14 Декември, 2019 21:29 4 942 41

Мумия се завръща на мястото на мавзолея

  • мумия-
  • мавзолей

Повито като египетска мумия, тялото ще бъде положено в събота от 9 до 12 ч. на площадката на мавзолея

Мумия се завръща на мястото на мавзолея - 1
Снимка: Андрей Врабчев

Мумия ще се завърне на мястото на бившия мавзолей на столичния площад „Батенберг“. 29 години, след като балсамираното тяло на Георги Димитров бе изнесено от тоталитарната култова сграда, скулпторът Андрей Врабчев ще обозначи мястото с произведение, което „да ни напомни, че комунизмът не умря, не беше разложен, а беше мумифициран в нас – нито жив, нито умрял, нито способен да ни промени“.

„А нашите умове и представи са неговият мавзолей“, казва Врабчев, цитиран от ploshtadslaveikov.com.

Повито като египетска мумия, тялото ще бъде положено в събота от 9 до 12 ч. на площадката на мавзолея, става ясно от събитие във Фейсбук, което авторът след около час изтри. Инсталацията ще бъде временна – с проекта „Мавзолей“ Врабчев кандидатства в конкурса „Навън“ на Столична община – но журито класира друг. Авторът на избрания проект „Един човек“ Венелин Шурелов вече десети месец не може да преодолее спънки от различно естество, за да издигне електронния си колос. И така, утре вместо изправен „човек“, ще бъде инсталиран легнал „човек“.

Във Фейсбук Врабчев обяснява, че изборът на дата за поставянето на неговата мумия е свързан с неуспешния опит за премахване на член първи от конституцията на НРБ – „член първи по-късно отпада, но сякаш и той е мумифициран в нас през годините и досега“.

„Уви, близо 30 години след смъртта си комунизмът и неговите изкривявания не се разложиха, а тъканта им не беше разградена от обществото – анонсира проекта си Врабчев в социалната мрежа. – Промяната настъпи по неестествен начин – режимът умря, но всичките му страхове, деформации, деморализирането на обществото и неговото дехуманизиране останаха. Провалите ни днес не са бич на „демокрацията“, а плодовете на комунистическия режим – общество, затънало в духовна нищета, страх и човеконенавист. Свидетели сме на това как стереотипите на управление, на граждански отношения и отношението на институциите не само не се промениха, а отново все по-силно заприличват на тези от онова време.

Иначе казано ние запазихме „комунизма“ в мавзолея на отношенията и мисленето ни. Макар да не е жив, неговата балсамирана мумия, неспособна нито да се промени, нито да се разложи, е грижливо запазена в мавзолея на мисленето и отношенията ни. Може да се види навсякъде от политическите речи и поведението на управниците до паркиралите на всевъзможни места из безстопанствения ни град шофьори нехаещи за болни, стари, майки и деца, но гордо закачили националния флаг на стъклото си.

Време е да се отърсим от този човеконенавистен култ и да си дадем сметка за мумията в нас. Какъв по-добър начин и по-добро място за това от разрушения мавзолей, където днес няма нито мумия, нито мавзолей. След бутането на мавзолея и паметника „1300 години България“, не остана нищо, което отвън да ни напомня за зловещите времена и нрави, освен тачения като „шедьовър“ паметник на окупационните съветски войски. Така, грижовно балсамиран от политическата ни класа, комунизмът се мумифицира в нас, а ние се превърнахме в мавзолей на собственото си падение.

Проектът цели да повдигне именно тези въпроси и да напомни за буквално езическите почти дивашки нрави и мислене, насадени в обществото ни в епохата на комунизма. Нравственост, която ни пречи да се развиваме.“

По ирония, отбелязва авторът, скулптурата на мумията е направена от захвърлените остатъци от макета на друга езическа статуя, плод на новото време на скулптурата на София.

Андрей Врабчев тази година предизвика общественото внимание с две инсталации – говорещият паметник на премиера Бойко Борисов, поставен за няколко часа на столичния площад „Гарибалди“, и боядисването на езерцето в Докторската градина в червено на 9 септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 10 Отговор
    диващина простащина врмето историята ще ве сьди

    Коментиран от #6, #21, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Горо

    43 6 Отговор
    Всеки и навсякъде само с комунизма се оправдава. Едва ли има по-репресирано понятие от него. И все този комунизъм е крив за изкривения, несправедлив и пошъл преход, който продължава вече 31 години.
  • 5 Йосарян

    28 3 Отговор
    Пирамиди! Фараони и Балъци за Милиони.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От мавзолея

    29 1 Отговор
    Ами за по– голям интерес, вземете та балсамирайте и мумифицирайте нагледно действащите политици. Хем образователно, хем поучително.
  • 8 измет

    7 20 Отговор
    Харесвам акциите на този творец, чрез които принуждава управляващите да се разкрият какви комунисти са всъщност. Колко бързо общината се е задействала, за да премахне статуята! Пазят си достойнството на болшевизма като очите си.
  • 9 no name no face no number

    32 4 Отговор
    Ссипахте сграда от която можехме да печелим доста, както от туризъм, така и за сцена на операта или за военните паради и хиляди други начини.Тази здрава сграда я бутнаха хора, които не уважават историята си. Един народ не трябва да руши, а да създава....отидете в Италия и вижте как те пазят всичко. Като чета думите виждам, че автора на мумията не е познавал добре времето преди 10 Ноември. Но така наречените демократи имат само едно и единствено оправдание за собствената си малоумщина и това е комунизмът. Твърдя, че по онова време хората не си паркираха, където им падне и бяха много по човеци от сегашната меркантилна изпростяла от чалгата и алкохола сбирщина. Имаше здрави семейства и ред, а нр долна пе......стия и разврат както днес

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коко

    25 6 Отговор
    Абе врабчев какъв комунизъм те тресе от 31 год. е демокрация

    Коментиран от #38

  • 14 az#ЛибераленКрах

    23 2 Отговор
    Поредният галфон, намерил смисъла на съществуването в усвояването на грантове....

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Behemoth

    19 1 Отговор
    Ми явно комунизма не мой да излезе от главите на психодесните зомбита....плюят го с яростен комунистически плам... ха-ха ..истината е че разрухата е проекция на дивашкото натрупване на капитала и рухналите морални ценности ...какъв комунизъм кви пет лева
  • 17 Ще се махна

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Атила.":

    Писна ми от този! Едно свестно мнение не можем да си споделим, пък било то, че понякога сме на различни позиции. Въпреки това водим диалог и всеки защитава тезата си , но от..до № ник Гр.К, няма начин. Да си приказва сам, ама на друго място.
  • 18 Обикновен Бг

    19 4 Отговор
    Не знам за вас, НО Аз мисля да поднеса цветя в памет на хубавият и спокоен живот който имахме тогава. Да почета хората който направиха това, да живеем тогава така спокойно,и щастливо.
    За мен Герги Димитров, и Тодор Живков заслужават да ги почета с букет цветя там на мястоти на мавзолея.
    Да почиват в мир, ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ СА.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Теб пък какво те интересува, кремълски трол. Даже не знаеш да пишеш на български, та малко да прикриеш произхода си.
  • 22 ГостПо

    4 17 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    По-добре да не твърдиш!!! По оновс време хората не паркираха, защото колите бяха Лукс !!! От всеки завод се крадеше колкото се може повече, защото беше държавно! Ако толкова много ти липсва онова време, ей къде е Северна Корея! И мавзолей има и мижерията е дъщата както при нас отпреди 30 години. Можеш да се кланяш на воля на партийните лидери.
  • 23 Бг завинаги

    5 19 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновен Бг":

    Ти нормален ли си??? Тодор Живков и Георги Димитров са избили повече българи отколкото са загинали във Втората Световна!!! Значи искаш да поднесеш цветя на убийци и предатели??? Ех, руски тролчета, не се наиграхте,😄😄😄

    Коментиран от #24, #25

  • 24 no name no face no number

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бг завинаги":

    Долна лъжа, особено за втория.И да отговория на Гост А, да по онова време се крадеше от много хора, поради заниженият контрол и поради причината, че се разчиташе на самосъзнанието на хората. Много крадяха, но и много Не крадяха. Заниженият контрол беше една от слабостите на онова време, но плюсовете бяха повече от минусите. Днешната система има много минуси и малко плюсове. Природните ресурси и тяхното разработване продажба и съхранение са гаранция за национална независимост и поради това няма по удачен вариант от този да принадлежат на дътжавата и тя да ги стпанисеа, а не да ни крадат златото и да ни управляват енергетиката чужди фирми.

    Коментиран от #27

  • 25 Обикновен Бг

    17 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бг завинаги":

    Значи съм АБСОЛЮТНО прав, щом трола така реагира. Тогава имахме НАША ДЪРЖАВА. А сега, продажници като тоя трол.
    ГОРД СЪМ, ЧЕ ЖИВЯХ В НРБ.
    Чао, до утре.
  • 26 Blackthorn

    10 0 Отговор
    Все едно на София не ѝ стига статуята на смъртта пред министерския съвет, ами сега и мумия... колко мислите ще ни пази Господ още при това положение? :(
  • 27 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    Тия разбират само да препродават плодове и зеленчуци. Какво им обясняваш, все едно на тиквата да обясняваш за котката на Шрьодингер
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Защо

    6 0 Отговор
    Глупост голяма грозотия в центъра на София...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 7777

    1 7 Отговор
    Евала на автора Врабчев, с една своя творба показва истинските причини за състоянието ни днес. За съжаление малък процент от материала го разбира.

    Коментиран от #35

  • 33 Артист

    4 2 Отговор
    Този така наречен творец е абсолютен некадърник! Само се чуди как да влезе в новините с някоя изгъзица. Явно много е пострадал от комунизма, щом така се е фиксирал в него. Дали пък това не се дължи на някои отклонения? Сексуални например.
  • 34 Стефо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "az#ЛибераленКрах":

    Педалче е момчето. Педалче.
  • 35 АБВВБА

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "7777":

    Автора не показва истинските проблеми. Комунизъм нямаше, имаше соц лагер. БКП узурпира тоталитарно властта и с това отрече комунизма както се описва. Имаше диктатура на кръга от отряд Чавдар, проблема идва от разбойнически бандитскк управленски капитализъм, валиден и сега. Бившите на власт разграбват активи държавни и частни и го узаконява като преход, а е серия от престъпления. Не съм фен на Димитров, но кражбите на приватизаторите са проблема и, че впрегнати държавната машина да обслужва тези престъпления и да ги онееинява и до сега. Плюете комунизма, а не го е имало освен в древните племенни отношения, Богомилите...
  • 36 Щекотлив въпрос

    5 1 Отговор
    На некадърниците все комунизмът им е виновен. Че нали сега гейовете не са преследвани? От какво е недоволен авторът? Нали никой не го гони.
  • 37 жжж

    3 0 Отговор
    тоя демократ има ли разрешение за тази изложба?

    Коментиран от #39

  • 38 Гогич

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коко":

    Друго го тресе него, ама нейсе.
  • 39 Нешев72

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "жжж":

    Няма. Действа като шумкар. Какъвто си е.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мечока Беър

    3 0 Отговор
    Ти какво врабченце си, Врабчев! Гладко, оскубано, епилирано врабче. Хо хо хо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове