Last news in Fakti

16 Декември, 2019 10:39 2 308 36

По-малко болници, по-високи заплати

  • болници-
  • медици-
  • заплати-
  • медицински сестри

Според проф. Начев доверието на пациентите в лекарите не е нарушено

По-малко болници, по-високи заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Протестът на медицинските сестри не е изолирано явление. Това, че не протестират лекарите, не значи че ситуацията с тях е по-добра. Премиерът ще ги приеме, но въпросът е какво ще стане след това. Това заяви пред БНТ директорът на болница "Св. Екатерина" в София проф. Генчо Начев по повод поредната протестна проява на медиците пред Министерския съвет.

Той бе категоричен, че няма как да има повишение на заплатите, ако няма промяна на финансиране на болничната дейност.

Проф. Начев поясни, че според него няма големи и малки болници. По негови думи разликата е в дейността, която извършват болниците в по-големите градове и тези с по-малък обем от дейност - именно това рефлектира върху средствата, които остават за работни заплати.

Според проф. Начев болниците у нас са твърде много и даде пример с други страни със сходно на нашето население за справка. Той заяви, че повече от 120-130 болници не са необходими у нас, а в момента те са над 300.

Това преструктуриране ще доведе до отделяне на повече средства за възнаграждения и ще натовари болниците с реална дейност, защото в момента в много болници дейността е донякъде изкуствена, докарана с химикал, обясни той, пояснявайки, че се отчитат дейности, които всъщност не са извършени.

Не трябва една лъжица катран в кацата с мед да разваля всичко. Така проф. Начев коментира случая от Хасково с фиктивното поставяне на стентове. По негови думи това са единични случаи, но рушат доверието на пациентите.

"Нишката между пациенти и лекари винаги е била тънка, естеството на работата е такова. Където има добър резултат, пациентите имат доверие, където е негативен, те са настроени срещу лекаря, защото си мислят, че всичко зависи от него", обясни той и по повод случая с починалото 3-годишно дете.

Според него доверието на пациентите в лекарите не е нарушено, но в обществото чрез медиите излизат най-вече неблагополучните случаи и много рядко има позитивни сигнали от областта на здравеопазването.

По негови думи е изключително неправилно, че се дават заключения, преди компетентните органи и случаите с негативен завършек се преекспонират.

За 3-годишното дете експертите казват, че не е допусната лекарска грешка, а бяхме готови да анатемосаме всички, които са докоснали това дете, подчерта той.

Проф. Начев бе категоричен, че за отношението на лекаря към пациента се изискват не пари, а възпитание. От управленския екип на съответното лечебно заведение зависело да мотивират или санкционират за отношението.

Запитан как медицинската сестра ще има добро отношение, когато е на многочасови дежурства и взима минимална заплата, той посочи, че каквото и възнаграждение да получават, отношението ще е същото, ако няма изисквания. Първо трябва да се даде и след това - да се иска, изтъкна професорът.

По негови думи въпреки че средствата за здравеопазване се увеличават, няма да има промяна, докато не се въведе и контрол на качеството чрез електронна здравна карта. Той обясни, че само у нас не се прави контрол на извършената дейност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Точно така

    31 1 Отговор
    тогава професорът ще взима не 30000 а 60000 а неговите специализанти не по 1000 а по 1200 лева

    Коментиран от #36

  • 3 SAAB

    26 1 Отговор
    Здравеопазване , Образование , Съдебна система..........стожерите на развито общество ! У нас нищо ........цигани и охранителите им !
  • 4 НАТО ВЕЦ

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ми да затварят болницата в Козлодуй. По-малко болници, по-малко лекари с по-високи заплати( условно ). Пациентите, да го *ухат. И точно г-н. Начев да говори за "отношение".... Смешно е.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ежко

    19 1 Отговор
    Откакто здравеопазването стана търговия -това е резултата!Аз викам, да си върнем стария модел - финансираме от НЗОК държавните болници, а който иска да се лекува "на частно" -да си плаща от джоба или от здравна застраховка /ако има такава/.В момента всички, ама абсолютно всички часни болници смучат яко ресурс както за необходими така и съвършено ненужни манипулации и процедури, а някъде и изобщо не ги правят -само на хартия фигурират!Ама така е и логиката -частника по дефолт гледа да ти прибере парите!Лекуването -ако стане и после...Това проф. Генчо Начев го знае,ама никога няма да го каже!А докторите и сестрите със заплати все една са съответно офицери и серржанти в МВР.Фиксирани!

    Коментиран от #13

  • 7 Частни.

    4 2 Отговор
    Направете болниците частни и която фалира, тя да се маха. Иначе, ако правителството затваря болници, ще има грешки.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз проблем нямам, но тези, които са далече от медицинска помощ имат голям проблем. В малките населени места от село до село не стигат, ти "по света" ги пращаш. Що не слезеш на земята?!
  • 9 Фактите

    18 2 Отговор
    В БГ има 300 болници, от които 295 болници са създадени с цел източване на НЗОК!
  • 10 гост

    15 1 Отговор
    Да остане една Правителствена болница - за управляващите , с мнооого високо заплащане . За останалите - който оцелее.
  • 11 до козлодуйчо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Правилно затворете всички болници за да може планът Ран и Ът да се изпълни предсрочно.Да да Козлодуй ще ходим в чужбина да се лекуваме.

    Коментиран от #31

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    бялата мафия в действие по малко БОЛНИЦИ по голяма МАФИЯ

    Коментиран от #16

  • 13 НАТО ВЕЦ

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "ежко":

    Извинявай, но "държавни" болници няма. Това, че "държавата" е принципал, нищо не значи. Всички болници са търговски дружества и функционират на един и същи принцип. Разликата е, че в "държавните" цари пълна управленска безотговорност или политическа подчиненост, от което резултатите са "страшен филм". Частникът поне контролира стриктно финансовите потоци.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    не дай си боже да се разболееш нямаш ли пари си до там
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    за докторите болните сме банкомат нямаш ли пари си до там
  • 16 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Последно, по-малко или повече болници искаш или не си наясно още със себе си?

    Коментиран от #23

  • 17 Дежурен в спешното

    6 0 Отговор
    ГРАД КОЗЛОДУЙ, забравил си си сутрешните хапчета и веднага ти се отразява. Ту имаш жена, ту не си по жените. Ту по–малко болници, ту бяла мафия, ту лечение в чужбина, ту който няма пари да мре. Не си добре и веднага си обърни внимание.
  • 18 Гост

    6 0 Отговор
    и как ще закриеш частните болници като са частни?
    И още ще никнат, докато здравната дава пари. А здравната да се усетят някой ден - как частната е лъскава и хубава и приветлива, а държавната от където идват всички пари е тотал щета.

    Коментиран от #19

  • 19 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Частната е "хубава", защото частника си прави сметката, а "държавната" е "тотал щета", защото управителният съвет и управителя са политически назначения, за което отчитат пари в партийни "каси" и възлагат договори на посочени отгоре фирми, които "работят" на принципа на скачени съдове пак към някоя партийна централа. Здравната каса също не е държавна. Тя е обществена и бюджета и трябва да се извади от "държавния бюджет". Да се каже, че касата не трябва да плаща за лечение в частни болници е същото като в Европа да кажат, че застрахователите няма да плащат за същото.
  • 20 Рошко

    4 1 Отговор
    Ама изобщо не е нарушено доверието, здрав ако влезеш болен или умрял излизаш, и после що ги биели, а за паричките и измислените им болести немам думи, от две места цоцкане, от бедните хорица и здр каса
  • 21 Болен здрав носи

    4 1 Отговор
    Кланът на Медиците срещу клана на Политиците. Точно като мафиотски филм. За нас болните, обикновени хора тяхната вражда е нещо чуждо.
  • 22 Още им са малки

    4 1 Отговор
    заплатите. Защо не си кажат колко искат? Сигурно ги е срам. А общото изказване на проф. Начев вероятно има предвид всеки лекар да получава толкова, че да му стига да си има вила на Халкидики. ЗДравната каса да го има предвид, а пациентите -също.
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Много ясно че по малко болници бе човек ти къде живееш нали виждаш че няма пари за здравеопазването а който не му отърва да отива в чужбина вече няма граници и не е проблем .

    Коментиран от #26

  • 24 гост

    3 0 Отговор
    Повече мечки вместо хора..
  • 25 анонимен

    9 1 Отговор
    Държава която не се грижи за народа си изчезва.
  • 26 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е вярно, че няма пари. "Държава", която може да си позволи да "опрости" 30милиарда не е бедна....
  • 27 Тръмп

    6 3 Отговор
    Това,че Бялата мафия казва,че няма лекарска грешка,още повече затвърждава съществуването на Бялата мафия!!!:):):)Защо разкарвайте умиращо дете по болниците,това не е ли Лекарска грешка???:(:(:(Защо псевдо-лекарката с 38годишен опит не Разпозна симптомите и не диагностицира Александър до последно,това не е ли Лекарска некомпетентност???:(:(:(Къде са парите 1.7милиона лева точно за Педиатрията,в която се оказа,че има фалшиво интензивно с 4легла и нищо повече,дори и анестезиолог в работен делничен ден,това не е ли Грабеж и Лекарска Измама???:(:(:(Кое е единичен случай,като вече в 3болници ги хванаха с поставянето на стендове,защото това е умишлено създадена схема за крадене и убиване на "лекарите"???:(:(:(Убивайте още,все някога ще изчезнем и няма кого да убивате освен себе си!!!:):):)

    Коментиран от #29

  • 28 Тръмп

    4 3 Отговор
    Единственото което ви интересува "лекарите",са парите и източването на НЗОК!!!:):):)За това има 300болници,за Източване и Печалба,а не за нещо друго!!!:):):)Ясно???:):):)Това,че сте крадци и убийци,не означава че Хората са глупави и не виждат какви ги вършите!!!:):):)Не сте Невинни!!!:):):)Ясно???:):):)
  • 29 НАТО ВЕЦ

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тръмп":

    Изказа се "компетентният безсребреник"....
  • 30 Щото в Западна Европа

    3 0 Отговор
    парите не ги интересуват, там работят за без пари.
  • 31 Тоя план.

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "до козлодуйчо":

    Го подписа БСП.
  • 32 гост

    2 2 Отговор
    Добре че е Бойко иначе вече да е изчезнала бг с комунистите..
  • 33 Driving pleasure

    5 0 Отговор
    Нямам нищо против - в София има 100 болници - закрийте ги и заповядайте да се лекувате в провинцията ще ви приемем с добре до шли, за разлика от начина по който софиянци приемат...
  • 34 gost

    6 0 Отговор
    Ами да затворят частните болници, като са много, ама не им изнася, защото повечето са на такива като тоя. А че по отдалечените населени места, хората умират докато чакат бърза помощ, не му пука.
  • 35 Шамара

    4 0 Отговор
    Затворете всички болници, а на тяхно място отворете погребални агенции! Не ви е срам!
  • 36 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно така":

    Тоя професор мисли само за собствения си кокал. Въобще не му дреме, че като се съсипят 170-180 болници, за да се намалят от 300 на 120-130, хората от много населени места в България няма да има къде да се лекуват.

    Как така по времето на лошия социализъм, с лошата система на съветския професор Семашко, имаше по-добро и по-достъпно медицинско обслужване, отколкото сега? При това имаше болници и в селата, не само в градовете... Но тогава нямаше такова невиждано до днес разделение между лекар и лекар - едни с 800 лв заплата и принудени от гадната сегашна капиталистическа система "болница-търговско дружество" да си измислят пациенти, за да си възстановят поне донякъде работната сила на безправни медицински търговци, и други като въпросният намазан софийски доктор-търговец - проф. Начев - милионер...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове