19 Декември, 2019 20:08 4 196 7

Кирил Темелков: Санкциите на САЩ няма да ударят „Турски поток“

  • турски поток-
  • санкции-
  • кирил темелков-
  • сащ-
  • мерки

Либерализацията на газовия пазар в България е събитието на годината за газовия сектор в нашата страна, подчерта председателят на Българска газова асоциация

През 2019 г. стартира ефективната либерализация в газовия сектор у нас. Вярваме, че клиентите ще бъдат много активни и ще търсят договори на свободния пазар, а не само на регулирания. Това мнение изрази Кирил Темелков, Българска газова асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира и темата с гласуваните американски санкции срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Темелков изтъкна, че още ще не сме разбрали за какви санкции става въпрос. "Но реакцията, и от страна на европейските държави, и от страна на Русия, не се забави", припомни той.

"Турски поток" вече е почти изграден, така че забавяне в резултат на санкциите не очаквам. Той свързва Русия с Турция. Санкциите касаят него, но той не е дефиниран на територията на България. За момента санкции за "Балкански поток" не се е чуло да има - освен това концепцията му е за изграждане основно на европейска инфраструктура на територията на България, Сърбия, Унгария", посочи Темелков.

По неговите думи единствено пряко ангажираните страни в проекта „Северен поток 2“ могат да знаят дали ще има забавяне по отношение на строежа, като затруднения определено ще има.

"Считам, че ЕС има ясна стратегия по развитието на газовата инфраструктура. Винаги се търси диверсификация на източниците и маршрутите на доставка с оглед на създаване на по-голяма конкуренция и сигурност на доставките. Да, има свързаност с Русия по отношение на тези проекти, но това не води до по-големи ангажименти на ЕС спрямо нея - и в този ред на мисли няма форма на зависимост. Това са чисто търговски проекти", твърди Темелков.

Относно темата за преговорите между Русия и Украйна за нов договор за транзит на природен газ гостът изрази мнение, че двете страни се намират на прага на приключване на отношенията по стария договор.

"Това не означава, че газът към България ще спре. Подготвени сме да получаваме газ през Турски поток", допълни той.

Темелков взе отношение и по темата за подписаното споразумение между Украйна и Румъния за реверсивни газови доставки от 1 януари 2020 г, което ще позволи осъществяване на пренос на газ за Украйна и след това към Молдова от румънска територия.

По думите на госта това означава, че може да се осъществяват доставки и в обратна посока - не само по основното направление Украйна-Румъния-България.

"Той развива концепцията за вертикалния газов коридор", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    8 1 Отговор
    След като го прекръстиха от Южен на Турски вече е достатъчно демократичен за да не го спрат. Ама онзи Северен отвсякъде смърди на русофилство. Докато не го прекръстят на нещо демократично като Меркелски няма да го оставят така.
  • 2 козяшки боклуци

    10 1 Отговор
    АЕЦ Козлодуй заема 25% от инсталираните енергийни мощности в България, но доставя 37% от консумираната ел.енергия. ВЕИ-тата също имат 25% от мощностите в България, но доставят само 7% от електричеството. ТЕЦовете пък гълтат 800 милиона глоби към ЕС за вредни емисии. И тези пари се плащат от нас, потребителите на ток. За да може ковачки, американците в Марица, доган и всякакви боклуци, наредили се на опашката, да печелят доволно. Щом козяците реват срещу руския газ, значи се готви поредното заробване както ни заробиха за тези години с електроенергията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОСТ 1

    5 1 Отговор
    Истинската причина краварите да не искат да заработят Северен поток 2 и Турски поток през България е,че Джо Байдън и неговата фирма са изкупили газопреносната система на Украйна и заобикалянето и по тези трасета ще нанесе загуби за гореспоменатия "бизнесмен-политик".Изглежда америте нямат нищо против да минава руска газ към Европа,но по техните тръби и съответно парите от транзита да са за тях.

    Коментиран от #6

  • 5 Експерт

    1 0 Отговор
    Нещо логиката куца.
  • 6 Гледай ти

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ 1":

    И само на теб казаха, чел съм глупости, но ти биеш всички! Това зелените човечета ти го подшушнаха! На мама умника.
  • 7 Отроумен

    0 0 Отговор
    Към ГОСТ-1 !драги мой ,ако Светът се развиваше по твойте разбирания и представи ,щеше да избухне Всемирна катастрофа !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове