16 Декември, 2019 08:26 4 364 29

Строители мамят при саниране, заплашват и изнудват

  • саниране-
  • строители

Журналистическият екип дава капаро 250 лева

Строители мамят при саниране, заплашват и изнудват - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки жители на Русе сигнализираха за схеми с измами при ремонтни дейности. Става въпрос за саниране на блокове. Някои от майсторите сами предлагали услугите си, а други хората намирали по обяви. В журналистическо разследване в предаването "Неделята" Нова телевизия показва изплашени възрастни хора, които твърдят че са изнудвани.

Една от тях е Йорданка Георгиева. Майсторите ѝ поискали 5000 лева. След като казала, че не може да отдели толкова, те я заплашили, че ще изпотрошат дома ѝ и ще откраднат вещите ѝ. Потърпевша е и нейна съседка и приятелка. Измамниците дори придружават жертвите си до банки, за да теглят пари, ако нямат достатъчно налични.

Схемата, по която действат, е следната: идват няколко души, предлагат евтин, но качествен ремонт, а бонусът е, че всичко приключва от няколко часа до два дни. Първоначално обявяват ниска цена, но впоследствие сумата започва бързо да набъбва. Майсторите обещават, че след известно време ще дадат на клиентите си и касови бележки, но това така и не се случва.

Обявите на строителните бригади са разлепени навсякъде по стълбовете в Русе. Телефонните номера са едни и същи. Прави впечатление обаче, че името на строителната бригада е различно.

Екип на „Нова телевизия“ позвъни на един от телефоните. Бригадата пристига на посочения адрес за по-малко от час. Първоначално се появяват трима души. Единият се представя за Борис. Заявяват, че всички посочени от подставеното лице дейности ще бъдат извършени срещу 400 лв. И започват веднага да работят. Бързо се организират и стават четирима. Впоследствие започват да изреждат още работи, които трябва да бъдат извършени. Оказва се, че те качват и цената на услугата.

На следващата сутрин работниците отново се умножават и стават 7 човека. Идват с няколко коли. Казват, че работят не само в Русе, а и в други градове.

Журналистите сигнализират в полицията. Направена е организация и служители на Сектор "Противодействие на криминалната престъпност" към ОДМВР-Русе се позиционират около блока. След като работата е почти свършена, началникът на майсторите е готов да подпише договор. В него се разбира, че много неща са направени допълнително. Освен това се оказва, че контрактът е със същия човек, с когото и една от потърпевшите подписва договор - Златко Борисов Маринов. Работниците обаче, че майсторите са различни.

Журналистическият екип дава капаро 250 лева. Два часа по-късно искат и останалата част от сумата, която след новите изчисления, нараства до 920 лв., и то без ламарините.

Когато екипът ни се разкрива и майсторите разбират, че са заснети със скрита камера, Борис започва да отрича почти всичко, което е казал часове по-рано. А строителният техник Петър Ганев заявява, че работата, свършена от бригадата, не е качествена и направената изолация няма да издържи дълго. Специалистът съветва за подобни услуги хората да се обръщат само към лицензирани фирми и да заверяват нотариално сключените договори.

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство по 30 жалби на потърпевши хора от Русе. А има и такива, които от страх не са съобщили, че са изнудвани и заплашвани. За съжаление подобен вид измама се доказва много трудно. Вероятно и това е причината схемата да действа безотказно дори в сезон, който не е подходящ за такъв вид строителни дейности.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бригадир

    89 0 Отговор
    Да уточняваме ли какъв е етноса на "майсторите"...

    Коментиран от #8, #29

  • 2 Мен

    60 0 Отговор
    Чупете им зъбите. Да видм ще изнудва ли?

    Коментиран от #9

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    51 1 Отговор
    МНОГО МОШЕНИЦИ ПЛЪЗНАХА МНОГО
  • 4 Русенец

    43 0 Отговор
    В Русе върви и друга схема: циганити ти надират покрива на гаража с вила, той почва да тече, а после си предлагат безценните услуги да го отремонтират.
  • 5 Ивайло

    31 2 Отговор
    Ми така е като хората са наивни и вечно търсят евтиното и да "минат метър"!!! Ама е казано: ако мислиш да е*еш дявола, накрая той тебе ще те нае*е!!! Има си официални строителни фирми, вярно по-скъпо е, но хората застават с името си, дават гаранция за материалите и изпълнението и отговарят за действията си!!! Все пак това са хора, завършили строително образование, а не някакви самозвани майстори - напълни се с такива!!! Кой не става чеп за зеле от него, става майстор!!!

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 onq s konq

    22 2 Отговор
    Така е в страната на банкянската демокрация. Ма държавата да не ви е длъжна. Късметите се разпределята отгоре.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голяла част

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мен":

    Голяма част от тях въобще нямат зъби. Затова нещо друго трябва да им се чупи ...или реже.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 друг русенец

    22 0 Отговор
    ами така е като се доверяват на цигани...
  • 12 България

    18 0 Отговор
    Ето една полезна причина да има мутри.Бих платил 2000лв на биячи вместо 5000 на тия наглеци.И накрая има голема вероятност да се разхождат с отрязани уши!Има,има нужда и от такива хора за по-особени поръчки.тия който ще ме опонират в коментарите да се замислят,ако не ави заплашват за да ви потрошат жиолището ами да наранят детете ви няма ли да ви хареса да има на кой да платите за да размислят?!Или ако ви измамят с голяма сума пари и има кой да ви я върне срещу 30% ще ви хареса нали?!говориме за сериозни хора не за "мутри" в селските кръчми където се заяждат с клиентите!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 незнайко

    20 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: За съжаление подобен вид измама се доказва много трудно) Да бе да, само в БЪЛГАРИЯ се доказва трудно ! Тези 7 човека къде са сега ? Също като ало измамите, никой не е наказан а ЦИГАНИТЕ си строят палати даже на чужда земя !!! 100% тези са цигани !!!

    Коментиран от #27

  • 15 Grad kozlodu

    3 2 Отговор
    Moshennik si
  • 16 това е така

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    и не е така. Не само възрастните хора могат винаги правилно да преценят кои са сериозни и кои мошеници, все пак не си слагат табелки на челата аз съм измамник.

    Коментиран от #20

  • 17 Един

    25 0 Отговор
    Циганин и без пари да ти работи си на загуба!!!
  • 18 Гост

    4 6 Отговор
    В Територията всичко се доказва "трудно". Затова хора спасявайте се. Рани или късно, който остане в Територията съдбата му ще го застигне.На Територията всичко е опорочено.

    Коментиран от #19

  • 19 4269

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    И кво, да се махна от БГ и да ти я оставя на теб ли бе тъмнозеления? Тая няма да стане. Моите предци са се били за тази земя, кръв са проливали, а ти искаш ей така наготово да ви я предоставим. Иска ви се ама няма да ви я дадем. Тази земя е Българска и е на Българите. Който не се чувства Българин да се маха мигновено, за да не реве, когато му дойде времето, а то ще дойде.
  • 20 Ивайло

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "това е така":

    Когато възрастните хора ги зарибяват с подобни предложения, е редно не да приемат първосигнално всичко за чиста монета, ами да се посъветват със своите близки - деца, роднини и да им обяснят ситуацията!!! Тогава смятам, че ще може да се вземе правилно решение!!! ;)))

    Коментиран от #21

  • 21 коментарът

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ивайло":

    ми беше че и млади,интелегентни хора,знавщи,че няма безплатен обяд се връзват на тия. Аз имам рецепта за такива "майстори", викам всички комшии,братовчеди,приятели и или се изнизват като....,или ако наистина могат да работят вършат работата на нормална цена.
  • 22 Българин

    9 1 Отговор
    Никога не наемам цигани за работа за тях само бой.
  • 23 Бат Вал

    3 0 Отговор
    Да се въвесе закон, според който доказани измамници да бъдат дамгосани на челото! То по принцип самата природа ги е дамгосала с тъмния тен на кожата, но много хора все още не могат да го проумеят...
  • 24 Копанар

    4 0 Отговор
    За всички майстори мошеници само мексиканско наказание, отрязване на езика и ръцете!
  • 25 Enichar

    1 0 Отговор
    Da pitam, sled kato stignaha I tuk, s kogo do sega delyaha?S chengetata li, s mutragentite li, prosto taka ne e minalo?9569
  • 26 истината

    1 0 Отговор
    Цигански измами , нагли и безчовечни , както е присъщо на човекоподобният етнос !
    За съжаление джендър правителство и медии го поощряват на гърба на българите !
  • 27 бедна България маймуните ти налазиха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Не е 100% че са цигани , 20 000% е !
    Дадоха ги по телевизията до един нагли и престъпни цигани , минали со покрай майстори , нищо и не умеят , шляпат някаква некачествена работа !
    Само като ги чуеш по телефона , развален български и после и ги видиш ти става ясно какво е работата .
    Само възрастни хора им се връзват , оглупели по някакво съчувствие по този под човешки вид и наивно вярвайки ,че няма да ги излъжат !
  • 28 44455566

    0 0 Отговор
    могат ли да пият разтопено олово-всичко ще си кажат. скоро
  • 29 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бригадир":

    Че то неандерталеца" етнос "ли е ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове