Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 19:25 4 047 18

ДНСК няма да събаря „Златен век“ засега

  • златен век-
  • строеж-
  • днск

Чака се решението на ВАС

ДНСК няма да събаря „Златен век“ засега - 1

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отхвърли искането на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век". Причината - неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд (ВАС).

Дирекцията отговори на искането на кмета на район "Лозенец" до началника на ДНСК за премахване на строежа "Златен век".

От строителния контрол отбелязват, че са извършили проверка през април 2019 г., при която не е констатиран незаконен строеж, а е извършван с нарушения.

Във връзка с големия брой въпроси относно искане от Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед по реда на чл.225, ал.1 от ЗУТ за премахване на строеж: „Златен век“ в УПИ I-98,99, кв. 272А, местност „Лозенец – I част“, гр. София, Ви информираме, че:

От органите на ДНСК е извършена проверка през м. април 2019г., при която не е констатиран незаконен строеж, а строеж с нарушения по смисъла на чл.224, ал.1 от ЗУТ, съобщиха от ведомството.

На 15.04.2019г. от началника на ДНСК е издадена мотивирана заповед на основание чл.224 от ЗУТ за спиране на извършван от „Артекс инженеринг“ АД строеж с нарушения „Златен век“, който съгласно чл. 137, ал. 1, т 3, б. “в“ от ЗУТ е строеж втора категория.

Въпросът относно валидността на издаденото разрешение за строеж се установява писмено от органа, който го е издал, съгласно чл. 153, ал.2 /изр. последно/ в редакцията на нормата, действаща към момента на презаверяване на разрешението за строеж със заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012г. на главния архитект на СО.

Със заповедта за спиране е изискано от главния архитект на СО в качеството му на одобряващ орган да даде писмено информация за валидността на разрешението за строеж № 134/26.01.2007г. до 07.02.2017г., т.е. до срока до който разпоредбата на чл.153, ал.2 /изм./ го е задължавала да го направи.

Заповедта е обжалвана от „Артекс Златен Век“ ООД пред АССГ, като с Решение № 5229/ 30.07.2019 г. по адм.д. № 4829 по описа за 2019г. същата е отменена.

ДНСК е обжалвала с касационна жалба пред Върховен административен съд /ВАС/ Решение № 5229/ 30.07.2019 г. по адм.д. № 4829/2019г. на АССГ, като пред втората инстанция е образувано адм.д. № 11069/2019г.

Видно от мотивите на съдебното решение, съдът е посочил също, че заповедта за допълване на разрешение за строеж новира срока по чл. 153, ал. 2 от ЗУТ, като от влизането ѝ в сила започва да тече нов срок. По делото са налице няколко заповеди за допълване на разрешение за строеж № № 134/26.01.2007 г. на Главния архитект на Столична община, като последните две са съответно заповед № РА51-74/02.05.2018 г. на Главния архитект на Столична община и заповед № РА51-154/06.08.2018 г. на Главния архитект на Столична община. Съобразно сочена в решението практика на ВАС десетгодишният срок спрямо издаденото разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.

Във връзка с искането на Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед по реда на чл.225, ал.1 от ЗУТ за премахване на строеж: „Златен век“ в УПИ I-98,99, кв. 272А, местност „Лозенец – I част“, гр. София, следва да се има предвид, че от органите на ДНСК не е установен незаконен строеж, а такъв с нарушения.

Следва също да се има предвид, че АССГ постанови по идентично искане Определение № 2928/12.04.2019г. по адм.д. № 2960/2019г., образувано по жалба от Никола Вапцаров, представляващ „Инициативен комитет „Лозенец“ срещу „неоснователни бездействия на началника на ДНСК“, съгласно мотивите на което „при упражняване на правомощията си по чл.224 от ЗУТ началникът на ДНСК действа служебно и не може да бъде обвързан от наличието или липсата на сезирания от граждани или организации за спиране или премахване на незаконни строежи“.

Следва да се има предвид, че до приключване на съдебното производство по адм. д. № 11069/2019г. на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, съгласно разпоредба на чл.14, ал.3 от ГПК никое друго учреждение няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда, респективно съгласно чл. 130, ал.2 от АПК никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда.

След приключване на съдебното производство по адм.д. № 11069/2019г. на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия.

В заключение Ви информираме, че от деня на издаване на заповедта за спиране на строежа от началника на ДНСК - 15.04.2019г., строежът е спрян ефективно.

Разглеждането на адм.д. № 11069/2019г. на ВАС е насрочено за 31.03.2020г.

Вчера от "Демократична България обявиха, че разрешението за строеж на "Златен век" вече е загубило правното си действие.

По повод искането на новия кмет на район "Лозенец" Константин Павлов ДНСК да премахне сградата "Златен век", днес от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че намеренията му не кореспондират със законността и решение на съда.

От "Артекс" поясняват, че очакват окончателното решение на Върховния административен съд по казуса, за да продължат строежa, тъй като уважават върховенството на закона.

След това "Демократична България" отговори на позицията на "Артекс".

Съдът не е сезиран с въпрос за законността на небостъргача "Златен век" и затова не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект "Златен век", отбелязва партията.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    26 7 Отговор
    Как ще събаряш ,бе?Златен век е това ...векът на златната Тиква!
  • 2 Коко55

    23 7 Отговор
    Това не е статия а доклад! Отказах се посредата. Да го събарят. Ко му мислят?

    Коментиран от #14

  • 3 Боцко

    18 6 Отговор
    МАФИЯ !!!!!!!!!!!!!!
  • 4 мафията си има държава

    17 4 Отговор
    Каква изненада!? И какво, да искате управляващите да си върнат евтините апартаменти? И да си признаят лобистките поправки в закона? Те със зъби и нокти са се борили за тези привилегии! Особено онези, с асансьорите....
  • 5 Така мисля

    13 5 Отговор
    Ясно бешече след изборите ще пуснат небостъргача !Строителите все пак са хора на ГЕРБ и Цветанов най вече !
  • 6 Да да да

    13 5 Отговор
    Там вероятно ще имат апартаментитоп крадците на България @ ???
  • 7 слаботоков

    8 6 Отговор
    Предлагам да го взривят! Ама на нова година та да бъде по ефектно и красиво!
  • 8 А дано

    3 5 Отговор
    Нека го построт до 20 етаж ! Не повече !
  • 9 Бат Вал

    12 4 Отговор
    Кой в ДНСК ще вземе решение за събарянето? За тази работа се иска дупе, т. е., кураж! А в тази институция няма такива хора, само службари, назначени от Борисов! Като прибавим и факта, че строителя е силно негов човек, става ясно, че никой няма да посмее!

    Коментиран от #15

  • 10 Мордор

    12 4 Отговор
    Никакво събаряне, това да не е мавзолея на Г.Димитров?
  • 11 Цецо Цецов

    7 5 Отговор
    Как ще го събарят бе? Какво апартаментче ме чака там.
  • 12 Real

    6 2 Отговор
    Не за сега,никога няма да го съборят защото мутрите не дават-нали имат платен пай от там как така Гробарите ще се минат !!!
  • 13 Генерал

    3 4 Отговор
    Никакво събаряне. Трябва да си достроят сградата. Проекта е разкошен, а и никой не страда от нея, защото се намира южно от хотел Маринела и ако хвърля сянка, то е само на хотела и двора му. Самия хотел хвърля повече сянка на къщите от улица Червена стена. Спирането на строежа си е чиста репресия с популистки отенък. Една амбициозна групичка " граждани" подпирани от Демократична Българи и сегашния кмет реши, че след като не получава каквото иска може с протести да спре строежа. И успя, но временно. Артекс са строителна фирма, която строи иключително качествено и иновативно. Не са виновни, че не плащат на разните искащи.

    Коментиран от #18

  • 14 Герасимов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коко55":

    А може ли твоята миризлива червена кочина да се "самосъбори" , а?
  • 15 Еl коментатора

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Вал":

    Значи Б. Борисов е назначил правилните хора. Как ще разрешиш да се строи нещо толкова грандиозно, ще го изчакаш да се построи до половината и само защото не ти ходят по гайдата, искаш да го събаряш по измислени нарушения ? Просто келеша-кмет от Демократична България се изсилва, защото е новоизбран и мисли, че някой му стои зад гърба. Ще разбере, че тия от измислената партия са никой. Ще разбере по трудния начин. За жалост ние, дето живеем в Лозенец ще дръпнем на зад.
  • 16 Ввв

    1 0 Отговор
    Прост народ,слаба държава....жалка работа
  • 17 Усмивката

    0 0 Отговор
    Така и ГЕРБ за сега остава на власт.Не е противозаконен.Макър че има ,,множество нарушения ”по отношение на законноста и върховенството на закона.Та за сега няма да го сьбаряме докато Лаура Кьовеши не се намеси, по казуса Борисов
  • 18 ГОСТ 1

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал":

    Има поне три големи нарушения констатирани и документирани от ДНСК.Най вероятно сградата няма да бъде съборена а ще бъде изпълнена по първоначалния проект,ако така реши ВАС.А иначе Артекс са банда мошенници и свързани с всички в властта.Доказа се категорично с "евтините" апартаменти на Цв.Цв. Л.Панов и още много други.А относно твърдението ти,че Артекс строяли иновативно и качествено направо се втрещих.Преправят,преработват и то некачествено.Понеже познавам техни доставчици знам какви боклуци купуват доста често и после лъжат бъдещите собственици,че всичко е първокласно.Така е само на лицевата страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове