Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 18:18 2 788 27

„Спаси София“: Не на паркираните коли на „Московска“

  • софия-
  • московска-
  • паркиране

Да бъде град, с който да се гордеем и в който да искаме да живеем, учим и работим!

„Спаси София“: Не на паркираните коли на „Московска“ - 1
Колаж: Спаси София

Малките публични пространства са богатството на един град, но в София те просто не се използват. Обикновено, защото са превърнати в паркинги. Триъгълникът, оформен при кръстовището на улиците Московска и Г.С. Раковски, е "чудесен" пример за това, че дори в самия исторически център на града удобството за хората и красотата на средата липсват. За това призовават от „Спаси София“.

Едва 2000 кв.м площ с прекрасна гледка към символа на София - катедралата Св. „Александър Невски“, но човек не може нито да седне, нито да се наслади.

Да бъде преобразено това пространство няма да струва скъпо, нито изисква грандиозни конкурси. Но въпреки, че се намира на едва 100 м от кабинета на кмета Йорданка Фандъкова, по нищо не личи, че на нея или на някой друг да му е направила впечатление нуждата от промяна. Нашият екип се бори от години работещите навсякъде по света решения за достъпна, удобна и красива градса среда да се прилагат и тук.

На крака ни дойде един от пионерите в превръщането на градовете в пространства за хората, арх. Ян Геел, направи доклад за София, но всичко остана само на хартия. Нужни са и ще продължим да настояваме за смели и категорични стъпки за промяна на градската среда.

Междувременно, ако сте архитект или човек с познания в изработването на визуализации (rendering) и желаете да преобразите някое публично простраство се свържете с нас. Непрекъснато показваме как може да бъде, защото това е достъпен и лесен начин по-широк кръг хора да повярват, че София може да изглежда различно. Да бъде град, с който да се гордеем и в който да искаме да живеем, учим и работим!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    47 1 Отговор
    Подземни паркинги трябват и да си отдъхне София от безумният хаос с паркираните навсякъде коли.

    Коментиран от #2

  • 2 Боко архитекта

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Боко е изчислил, че печели много повече от градска мобилност и паяци отколкото от подземни паркинги, а Боко, както знаем е неоспорим гений !

    Коментиран от #8

  • 3 Тролл2

    16 1 Отговор
    София трябва да се разширява на север, шот на юг не дават

    Коментиран от #9

  • 4 Конфуций

    13 5 Отговор
    Ако тия джендъри не ги беше страх да карат коли - нямаше да се чудят как да объркват движението в София
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ники

    12 0 Отговор
    Страхотна идея ... но трябва да се мисли и за паркинги .. големи и общински .. може да де бутне нещо и да се направи паркинг на 7 етажа .. и е решен проблема в центъра и не се и вижда и не е грозно ... и не заема място каъо е във сисочина .... и тохчгава може всички паркинги импровизирани да изчезнат ...
  • 7 Ники

    8 0 Отговор
    Страхотна идея ... но трябва да се мисли и за паркинги .. големи и общински .. може да де бутне нещо и да се направи паркинг на 7 етажа .. и е решен проблема в центъра и не се и вижда и не е грозно ... и не заема място каъо е във сисочина .... и тохчгава може всички паркинги импровизирани да изчезнат ...
  • 8 Кру

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "Боко архитекта":

    Се Боко ви е виновен на вас, цървули долни некадърни.

    Коментиран от #10, #25

  • 9 gggw

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тролл2":

    и на изток и запад
  • 10 Софиянец

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кру":

    Е кой да е виновен приятел, този който прибира парата, около милион дневно от централната зона на София, а именно боко и аверчето му от онези години МАДЖО.

    Коментиран от #15

  • 11 Sofia

    5 0 Отговор
    Да дойдат в Овча купел и само от колите паркирали неправомерно по бул. Президент Линкълн и ул. Монтевидео могат да върнат дълга на България.
  • 12 9966

    5 1 Отговор
    Софийскйа простотия
  • 13 Ангел ,,будалата,,

    9 1 Отговор
    90% от Софиянци са пешълци , от провинциятя ,,,селяни,,
  • 14 Тръмп

    8 3 Отговор
    Вместо на Московска,паркирайте в смело и агресивно в задния двор на "Спаси София"!!!:(:(:(
  • 15 Удушвач на червени вмирисани руски тро

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    Пък много знаеш бе. Да не си му светил. Приказвате ей така. Взел пари, и как разбра? Лъжлив, червен трол си. Признай си.
  • 16 Моше 3ти сапун 2ри ред 3ти рафт

    6 3 Отговор
    Тия са най-некадърната формация. Пълно е с новозавършили ВИАС и решили, че света, в частност София е техен. Като натрупат стаж, ще имат думата. Сега да се свират по дупките.
  • 17 Ппп

    7 0 Отговор
    Там се паркира по този начин от време оно. Но селяните сега са дошли и им пречи. Преди '89 щяхте да карате трамваи за да сте в София, а сега като сте тук, било ви презастроено, много коли и т.н., ами то заради вас стана така, защо мрънкате.
  • 18 123

    7 3 Отговор
    Хората, които живеят наоколо - на покрива ли да паркират ????
    Ако съм с 2 деца, познай как ще ползвам всяка сутрин и вечер градския. А? Освен, ако не работя де, но тогава и пари няма да имам. И се завърта колелото.

    Мислете малко с кратуните си, не всичко е зеленина и дървета. София е 1.3 милиона души, може би 1.5. НЕ МОЖЕ 1.5 милиона души да ползват градския. Да ако автобусите са през 2 минути, което няма как да стане!

    Без коли - няма как! Избийте си го от главите

    Коментиран от #22

  • 19 Хайл

    2 2 Отговор
    Боли ме тура софиянци къде ще паркират
  • 20 Софиянец

    3 1 Отговор
    Идват едни от някъде си и предлагат как да променят квартала в който ние сме родени и живеем. Да се върнат на селото си и да си го оправят! Не се нуждаем от тия натрапници жадуващи за изява.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вазов

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Eee, алнкоолу да не си само ти с 2 деца! Половината от гаражите са превърнати в магазини или нещо друго и не се ползват по прадназначение. При строенето на повечето сгради не е предвидено място за файтон или каруца. Като искаш да паркираш се изнасяш от центъра и толкова, ще се намери кой да живее без да паркира.
  • 23 Тео

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянец":

    А най нахални са едни от частната фирма , нарекла се " Институт по пътна безопасност"....
  • 24 Е*и София

    2 0 Отговор
    Джендъри и джендърки вие може да искате много работи ама кой ще ви ги даде е друг въпрос.
  • 25 Ами попринцип

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кру":

    То това си е така винаги.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Софиянчето

    0 0 Отговор
    София отесня от провинцялисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове