Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 12:16 3 152 17

С чуждо ЕГН минават техническите прегледи

  • автомобили-
  • автомобил-
  • технически преглед

Вратичката в системата ще бъде ограничена

С чуждо ЕГН минават техническите прегледи - 1
Снимка: Фейсбук

Председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на автомобили, за да избегнат проверката в базата данни на финансовото министерство и на общините. При прегледа в пунктовете пишат данни на изрядни шофьори с платени данъци и така се избягва плащането им от задължените, призна пред в. „Монитор“ зам. изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

Вратичката в системата ще бъде ограничена с подобрения, платени с европейски средства. И в момента пунктовете са вързани с ДАИ, сканираните документи се изпращат към агенцията и протоколите се попълват автоматично. На ГТП-тата е дадена възможност ръчно да въвеждат данни за МПС-то и собственика им, ако няма връзка с интернет или при прегледа се предостави ксерокопие на големия талон на автомобила, който често е нечетим. Ползвателите на „вратичката" са основно длъжници с мощни автомобили, които не са плащали налози на общината с години. Има случаи данъците да са на по-голяма стойност от самите возила. Да се хванат подобни измами, е трудно в реално време, казва зам. изпълнителният директор на агенцията Дамян Войновски, защото на година се правят 2 млн. технически прегледа.

Ето защо срещу един милион лева агенцията въвежда подобрения и нови услуги в системите си. Всички данни за автомобила ще се извличат онлайн от архивите на МВР, а в пунктовете ще бъде ограничено попълването на още данни.

До края на годината при преглед вече няма да се носи полицата за „Гражданска отговорност", защото ще се извличат автоматично данни от Гаранционния фонд дали автомобилът е застрахован.

С технология вече бяха пресечени и опитите на изпитите по теория да се явяват с фалшиви лични карти с истински данни, но с подменена снимка. Чрез връзка с МВР няма как друг да се яви на изпита вместо изпитвания, защото в базата данни вече се сверяват снимките от личните, както и снимка на лицето, което се явява на препитването.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    23 5 Отговор
    Карайте коли регистрирани в други държави и готово да фалират тия боклуци , никакви пари на тая държава не трябва да се дават.

    Коментиран от #2, #5, #12

  • 2 Именно

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Щото реално гидаваме на тиквун и прасчо....
  • 3 русенец

    14 2 Отговор
    Вместо да се харчат пари за програми с неясна ефективност не е ли по-добре общините да си търсят задълженията, а? Сиреч да не проявяват безстопанственост. може да дават длъжниците и на ЧСИ примерно! О, забравих! Въпросните длъжници са все хора със специален статут!

    Коментиран от #4

  • 4 И ти ли искаш гилотината

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Да играе по тиквата ти

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Те щото в другите държави са по-евтини и данъците и застраховките , да не говорим за прегледите и как се минават там !!! Или не знаеш , че и в за тях се иска всичко това ? Хахаххаха !!
  • 6 Froid

    10 0 Отговор
    Дали е работа на ДАИ да следи за неплатени данъци !?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 qwerty

    2 0 Отговор
    лично аз какво съм виновен, че гтп-то ми е на 10.01 и тогава още не се знаят размерите на дакък мпс се определят по-късно? минавам с платения за миналата година
  • 9 СССРБарета

    10 1 Отговор
    не виждам смисъл да се плащат данъци на държавата след като американците после ни ги взимат за няколко изтребителя 2,2 милиарда! Вместо да има добре платени доктори специалисти имаме добре платени никому ненужни изтребители и то само 8 които ще получим не сега а след години но дотогава плащаме милиони лихви!
  • 10 СССРБарета

    9 1 Отговор
    колкото и пари да даваме за данъци американците винаги ще ни ги взимат за да оправят търговския баланс в полза на САЩ !

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Въшлив Каскет

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБарета":

    Плащай в Русия пич Там може и да намериш смисъл да плащаш Ще ти отиват за свръхзвукови и летящи Москвичи и Лади
  • 12 стоян

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    До 1 ком -много глупав коментар -Знаеш ли там колко са данаците и дали ще минеш изобщо преглед с твоята таратайка

    Коментиран от #17

  • 13 fuck T

    0 0 Отговор
    на времето масово се регистрираха коли на инвалиди, а после караха с немски номера SHA-me on you
  • 14 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБарета":

    Не си си пил хапчетата днес. Върви в Москва, там няма нито един американец.
  • 15 321

    0 0 Отговор
    А какво става с портата - стари таралясници да минават ГТП, при положение, че пушат повече от дизелов локомотив при тръгване.
    За 2-3 километра в София, където автопаркът е най-нов винаги има поне 5-6 автомобила, които оставят димна завеса зад тях и на никой - нито на полиция, нито на ДАИ, нито на екоинспектори им прави впечатление. Пълно е автомобили, които видимо се разпадат - изгнили, на дупки, без амортисьори. Представям си, какво им е окачването, спирачките и другите системи.. Какво стана с мобилните лаборатории, какво стана с проверките на стари модифицирани БМВ-та с по 500 коня.
  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Преди 40 години в социалистическа Чехословакия, като закара колата на технически преглед, чеха излиза от колата и сяда на стол. Като свърши прегледа му дават документите, вземат му парите и "на скледаноу " Ако нещо не е наред, го пращат в близкия сервиз да бъде отстранено. А сервиза дава документ със гаранция на извършената услуга. До бирената фабрика в Крушовец / там правеха и сега правят"Крушовецки светли лежак" / на уширението, имаше винаги дежурни трима полицаи. Двамата си бяха с униформите -третият с омазнен работен комбинезон. Спирахо произволно "шкодувка". Качваха я на естакадата. И докато единият униформен зяпаше настрани, другите двама правеха обстоен технически преглед на най-важните и отговорни възли на колата.При нередност - задържаха документите на водача, даваха му нещо като пропуск и в близкия сервиз. След време не по-вече от час, шкодувката се връщаше. Шофьорът показваше " учтенката" за ремонта и гаранцията за него и ...чао. Това съм го виждал.Понеже често минавах оттам, един ден и мен спряха- и аз със шкодичка. Като видяха ,че не съм "техен" махнаха с ръка и по-вече не ме спираха. Аз спирах- купувах си бира с касетката. Разправяха ми, че ако в гаранционният срок, ремонта не издържи, гражданите чрез "верейна базпечност" / обществена безопастност, полицията/ прави рекламация и полицията " щрафуе" сервиза.Това не го знам как е ставало....
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян":

    При изрядна кола даже и ако ще и 50 годишна да е пак ще минеш прегледа даже в Германия но тука като ти тряснат един бонус-малус което както пишат ще е четири пъти по скъпа от сега друга песен ще запееш. 400 евро застраховка я няма никъде като не броим луксозните возила.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове