Last news in Fakti

10 Декември, 2019 09:52 2 168 25

142 години свободен Плевен

  • плевен-
  • освобождение-
  • руско-турската война

Местните ще отдадат почит на героите и ще положат цветя пред символа на града - параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец"

142 години свободен Плевен - 1
Снимка: Община Плевен

Плевен отбелязват 142 години от Освобождението на града. 10-и декември е и ден на признателност към загиналите герои по време на Плевенската епопея в Руско-турската война 1877-1878 година.

Ритуалът започва в 11.00 ч. на централния градски площад "Възраждане". Плевенчани ще отдадат почит на героите и ще положат цветя пред символа на града - параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец", пред който гори и Вечен огън.

"Мавзолеят е символ на Плевен, защото съхранява паметта на героите от Плевенската епопея. По време на Руско-турската освободителна война за град Плевен се водят най-драматичните кръвополитни сражения. Победата е извоювана, но с цената на 31 хиляди убити и ранени, и безследно изчезнали офицери и войници от многонационалната руска армия и 4500 от румънската. Тяхната памет и техните останки се пазят в мавзолея в центъра на гр. Плевен", заяви пред БНР Зорница Асенова от Регионалния военно-исторически музей.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    10 17 Отговор
    O, pycи, о вий бpoтя cлавянски,

    защо cте вий тyка?

    Зoщe cте

    дошли по полята балкански

    немили, неканени гости?
    ИВАН ВАЗАВ
  • 2 Истината

    10 13 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” цитат от Захари Стоянов
  • 3 Истината

    9 13 Отговор
    През 1861 г. Захари Стоянов пише:
    “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.”
  • 4 Истината

    7 8 Отговор
    Български революционер и писател Захари Стоянов пита КОЙ е против Съединението ни?!  КОЙ се опитва да накара султанът да нападне България след Съединението?! КОЙ се опитва да организира преврати и метежи с цел да присъедини България като поредна губерния към Руската империя?! КОЙ подтиква сръбския крал да нападне България след Съединението и КОЙ заповядва на своите офицери позорно да напуснат бойните редици, за да може България да бъде превзета и подчинена?!…
  • 5 Истината

    7 10 Отговор
    Винаги проклета русия,думи на Георги Сава Раковски

    Коментиран от #6

  • 6 Китайката

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Промитите мозъци няма да те разберат, комунистите за 45 години им изгладиха всички гънки

    Коментиран от #25

  • 7 Нямаше начин някой

    4 5 Отговор
    да не се изака. Абе ти в двора нямаш ли тоалетна, та идваш тук да го правиш?
  • 8 Истината

    8 9 Отговор
    Цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #10

  • 9 Горан

    9 9 Отговор
    До всички русофоби по-долу! Вие всичките трябваше да живеете през турско, да ви изнасилват турците дъщерите и жените! Че и вас да изнасилват! Тогава друга песен щяхте да пеете! Или сте любители на мъжката любов, понародномо дупедавци? Да ви ръгаха турците в пряк и преносен смисъл! Сега ви е лесно.

    Коментиран от #11, #23

  • 10 ЗЕВС

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Памфлет на поп Кръстьо

    „Ако тези народодвигатели се наемаха да събудят народа на въстание, то с обиране на къща и хазни, и с убиване невинни хора ли трябваше да биде? …Разумный человек може да нарече народно движение само ония дързновени юнаци, като Х. Димитра, Ботя, Панайота и др.,които ги последваха и излизаха да се бият с тиранското правителство и изгаснаха за отечеството си, както и толкова братя в Тракия, а не такивато съмнителни потайности, които ся вършеха по явна посока към съсипителни следствия… Хей, господиновци! Вие на времето с голи ръце се канехте да се биете с неприятеля, като ся обещавахте да пожертвате всичко, а в последно време шарлатанията ви излезе налице, защото когато велика Русия кръв проливаше зарад нас, вие след гърбът й тичахте по плячки, по грабежи и спекулации, като продавахте едно парче хляб за 1-2 франка и то на оногова отруденого рускаго солдатина, който върви напред с пушка в ръка и тегли най-големи трудности, за да ни освобождава!…
  • 11 Истината

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "Горан":

    Тези твои освободители са направили толкова изнасилвания,колкото турците за 500 години не са успели.!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗЕВС

    5 2 Отговор
    Вие тикнахте други /българчета/ да отидат да се бият, да страдат и да гинат; от които днес живи останалите презирате да се скитат голи и боси, а вие, като се бояхте да не би новоосвободеното ни отечество да остане без управители, държахте се за такива и, още ся не освободило едно място или град, вие се събирахте на тумби зад гърбът на освободителите руси и правехте съвещание за кой какъв пост ще замести в управлението, като ся превземе това или онова място.
  • 14 Марин

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Ти си фес. Отивай при твоите орки в анадола. Да ти пръснат анала за благодарност, че ги хвалиш. Нали знаеш, че никой не обича предателите?

    Коментиран от #17

  • 15 Точно така

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Стойчо":

    И сега ще се скъсат да слагат минуси аналите. Ха ха
  • 16 Мадуро

    5 4 Отговор
    Няма я комунистическата история за освободителите, хората намират оригиналите и виждат каква е всъщност истината в историята ни, а не измислената. Историята на България трябва да се знае, истинската, тя затова е история
  • 17 българин

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Марин":

    А ти не си българин
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДДРОнег

    7 0 Отговор
    Услужливо авторите на статията не споменават от кого е това Освобождение !!!
    Защо ли ?!?!?!?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 SAAB

    11 0 Отговор
    ......"Плевен отбелязват 142 години от Освобождението на града. ".......
    Каква слугиня трябва да си за да пропуснеш основното........от какво и от кого !
  • 23 Бай Стойчо

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Горан":

    Не са всички, а е само един платен трол.
    Който е запознат с историята знае, че подобни писаници са или извадени от контекста, или не се отнасят за даденото събитие, или са пълни лъжи. Жалка работа!
  • 24 Лъжата

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Лесно ще си отговориш на този въпрос":

    що за продажна подлаога и туркофил трябва да си? Я бягай да живееш в турция или супер иновативната и велика америка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове