които се събират за използването на спектъра“, каза Росен Желязков. Той добави, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи промяна в тарифата на тези такси.

В момента режимът на изграждане на мобилна станция е приравнен към изискванията за водно-електрическа централа, посочи министърът. Според него, тези процедури трябва да бъдат облекчени, но при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. „Ще намалим административната тежест, но ще засилим здравния контрол, обясни той. Министърът добави, че мерките по отношение на тарифирането на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които гарантират безопасността и здравето, трябва да бъдат комплексно разглеждани и да работят в система.

Министър Росен Желязков бе категоричен, че киберсигурността е един от най-важните аспекти на новата технология. „Не само защото трябва да се пази интегритета, достъпността, устойчивостта и конфиденциалността на мрежата, но трябва да се пазят потребителите и базите данни. Тази критична инфраструктура е свързана с множество услуги, които са есенциални за обществото – електроснабдяване, енергетика, здравеопазване и други“, обясни той. На финала, министърът заяви, че по отношение са стандартизацията и сертификация на услуги, процеси и мрежи, индустрията и държавата трябва да бъдат ръка за ръка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    63 1 Отговор
    А когато градът е "умен", пък управниците му са тъпи, тогава къде ще му излезе краят?...
  • 2 BG city

    39 1 Отговор
    Този охлюв още ли е министър....
  • 3 Смешници

    23 0 Отговор
    Ха, ха...
  • 4 Умник

    36 0 Отговор
    Умна страна с тъпо население, дето търпи около 1000 тъпкака да го командват?!??!
  • 5 името

    22 1 Отговор
    умни градове=глупави граждани. оказва се на практика, че местоположението и тези които го населяват са "скачени съдове". утре 5G, след 5 години 5 пъти повече раково болни, да ни е честито "умния" град другари граждани.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Made in Bulgaria

    14 2 Отговор
    Работя от 15години в сектора в Западна Европа,искам само да ви предопреда,че тука се правят малки проби само във по бедни те провинции от време на време не за постоянно.защото е нелегално и сомпниите за телекомуникации ги е страх,не само от закон а от какво може да стане със хората.5G ще работи във голям спектър чистоти и на 350W ,микровълновата във вас на пълна потенция е 850W.
    5G e за заводи като на BMW където почти няма персонал почти всичко е роботизирано и там е мястото на 5G.За нас на този 4G ни задоволява.пробите са за роботи ама на кой му пука за Българите колко по бързо изчезнат толко по-добре за онези които чакат това да стане някой ден.

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 8 Умен град

    5 0 Отговор
    означава съвсем друго но,министъра знае че територията е 80 процента умна и затова прави явна реклама.
  • 9 Будалата

    12 0 Отговор
    С премиер Тиква какви умни градове бре? Голям майтап е всичко.
  • 10 Behemoth

    11 0 Отговор
    Дано направят Перник умен град че да командват бидоните с вода по интернет...
  • 11 Селянин

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Made in Bulgaria":

    Факт! На много места си е, даже забранен. Трябва да се излезе на протест!!! Това си е тих убиец...
  • 12 Бичето

    7 0 Отговор
    Учни политици кога !!!
    Само гьотверени
  • 13 Румяна Костова

    14 1 Отговор
    На 5 G, колкото и да превръща градовете в умни, се оказва, че много му пречат дърветата, а птиците и пчелите умират. Предпочитам да живея в не толкова умен град, но да има парк и разни птици да ми хвърчат над главата. В Сърбия също форсират G5. Там дори имат акции по изсичане на дървета.
  • 14 лунатик

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Made in Bulgaria":

    То и турци, цигани, румънци, евреи, ....... ще изчезнат от 5Жи като тръгне.... Накрая ще трябва да се унищожи земята, за да не останат и създателите на 5Жи и ще е окей.
  • 15 Наблюдаващ

    8 0 Отговор
    " И уредите в къщи ще разговарят помежду си ", следва Game Over за човечеството .

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не трябваше да го казваш

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдаващ":

    Разкри ни плановете
  • 18 100

    4 0 Отговор
    А умни политици кога?
  • 19 ще ще

    3 0 Отговор
    Абе важно е какво има , а то е тъпи управляващи. ''Ще''- то е производно.
  • 20 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Споко! МинистЕрът казва, че "трябва да се пазят потребителите" !!! От сега мислят за нас, потребителите. Може да нямаме вода, пречиствателни станции и гори / режат най-безогледно дъбовите вековни гори/, но ще ни пазят, навярно както и полицията ни варди, за да съдерат и последните кожи от гърбовете ни.
  • 21 Тъп

    3 0 Отговор
    Не го мислете, умници, те са го измислили, пак ще има крадене на поразия и яко доене на стадото. Блейте си нататък и не го мислете.
  • 22 въй

    2 0 Отговор
    "България ще има „умни“ градове." Ами като ще има умни градове,хора за какво й са? Айде,беж към Терминал- 2!
  • 23 Димов

    1 0 Отговор
    ..... но не и умни управници.
  • 24 Цочо

    1 0 Отговор
    Е па нали имаше "Умно село". Как и без "умни градове"? Те там са събрани най-умните и красивите. Ха ха ха
  • 25 Мартин

    1 0 Отговор
    Тоя е поредният неадекватен гербаджия. Да обясни сега какво общо има 5G технологията с умните градове - еб@хти неграмотният тип. Сега като имаме 4G, какви са ни градовете - малоумни? Напомня ми за крилатата фраза на Живков - "Тая година завод за полупроводници, догодина за цели проводници". Тия хора са останали със знанията си от училище, хабер си нямат от технология. Как ще ги стигнем румънците, еле пък германците.
  • 26 Мартин

    1 0 Отговор
    Тоя е поредният неадекватен гербаджия. Да обясни сега какво общо има 5G технологията с умните градове - еб@хти неграмотният тип. Сега като имаме 4G, какви са ни градовете - малоумни? Напомня ми за крилатата фраза на Живков - "Тая година завод за полупроводници, догодина за цели проводници". Тия хора са останали със знанията си от училище, хабер си нямат от технология. Как ще ги стигнем румънците, еле пък германците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове