Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 10:59 3 433 26

С колко ще поскъпне застраховката „Гражданска отговорност”?

  • бонус-малус-
  • гражданска отговорност

Този проект е същият като предишния, но с някои подобрения

С колко ще поскъпне застраховката „Гражданска отговорност”? - 1
Снимка: БГНЕС

До 4 пъти по-скъпа може да стане застраховката „Гражданска отговорност” с новата система „Бонус- малус”. Законопроектът беше представен за обществено обсъждане. Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории, а шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването да достигне 400%.

„Този проект е същият като предишния, но с някои подобрения. Целта е да се подобри безопасността на движението по пътищата”, заяви пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" застрахователният експерт Цветанка Крумова.

„400% е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара”, заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

„В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии”, обясни Крумова.

„Всяко едно нарушение е потенциално ПТП”, допълни Георгиев.

Според експертите все още не може да се каже какъв ще е ефектът от промените. Крумова отбеляза още, че един от основните моменти, които се коментират в момента е задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила.

„Ако имате един собственик с определен брой точки „Бонус-малус” и друг водач се взима предвид най-лошият шофьор”, обясни Крумова.

Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката.

„Автомобилът също има отношение в системата на безопасността”, каза Красимир Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Мишо

    19 1 Отговор
    KФН онъс хранилка за Ралица Агайн и други мръцкарчета женена за амуджи може ли да идем там и да им запалим кофите кът във Варна на енергото
  • 2 злобар

    32 0 Отговор
    Яко мошенничество и хайдутщина се шири безнаказано . Без радикални мерки с/у управляващите няма да има оправия .
  • 3 Синдикат на Ало Измамниците

    30 3 Отговор
    Имах "удоволствието" да гледам интервюто тази сутрин. Общо взето двамата гости не дадоха адекватен отговор на нито един от зададените въпроси. От цялото интервю стана ясно само, че много добре са изпипали схемата за да взимат още повече пари но не и да поущряват съвместните водачи. С комплименти от ГРОБ🤮🤮🤮
  • 4 Ядеитн

    2 22 Отговор
    Нека им са дигне масрафа на колите. Че то кво - секой босяк со кола е тръгнал, немой чиляк са размине. А раята да си гледа цървулете. За них данок и застраховка още нема!
  • 5 Сатаната

    17 2 Отговор
    Като те спре ченге трепане на място. От ловните дружинки да се погрижат за камерите, на разменни начала. Тези от Дуранколак в Петрич и обратно, да не бие на очи.
  • 6 ТТТТ

    36 1 Отговор
    Без протести няма да стане! Тия лобират за застрахователите и целта е да ни изсмукат до последно УЖ за наше добро! Протестти пред парламента, за да им дойде акъла

    Коментиран от #16

  • 7 тротонеткаджия

    25 1 Отговор
    10 пъти я повишете, кръвопийци , да ви пикая на скапаните магистрали, булеварди, дупчените улици и в празните ви тикви !
  • 8 гост

    26 1 Отговор
    Защо четири пъти не вдигат заплатите например.
  • 9 ЕПМ

    7 0 Отговор
    Мотористите да обърнат внимание на проблема с триногите! Тея от Пловдив имат опит и знаят знаят как се грабва и избухва във стълб триногата!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай ганя

    24 1 Отговор
    От 150лв стана 250лв, и ми говорят бонус монус, малус, няма да са опрай тоз Булгаристан, избирате си Бойчето сега, тишина леко наведи глава и робувай. След 4г пак избери Бойчето, и до 2030г мисля че ще се само унищожи държавата. Нещо като Сирия.
  • 13 Гост

    1 22 Отговор
    По реването ще ги познаете! Тези, които реват срещу системата, са системните нарушители на правилата за движение, те са потенциалните убиийци по пътищата! Хората, които подкрепят идеята бонус-малус са изрядните, защото им писна да плащат масрафа на първите! Ето това е! Но понеже първите са повече /българина обича друг да плаща глупостите му по пътищата/, ще има сериозен отпор срещу бонус-малус!

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бат Мишо

    7 0 Отговор
    ша са опрай булгаристан ако станем и си го опраим САМИ - сички пред КФН и кът с енергото в Варна файр ин дъ холе
  • 16 Хайл

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТТТТ":

    Протести пък никой не иска да иде за да не си развали рахата,тук силни много а на улицата НИКОЙ
  • 17 Бат Мишо

    8 0 Отговор
    НЕ Е НИКОЙ НА УЛИЦАТА брат-що не се поинтересуваш како се случи на енергото Варна - кът почнеш колите сградата .....че си седите пред екраните говори за вас във софия САМО КАЖЕТЕ КОГА ТРЪГВАМЕ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бат Мишо

    17 1 Отговор
    хора дигнем ли се излезат ли 50000 човека на улицата КРАЙ СИЧКО ПАДА от нас си зависи докога ще търпим- кой ще ни скочи - полицията ли или армията АМ ПОСЛЕ КЪДЕ ЩЕИДАТ СЛЕД РАБОТА ТЕ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ-дигне ли се НАРОД няма сила до го спре-въпроса е кога ще проумеем че съдбата ни зависи от това ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИМ
  • 20 Проблемът

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не е в това.Малус 400%+,бонус 25%-.Е как да стане???
  • 21 Бат Мишо

    14 0 Отговор
    ИСКАМ СИЧКИ ТУКА ДА ПОРУМЕЕТЕ ЕДНО - НИЕ НАРОДА СМЕ СУВЕРЕНА - така е и по конституция - и те политиците са нашия инструмент да управляваме щото не може сички да си остаим работата и да идем да управляваме - НИЕ СМЕ ГОСПОДАРЯ И РАОТОДАТЕЛЯ А ТЕ НАШИТЕ КУЧЕТА които храним от заплатите си и те НЯМАТ ПРАВО ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ КОИТО НЕ НИ ХАРЕСВАТ или излизаме на улицата и им вземаме инструмента КОЙТО НИЕ СМЕ ИМ ДАЛИ - властта дали има или няма избори НИЕ РЕШАВАМЕ кой докога и как да управлява
  • 22 Гост

    5 0 Отговор
    Колкото и да поскъпва полза няма да има докато не се санкционират нарушителите.А те обикновенно се измъкват с плащане на подкуп на добрите милиционерчета.И така пак в омагьосаният кръг.има достатъчно видео наблюдение. Да започнат да санкционират и бещата ще се оправят.
  • 23 Пако

    6 0 Отговор
    Очакваният ефект от системата е ясен—
    да се еВе майката на населението,ако им е
    останал някой лев от ток,вода ,газ,храна,
    облекло —да им го приберат за “гражданска”
    винетка,тол-мол система,или с две думи
    -нема лабаво
  • 24 wgw

    4 0 Отговор
    Доста започват да се на.. къ..кват с всякакви измишльотини и вдигане на цени.
  • 25 Боко тъпото

    2 0 Отговор
    Блейте офци! Бобобобобобобо
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ПАРИ ГОСПОДА ! ЯСНО Е КАК ЩЕ ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА И ГУШИТЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ! ДОКАТО НЕ НИ ИЗЦЕДЯТ НЯМА ДА МИРЯСАТ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове