10 Декември, 2019 16:40 1 192 33

Борисов: Тръмп разбра, че сме партньори за пример

  • бойко борисов-
  • тръмп-
  • енергетика

Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, заяви премиерът

Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за партньорство между САЩ и България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“, допълни още премиерът. На разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“, подчерта министър-председателят Борисов пред енергийните експерти от САЩ. Премиерът добави, че тезите си по въпроса е защитил пред цялото ръководство на САЩ по време на официалното си посещение в Белия дом - пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов изтъкна още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

„Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави“, отбеляза министър-председателят пред американските експерти. Премиерът Борисов акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър акцентира върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. „Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления“, добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ „Белене“ и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.
По време на срещата с премиера Борисов бе изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. В разговора бе поставен акцент върху успешното партньорство между двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните ресурси. През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    25 4 Отговор
    Ходи и се гръмни Бойко! Аз съм Елвис Иванов, най корумпирания шеф на кат Монтана!
  • 2 zeus

    36 4 Отговор
    Партньори сте, ама ти си булката ;)

    Коментиран от #10

  • 3 El boko

    24 1 Отговор
    Иха будали за пример хехе :)
  • 4 -...-

    32 5 Отговор
    Колкото са партньори, тоя дето рови по кофите, да търси храна и тоя дето си изхвърля боклука.
  • 5 Ивайло

    33 3 Отговор
    На Тръмп му е пределно ясно колко ти е акъла, поканиха те ДО масата, дадоха ти новите нареждания, а ти бързаш да ги изпълниш, че да угодиш
  • 6 Гергана Велкова Пирдоп секса

    12 3 Отговор
    🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌
  • 7 Пако

    34 2 Отговор
    Със всеки изминал ден от управлението на
    този самовлюбен простак,се убеждавам в
    правотата на Народния съд......

    Коментиран от #29

  • 8 Панов

    12 4 Отговор
    Първо,ако си беше дал малко труда да проучи и допита до експерти щеше да знае че ядрени реактори и централи предимно се закриват.
    Закриват се и то в технологични държави като Япония Германия първо от съображения за сигурност,второ като нерентабилни.
    Второ,хранилищата за ядрени отпадъци в Козлодуй и нови хан са изчерпани и отдавна извън всякакви норми.
    Няма община която да приеме тези отпадъци дори и насила с военно положение.
    Трето,колко сме надеждни като съюзници може да се разказва само по вицовете.
  • 9 ???

    18 0 Отговор
    Разбрал,че сме членове и ни оКуражил.😆
  • 10 возениа на самолетоносач

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Булка , булка , ама с наще задници на сватба.
  • 11 За еталон

    24 1 Отговор
    Не само че сме за пример, но и за образец по ду.едавщина, сервилничество и просяци за дребни трохи(в собствения джоб,а не за народа)
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор
    БИЗНЕСА СИ Е БИЗНЕС НО С КАКВО ПОДОБРЯВАТЕ ЖИВОТА НИ С СТРИГАНЕ
  • 13 поникнаа му крили и снимка с тръмпи има

    20 1 Отговор
    Бацко от как се качи на американски самолетоносач е като аероплан , фърка , фърка.
  • 14 Лекар БГ

    21 1 Отговор
    Страшно подмазване и натягане пада!Такъв отявлен слугинаж с комсомолски плам и риторика!Има нещо скрито в цялата работа,да знаете.Нещо го е шубе или е подразбрал,та се мазни толкова усърдно.
    Самолетоносач дадоха ли Му да подкара?Още оръжие ще купуваме ли авансово на 100%?
    Господи,какъв фейс управлява България!!!
  • 15 Последния софиянец

    20 2 Отговор
    Абе тия енергийни експерти много бързи бе. Да не ги е докарал Боко със самолета. Тия са се събрали още преди да отиде Боко в САЩ. Работата е ясна. Затварят въглищните централи и янките се прехвърлят да смучат от Козлодуй и Белене. Чакайте вдигане на тока.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кратунчучуна

    15 1 Отговор
    Аз съм прост!И Тръмп е прост!Не говорим един и същ език но се разбираме!...Финансово!
  • 18 Пако

    17 1 Отговор
    Вече започнах да се замислям,този наистина
    ли си вярва че,е фактор на международната
    полит.сцена,или е потомствен Идиот!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Кую

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пако":

    Със наколенки.
  • 20 кой предаде България

    11 1 Отговор
    Ние сме надупени за пример ;) Партньорите не се ограбват със скъпи стари самолети и скъпа газ .не си поставят и визи ;) боко да си ходи ако не може да излезе на глава с американците. Има много по кадърни от него
  • 21 onq s konq

    0 15 Отговор
    Русофилите само при вида на Снимка на Борисов се озверяват като "Бик на червено" и се хвърлят НА ЮРУШ да свалят Правителството,все едно че Червената Армия е зад гърба им:)Мандейти тъй " с рогата напред" уа самопоникнали в БГ Руски глухарчета,щото ше ядосате Чичо Сам,ше духне един силен вятър от Америка и ще ви издуха ВСИЧКИТЕ СПОРИЧКИ чак "в дън горите Тилилейски" В СИБИР/на др.Тилилей за жалост там са му реституирали горите/!
  • 22 Хахаха

    8 0 Отговор
    Идиоти за пример
  • 23 бял

    8 0 Отговор
    И двамата сте еднакво тъпи
  • 24 Аууу

    5 0 Отговор
    Аууу колко ли скъпо,че ни излезат тез тръмпови разбирания.
    Па и с какво ли нашию управник го е убедил,че сме за пример.
    И за какъв пример става въпрос?
  • 25 Мъъъка

    1 8 Отговор
    За Болшевиките гъзоблизци няма вече живот в България Ще пукнат от яд

    Коментиран от #28

  • 26 Plovdiv

    10 0 Отговор
    Абе да вземем да се вдигнем и да го свалим това Човекоподобно?! То бива лизане и помиярщина, ама това неговото минава всички възможни граници!...
  • 27 ТТГО

    8 0 Отговор
    Послушанието не се разбира като партньорство.
  • 28 Филофена

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мъъъка":

    Г-н Тръмп болшевик ли е???
  • 29 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пако":

    Евала за коментара ти ,просто не знаеш колко си прав.
  • 30 георги димитров

    4 0 Отговор
    После,защо имало народен съд едно време?
    Ами за да може ей такива утайки като тоя да бъдат справедливо съдени.
  • 31 Гого

    3 0 Отговор
    Да,верно е!Тръмп се убеди колко си тъп и продажен,нещастник!
  • 32 Слави Славов

    3 0 Отговор
    За пример на идиотизъм сме,борисов!
  • 33 serjant

    2 0 Отговор
    taka se podsigurjavat oshte dalgi godini vlast i grabeji na G E R B...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове