Last news in Fakti

10 Декември, 2019 06:20 2 167 49

Отново мръсен въздух в столицата

  • софия-
  • въздух-
  • замърсяване

Най-тежко е положението в Павлово, Хиподрума, Надежда и Младост

Отново мръсен въздух в столицата - 1
Снимка: БГНЕС

Безплатни буферни паркинги и готовност за пускане на зелен билет - с тези мерки Столична община ще опита да пребори мръсния въздух днес, съобщи Българската национална телевизия.

Депутатите от ГЕРБ пък ще внесат в парламента предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. За пореден ден станциите за отчитане чистотата на въздуха в София констатират замърсяване с фини прахови частици над нормата от 50 микрограма на кубичен метър.

По данни от сайта на общината, най-тежко е положението в Павлово, Хиподрума, Надежда и Младост. Гражданската платформа air.bg отчита в пъти по-силно замърсяване. Oсвен в София, високи нива на фини прахови частици има още в Пазарджик, Кюстендил, Благоевград, Враца и Ямбол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    37 4 Отговор
    Та София няма и три милиона а ако е като една Атина примерно с около шест какво ще правят софианци ?Да не пиша за по големи мегаполиси с по десет и по вече милиона те как се оправят ?!

    Коментиран от #23

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 1 Отговор
    ГОСПОЖА ФАНДЬКОВА НЕ И ПУКА МИНАХА ИЗБОРИТЕ ПОЧВА СТРИЖЕНЕТО

    Коментиран от #17

  • 3 еуеие

    44 10 Отговор
    Какво мрънкате -нали искате всички да сте в София. Стойте си дишайте си чист кислород за дробовете и не мрънкайте . всичкото селяндур се изсели в София е халал да ви са
  • 4 Пунта Мара

    17 1 Отговор
    Стига сте регистрирали факта, че не може да се диша.Направете нещо. И ако може ни спестете глупостите с "инкриминирането". Както би казал Остап "Идеята е безсъдържателничка, а и изпълнението също ще бъде мизерничко". Скоп.ци управленски!

    Коментиран от #9, #24

  • 5 ПЕРНИК

    45 10 Отговор
    Щом искате всичко да лапате вие софиянците -така ще е още 100 години . Докато не вземете да отпускате пари към малките градове ,ще си търпите последствията и ще се тровите, ако има хубави заплати в провинцията ,никой няма да пътува до София за да си изкара хляба, но вие това не можете да проумеете, ЗАТОВА ГОСПОДА СОФИЯНЦИ ДИШАЙТЕ НА ВОЛЯ ЧИСТИТЕ ГАЗОВЕ НА КОЛИТЕ Е НЕ МРЪНКАЙТЕ

    Коментиран от #42

  • 6 ихтиман

    38 1 Отговор
    Колкото и минуси да ми слагате -ТОВА СЕ Е ФАКТ -ида ви е яд и да се нервите истината боли, затова управниците да върнат хората по селата със заплати и работа иначе и по зле ще става ---скоро София ще стана 4милиона хора, щом в страната работната заплата е 650лв а в София е 1500-2000лв вие сами си ги привиквате селяните. това е като при риболова захранваш и после само ловиш
  • 7 видин

    15 11 Отговор
    Никога няма да напуснем София и 500лв за наем да плащам пак ми остават 1000лв а на село нямаш и 500лв на месец - за това никога няма да напуснем нашата столица
  • 8 Анализ

    19 7 Отговор
    Замръсяването започва с отоплителня сезон. За чист въздух забранете отоплението на дърва и въглища в градовете. Ама май проблемът е леко непедагогичен и еколозите си траят...

    Коментиран от #31

  • 9 Коментара

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пунта Мара":

    Забраната за горене на кой кавото му падне е стъпка в тази посока... Ти какво предлагаш?

    Коментиран от #32

  • 10 Лекар БГ

    14 0 Отговор
    Предизборно-"100 мерки"за справяне с проблемът "Мръсен въздух".
    Мярка 1 и 100-ВДИГАМЕ ДАНЪЦИТЕ на колите!
    Четох,че в сходни със софийските условия,Сараево/ТЕЦ на въглища!!!/,се справя по-добре.Има ли как,само с 4-5 мерки,ама железни.
  • 11 Доко

    19 2 Отговор
    Утре ще се разходя малко с TDI то в софето ,че на село ми пищят бабичките че им опушвам варта където са пръскали овошките
  • 12 вкусна мишеморка

    22 1 Отговор
    В кой век живеят българите? Хората планират експедиции до Марс, а туземците се отопляват още на дърва и смет и то в "столицата" на бантустана
  • 13 Anton

    27 2 Отговор
    Хайде бе това замърсяване да не е от вчера. Така е от години, който иска София ще диша въздух, като другите. Колкото и данък да плащате парите не прочистват въздуха. Това е пропаганда и вяла мотивация за драстично повишаване на данъците и пълнене на бюджета на столицата. Избори се избиват все пак, Фандъкова си я избраха софиянци да й сърбат попарата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 az#Оставка!

    19 0 Отговор
    ОС-ТАВ-КА!!! Долу ГЕРБава Дана!!!
  • 16 Селянин

    8 0 Отговор
    През почивните дни столичани да пътуват по-често да провинцията по родните си места и там да дишат чист въздух. Щом не си от "Драс махала" какъв софиянец си. Повечето "софиянци" не са и чували за "Драс махала".

    Коментиран от #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гошо

    11 1 Отговор
    Това е обикновена мъгла.
    Ако видите в Пловдив колко е мръсен въздуха...
  • 20 гост

    11 1 Отговор
    Защо според вас Западна Германия плаща данък солидарност на Източна Германия? Милиарди се наливат всяка година в развитието на региона, защото беден регион не привлича данъкоплатци и работници, фирми и големи компании. Колкото повече обеднява един регион, толкова повече се изнасят хората от него и се преместват в голям град със свободни работни места, което увеличава замърсяването в големите градове. Вдигнете данъците на коли под евро 4 с 500% и нещата ще се оправят. Не трябва да се забранява употребата на стари коли, но трябва да се стимулира употребата на по-нови и по-чисти, които в повечето случаи са и по-икономични. Намалете цените на метро и автобус, постоянно ги направете по левче, проектирайте велоалеи, защото в столицата от краен квартал до центъра може да се стигне за 20мин, ама сега може и да те убият.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Козлодуйски дудук.":

    ИСТИНАТА БОЛИ ЗА ТОВА ПЛЮЕШ ЩОТО НЕ ВИ ИЗНАСЯ ДАЩО ОБЖДАШ ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАД КОЗЛОДУЙ ТУК В ИНТЕРНЕТ ВСЕКИ Е С НИК ПРЯКОР
  • 23 ГосТ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Пътуват с градски транспорт, който е основно електро - метро и влакчета. Отопляват се на ток и газ,защото има съответната инфраструктура и могат да си го позволят. Всъщност топлофикация не е ли на въглища ?
  • 24 Мара Пунтата

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пунта Мара":

    Ми аз направих. Махнах се от БГ, но не всеки е способен да бачка неквалифицирана работа за 1500 евро месечно на бензиностанция. Като нямате качества за Европа си дишайте отровите
  • 25 ГосТ

    5 0 Отговор
    В големите градове от цивилизацията е немислимо някой да пътува ежеминутно с автомобил и то без никакви филтри. Също така работещите бедни са минимум и има необходимата инфраструктура всеки да се отоплява на ток и газ. Такива са ми впечатленията.
  • 26 Ghost

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    И ти нищо не казваш за ЦИГАНСКИТЕ Махали? Там горят всичко което може да се възпламени - гуми, стари дрехи, всякакви видове пластмаси и изобщо всичко запалимо. И да трябва да има по-строг контрол при минаване на ГТП за автомобилите, особено за дизели с премахнати филтри за твърди частици, шунтирани ЕГР клапани и т.н.т. И задължително КАТАЛИЗАТОРИ и за бензина и за дизела.
  • 27 Химик

    5 0 Отговор
    Фпч са по малкия проблем. При горенето на пвс и други пластмаси, гуми и дрехи с изкуствени влакна ако знаете какво се отделя и каквоо дишаме ум ще ви зайде.
  • 28 Гошо

    5 1 Отговор
    Що не мият улици и белеварди а ръсят глупости? Кочина е София и кочина ще си остане за съжаление!
  • 29 Ужас

    4 2 Отговор
    Не мога да разбера как може да смятате, че мръсния въздух и фпч се получава в такшва огромни количества от горенето на дърва и въглища? По време на гадния соц...как го споменах само, направо потръпвам....79% от населението се е отоплявало на дърва и въглища, защото е нямало ток и населението тогава е било с има няма 4 милиона повече. Та пита се в задачата, мръсните улици, старите коли и изгарянето на отпадъци от европа е замърсителя на въздуха? А за тези, които казват, че се появява с отоплителния сезон, може би е поради факта, че лятото няма мъгла?

    Коментиран от #37

  • 30 Ицоъ

    3 2 Отговор
    Така ще е докато хората имат ниски заплати. Фандъка ще диша химия още години напред.
  • 31 Не е така

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анализ":

    Замърсяването не е само от отоплителния сезон! Зимата студения въздух задържа долу пушека и като няма вятър остава ниско. Зимно време дизеловите и бензиновите коли пушат доста повече от лятно време, защото работят доста време в студен режим докато загреят. Замърсяват доста. В България се карат стари коли, които пушат доста повече. Във всяка Европейска столица има такъв проблем, всяка зима! Там печки на дърва и въглища не ползват. Въздухът мирише на сяра и пушек, а карат с коли Евро 6. От дизелите е!

    Коментиран от #34

  • 32 Никой

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коментара":

    Да спрат да търкат лотарийни билетчета, изглежда е от тях
  • 33 Щерю

    2 0 Отговор
    САМО ЛЕНИН ШЕ ГИ РАЗГОНИ ТЕЗИ НЕХРАНИМАЙКОВЦИ.
  • 34 Пак анализ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не е така":

    Точно зимата духа повече. Комшията мина от дърва, (разбирай и боядисани парчетии) на климатик, пък аз от бензин на дизел. Прането мирише доста по добре. Разбира се не е грешно да се ограничат и двата замърсителя

    Коментиран от #36

  • 35 gggw

    1 2 Отговор
    като за начало трябва да се ПРЕВЪЗПИТА българина, да спре да подгрява колата. след това да спре да ползва дърва за огрев. българите трудно се превъзпитават. те обичат навиците си.

    Коментиран от #43

  • 36 Не е така

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Пак анализ":

    София е в котловина. Зимата не духа повече, не всеки ден! Когато се задържи долу, замърсяването е сериозно. Съгласен съм че пречките замърсяват. Но не са само те, имам предвид.
  • 37 gggw

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ужас":

    що говориш глупост, аркадаш? по времето на соца тока беше без пари, парното беше без пари. на дърва се грееха само на село, защото нямаше топлофикация там. но и там пускаха радиатори на ток. проблема е в масовото горене на дърва. когато е на село има няма 100 къщи да пушат. когато във всеки 6-8 етажен блок в 2млн град почне да пуши - тогава става смога

    Коментиран от #39

  • 38 данко хайрсъзина

    1 0 Отговор
    ББ ще заповеда какво да се направи и всичко ще е на ред.
  • 39 тъй ли?

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "gggw":

    Парното мой масово по големите панелни комплекси го пуснсха от началото до средата на 80-те.Преди това отплението масово беше с нафтови печки,които харчеха нафта колкото камион.

    Коментиран от #40

  • 40 gggw

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "тъй ли?":

    а преди това колко жители е имала софия?
  • 41 Грамотен

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    ДраЗ махала се пише. Оххх Софиянци

    Коментиран от #45

  • 42 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕРНИК":

    Просто е: щом държиш всичкото сирене у вас, очаквай всички плъхове да са ти у къщата.
  • 43 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "gggw":

    А богаташчетата, дето всичките са с камини на дърва в големите си скъпи вили? И на тях ли ще им забраниш да си горят дърва в камината за 5 бона, или само печките на бедните пушат, а на богатите издишат чист кислород?
  • 44 митницата

    3 0 Отговор
    Горим евробоклуци. Евтино!

    С благословията на правителството и на местните власти, България се превърна в територия за неконтролирано изгаряне на битови отпадъци. Доказателство в полза на това твърдение са черните като катран стълбове от пушек, които често се издигат от комините на няколко ТЕЦ-ове у нас. Най-осезаемо това се случва в Перник от комините на ТЕЦ – Република , в ТЕЦ – Бобов Дол, в придобилия скандална известност ТЕЦ – Брикел в Гълъбово и в ТЕЦ – Сливен. Всички тези централи под една или друга форма изгарят отпадъци – с комплексно разрешително или като експериментално горене.

    И в четирите топлоцентрали собствеността е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки. За него американските дипломатически грами, публикувани от Wikileaks, дават красноречива характеристика на “енергиен мафиот”.
  • 45 Ха Ха

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Грамотен":

    Хи Хи и аз много се хилих, когато го прочетох.
    Мамини сладки те.
  • 46 Надежда е без надежда

    0 0 Отговор
    Циганите около Бакърена фабрика, Връбница и Модерно предградие редовно горят боклуци по дворовете и полянките и никой не ги проверява или санкционира. Ето и днес излизаше някакъв пушек под моста на Бакърена фабрика. Нощно време в Надежда-5 и Надежда-3 не се диша от миризма на пепел, въглища и какви ли не боклуци.
  • 47 Предложение

    0 1 Отговор
    Защо от общината в София не ограничават и в дните на високо замърсяване не забраняват движението на тежкотоварни камиони през София.
  • 48 ДОКО

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА..БРАТЯ ЦИГАНИ СТЕГНЕТЕ СЕ И ГОРЕТЕ..МАЧКАЙТЕ
  • 49 малко градче

    0 0 Отговор
    София има проблемите на големите градове. В Пекин не е като в малко китайско градче. Същото е и при нас. Логичен резултат. Хора, автомобили......Единствения начин е използване на градски транспорт. Него го има. Има и метро. Ще забранят колите в центъра ли? Е въздуха в Люлин да не е ограден с ограда и да е отделен от този над центъра? То небето е общо. Да ама как да идеш на кафе с метрото. Нали няма може да се изфукаш с втората си употреба кола за 50 000лв пред заведението. Пък който иска чист въздух да иде да живее в Лом. Там обаче няма това дет го има в София. Значи ще търпят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове