Last news in Fakti

7 Декември, 2019 22:30 4 704 32

Множат се мечките във Витоша

  • мечки-
  • мечка-
  • витоша-
  • юздп

Над 16 са индивидите на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена"

Множат се мечките във Витоша - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

На територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена" има над 16 мечки. Това сочат данните по наблюдения на фотокапаните, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

През изминалата година година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им.

Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, тъй като натоварването с туристи е значително по-голямо. Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките се увеличава.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    39 11 Отговор
    Те и кучетата и котките в София яко се множат. Дано някое захапе за задника Фъндъчката че да се вземат някакви мерки.

    Коментиран от #11

  • 2 ДОБРА НОВИНА

    45 5 Отговор
    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ МЕЧКИТЕ И МЕЧОЦИТЕ НА ВИТОША!!!
  • 3 Щукар

    29 1 Отговор
    Ура,другари! По-добре хората да не се навират в ареала на мечките и срещи няма да има.
  • 4 Наблюдаващ

    26 4 Отговор
    То и МС има вече 2 мечки , скоро бяха в САЩ.

    Коментиран от #10, #17

  • 5 шубето е голям страх

    20 1 Отговор
    Там ходих на туризъм, южно от Черни връх, над Чуйпетльово, покрай изворите на Струма. Страшничко си е, няма жива душа, пълно е със сърни и елени, но мечки не видях.
  • 6 Слави Славов

    25 3 Отговор
    Парадокс!Българите намаляват,а мечките се увеличават!Скоро ще останат само мечки в тази територия!
  • 7 Вай!!!

    14 2 Отговор
    Абе, тва да не са руски мечки,вкарани тайно от кгб ??? Сигурно "цвък цвък 400" знае за какво иде реч. Нека се изходи по въпроса,той е мнооого в час с тези работи.
  • 8 Тотална неграмотност

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Засега не са регистрирани нападения на хора".
    Абе,вие, списващите във "факти", какво образование имате? Четете ли и разбирате ли изобщо това, което пишете? Нападения на хора или нападения на мечки имате предвид в горното изречение?
  • 9 Забелязъл.

    6 18 Отговор
    Да ви пикая на боклуците радвате се че някакви си мечки се били увеличили при положение че българите намаляват такива като вас са срам и позор за обществото.

    Коментиран от #15

  • 10 Анти мангал.

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдаващ":

    Много си прост и се отклоняваш от темата.
  • 11 Анти софийски боклук.

    5 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ако ще и мечка да я захапе Хъндъчката за гъзъ нищо няма да стане софиянците ще продължават да го духат щото са най долните твари в тая държава . Искам да кормя софиянци и да храня пресетата които гледам.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Не съм софиянец

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Анти софийски боклук.":

    Човече,иди на преглед! Не се бави нито ден!

    Коментиран от #13

  • 13 Eistee

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Не съм софиянец":

    Те прегледите са за хора на които има изгледи да се помогне. На този юнак майка му и баща му, учителката му до 3-ти клас, учителите му до 7-ми клас не са могли да му помогнат, ти на лекари разчиташ. Освен това бруталността и липсата на култура не са болест. За това няма лек. Трябва да се четат книги, да се развиват качествата на интелекта като когнитивна емпатия, мислене в перспектива и да се изгражда морален фундамент, вътрешна цензура, обща култура. Този приятел просто не се е справил - Животът го е подминал, без да остави следа от благородство и достойнство върху него, оставяйки го с емоционалното развитие на 5-годишен в тялото на зряло животно. Жалко, но това са реалностите. А това можеше да бъде индивид, допринасящ за личностното си изграждане, за семейството си, за обществото. Гледайте и не позволявайте това да се случи със собствените ви деца - възпитавайте ги да бъдат пълноценно развити личности, които могат да различат добро от лошо и знаят кога и какво да кажат и напишат - да бъдат Хора, а не дегенерати ръмжащи зъбещи се един на друг по форумите, докато Животът тихичко изтича покрай тях и се случва ... на другите.

    Коментиран от #24, #32

  • 14 Шляхтиц

    9 7 Отговор
    Мечки и вълци никога не нападат хора. И двата вида животни имат много силно развито обоняние, надушват човешката миризма от километри и се крият. За да нападнат трябва да има сериозна причина, обикновено когато имат малки стават особено предпазливи и агресивни.

    Коментиран от #23, #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдаващ":

    Тези са опитомени, държат ги яко за топките и както им свирнат така играят!
  • 18 Мечка

    7 1 Отговор
    Колко импозантно звучи, но поне мечкки в БГ има, друго има, няма..!
  • 19 фалафел

    5 2 Отговор
    " Множат се мечките НА Витоша" И какво да направим по този щекотлив въпрос? И белите мечки в Арктика се множат. Това проблем ли е?

    Коментиран от #20

  • 20 Забелязъл.

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "фалафел":

    Прекалено много глупаци има те негледат да се оправи България ами се радват на такива простотии и си мислят че ето така видите ли ще се оправи страната с екология и такива приятни събития .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Nknm

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    Напротив нападат хора и ги убиват...нещо не си в реалността...не винаги ги подушват отдалече за да си тръгнат..има случаи на нарочно нападение..нека поживееш в някое планинско село и ще те питам още ли мислиш това...вечер ще те е страх да излезеш..колко си далече от реалноста
  • 24 Крали Марко

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Eistee":

    Браво! Искам но не дават да ти пиша 1000+ Не всички ще те разберат но "браво"!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КЛАДОИСКАТЕЛ

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    Да - да.... Стръвница ме нападна под връх Росоватец, Кадемлия 2000 - та година. Бях на десетина метра от егрека и скочих вътре

    Коментиран от #29

  • 27 Вие се наръмжахте по форумите..!

    1 1 Отговор
    Ами че те истинските мечки са по културни от вас...! Браво нали знаете на кого се казва плюс на старите танцуващи мечки, въпреки забраната от защитниците..!
  • 28 каунь

    0 4 Отговор
    мечките изядоа хората!
  • 29 Шляхтиц

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "КЛАДОИСКАТЕЛ":

    Баба си ли търсеше там??????? Животните също като хората се нуждаят от МЕСТООБИТАНИЕ. Мечката не е дошла и едва ли някога ще дойде в усмърдяната и опърдяна ти панелка да те НАПАДНЕ.
  • 30 Цеца Мецата

    3 4 Отговор
    Мечки, глигани, вълци далече от хората. Да ги изселват по необитаеми острови или да трепят.
  • 31 Скоро

    3 2 Отговор
    Бяхме там със моята мецана и там някъде я изгубих. Висока е 1.67м и тежи 98кг. Беше облякана с червен спортен екип и носеше на гърба си кафява раница със хапване. Отговаря на името Маша. Ако някой я види......да не ми се обажда
  • 32 Не съм софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Eistee":

    Забележителен коментар! И все пак някои медикаменти ,могат да смекчат агресията. То е ясно ,че по умен и интелигентен няма да стане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове