Last news in Fakti

24 Ноември, 2019 16:44 7 810 18

Обявен за мъртъв българин се обади след 11 години на майка си

  • обявен за мъртъв-
  • цирка-
  • ивайло зотев

С решение на съда в Мадан от 4 октомври т.г. е обявен за мъртъв

Обявен за мъртъв българин се обади след 11 години на майка си - 1

37-годишен мъж от маданското село Цирка трябва да доказва в съда, че е жив, след като е обявен преди месец и половина за мъртъв.

Ивайло Зотев заминал преди 11 години за работа в Шотландия. В период от около 10 години обаче въобще не се е обаждал на близките си, пише "Марица".

През това време обаче починал баща му. Роднините му в Цирка решили да изяснят статута му и поискали от властите да бъде проверен. След като не са открити никакви данни за Ивайло, със съдебно решение на Районния съд в Мадан той е обявен за мъртъв.

"Позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон. Обясни, че при нея е отишло някакво момче, за да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв", казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло и кметски наместник на селото.

Зотев бил в момента на разговора с по-малкия брат на Ивайло - Слави. Двамата буквално били изумени от факта, че роднината им е жив. Повикали майка му Шефкие и тя да разговаря с мъртвия си по документи син.

"Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и много щастлива, че е жив", споделя 57-годишната Шефкие.

От сина си разбрала, че работи в голям гъбарник и отговаря за качеството на продукцията. Не е семеен, купил си жилище.

Изтекли са му обаче документите за самоличност и е необходимо да ги поднови. В Шотландия сега се легитимирал само с шофьорска книжка.

Ивайло заминал на гурбет към Острова през 2008 г. да работи в гъбарник. Спрял да звъни, след като кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион.

Ивайло е завършил специалност "Национална сигурност" във Варненския свободен университет. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ. При едно от последните обаждания казал, че не е приет, но го поканили да се яви следващата година.

Зотеви смятали, че синът им е вече постъпил в Легиона и вероятно е на мисии по света и затова не ги търси.

Междувременно починал бащата на Ивайло - Матей. След смъртта му е трябвало да се установи кой е негов наследник. Фамилията поискала становище от властите какъв е статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия.

"Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова", казва Фаик Зотев.

С решение на съда в Мадан от 4 октомври т.г. е обявен за мъртъв.

"Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи и да може да пътува и най-накрая да си дойде в Цирка. Проблема е, че ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между двете държави", казва Фаик.

"Никога не съм се съмнявала, че е жив, в сърцето си, независимо от документите. Една майка няма как да отпише детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим", казва Шефкие.

Жената загубила освен съпруга си и брат си, и баща си в последните години. През това време по-малкият син Слави получава тежка диагноза и претърпял 5 операции.

Шефкие е асистент на петима възрастни хора по програма. Ивайло пък няма нито една снимка в родната си къща, тъй като не обичал публичност. Нямал в годините и профил в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вяра и надежда

    62 3 Отговор
    Господ Бог си знае работата, независимо как го наричаме в различните религии. Да е жив и здрав човекът и да стопли майчино сърце.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Не думай

    79 1 Отговор
    Едва ли има по-добра новина за една майка.ама и тоя задник да не звънне толкова години...Абе помашка работа

    Коментиран от #5

  • 3 Вяра Надя И Любов

    31 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вяра и надежда":

    Абе вярно е ама до колкото разбирам те просто са го обявили за мъртъв заради наследството бе БРАЧЕТ
  • 4 Пурко

    19 4 Отговор
    Тва е случай на оцелял от бюрокрацията! И издирванията на престъпници са по същия начин - ако се похвали някъде, че е издирван, няма и да го намерят. В случая, човека не е и подозирал. И съвет към престъпниците: понеже сме народ от овце и предатели- мълчете и ще сте неоткриваеми
  • 5 Луд

    36 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не думай":

    Има една приказка:Щом не звъни значи е добре.
    Ако са му издали документа пак е нямало да се обади ,а тази женица го е изучила
  • 6 Хасан

    20 11 Отговор
    Той е толкоз българин, колкото аз съм турчин.

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оли гърмииииииииии оли гърмиии😂😂😂😂

    14 3 Отговор
    най-накрая да си дойде в Цирка 😂😂😂тича човека у бегето да иде😂😂😂
  • 9 Аз мразим роднините си

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    И никога нема да им се обадя😂😂😂😂по никакъв повод те не съществуват за мен
  • 10 Алфа Вълкът

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вяра и надежда":

    А бе къв син? Какво майчино сърце? Бетерът заминал и ни майка, ни баща му трябвали! 11г да не се обади вкъщи!

    Коментиран от #15

  • 11 Анонимен

    20 6 Отговор
    Дойде ГЕРБ преди 11 години на власт и хората бягат в други държави и не искат на майките си даже да се обадят. Изгониха народа в тая държава, улиците празни, а преди 30 години по улиците и пазарите не можехме да се разминем от народ.

    Коментиран от #13

  • 12 Той

    9 9 Отговор
    Помашка работа!!!
  • 13 стоян

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    До 11 ком -А бе кумунисче- избягаха защото 1997год ваш Жанчо Виденов с червената банда депутати окрадоха банките и събраха на народа парите - и хората останаха на улицата безработни =забрави ли че 1 долар се разменяше за 3000лева
  • 14 Грауч.

    3 2 Отговор
    Изчезналия е японец има и японско име Ивайло .
  • 15 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    Ама за документи са сетил че има родители, тоз боклук
  • 16 1488

    4 1 Отговор
    Първо кандидатстваш ли в ЛЕГИОНА след като минеш прегледите и установят, че си годен ти отнемат всички документи и те описват от всякъде независимо какъв си по народност и етнос. Влезеш ли в школите на Легиона ти си № еди кой си не си Драган, Петкан Иван, а си бройна 1. След като минеш школите и издържиш всички изпити ти спираш да съществуваш и ставаш парче месо по което ще стрелят. Дори и само школата Легиона да караш без да те приемат в него поне 1 година ще си господин никой ако беше проверил тогава щеше да установи, че не съществува и като отиде за документи всичко излезе на яве. Имам информацията за Легиона като военен и знам цялата процедура не само тая която се дава преди кандидатстването.
  • 17 един

    2 0 Отговор
    Ми да си стои умрял бе, няма д аплаща данъци. Хехе
  • 18 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Тоз е присаден помак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове