21 Ноември, 2019 07:59 1 169 8

Обсъдиха развитието на Черноморския регион

  • черно море-
  • асамблея-
  • караянчева-
  • сътрудничество

Цвета Караянчева откри 45-тото пленарно заседание на ПАЧИС

Обсъдиха развитието на Черноморския регион - 1
Снимка: БГНЕС

Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона, е ключова цел, пряко свързана с основния стратегически интерес. Това каза председателят на Народното събрание и председател на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Цвета Караянчева, по време на откриването на 45-ата Генерална асамблея на ПАЧИС, чийто домакин е Народното събрание, предаде агенция Фокус.

Основната тема на форума е „Европейските измерения на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС – ЧИС“. Според Караянчева развитието на Черноморския регион е свързан с интереса, както на страните-членки на ЧИС, така и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море.

Председателят на парламента отбеляза, че от учредяването си преди четвърт век до днес Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и нейната Парламентарна асамблея дават своя изключителен принос за постигането на тази ключова цел. По думите ѝ са налице обещаващи резултати в конкретни области на сътрудничество.

Караянчева добави, че през изминалите години Европейският съюз също е направил значими усилия в Черноморския регион за стимулиране на демократичните и икономически реформи, за проектиране на стабилност и за подкрепа на развитието му чрез широкообхватни програми за сътрудничество. Тя припомни, че разработената от Съюза през 2007 г., Инициатива „Черноморска синергия“ е основният принос на организацията към регионалното сътрудничество в Черноморския басейн и остава основна рамка за неговата ангажираност в региона. И допълни, че през 2017 г. тази ангажираност е разширена с развитието на Общ морски дневен ред, който постави началото на „Механизма за син растеж в Черно море“.

Караянчева посочи, че тази прогресивна тенденция е запазена и доразвита в рамките на Българското председателство в Съвета на ЕС през 2018 г., по време на което е приета Бургаската декларация „Към Общ морски дневен ред в Черно море“ и стратегията „Инициатива за син растеж за изследвания и иновации в Черно море“ в рамките на Европейския морски ден. Председателят на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество отбеляза, че усилията са продължени по време на Българското председателство на ЧИС (януари – юни 2019 г.), което издигна на ново равнище и сътрудничеството между ЧИС и ЕС в рамките на Интегрираната морска политика и проекта на Европейската комисия „Механизъм за син растеж“.

Председателят на парламента посочи, че набелязаният Общ морски дневен ред ще служи като референтна рамка за хармонизиране на политиките в областта на морското дело и на финансовите инструменти, включващи национално, европейско и международно финансиране. Според оценката на Европейската комисия приетите Декларация и Стратегия са етапи, които проправят пътя за по-структурирано и прагматично сътрудничество, основано на взаимни приоритети, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че заложените договорености от срещата в Бургас са били надградени през настоящата година.

Генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев заяви по време на форума, че председателството на България е било много успешно благодарение на парламента. По думите му това, което българското председателство направи е причината делегацията да присъства на това заседание, а това говори за влиянието, което черноморският регион придобива в политиката.

Хаджиев отбеляза, че регионът се сблъска с важния проблем с бежанците, който нанася вреда на икономиката. Той уточни, че тази вреда възлиза на стотици милиарди.

Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова каза, че организацията предоставя подходяща платформа за успешно реализиране на общи инициативи и проекти областта на търговско-икономическите и социалните политики, които обединяват държавите е регионът. Тя отбеляза, че работата на ПАЧИС е от значение за подпомагане на националните парламенти във връзка с приемане на законодателството. Грозданова допълни, че асамблеята играе не само важна роля за укрепване на връзките а други международни форуми, кеото е важно за нас.

Джема Грозданова уточни, че се очаква в рамките на 41-та среща на съвета на министрите на външните работи, която предстои да се състои в Атина, да бъде приета като пълноправен член Северна Македония. И допълни, че България подкрепя кандидатурата на Северна Македония, предаде агенция Фокус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тончо

    8 0 Отговор
    Ей, Цвето, браво ма, кога пасеше овците на село, а сега от какви работи вече разбираш. Уау!
  • 2 Рошко

    6 0 Отговор
    Предложението от българска страна било да, цялото черноморско крайбрежие да се бетонира, и да се построят хотели
  • 3 rock

    6 0 Отговор
    Хах. Та кога й оздравя ръката на госпожата след катастрофата? Всъщност какво стана с този случай,че много бърза се потули. Нормалните хора умират по болниците, елита оздравява като по чудо...
  • 4 Ехооо

    4 0 Отговор
    Какви са тези глупости,които сте написали,едно смислено изречение няма,какво развитие!? Някой от вас идвал ли е в Бургас да види как се "разви" пристанището ни? От най-проспериращото предприятие в Бургаски окръг стана най-западналото. Направиха кръчми ,офиси,магазини и др. ненужни обекти по кея,а кораб идва два пъти в месеца. И защо !? Заради няколко човека,дето се чудят какво да правят парите си.
  • 5 -...-

    5 0 Отговор
    ''Стабилна, демократична и просперираща зона.'' Ясно. Черноморският регион, ще се напълни с бази на САЩ/НАТО/.
  • 6 А....м

    3 0 Отговор
    Какво може да се очаква от една простакеса??? Изпълнителна пешка! И всички в парламента и правителството, воглаве с тиквеника боко...
  • 7 Балканец

    3 0 Отговор
    Ще подменят мутренските хотели с американски военни бази ли?
  • 8 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Има още малко свободни места от"нашата" брегова черноморска зона, които не са бетонирани. В чл.18 , ал1 на Конституцията ни е записано, че "крайбрежната плажна ивица" е изключително държавна собственост, а не общонародна или общонационална. Така че Държавата / държавния чиновник/ може да определя кой, къде и как да бетонира. Бетонирането е много важно, защото в един момент всичките тези постройки автоматически се превръщат в бетонни бункери, ако Русия реши да ни нападне.Само че обикновения българин не го разбира това и като не може да се добере до черноморския български бряг / или му се вижда всичко там много солено- не само морската вода/ бяга у турско или у гръчко. Някой ходят даже и на Малдивите, на Канарските и Балеарските острови. Това не е важно. Колкото по-вече бетон, толкова по сериозен отпор на лошавите руснаци !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове