Last news in Fakti

15 Декември, 2019 14:23 1 349 9

Омбудсманът алармира за лошо качество на водата в цялата страна

  • омбудсман-
  • вода-
  • питейна вода-
  • кевр-
  • диана ковачева

Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да станат решенията за алтернативно водно осигуряване и също така гражданите да бъдат ежедневно информирани за мерките, които се вземат

Омбудсманът алармира за лошо качество на водата в цялата страна - 1
Публикувано във факти.бг: Снимка: Омбудсман на Република България

В цялата страна има проблем с лошото качество на водата. Цената трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството ѝ да е добро. Това каза пред БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Ковачева каза, че в петък е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да станат решенията за алтернативно водно осигуряване и също така гражданите да бъдат ежедневно информирани за мерките, които се вземат. Още през месец октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите. Тя е напомнила на министъра, че в цялата страна има проблем с лошото качество на водата. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече мръсна вода, цената да се приспадне.

"Цената на водата трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството ѝ трябва да бъде добро. Липсата на ефективност на ВиК дружествата и надвишаването на лимитите са сред причините за кризата в Перник", каза омбудсманът.

Относно мръсния въздух в София Ковачева заяви, че според нея на първо място е важно гражданите да бъдат информирани тогава, когато въздухът е замърсен. Също така е важно и временните мерки, които съдът определи да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците. Важно е да има контрол, но е важно и гражданите да са съвестни и да не горят боклуци, каза тя.

По повод въвеждането на системата "Бонус-Малус" омбудсманът е на мнение, че има несправедливост в нея. Изпратена е препоръка до Комисията по финансов надзор. Срокът за обсъждане е удължен. Това, което е притеснило Ковачева, е фактът, че като че ли добросъвестните водачи не са достатъчно стимулирани.

Омбудсманът коментира и че са необходими още промени по отношение на насилието над жени. "Над две жени на месец губят живота си в резултат на домашно насилие. Няма достатъчно кризисни центрове у нас", каза тя. Според Ковачева те би следвало да са поне 28.

Омбудсманът съобщи още, че институцията на общественият защитник има над 10 000 жалби от граждани, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона. Диана Ковачева каза, че пътува непрекъснато из страната и се опитва да бъде близо до хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    8 1 Отговор
    Добре че ме алармира. ИЗОБЩЕ не бях осъзнал че водата ми има вкус на хлор.

    Коментиран от #8

  • 2 Емил

    19 1 Отговор
    "Вода гази, жаден ходи!" Това е положението с тези "водни" дружества! Навсякъде в България на дълбочина около 60 метра има изобилие от вода с ПРЕВЪЗХОДНО качество. От 15 години съм БЕЗ услугите на ВиК и отдавана съм си изплатил инвестицията. Скоро ще се отърва и от "енерго"-то!

    Коментиран от #9

  • 3 злобар

    6 1 Отговор
    ВиК алармира че цената на водата е твърде ниска според качеството на водата и количеството сухо по портфейлите и джобовете на служителите им.
  • 4 Шопо

    2 5 Отговор
    И тая ,и Мая са гоУеми putki !!?
  • 5 цвцв

    2 0 Отговор
    вярно слагат Белина която преминава по интернитовите тръби и в края на месеца ВИК пребира по 2.80лв. за кубик
  • 6 Красимир

    6 0 Отговор
    Аааа, няма страшно! Като изкупят всички извори в България и като започнат да продават само ботилирана вода на Нестле например, ще се сетите, че водоизточниците са били държавна собственост, сиреч на народа. Още малко остана. Повечето са изкупени вече. А колсо селски водоизточници бяха обявени за негодни и, че в тях има уран? Нали знаете, какво е казала Ванга – "вода в буркани ще затваряте"! Лошото иде. Още нищо не сме видяли!
  • 7 тнт

    1 0 Отговор
    Диди тъпото не ме кефи!Мая цепеше сурови талпи с поглед!
  • 8 MиГ 23

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Номер 1, не разбираш нищо от пречистване на водата. И омбудсманът, май не е много наясно. Какво значи алтернативно водоснабдяване за питейни цели? Трябва да видя какво е завършила тази госпожа.
    Трябва да има остатъчен хлор - 0,3 - 0,5мл/л, иначе не може да се дезинфекцира. Да, не е перфектният метод, но това е най-добрият за сега. А иначе, още по-зле ще става, типично за стихииния капитализъм. Да, няма остатъчен хлор във водата, а това не е добре, може да настъпи дори и епидемия от зарази. няма да ги пиша кои са. Отново трябва да се въведат санитарните зони. Където е малак дебита, нпр. в малките нас. места, хлорираната вода стои в тръбите, и хлорът се разгражда / абсорбира се от водородните молекули / преди да стигне до потребителите и.т.н. Май трябва национализация на в и к сектора.......И мн. скъпа водата...... И хора четете книги и учете.
  • 9 МиГ 23

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Н. 2, ти изследвал ли си тази вода? Може да има я уран, арсен, мед, нитрати, над допустимото.................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове