9 Декември, 2019 18:47 7 448 32

Избухнаха бомбите, заложени от „зелените“ в Натура 2000

  • планина-
  • натура 2000-
  • зелени

Тези грешки оттогава до сега се мултиплицират

Избухнаха бомбите, заложени от „зелените“ в Натура 2000 - 1
Снимка: БГНЕС

Вече е извън съмнение, че е имало изкуствено завишаване на броя защитени растителни и животински видове при определянето на зоните в Натура 2000 в България. Картирането ѝ е направено в периода 2005-2007 година срещу 9 милиона лева от зелени екологични неправителствени организации, част от коалицията „За да остане природа в България“.

За фалшифицираните данни експерти и учени сигнализират от години. Но никой не ги послуша, въпреки че те са категорични – не може да опазваме нещо, което не съществува. Това предупреждение се оказва вярно, пише в. „Труд“.

На 28 август България докладва на Европейската комисия, че има влошаване на състоянието на растителните и животински видове и техните местообитания.

Припомняме, че на всеки 6 години държавите-членки на ЕС са длъжни да информират Брюксел по чл. 17 от Директивата за местообитанията за състоянието на защитените видове, предмет на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Но докладването не отразява действителната ситуация у нас.

Причината за това е, че още през 2005 година са сбъркани методологията и критериите, по които се определя дали в дадена зона има застрашени растителни и животински видове и начините на тяхното опазване. Отделно за очертаване границите на тези зони са използвани дребномащабни карти – 1 към 100 000, което допълнително води до неточност на данните. Тези грешки оттогава до сега се мултиплицират.

До тук се стига, защото за разлика от другите европейски държави, където Натура 2000 е правена от специалистите от научните институти на страните-членки, у нас тя е дадена за изработване на зелените екологични неправителствени организации. Зоните са определяни по най-елементарния, лесен и евтин начин, като е използвана основно Червената книга на застрашените растителни и животински видове, писана от академик Мако Даков - партизанин, лесовъд и член на ЦК на БКП, заместник-председател на БАН от 1978 до 1990 г. тоест върху труд, издаден през 1986 г. „Еколозите“ използват и картата на растителните видове на проф. Иван Бондев от 1973 г.

При изработването на Натура 2000, която днес заема 34.8% от територията на страната, „зелените“ не провеждат задължителните теренни проучвания на място. Нямат достоверно доказана чрез научни методи информация, че в дадена територия има точно тези видове и местообитания. Не са използвани GPS-координати, точни локации, тракери (уреди за проследяване), фото-капани и доказателства, публикувани в авторитетни научни издания. Поради тези причини в българската Натура 2000 са включени зони за опазване, в които има заводи, фабрики, мини, кариери, гробищни паркове, индустриални терени и сметища. Това показва, че данните за Натура 2000 са недостоверни, а има и реални подозрения, че са подменени. Целта е била колкото се може повече територии да бъдат включени в европейската мрежа. По този начин „зелените“ си осигуряват бизнес за десетилетия напред. Този бизнес е свързан с изготвяне на доклади по Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценки за съвместимост, където те са монополисти. Същевременно определените големи зони по Натура 2000 принуждават ЕК да финансира дейностите по тяхното опазване. Този добре планиран от „еколозите“ сценарии за печалби се реализира, защото само за предишните два програмни периода Еврокомисията отпуска почти 700 милиона лева. Така „зелените“ си гарантират овладяване на финансирането и печелят огромни средства, възползвайки се от каузата за опазване на околната среда.

Непрекъснато налаганите внушения от „езколозите“, че в България биоразнообразието е застрашено вследствие на човешката дейност, не отговарят на истината. Страната ни няма как да е с влошено състояние на растителните и животински видове, защото ние, в рамките на ЕС, сме с най-сериозната демографска криза. За 30 години населението е намаляло с над 2 милиона души, обезлюдени са цели региони, заличени са стотици села. Това означава, че големи територии са без каквато и да е икономическа активност и нищо не пречи на биоразнообразието да се развива.

Същевременно заради големия процент на Натура 2000 и умишлените грешки в нея, срещу много пари се извършва опазване на несъществуващи растителни и животински видове и техните местообитания. Отделно поради налагания екологичен рекет уж за защитата им, са спрени или бавени десетки инвестиционни проекти за стотици милиони лева.

Умишлено са определяни зони за опазване точно там, където е имало инвестиционни намерение с цел екорекет.

През последното десетилетие ЕС изразходва милиарди по различни проекти в България. Ако въпреки тези огромни суми биоразнообразието е влошено, то изводът е, че това финансиране или е абсолютно безсмислено и напразно, или парите са отишли другаде, което може би е истината.

Ето и част от фрапантните примери за това какво и къде се опазва в България:

- Рисът е предмет на опазване в 11 защитени зони и е посочено, че го има в 21. За доклада до ЕК през 2019 е установен в 4 зони, като в 3 от тях е по следи, а в четвъртата данните са от преди 2008 г. В същото време публично известен факт е, че рис в България не е виждан от десетилетия. Няма достоверни научни данни, получени чрез изследване на косми от козина, фекалии или снимки от фото-капани. Но рисът се опазва, нищо че го няма.

- Вълкът се опазва в 124 защитени зони, установен е в 112. В доклада към ЕК през 2019 има данни за регистрацията му само в 40, но продължава да се опазва и в другите 84.

- Степният пор е определен за опазване в 26 защитени зони, картиран е в 28. В доклада към ЕК през 2019 не е установен в нито една от тях. Тоест пор в България от този вид няма, а продължава да се защитава срещу солидно еврофинансиране.

- Пъстрият пор се опазва в 181 защитени зони, картиран е в 172. В доклада към ЕК през 2019 е установен в едва 31 от тях. Всъщност в 150 зони го няма, но продължава да се опазва в тях.

- Червенокоремната бумка, вид жаба, е определена за опазване в 115 защитени зони и картирана е в 122 защитени зони. В доклада към ЕК през 2019 е установена само в 69 от тях.

- Добружданският хомяк е предмет на опазване в 88 защитени зони, картиран е в 77. В доклада към ЕК през 2019 е установен в 1 защитена зона, но продължава да се пази в другите 87.

- Мишевидният сънливец е предмет на опазване в 21 защитени зони. В доклада към ЕК през 2019 има данни за рагистрацията му само в 1 защитена зона.

Подобно е състоянието и на десетки други животински и растителни видове – на хартия те се опазват, а всъщност на място ги няма. За тяхната защита в зоните, в които липсват, се отделят огромни пари от европейския и националния бюджет. Тези видове не са изчезнали от зоните - тях не ги е имало там

Големият въпрос, на който трябва да се отговори в момента е, какво трябва да се направи за отстраняване на направените „грешки“ от „зелените“ в Натура 2000.

И в Министерството на околната среда и водите, и сред всички, които се занимават с тази материя, е ясно каква е била практиката на „еколозите“ от 2005 година насам.

Потвърждава се подозрението, че „природозащитниците“ не са провели никакви теренни работи и нямат достоверни научни данни къде и какви местообитания и животински видове има. Те никога не са предоставяли информация и доказателства на МОСВ за теренните си изследвания в Натура 2000. Винаги са отказвали под претекст, че това е тяхна интелектуална собственост, въпреки че за събирането на тези данни са им платени 9 милиона лева. Но истината е, че „природозащитниците“ не дават данните, защото нямат такива.

Вероятно това е и причината за масирания отпор от страна на „екологичните“ организации срещу предложението за промени в Закона за биологично разнообразие (ЗБР). Допълненията предвиждат въвеждане на задължение за предоставяне на първичната научна информация. Проектът за изменение и допълнение на ЗБР е публикуван през януари 2019 г., но още не е гласуван заради натиска на „зелените“.

Единствената възможност да се излезе от тази патова ситуация и България да бъде предпазена от тежки наказателни процедури, е държавата да признае грешките. Да поиска от Брюксел гратисен срок, през който да се ревизира цялата Натура 2000, но на базата на достоверни теренни проучвания. След това да се извърши ново докладване, вече с реалните данни и научните доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ленин

    45 16 Отговор
    Тома Белев и другите мошеници са за изтребване до крак.Кой и защо позволява частни организации да се меси в управлението на държавата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    36 6 Отговор
    придатадата трябва да се обича но и пази наи вече от тия уж зелени природо тъпаци
  • 5 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Balgarin":

    еи марсиянец пиши на БГ
  • 6 JPower

    34 9 Отговор
    То кво излиза,че 35% от територията на България не е българска, а на някакви еколози, които събират пари за да пазя нещо, което го няма.... Ми дай да запишем и българина, като изчезващ вид, но на Европата едва ли и пука за това!!!!

    Коментиран от #12

  • 7 РИОСВ

    23 1 Отговор
    Добро утро, свате! В България много страшни истини се знаят, но много удобно се премълчават.
  • 8 Олимпийска надежда

    13 3 Отговор
    Нено още ли е министър!
  • 9 Кърджалиец

    28 4 Отговор
    Интересното е ,че зеления терорист от Кърджали Тома Белев въобще не ги интересува родния му град или област, естествено защото няма далавера тук. Далаверите са където се строят заводи и пътища, там може да се рекетира държавата и фирми. Много пъти съм разговарял с него за огромния проблем в Родопите с корояда, който унищожава стотици/хиляди декари гори, но на Тома(еколога) не му дреме. Другия проблем е със патешкото блато до коритото на река Арда в града, то е защитено, но на едни дпс фирми не им дреме за това и строейки поредната кооперация засипаха част от блатото. Естествено управниците от дпс си мълчат, при което говорих с Тома Белев , но и на него не му дремеше, защото няма пари. Нашите зелени активисти са два вида, първия е активисти на жълтите павета или пакетни еколози и втория вид е тези от дивото къмпингуване- мръсни, некъпани, раста мъгляви.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 9 Отговор
    Всичко може да си направим,-лифтове, ски писти, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА
    НЕ!
  • 11 Калугер

    20 1 Отговор
    Никой не пази децата на България като изчезващ вид в чужбива
  • 12 Ставри

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "JPower":

    Тези огромни територии съставляващи 35%, които са иззети от хората се намират в най-бедните краища на страната ни. Това е един вид геноцид спрямо това население, отнета им е възможността да упражняват икономическа дейност за да осигурят съществуването си. В никоя европейска държава няма такова нещо.
  • 13 ГосТ

    7 5 Отговор
    веСник труд. На кой е ? И за к'во квичат, да премахнат всякакви статути в кочината? В Европа сме,прасчовци и ако има поне едно истинско НПО всяко нарушение, като ония от преди няколко дни- директно в ЕК за глоби на правителството и държавата!!!
  • 14 Териториите са завишени

    10 2 Отговор
    Защото се е знаело, че се очаква финансиране за дейности върху тях. За да има хляб за биолозите и еколозите. И е имало. Доста са се облагодетелствали чрез екологични проекти, но спасиха ли природата и за кого я спасиха?
    Знае се, че тези НПО та не са случайни. И заради тях, и заради тези които са далаверствали чрез екологични проекти, да намрази природата си ли? Нека паднат тези маски!
  • 15 Глухар

    7 3 Отговор
    Действително да ги питат по каква методика и как доказаха местообитанията.Нека да покажат докладите за да се види кой ги е писал .За тези пари сумата и дървета можеха да засадят и насочат към екологични технологии. Доклада да включва нетната сума за НПО.
  • 16 Или

    11 1 Отговор
    Демагогия, още повече без автор, удобно скрит зад редколегията на уважавания някога вестник " Труд"
  • 17 Експерт

    7 3 Отговор
    Капанът, заложен от НПОта и фирмички от 2005 година за реална оценка на територии със значими местообитания и видве с нужда от защита на местно ниво в България лъсна: те ди взеха хонорарчетата срещу нищо в замяна...освен празни приказки и заграждане на защитени територии без основание.
  • 18 Миризлив пор

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Татанка":

    Седящия Бик е изказал много истини с много прости думи НО за истинската природа. Истината е, че тук на никой не му е пукало за природата кога е очертавал границите, истината е била да се превземе колкото може повече за да се вземат колкото може повече пари. Нищо лично, просто бизнес. Ако не бяха въпросните далавери сега щях да работя в нормална фирма за нормална европейска заплата, на времето на англичанина му поискаха немалка сума под формата на "реклама от определена агенция" за да "не му пречат" и той просто си прибра парите и ги инвестира някъде другаде. Сега и да направят ревизия, да обявят че е било грешка... ами вече и да има кой да даде парите няма кой да работи, просто за 10 години хората се изнесоха поради липса на работа.
  • 19 Бойко Борисов

    3 3 Отговор
    Ей тука мирише на вуйна стаа въпрос на кинти мнооо кинти. Зелени мумуроци-комсомолци срещу пенционери-мумуроци за кинти и оцеляване по булгаристснски.
  • 20 Георги

    3 2 Отговор
    За тези, които одобрително и в забележителен синхрон припяват на анонимните авторите на статията: На кое място казвате беше България по свобода на медиите? На кое място в класацията за стойностна журналистика стои флагмана на антижурналистиката вестник "Труд"? На кой мастит "хуманист", "демократ" и "интелектуалец" принадлежеше въпросния вестник?
  • 21 Георги

    4 3 Отговор
    След като си отговорите на тези лесни въпросчета, предлагама да прочетете и други източници освен от Труд за НАТУРА 2000 в България пък защо не и в останалата част от Европа и най-малко ще научите, че данните на "лошите зелени", които естествено не са харесвани и от други видни бизнесмени освен собственика на Труд, естествено и те иначе крайно човеколюбиви и екологично ориентирани, та тези "скандални" данни са били проверявани вече два пъти от учени от БАН. Резултатът - потвърждаване на данните и границите на зоните с препоръка за увеличаване на площа на някои зони.
    По принцип когато фактите говорят и боговете мълчат, но в България само боговете мълчат, а корумпирани политици, кукловодите им в едрия бизнес и платените им "журналисти" и тролчета заливат всичко с помия.

    Коментиран от #23

  • 22 А всекиму така

    7 4 Отговор
    Те еколозите са си добре.
    Идете да видите в Стара Загора така наречените Зелени Балкани на Белев,
    всеки си има количка ходи напред назад с нея, виждала съм ги на почивчици по Гърция, Турция, Сърбия няма да се учудя ако и горивото им е държавно, те и без това на дали обикалят по горите да спасяват природата.
  • 23 goni

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Бате, що не направим цялата страна резерват? Така, или иначе тук скоро няма да остане жив човек. Ще има само прекрасна природа. Но, вие ще продължавате да я защитавате. Ще идват туристи да и се дивят на красотите, а вие ще внимавате, някои от тях да не посегне на белоопашатата ветрушка, червенугушата гъска или някой пор! Без вас не може Бате! Во веки веков! Амин!
  • 24 Надежда мъртвата бъзата

    1 0 Отговор
    Не ме е срам да гушна девет милиона Нели то и толкова труд не си направи да препише Мако и пак Кипра се показа Вратцата. Спат ли вспат центровете Нено някъде сере на вентилатор и къпе каракачанският изчезнал зъблезъб спанак.
  • 25 Kostas

    2 1 Отговор
    Докладването не отразявало действителната ситуация - ами как да отразява като зелените искат да си приберат парите и да са сигурни за бизнеса си още дълго време.
  • 26 Акита

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Татанка":

    Защо не се изнесеш при Седящия бик? Ще си паснете.
  • 27 Поли

    3 1 Отговор
    Отдавна ми е ясно, че "зелените" само в неприятности ни забъркват. Големи некадърници са и Натура 2000 е едно от многото доказателства. Едва ли обаче осъзнават какво са правили с Натурата.
  • 28 бай Шиле

    2 1 Отговор
    Една РЕВИЗИЯ като физически лица на сем.Белеви ще даде много отговори по Натура 2000.
  • 29 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Какви зелени бе?!!! Тва е зелена мафия, която бачка за пари в зелено!!! До сега не съм видял един "зелен" който да е нормален и който говорейки за природата да не говори за пари!!!

    Зелени са обикновените туристи и планинари, които отиват да и се възхитят и те я милеят и пазят повече от от тая лай**на "зелена" паплач с НПО-тата!
  • 30 На дедо ви дедо му

    1 0 Отговор
    Като сте толкова против защитата на природата не ревете, че в градовете не се диша, че има воден режим, че морето стана лайноморие, а планините - сипей и свлачища.
  • 31 Токин

    2 1 Отговор
    Заради наивността и глупостта на управляващите в Министерски съвет, които все още вярват на "зелената" мафия у нас, сега ще трябва да плащаме всички - така ли стана?

    Коментиран от #32

  • 32 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Токин":

    Що си мислиш, че са наивни и глупави, а не престъпници и те ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове