Last news in Fakti

6 Декември, 2019 05:43 1 605 6

Приеха държавния бюджет за 2020 година

  • бюджет-
  • парламент

Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната

Приеха държавния бюджет за 2020 година - 1
Снимка: БГНЕС

Късно снощи парламентът одобри на второ четене държавния бюджет за следващата година, предаде Българското национално радио.

През последния от дните за дебати по Бюджет 2020 година депутатите одобриха изненадващо, че размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас ще бъде 8 лева за 2020 година. По-рано през деня това предложение на БСП, както и предложението на управляващите за партийна субсидия от 1 лев бяха отхвърлени в пленарна зала.

Но по предложение на Емил Димитров от "Обединени патриоти" депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размера на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се въздържа.

Депутатите гласуваха и увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева.

Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал - 17 на сто. Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана.

Депутатите одобриха и средствата за обществените медии - Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия - 70 млн. лева.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това нямало да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.

Управляващите подкрепиха и по-високи заплати за социалните работници по инициатива на левицата.

На второто четене на бюджета депутатите гласуваха за квота от 350 милиона лева за ваучери за храна.

Също така беше потвърдена сумата от 610 лева като размер на минималната работна заплата за държавен служител. Това е сумата и за всички останали, но по закон - тя се определя с постановление на кабинета.

Парламентът също така реши, че система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освен в складовете, видеокамери трябва да се монтират и на всички места, определени за влизане или напускане на физически лица от обекта. През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът гласува подобно видеонаблюдение да има в данъчните складове за горива (бензин, газьол, керосин и др.).

Без очакваните дебати бяха одобрени текстовете за местата за краткосрочно отдаване под наем. Те ще подлежат на регистрация, а при тежко нарушение може онлайн платформите, които ги предлагат, да бъдат спирани между 14 и 30 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    ПРАХ В ОЧИТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ НАШТЕ ПЕНСИИ СА НАЙ НИСКИ В ЕС ПРОСТО ПРАВИТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА ВСЕ ПО ТЕЖЬК И ТРУДЕН
  • 2 СссереМ

    6 0 Отговор
    Кажете кой е този 1 който е бил против увеличението на субсидията за партиите,та да го направим премиер и президент и цар на един път.
  • 3 Тишо

    6 0 Отговор
    Стига популизъм вече с тия бюджетни заплати!!!! В частния сектор никой не вдига заплатите!!!!
  • 4 помнещия

    5 0 Отговор
    Имаше една реклама преди няколко години гласеше-Кое ве, това новото ли, ми то е като старото !!!Та и с "новия" бюджет е същото !За майчинските ни стотинка увеличение доколкото зная а се "борим" с демографската криза !
  • 5 Загрижен

    2 0 Отговор
    Знае ли г-н Горанов,че има училища с по 20-30 ученика,половината ученици са болни от грип целогодишно,лилаво-сините са в чужбина и остават там с месеци,а след това идват да си вземат дипломата за завършено образование,без да са посещавали училище.
    Училищата в провинцията са заприличали на пенсионерски клубове,баба и внуче,директорите предпочитат пенсионери,за да икономисат средства,а и пенсионерите са по-послушни,не обичат да се вкарват в конфликти и скандали и са повечето в ролята на пазачи,никой не ги слуша и отразява,но на тях не им пречи,все пак това е допълнителен доход.
    Да не говорим за неморалните директори,които ги покриват и ги преместват в други училища(пример:неморалното поведение на една бивша директорка в селското училище в Ценово,беше изгонена от там,а сега е заместник-директор в гр.Бяла,в т.нар.КЕМБРИЧ и за това,че е неморална,а и некъдърна е покрита там,от т.нар."експерти"от РУО-гр.Русе),но увеличаваме заплатите на калпак.
    Трябва истинска реформа в образованието,да тя е закъсняла,но не става само с лапане,трябва и акъл,ще става по-зле в тази система и вие го знаете.
    Не хвърляйте пари на вятъра,резултатите са плачевни.
  • 6 песионер 200лв

    1 0 Отговор
    пенсия 100евро за 90% от пенсионерите.Що за изродия?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове