12 Декември, 2019 18:20 2 591 36

Работодателите напускат Тристранката

  • тристранка-
  • аикб-
  • васил велев-
  • болнични

Работодателските организации няма да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, докато в дневния ред не бъде включена точка за решаване на проблема с болничните, категоричен е председателят Васил Велев

Работодателите напускат Тристранката - 1
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации няма да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, докато в дневния ред не бъде включена точка за решаване на проблема с болничните. Това каза в информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Изпратихме писмо още на 20 ноември до премиера господин Борисов, с настояване да се въведе ред при болничните листове, да се ограничат измамите и да се предложат мерки. Самите ние предложихме 10 мерки и заявихме, че няма да участваме в Тристранката и ще влезем само когато в дневния ред бъде включена такава точка“, категоричен беше Велев. Всички представителни работодателски организации са солидарни с това решение, припомни той. По отношение на минималната работна заплата, която бе обсъждана днес на заседанието и на която работодателите не присъстваха, Васил Велев посочи, че те са разпространили своята позиция по въпроса предварително.

„Днес повторихме отново и изпратихме до медиите позицията по този въпрос. Ние не сме съгласни с административното определяме на минималната работна заплата. Ние настояваме да се изпълни съответната конвенция на Международната организация по труда - да се отчита при определянето на минималната работна заплата както икономически, така и социални фактори и нашето предложение е, тя да се договаря между работодатели и синдикати по икономически дейности. Тя е определена преди 3 години и няма защо да заседаваме и да служим за декор на едни предварително взети решения“, допълни Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    24 1 Отговор
    То не може-с рекет
  • 2 Behemoth

    42 0 Отговор
    Баце да им прати НАП и Гешев!

    Коментиран от #22

  • 3 Миризлив пор

    57 0 Отговор
    Работниците отдавна напуснаха страната заради тях, явно не вземат добри решения.
  • 4 Каква държава само

    54 0 Отговор
    Велев е боклук
  • 5 Гост

    51 0 Отговор
    Как така минималната работна заплата да не е работа на държавата, а болничните да са?! Или или! То е ясно, че бягате от социалната отговорност вменена на бизнеса. Само да лапаш не става.
  • 6 VVV

    15 6 Отговор
    Това се решава най лесно. Двете страни лесно трябва да могат да се уволняват една друга без съд и без да не се плащат заплатата и предизвестия. Ако бъде направено така като се съмняваш че реално не е болен може да го уволниш ;) Ако не си си подготвил кадрите а на една и съща тежка позиция се оставял един работник тогава сам си си виновен ;) И ще го търпиш да се прави на болен ;) Няма кво толкова да се мисли . Седмично заплащане на труда и почасова ставка .Всяка седмица след като се разплатят и двете страни могат да се уволнят. Ако чорбаджиста е не е оставял един и същ работник на тежките позиции ,значе има пълна взаимозаменяемост и няма проблем с ,,кадрите,,
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    ТОВА Е РЕКЕТ А работодателите как плащат някьдебавят и заплати някьде направо уволняват бес предизвестие
  • 8 Гост

    46 0 Отговор
    Не са работодатели, робовладелци. Ако може да работиш и да им даваш пари ще е най-добре!

    Коментиран от #27

  • 9 VVV

    31 1 Отговор
    Минималната работна заплата на коя ,,държава ,, не е работа ??? На Германия ли ? На Франция ли ? Или само на България ??? Като не искат да плащат да инвестират в Африка. Много китайски фирми инвестират та. Къв е проблема в ЕС да има общо МРЗ ,а който не иска да има държава да инвестира в Африка .
  • 10 ОСА

    31 0 Отговор
    Ей, не се наядоха тия робовладелци, тоест работодатели !!!! Безсрамно забогатяват повече и повече на гърба на работещите хора. Тези същите работодатели са виновни за бедните пенсионери сега, както и за бъдещите такива. Осигуровки правят на МРЗ или на праговете и другото на ръка...а от къде тия пари ? Явно от сивата икономика, която въртят!? С малки изключения, всички работодатели са един дол дренки, прекарват работниците си с ниски заплати, крият данъци и са нагло алчни !!! Държавата не иска да ги притисне за пълни заплати на светло и осигуровки върху тях, тогава ще има стандарт добър за живот и нормални пенсии !!!!
  • 11 Всеки

    12 3 Отговор
    Работодател знае кой работник или служител системно злоупотребява с болничните. И съответно всеки работодател ще реши как да накаже работника или служителя, а може и да го уволни. За мен също така са виновни и лекарите даващи фалшиви болнични срещу 20,30 лв. Първо да започнат от лекарите глоби за всеки лекар даващ фалшив болничен.
  • 12 Койчо

    25 0 Отговор
    Какви работодатели, това са селски пръчки облагодетелствани от крадливите си червени бащи и дядовци!
    Съд, конфискуване на имуществото и в затвора, това трябва да получат!
  • 13 Знаещ

    21 0 Отговор
    Ако на един работодател е проблем работната заплата или болничен, то той следва да напусне веднага този бизнес... просто не е за това. За съжаление у нас са....над 90%
  • 14 Знаещ

    15 0 Отговор
    Ако на един работодател е проблем работната заплата или болничен, то той следва да напусне веднага този бизнес... просто не е за това. За съжаление у нас са....над 90%
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 JPower

    28 0 Отговор
    В България няма бизнес, защото повечето '"бизнесмени"" са с основно или максимум средно спортно образование!!! Останалите са робовладелци и трябва да им благодариш, че са те взели на работа!!! Един пример, един грък, отвори фабрика, плащаше на хората добре, но изведнъж взе да не им плаща. На въпроса, какво стана ,че да не им плащаш , отговора беше """ То българите, на собствения си народ не плащат, че аз ли да плащам"".... Без революция и висящи антибългари по дърветата и стълбовете, НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!!!!
  • 17 иванов

    21 0 Отговор
    Изнесете си бизнеса навън,направете ни услуга.
  • 18 Аз за комунисти-робовладелци не работим

    14 0 Отговор
    Да им махнат 10% данък и да го направят както в Европа 60-75%
  • 19 айде де

    16 0 Отговор
    откъде накъде този ще ми поставя ултиматум, аз съм редовен данъкоплатец, къде ще отидат моите осигуровки при болест, кого осигурявам аз на практика - най-малко себе си, осигурявам етноса и т.нар. държавни служители, ом не намират решение да си ходят всичките и да разпуснат тази т.нар.камара на работодатели, т.е на експлоататори, не може с такова поведение да имам уважение към него, да коригира поведението си, щото ние му плащаме а той само иска
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знаещ

    11 0 Отговор
    А, работниците, напускат "работодателите"... и сега??
  • 22 Трудно

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Докато тия са изплезили език на колене зад баце.... Трудно
  • 23 Синдикатите са безполезни.

    15 0 Отговор
    Ми т'ва е. В Германия, ако някой плаща 3000 евро, но те пише на минимална. Ще му скъсат дупката. Щото така крив пари от държавата. Тук на синдикатите не им пречи това.
  • 24 gost

    11 1 Отговор
    PO4ASOVO ZAPLASHTANE
  • 25 ххх

    15 0 Отговор
    В "белите държави" т.нар. работодатели носят наказателна отговорност,ако попречат на създаването на синдикат и повече никой не го брои за две стотинки! Такъв текст в нашия НК липсва вече 30г.Познайте защо?
  • 26 Революция

    10 1 Отговор
    Работодателските организации-Робовладелски организации.Прост народ, слаба държава.
  • 27 hard worker

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Абсолютно е така...Аз лично не знам при частник да са разрешени синдикатите,не знам някой досега да е плащал първите 3 дни болнични,срещу които толкова роптаят ,и също не знам някой да плаща извънреден труд в събота...Поне в Ст.Загора и района е така...А пък инспекцията по труда да влезне в частно предприятие,без ,,предупреждение",пълен абсурд...
  • 28 Tate

    9 0 Отговор
    Да вървят да си ............................................................................................................................................................... мога и още да псувам
  • 29 месара

    13 0 Отговор
    алоооо, работодателите, време е да почнете да плащате не само да лапате, време е и да почнете да плащате реални данъци, време е да почнете да обявявате и реалните заплати, а не, всички работят за минимални заплати а другото на ръка!
  • 30 Дано

    6 1 Отговор
    напуснат и тоя несправедлив към тях свят! Амин!
  • 31 ико

    9 0 Отговор
    РАЗБИРАЙТЕ за кого работи правителството за ОБЛАГА на Работодателите МЪРШИ мръсни с чии ПАРИ забогатяхте бе ИЗРОДИ?
  • 32 serjant

    2 0 Отговор
    Da napusnat i stranata,dasipremestjat biznesa v njakoja evropeiska darjava i tam da sirazvivat biznesa . da vidim tam kak shte plashtat evrozaplati i evrodanaci....
  • 33 работодатели ха ха

    4 1 Отговор
    олигарси ронят сълзи
  • 34 Gion

    1 0 Отговор
    От такива пишман работодатели с мин.заплата, по-добре в Африка
  • 35 Един

    1 0 Отговор
    Те ако напуснат страната - положението ще се подобри!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове