Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 17:01, обновена 9 Юли, 2022 15:49 11 059 21

12 шашми на крадците от парното

  • парно-
  • кражба

Само седем сгради в София са поискали обследване за течове

12 шашми на крадците от парното - 1

Вентилатори, гирлянди от капачки за буркани, сменени радиатори и добавяне на тръби са сред арсенала на крадците на парно, съобщи "Телеграф", цитирайки експерти по топлотехника.

Пускането на парното в сградите с централно отопление активизира крадците на топлина, предупредиха те. Собствениците и живеещите в сгради с ТЕЦ обаче са оставени сами да се борят със съседите крадци, които се топлят на техен гръб.

Те ползват поне 12 начина за смъкване на своята годишна изравнителна сметка за парно на гърба на съседите. Това се случва въпреки заплахата да им бъде начислено максимално потребление на топлина при хващане на измамата или недопускане в дома за контролен отчет на уредите.

Съвестните потребители обаче нехаят, отчаяни от безнаказаността на първите и действащото правило, наложено от топлофикация - етажната собственост трябва да поиска и да плати проверката.

Ето защо само седем сгради в София са поискали обследване за течове, загуби на топлинна и кражби на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон, сочат официалните данни от столичното дружество.

Демонтирането на радиаторите с топлинните разпредели и замяната им с други уреди в началото на отоплителния сезон и връщането на тези с разпределител през април, е най-масово използван начин за кражба на топлина.

Източването на сградната инсталация или почукване по радиаторите е сигнал за подобни неправомерни действия. Сваляне на радиаторите и обявяване, че не се ползва парно и последващо монтиране на отоплително тяло без уред, е друга използвана практика.

Тайни кранове и отклоняване на топла вода от вертикалните тръби по други тръби в пода или стените е друг начин на крадците с технически умения да се топлят, без да плащат.

Преди години е бил хванат дори служител на местна топлофикация с подобно подово отопление в жилището му за сметка на съседите. Друг наглец без водомер за топла вода, прекарвал водата от битовото горещо водоснабдяване през тръби под пода и плащал на база брой членове на домакинството.

Пишман техници пък нанизват капачките от буркани за зимнина върху вертикалните тръби.

"Хората, които нанизват капачки върху вертикални щрангове, за да увеличат площта им и да крадат топлина, трябва да знаят, че по този начин намаляват отдаването на топлина от тръбите, а не го увеличават, коментира проф. Никола Калоянов от Техническия университет и обясни:

"В пълна заблуда са. Ако тръбата е хоризонтална и сложат така капачките, тя става радиатор и грее, но когато тръбата е вертикална, още от първата капачка потокът въздух се отцепва и нагоре тръбата отдава топлина. Това е принцип на топлотехниката, капачката служи като преграда".

Но гирлянд от капачки около тръбата в горния край или специално метално приспособление, подобно на лира, дори се продавало по пазарите в София и други градове.

Колко на брой могат да бъдат манипулациите на топлинните разпредели, повредата или дори свалянето им от радиаторите си знаят само крадците. Те използвали дори вентилатор за изравняване на температурата на двата датчика в уреда, за да стопират уреда да работи.

Друг монтирал радиатора обратно. Така разпределителят се оказал в долната част на отоплителното тяло, която особено при старите радиатори е задръстена и грее по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    53 2 Отговор
    И пак не мое ги стигна топлофикация по кражби и наглост!
  • 2 SAAB

    49 1 Отговор
    Измамниците са в ТОПЛОФИКАЦИЯ ! Бяха осъдили хора за НЕ платени сметки при положение , че самата сграда няма връзка с теца ! Другата кражба е сградна инсталация ......
  • 3 Мен

    56 1 Отговор
    Щрагът трябва да е в общите части. Към всеки апартамент да има отделно подаване с измервателни уред извън него. Колкото ползваш толкова плащаш. Но на топлофикация им е по лесно с един уред в абонатната и разделят на всички. Те винаги си взимат тяхното, а пък съвестният плаща сметките на селския тарикат и така.

    Коментиран от #9

  • 4 Реалистичен

    31 2 Отговор
    Отговор:Ако,хората имаха достатъчно средства и боклуците от топлофикациите не ни крадяха,сигурно и тарикатите щяха да бъдат доста по-малко.

    Коментиран от #20

  • 5 Именно

    29 1 Отговор
    Тази статия само показва само, че без индивидуални договори и възможност индивидуално и самостоятелно (без гласувания на всички във входа) да се отказва човек от "услугите" им, винаги ще има прецакани.
    А основните крадци при сегашната ситуацията са Топлофикация, а лошите съседи като описаните горе са дребни рибки.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Именно":

    Абсолютно, точно така! Във всички нови сгради, всеки един апартамент има собствен, отделен топломер. Кражба няма как и не може да стане
  • 7 Гост

    21 8 Отговор
    Топлофикация е една от най-големите далавери на борисофф, не случайно, ромската кметица фъндъка, нищо не каза, в предизборната си кампания, за топлофикацията, какво и как ще направи, за да спре грабежа

    Коментиран от #19

  • 8 Eксперт

    14 2 Отговор
    С тази статия информирахте и тези, които не знаят, какво да направят.

    Коментиран от #10

  • 9 SAAB

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    Колега , точно в такъв имот плащам топлинен счетоводител и общи части .......едни пари за нещо ,което НЕ използвам ! Топломера е 0000 но сметките вървят :)
  • 10 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Eксперт":

    Няма такива, колегаа😂
  • 11 Панелен гъзар

    8 3 Отговор
    Аз съм с шунтиран електромер и зимата ми бичат два калорифера.Досега сметка над 16 лева не съм плащал,само дано ел.инсталацията не ме предаде.
  • 12 Коректен

    10 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца!
  • 13 Вальо

    8 2 Отговор
    Сожете термовентилите на абонатните и радиаторите по домовете си на изходаящата, а не на входящата тръба - така топлофикация и фирмите за топлинно счетоводство няма да има каво да си разпределят

    Коментиран от #16

  • 14 Ай стига бе

    20 2 Отговор
    Плащам сградна инсталация, а нямам радиатори. Апартамента ми се бил отоплявал от съседите. Е как ще се отоплява от съседите като при мен е 27 градуса, а те не могат го докара до 18 ? Зимата не изключвам климатиците и ми поддържат вътре 27 градуса и ми е по-евтино. Значи аз грея съседите, а не те мен.

    Коментиран от #15

  • 15 333

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Ай стига бе":

    Всичко в сградата ти е общи части. В тия общи части има и тръби, и абонатна станция. Тия неща имат загуби. Тия загуби зависят от инсталацията в сградата, която е твоя собственост, и собственост на съседите ти. Това са разходите за сградна инсталация, не това, че те топлят съседите. И за водата плащате разликите между тая, която харчите в апартаментите, и тая от общия водомер на входа. Но водата по-трудно изтича през тръбите от топлото.
  • 16 333

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вальо":

    Да ги сложим, ама всички съседи трябва да са съгласни. Това струва пари, освен това, трябва да си прекараш тръби през целият апартамент. Аз нямам проблем, но вероятно повече от половината ми съседи няма да са съгласни. Разходи, къртене в апартаментите и прочее и прочее.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Не е ясно, защо след като има възможност да се засекат такива кражби, ПРОКУРАТУРАТА не е направила поне едно разследване, въпреки многобройните сигнали на гражданите. С разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата се забатачват, защото една значителна част от софийския хайлайф не плаща или краде.
    ТС няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, бившият директор на ТС, инж. Петко Милевски, заяви дори в "40-то Народното Събрание", че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом, между другото.
  • 18 Токо

    4 0 Отговор
    Всъщност голямия въпрос е КОЙ краде повече - Топлофикация или Гражданите ?
    Аз има фаворит .... Познайте кой ? Ако не можете спомнете си за едни милиони в сейфовете на Вальо Топлото и едни писма до Р.Овчи от следствени арест !!!
  • 19 до гост

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    "Гостенче" /платена мурзилка/ Топлофикациите са на мъжа на Нинова, "чувал" ли си олигоф.енче? Не си желан и не си гостенин а оли...н-натрапник. Злобен и елементарен.
  • 20 Галина

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалистичен":

    Не си спомням по времето на социализма да е имало топломери и всички имахме парно. Не си спомням също някой да не е могъл да си го плаща и да има осъден за подобни сметки. Крадци са топлофикация, на които не можеш да им разбереш какво пишат и ти взимат. Миналата година бях платила всичко и през септември ми дойде изравнителна сметка за 180 лв. за парното.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове