2 560 19

Осъдиха казанджия, пребил клиент, критикувал ракията му

Ракията обаче не се била харесала на началника

Осъдиха казанджия, пребил клиент, критикувал ракията му
Снимка: БГНЕС

Служител на казан за варене на ракия в Нови пазар бе осъден на пробация заради нанесена лека телесна повреда на човек, който изразил мнение, че ракията му не е много добра. Той бил санкциониран от Районния съд, а по-късно наказанието е потвърдено и от Окръжния съд в Шумен.

Двамата мъже се познавали от казана, където пострадалият варил ракия за своя шеф.

Поводът за разправията било обаждане, в което казанджията попитал дали шефът на мъжа е доволен от алкохолната напитка, информира "Дарик нюз".

Ракията обаче не се била харесала на началника, затова вероятно засегнат казанджията отправил обиди по телефона. Другият мъж се ядосал и заедно със свой колега отишъл до казана, който се намирал в края на Нови пазар.

Там мъжете се скарали. Казанджията ударил в лицето клиента. Други хора ги разтървали и така разправията приключила.

На другия ден пострадалия започнал да се храни трудно, което наложило консултация с лекари от болницата в Шумен. Там се установило, че има наранявания в устата.

Съдът осъдил казанджията на пробация за 6 месеца, както и да заплати 500 лева обезщетение на пострадалия, въпреки че той искал 4700 лева.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 боли ги ишиаса

    13 5 Отговор
    Справедливо е некадърния казанджия да изпие това, което си е сварил, а после, ако още вижда да пробва пак да го тресне ;)

    Коментиран от #17

  • 2 МАГАРЕ

    16 0 Отговор
    Той отишъл да се разправя,после мрънка.Какъвто е бил материала такава и ракията
  • 3 Aнонимен

    5 15 Отговор
    A знаете ли колко нелегални казанджии има! A знаете ли че умишлено пишат по-малко литри ракия тяхните клиенти да плащат по малко акциз! Продават или преваряват остатъка от материала ( Водка ) и не плащат и лев!!

    Коментиран от #5

  • 4 Ххх

    16 0 Отговор
    Нещо не ми е много ясно защо са се скарали. И за какво точно е виновен казанджията. А иначе имам някаква представа от нещата, и аз съм ходил на казан. Но по принцип качеството на ракията зависи от материала, от който се изварява. Т. е. ако материала - кашата е некачествен, няма как да се получи хубава ракия, колкото и да се старае казанджията. Много е важно от какво е материала и дали се изварява в момента, в който ферментацията е приключила. Ако се изварява по - рано, кашата няма да е изцяло ферментирала и добивът ще е по - малък. Ако се изчака повече след приключване на ферментацията започва процес по превръщане на алкохола в оцет и ракията почва да киселее. Но и подготовката на материала, и избиране на момента за изваряване са от клиента, казанджията няма отношение към тези неща. Ходил съм на казани, при които изваряването става с дърва. Задължението на казанджията беше да почисти и измие казана от предното варене, да зареди казана или да наблюдава зареждането, след което да постави капака на казана и да го уплътни, така че да не изпуска алкохолни пари при варенето. Оттам нататък задължението по изваряването е на клиента - да запали огън и да го поддържа с оптимална сила, така че изваряването да е качествено. Чувал съм за по - нови казани, които са на газ. Там предполагам задължението на казанджията е да следи процеса на изваряване, в смисъл огъня да не е твърде силен и да се получи некачествено изваряване с примес на по - кисела фракция от материала. Н

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Ххх

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Aнонимен":

    Остатъка от материала е паток, а не водка.
  • 6 Много изчерпателно

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Браво, 1000 плюса! Аз лично не ги знаех тези работи, но ми хареса как си го обяснил и ми стана ясно!

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 Браво Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "пешо от панелката":

    Ако чуеш някъде да търсят някой да пробва безплатно, само пиши ще отида да им поработя! Е това е работа за мен!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Ххх

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "пешо от панелката":

    Нещата са субективни, и всеки си преценява кога да прекрати изваряването на ракията и оставя по - слабата за паток. Но има и хора, които правят двоен препек, т. е. цялото изварено количество отново се преварява, след което се разрежда с вода на подходящ градус. Така по - добре се изчистват киселите жилки в ракията.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 СссереМ

    2 4 Отговор
    Егати алкохолиците сте всичките.

    Коментиран от #14

  • 13 дето

    2 0 Отговор
    сме пили,не сме се изложИли,дето сме работИли,не сме повторИли.
  • 14 Враца Баце

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    По-добре алкохолик, отколкото духовна мастия.
  • 15 123

    4 0 Отговор
    Лоша ракия НЕМА! Има слаби пиячи! За какво са се карали, да им се чудиш?!

    Коментиран от #16

  • 16 ще обижда ракията

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Да се радва, че не го е утрепал.
  • 17 Казанджията ви дава под наем

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "боли ги ишиаса":

    Казана.Вий кьв материал сте си подготвили той не знае.Поговорката е кьвто материала такава е ракията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Кромуел

    1 0 Отговор
    Много е важно казаня от какъв матреал Е,неръждавайка ,алуминиев,меден.Важно е казаня

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.