Last news in Fakti

3 Декември, 2019 15:45 5 189 55

Половината ученици тотално неграмотни

  • ученици-
  • грамотност-
  • образование-
  • неда кристанова-
  • четене

47% от учащите не са успели да достигнат минималното ниво

Половината ученици тотално неграмотни - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

47% от учениците не са достигнали минималното ниво на грамотност по четене. Останалите 53% са успели да постигнат второ равнище и нагоре. По математика успеваемостта е 56%, по природни науки - 53%. Това показват резултатите на българските ученици от проведеното през 2018 г. международно изследване на образователните резултати PISА, представени в Министерството на образованието.

Изследването се провежда за седми пореден път. То е сред 15-годишните ученици, включили са се 6000 ученици от 197 училища в страната. Най-много са тези от 9 клас. Оценяват се три области - четене, природни науки и математика. Всяка година областите са едни и същи. Изследването е изцяло компютърно базирано. 79 са държавите, които участват в изследването на PISA.

"53 процента от българските ученици са постигнали второ равнище за четене и нагоре, а 47 процента не го постигат", обясни директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование в МОН Неда Кристанова. Тя добави, че средното за ОИСР са 77,7 процента ученици, които владеят второ равнище и нагоре.

"По математика този процент за България е 56 процента, за ОИСР е 76 процента, по природни науки е 53 процента за България, а за ОИСР е 78 процента", съобщи Кристанова. Това е минималното ниво за владеене на компетентности, които да направят учениците успешни в по-нататъшния им живот, добави тя.

Друг важен резултат са учениците на пето и шесто ниво, които могат в много голяма степен да разбират дълги и абстрактни текстове, да сравняват и интегрират информация, и много ясно да разграничават разликата между факт и мнение, каза Кристанова. Тя уточни, че на пето и шесто равнище българските ученици от изследването са 2 процента, а в ОИСР са 8,6 процента. По математика нашите ученици на тези две нива са 4,2 процента, а в ОИСР са 10,9 процента. На пето и шесто равнище България има 1,5 процента ученици, при 6,8 процента в ОИСР.

И в това изследване се запазва тенденцията с най-ниски резултати да са българските ученици от непрофилираните и професионалните училища, а с най-високи резултати са учениците в профилираната подготовка. Сега отново учениците, които са с родители с основно образование, с по-малко книги вкъщи и в чиито семейства не се говори български език, са с по-ниски резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брах ви лайката гербаджийска

    36 11 Отговор
    А боно галфона продължава да вдига на некадърните учители заплатите

    Коментиран от #48

  • 2 България и технологии Хахаха

    38 10 Отговор
    България и образование хе хе , ама Бойко не спира да вдига учителските заплати и вече са над 1500 лева !
  • 3 ГРОБ

    36 9 Отговор
    Неграмотни ама с мъчители с заплати по 2000 лв.
  • 4 Как бе ?

    32 5 Отговор
    Образование , Очители , Очилище , юниверситед ........
  • 5 Последния софиянец

    31 3 Отговор
    В заведението ми идват ученици дето не могат да прочетат менюто и да си преброят стотинките. И то от горните класове.

    Коментиран от #12, #31

  • 6 гост

    37 2 Отговор
    Дъщеря ми като се събере с някое дете от класа и онези само се снимат, висят в ТикТок и ровят в мрежата. После сричат и едно изречение не могат да прочетат, ама родителите им ги хвалят колко умни били понеже се оправяли в социалните мрежи и можели да ползват таблет и смартфон. Оня ден една 10г. прати покана от фейсбук, ами утре като й пратят на нея и я поканят на някое парти и това дете изчезне? Какво става? Защо родителите не приемат, че детето им има нужда от внимание, а не от телефон? Много по-лесно е да оставиш детето да виси пред монитора вместо да играеш на дама с него, или да рисувате заедно, или да си говорите, или да му четеш приказки, ама мързела надделява.

    Коментиран от #16

  • 7 Гост 1001

    25 5 Отговор
    Настоявам за затварянето на 90% от мъчилищата и наказания за мъчителните !!!!!!!
  • 8 Ами това са възможностите

    15 7 Отговор
    Бих казал, че българските деца дори са надхвърлили ограниченията наложени им от генетиката
  • 9 Факт

    18 8 Отговор
    Шшшшшт бе в Япония децата вече програмират собствени приложения а тука четат стари селски психотворения.
  • 10 Траян

    5 10 Отговор
    Стига сте писали глупости бе
  • 11 Прокурорка

    11 1 Отговор
    Напротив за младите учители заплатите са меко казано подигравка 540 -560 лв чисто. за пълен щад и като зададеш въпрос на директора защо толкова ниска заплата, и той ти каже ами за без трудов стаж толкова..... Затова повечето млади, гледат да се преквалифицират в друга сфера. А някои гаменчета в клас, които тормозят/ заплашват своите учители за оценки нищо не става от тези групи деца. И ако мама или тати на родителска среща държи сметка на учител и мине номера, то в живота няма да е така. Естествено има и изключения , доста ученолюбиви, прилежни и уважаващи учителите си деца.

    Коментиран от #27, #39

  • 12 Кинбо

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Ти пък кво заведение държиш сигурно някой градски кенеф ????

    Коментиран от #18

  • 13 SAAB

    15 1 Отговор
    А......първият министър е чел една книга / с индианска тематика /!

    Коментиран от #19, #20

  • 14 Ивайло

    39 0 Отговор
    Така ще е, и по-зле ще става!!! Като направиха тея делегирани бюджети, т.е. всяко дете (всяка бройка) носи на училището по 1200-1300 лв., и за да не паднат парите ги пребутват зорлем неграмотни циганчета и българчета-дебили, които не се мяркат в училище и не знаят на коя страна се отваря книга, това ще е статистиката!!! А как беше преди - в профилирана гимназия се влизаше само с конкурсен изпит и това е, учиш - минаваш, не учиш - повтаряш и точка!!! Ситото е истината!!! Разбиха добре работещата система, както разбиха здравеопазване и какво ли още не в тая държава!!! А после чакайте да идват инвеститори тука и да се създават работни места!!! Кой ще работи - манговците или дебили, които не знаят колко уши имат по главите ли??? Чака ни все по-мрачно бъдеще!!!
  • 15 Йозеф

    13 4 Отговор
    Създаваме функционално неграмотно поколение. Като виждам лексикалната култура на пишещите тук си правя извод за децата им. Всяка круша си има дръжка и тухлата не пада по-далеч от дървото.
  • 16 Това е женска работа.

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Но откакто жените работят, просто не може да се обърне толкова внимание.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Последния софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кинбо":

    Тия неграмотници и в кенефа няма да се оправят. Лошо бъдеще ни чака с такова поколение.
  • 19 Последния софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "SAAB":

    Е да. Ама цели три тома. Министрите му и толкова не са чели.
  • 20 антрашпиц

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "SAAB":

    Ама е в три тома.
  • 21 Ездачката

    2 3 Отговор
    Отиваме да черпим опит в Атина. Тука са мръзели ... хайде хоп троп кои заваля тук? отговор - Снегаааа , бяла снежна пелена обгръща вашето лице и си казваш ох ох ох ох ох до не свяст. 4 Magic - Вселена поздрави за всички изгорели
  • 22 Абе какво се учудвате

    5 10 Отговор
    Племе на което византийците измислят азбука през 8 век, когато цивилизованите народи отдавна вече са имали четмо и писмо да показва завидни умения в грамотността ли?

    Коментиран от #25

  • 23 боцмана

    16 0 Отговор
    Не разбрахте ли , че на управляващите у нас и в Европа , не им трябват грамотни хора , и те доста стриктно се придържат към това.
  • 24 Балканец

    6 0 Отговор
    До тук с напъните и претенциите ни за образование. Щом резилтатите са такива, защо въобще имаме фонд за такова? За какво плащаме и на министър на образованието? Разтуряй!
  • 25 Балканец

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Абе какво се учудвате":

    Сус бре, кьопек! Любимата ти Туркия си забрай йероглифите и почна на латиница да шлепоти. А Кирилицата я приеха като една от официалните писмености в Европа. Ей това ви яде и не можете да го преглътнете.
  • 26 ???

    11 0 Отговор
    То и депутатът и футболен съдия син на кмета на Симитли сричаше от трибуната. Оправданието му беше, че четял текста за първи път. А иначе е член на комисията.
  • 27 Балканец

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Прокурорка":

    Учител е една от най-стресиращите професии у нас. Трябва да търпиш истеричните гаменчета, които са свикнали да им се угажда, а нямаш никакъв инструмент, с който да ги заставиш, да се държат дисциплинирано и с уважение. Как се опитумява бясно куче с голи ръце? Никак. Ако искаме да имаме възпитани и прилежни ученици, най-напред трябва да върнат правата на учителите. Не да раздават свободия на келешите.

    Коментиран от #28

  • 28 Прокурорка Донна Л

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Балканец":

    Да наистина може и в това да е проблема. Според вас господине има ли надежда, нещата да се оправят?? Много ме е яд че заради такава ситуация съм принудена да се преквалифицирам, и сега уча последна година право в СУ

    Коментиран от #37, #40

  • 29 Боко академика

    7 1 Отговор
    Всъщност този резултат е постижение на Вожда, който преди години се възмути от кофти матрЯла, който не го подкрепя и не гласува за него и си отгледа "достоен" ! Е вече Главанаците са повече от всички останли и Великия Самодържец от Банкя е доволен! Затова и вдига учителските заплати за да му произведат още главанаци ! "Аз съм прост, вие сте прости и затова се разбираме"....още ли се съмнявате в думите на Великия Вожд Пунта Мара ?.....главанаци !
  • 30 Табаков

    5 1 Отговор
    Къкъкъъъъъ! Образованието ни от първите места по света отиде в небитието. Както всички неща в Бългерията изостанала и изоставена. Удар в мантинелата.

    Коментиран от #32

  • 31 Генчо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Това са най-добрите клиенти, можеш да ги играеш. Не само за тебе се отнася а като цяло за всички слабоумници. Простотия човек лесно се управлява. Хляб и зрелище, още от Рим известен факт, че глупаците се управляват най-лесно.
  • 32 Генчо

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Табаков":

    Малко ме съмнява, тая статистика от татово време може и да е манипулирана, както повечето новини по онова време
  • 33 Пако

    6 1 Отговор
    Ами,затова им подменят половината от
    Под игото.....
  • 34 Копанара

    6 1 Отговор
    Хади ма какоо безграмотни сме ма тъй да знаеж ма.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 tha boogeymen

    1 1 Отговор
    аз съм още с нокия1100 и съм щастлив
  • 37 Не знам

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Прокурорка Донна Л":

    каква "учителка" си била и каква "студентка" по право си сега, но ти определено си неграмотна - не знаеш правописа на българския език, не знаеш къде се поставя запетайка. При такива "учители" като теб, такива ученици. Представям си каква правистка ще бъдеш...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Прокурорка":

    Това беше преди 5г., сега започват от 900лв чисто, в детските градини и в училищата, лелките са на 450лв чисто и това е в провинциален град. Имам приятели, които работят такава професия, започнаха миналата година. Преди 5г. една квалифицирана учителка с 20г. трудов стаж взимаше 650лв чисто, сега взима над 1100лв. Промениха ги към добро, няма спор, сега вече могат да изискат малко повече.

    Коментиран от #41, #52

  • 40 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Прокурорка Донна Л":

    Надежда има. Мерак няма, госпожо.
  • 41 Балканец

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Как? Как учителите да направят децата по-умни и по-знаещи, като самите деца отказват да учат? Как? То не е *** да му го набиеш. Те са се зомбирали да цъкат постоянно по телефоните и ти нямаш право дори да му го вземеш, ако ти пречи на учебния час. Отрано искаха майченцата им да разбирали от мобилни техники, ама тия техники изместиха интересът им към книгите. И какво стана - новите учители и идоли на децата ни са чалгарките и ММА бойците. Честито! Смартфонът образова децата ни. Добре ли е?

    Коментиран от #43, #53

  • 42 Първо

    4 0 Отговор
    Как да са образовани..след като материала е труден..всеки ден новости..неща които ние сме учили в 4клас в момента се учат в първи..да се поправи МАТЕРИАЛА и второ не само да увеличават заплатите на учителите,защото аз мисля че взимат достатъчно за времето прекарано на работното място ..и от тях все повече нищо нестава

    Коментиран от #44

  • 43 Йозеф

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Балканец":

    Добре е. От както излязоха смартфони и таблети съм прочел в пъти повече книги и техническа литература, от колкото преди това, още повече, че сега има достъп до безкрайна информация. Поне всяко устройство има автокорект, та от прилики не-малоумен тийн може да прихване правопис. 15 годишен със смартфон и неспособност да чете гладко е дете със СОП.
  • 44 мали мали

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Първо":

    Първо си управи на закуска материала ти,тури му закуска после една нокторезачка и повдигне малко глава и му виж прическата,за нико пластика ли за мазаж ли не мое му разбереш,ученик ли е

    Коментиран от #51

  • 45 месара

    4 0 Отговор
    абе важното е че са у фейсо всеки ден - постват, лайкват,...., мдаааа!
  • 46 9855

    2 0 Отговор
    Пенчо бре, учи!

    Пенчо си мълчи.

    Пенчо бре, чети!

    Муси се, сумти.
  • 47 6972

    2 0 Отговор
    Пенча го мързи,

    гледа да лежи —

    ходи, та се май,

    дири да играй.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Е да попитам

    4 0 Отговор
    От кое ли малценство са толко неграмотни?
    И дали въобще ходят на училище?
    Или ходят само сутрин и за обяд,заради закуската и обяда,(оти некои малцинства са с безплатна храна)
  • 50 Гошо

    1 0 Отговор
    " Ако Господ иска да накаже някой прави го учител" Чудомир!
  • 51 Първо

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "мали мали":

    Какво да обясняваш...аз казвам това което виждам..да им най различни хора с различни идеали..но казвам специално за самия учебен материал..детето ми е в 1ви клас и наистина това което виждам..не е редно да се учи сега както и много от задачите нямат условия
  • 52 Прокурорка

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Имах впредвид тепърва започващите учители, т.е. наскоро завършили и нямащи трудов стаж в сферата на образованието. Смешни заплати за труда, който се полага. За другите колеги, със стаж може би е както казвате. Ами при бързане се пропускат запетай да, хайде обесете ме като съм сгрешила. Това не ви дава право да ме обиждате за грамотност господине. Щом съм стигнала дотук, на който и когато е трябвало съм доказвала грамотността си. Много съм постигнала , ала и много дала. В новото поприще също ми харесва, но и в сферата на образованието има някои плюсове, децата те зареждат. А то навсякъде може да има и гаменчета. Ако заплащането и правата на учителите се оправят, с удоволствие бих се завърнала като учителка.
  • 53 Прокурорка

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Балканец":

    Браво господине за позицията , която взимате. Може би наистина не всичко е загубено. Времето ще покаже . Аз изкарах 1година като учителка и в момента ви казвам , че нещата в училище не са надобре.От 3 години вече работя като помощник юристка ами заплащането е в пъти по-добре. И тук колегите са мили и добродушни, помагащи при някой проблем възникнал. Раздават се на максимум за новата колежка. Успешен ден на всички съфоромци и лека работа.
  • 54 грамотен благодарение на БКП

    2 0 Отговор
    Сега не е комунизъм за да са грамотни.Я вижте коалицията и управляващите с вожда и пак закърпват семейния бюджет.
  • 55 Toko

    0 1 Отговор
    Мароо стига три постове ма !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове