Last news in Fakti

15 Декември, 2019 18:28 2 666 34

Една печка замърсява колкото 18 леки автомобила

  • мръсен въздух-
  • фпч-
  • фини прахови частици-
  • замърсяване-
  • смог-
  • александър симидчиев

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото навлизат дълбоко в дихателната система и увреждат органите

Една печка замърсява колкото 18 леки автомобила - 1
Снимка: БГНЕС

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат дълбоко в дихателната система и увреждат органите, обясни в сутрешния блок на БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

"България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на Световната здравна организация за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък", сподели Симидчиев.

"Знаем, че всяко едно качване качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, става въпрос да знаем", допълни медикът.

Според д-р Симидчиев маските са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

"Колкото са по-дребни частиците, толкова по-навътре влизат в дихателната система и, достигайки до алвеолите, те се резорбират, влизат в кръвта и увреждат всички органи и системи на човешкото тяло", обясни той.

"Колите и твърдото битово гориво са най-големите замърсители", каза още д-р Симидчиев, като според него една печка замърсява колкото 18 леки автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    60 3 Отговор
    Направете тока евтин бе! И ние искаме да се топлим на ток. Никой не иска да си прикадява къщата, ама вие ни върнахте със сто години назад.
  • 3 Дон Тони

    3 21 Отговор
    ПРОБЛЕМА В СОФИЯ СА ПАНЕЛКИТЕ В РАЙОНИТЕ ВИТОША, ОВЧА КУПЕЛ И КРАСНА ПОЛЯНА, ТЕ ПРЕЧАТ ДА СЕ РАЗНАСЯ ПУШЕКЪТ ОТ КЪЩИТЕ НАОКОЛО КАКТО И КОЛИТЕ. БАЙ ТОШО ТРАБВАШЕ ДА ПОСТРОИ ТЕЗИ ПАНЕЛКИ В СОФИЙСКОТО ПОЛЕ А НЕ ДА БУТА КЪЩИ И ДА ГИ СТРОИ В ПОДНОЖИЕТО НА ВИТОША КЪДЕТО ПО НАЧАЛО ВИНАГИ СЕ ЗАДЪРЖАТ МЪГЛИТЕ
  • 4 никой

    28 14 Отговор
    От векове човечеството се е отоплявало и готвело, и какво ли не с дърва. Още от преди Новата ера. Огънят е бил целогодишно запален и не е имало такова замърсяване като сега. И тоя професор ще твърди, че печката е 18 пъти по- вредна от колата???!!!
    Как ги раждат главите им такива мисли?!

    Коментиран от #6

  • 5 Прахосмукачката

    7 1 Отговор
    На пулмолог а замърсява повече, като чисти домът си. Ръцете на чистачката му почерняват, от финни, действително финни прахови частици
  • 6 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "никой":

    Бая зор трябва хаха
  • 7 Xa xa xa

    9 8 Отговор
    Дааа, а 18 дизела с избушени карантии отдолу нещо да кажете

    Коментиран от #17

  • 8 А стига бе!

    24 9 Отговор
    Що ли учих термодинамика навремето?!Ми то там писало глупости.10кг.дърва се равняват на 1кг бензин.Една печка гори за денонощие средно 20кг.дърва,а 18 леки коли-40литра бензин!(само за работа и до магазина)20 пъти повече!И при изгарянето на бензина освен въглеродния диоксид се отделят и опасните азотни окиси,които при печките ги няма!

    Коментиран от #9

  • 9 Грешка

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "А стига бе!":

    3кг.дърва-1кг.бензин!
  • 10 стар номер

    15 1 Отговор
    Боко като кмет-гонеше``снежинките`` и избяга!А сега Фандъка ще мери ``частиците``......
  • 11 А стига бе!

    5 2 Отговор
    В бързината се заблудих,но грешката още повече опровергава статията!
  • 12 BG1000

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "aaxa":

    Само дето по времето на баба ми в квартала е имало 100 къщи, а сега са 1000.
    Както в големите европейски градове има пълна забрана за горене на дърва и въглища, така трябва да е и тук. Само че ние сме с поне 100 години назад и ако държавата не помогне финансово на хората да си сменят печките ще е трудна работа, но това е пътя.

    Коментиран от #32

  • 13 Ххх

    20 1 Отговор
    Колите замърсявали, печките замърсявали, щели да взимат мерки. Изобщо, всичко, свързано със замърсяването на въздуха, което касае гражданите, с изключение на определена категория граждани, населяващи Факултета, Красна поляна и др. райони на София много бодът очите на управляващите. Ще вдигат данъците на старите автомобили, ще подменят печките на твърдо гориво с такива на пелети. Ще поставят прахоуловители на комините. Първоначално, програмата започва с швейцарски прахоуловители. Малка бройка по 3000 лв. за брой. Програмата е продължена с български прахоуловители - предвиждат монтиране на няколко хиляди, но вече по 4000 лв. За бройка. И по каква логика, след като са български и много по - голяма бройка, логично цената да е по - евтина. Но не е. Може би поредната далавера. Може би пак някой в Столична община иска да усвои едни пари. И както казах, всичко с екологията, свързано с гражданите е много на дневен ред и му се обръща внимание, най - вече хората да бъдат натоварени с нови данъци и какви ли не други разходи. А нещо по въпроса за електроцентралите, изгарящи боклук ? Една печка замърсявала колкото 18 коли. А една електроцентрала, изгаряща боклук колкото колко печки замърсява ? Но, при управляващите такива въпроси не са на дневен ред. Може би собственика на тези централи е в по - топли отношения с управляващата партия ? И всичко това на фона на скандала с италианския боклук, предназначен за България. А не беше ли логично да се забрани вносът на отпадъци

    Коментиран от #20

  • 14 Чорбаджи Янко

    20 1 Отговор
    Не съм съгласен за печката, че е вредна за българина. От векове я ползваме. Но виж, че българският вид заплата е най - вредна за народа, нека многознайковците да подобрят живота на българина с човешки заплати, защото сегашните не са човешки, а са робски, и после това с печката ще дойде от само себе си. СТИГА СТЕ ТОВАРИЛИ НАРОДА КАТО МАГАРЕ, ТОВАРЕТЕ ВЕЧЕ И ЧОРБАДЖИИТЕ
  • 15 Morgoth

    11 3 Отговор
    Освен това печката работи цял ден и цяла нощ, а колата рядко се кара повече от час на ден.
  • 16 нервен ( разбивача на тролове )

    5 2 Отговор
    Да бе да ама друг път ....много ме кефят такива сензационни заключения изкарани от някъв контекст
  • 17 боцмана

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Xa xa xa":

    Един комин в махалата на орките , горящ всичко което може да гори.
  • 18 Айде на БЛЪИТЕ

    11 0 Отговор
    В с.Трифоново Об. Монтана има цех за производство на палети а кумина как пуши малко мила Монтана, с.Крапчене и с.Трифоново от спътник се невидат от пушек
  • 19 Благодарение на управляващите

    20 2 Отговор
    Преди 30 години почти всички се отопляваха с електричество, а сега масово на дърва!!! Евро Съюза и техните управляващи лакеи върнаха БГ в годините на каменната епоха, когато използването на огъня за отопление е било лукс!

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А един запален кош?

    6 0 Отговор
    Колко вреди на въздуха? Ми гуми? Шот аз познавам едни румели дет го правят...
  • 23 гост

    8 1 Отговор
    Що ревете бе, що ревете...нали си избрахте Фандъкова, сега що ревете, а? Еиииийй, офси бе, офси...да ви е честита новата стара кметица.

    Коментиран от #29

  • 24 Усмивката

    4 1 Отговор
    Проблемът, нека така да го наречем, е столичен.Поради геогравските особености и поради заселеност.И аз ако затворя прозорците и събера тайфата у дома и пушиме цял един ден ,това проблем за комшията ли е.

    Коментиран от #28

  • 25 Гошо

    4 1 Отговор
    Поредния пе&ал, който очевидно се движи с екскорт от НСО и не вижда прахоляка и калта по улиците, джендър 92ри набор за който Кремиковци е столицата на Патагония,.......
  • 26 Йозеф

    7 0 Отговор
    Няма да се откажа да горя дърва в камината и да горя пелети в парното. Държавата да замени печките със соларни панели и термопомпи, София да мие улиците с милионите, които харчи за кучкарниците.
  • 27 Eistee

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "Благодарение на управляващите":

    Да, бре, управляващите са ти виновни на теб, че не си си сменил дограмата и не си си направил топлоизолация на къщата. Все някой друг ви е виновен за това, че сте мързеливи и не можете да си правите сметката. Ако трябва отиваш в банка и взимаш кредит - за пет зими ще си възвърне инвестицията от това, че няма да има нужда да отопляваш оклната среда. Да не говорим, че щ еживееш при комфортен вътрешен климат. Хайде стига вече глупости, ами вземете се стегнете и направете поне веднъж нещо като нормалните хора - предвидливо, пресметнато и навреме.
  • 28 Eistee

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Не, на управляващите бил. Така поне твърдят по семплите в интелектуално отношение участници в дискусията.
  • 29 Eistee

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ама ти нещо срещу Фандъкова ли имаш? "Офси", не-"офси", но тази жена направи града що-годе приемлив за живеене и от всички градове, в които големите и самостоятелно мислещи избиратели избраха нещо различно, жителите изведнъж се оказаха тук - при Фандъкова. Перник, Добрич и т.н. - изберат някой друг и после се преместят при лошата Фандъкова, нали? Хайде чиба от тук с тази плоска пропаганда! Поне малко срам имайте - погледнете през прозореца, разходете се из улиците и вижте как се промени София в положителна посока в последните години. Не си спомняте какво беше преди ли? Или не ви е срам да лъжете?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Еколог

    1 0 Отговор
    Който не е разбрал ЕКОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ АКТИВНО РАБОТЯТ С ГРОБАРИТЕ НА БОЙКО!

    Номера е да се въведе задължително пелетно отопление, щото е с висока печалба за производителя и на печките също. Вложени са пари в тия фирми от наши хора, а еколозите пък им дават доста евросубсидии които да си ги харчат както искат!


    Като вдигнаха данъка за старите МПС-та дали стана по чист въздуха??
  • 32 а не

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "BG1000":

    В Берлин в Супермаркети продават `брикети в целофан.`.....
  • 33 Фандъкова

    0 0 Отговор
    Данък комин 2 000 лв.
  • 34 Пущиняк

    0 0 Отговор
    Па мойте мръсни чорапе жената ги фърга у печката, че да ги не пере оти стоят прави. За цела зима три чифта бастисва. Обаче кумина как се отпушва не е истина...оно кюнецо стае червен, кат у леярната на стомана Перник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове