Last news in Fakti

27 Декември, 2019 11:06 2 289 39

Министрите на годишен изпит при Борисов

  • бойко борисов-
  • министри

Премиерът им даде по 3 минути

Министрите на годишен изпит при Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Всички 19 министри препита днес премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на Министерския съвет. Членовете на кабинета докладваха какво са свършили през 2019 г.

Борисов даде по 3 минути на своите да обобщат направеното през 2019 г. и да кажат какво предстои за новата 2020 г. Самият той слушаше внимателно и допълваше министрите, ако пропуснеха нещо.

Ето какво казаха те:

Нено Димов:

Бяха завършени последните 2 регионални системи за третиране на отпадъци. Цялата страна е покрита с модерни съоръжения. 53 компостиращи инсталации ще има до края на 2021 г. благодарение на инвестиции тази година. Имаме за цел да намалим компостирането и да увеличим рециклирането на отпадъците. Това заяви на Министерски съвет министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Над 12 договора са сключени с ВиК оператори в страната”, отчете 2019 г. Димов.

“Тази година беше приета и краткосрочна програма за качеството на въздуха. Приеха се и промени в Закона за чистотата на въздуха”, каза още той.

"С над 117 млн. лв. се финансира битовото отопление, а с допълнителни 50 млн. лв. се електрифицира градския транспорт в по-малки общини", разкри Димов.

"Агенцията по околна среда пусна онлайн достъп за мониторинг на качеството на въздуха", допълни екоминистърът.

"Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." - ОПОС беше в тежка ситуация преди 2 години, а към момента програмата се развива с добри темпове", завърши Нено Димов.

Данаил Кирилов:

Забележителна година за българското правосъдие. Така ресорният министър Данаил Кирилов обобщи 2019 г.

Той каза, че има три ключови неща, които са в ползва на правосъдната реформа и са се случили благодарение на политическата решимост и комуникация с европейските представите. По конкретно Кирилов се изказа ласкаво за личния контакт на премиера Борисов с бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Успяхме да отговорим правилно на неправилно поставения въпрос за отговорността на главния прокурор. Тук основен ангажимент беше от името на България да изпълнимпрепоръките на Венецианската комисия", посочи още правосъдният министър.

И благодари на премиера за свиканото извънредно заседание на 7 декември, на което е станало ясно, че правителството ще се съобрази с всички заръки. Тогава беше обявено, че се предвижда създаването на нов обект в правосъдието - т.нар. независим прокурор, който ще има отношение към случаите за злоупотреби на главния прокурор.

"Ние, всичко това го направихме, за да няма спекулации", коментира на свой ред Борисов.

Владислав Горанов:

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна по време на извънредното правителствено заседание, че и трите световни кредитни рейтингови агенции, са вдигнали кредитния ни рейтинг.

Министърът на финансите посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2.

Около 30% сива икономика през 2017 г., в момента е около 20%. Контрабандата на цигари е една от най-ниските в ЕС. Безработицата намалява, минималната заплата ще нарасне спрямо края на 2014 г. с 80%", изброи той.

Няма съмнения за демократичността и честността на проведените тази година избори. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънредното правителствено заседание.

Той изтъкна опитите за либерализиране на енергийния пазар и развиването на газовата инфраструктура. Дончев подчерта част от постигнатото през годината. По думите му държавният апарат е на съсвем друго ниво след преговорите с компанията "Фолксваген".

Той засегна темата, че няма нито едно загубено европейско финансиране заяви, че се надява нещата да се вдвижат така до край.

По думите му ключов приоритет през следващата година са процесите на икономическа трансформация. Основен акцент трябва да е повищаването на добавената стойност към всичко, което се произвежда в България. Трябва да има опити да се произвеждат по-скъпи и по-сложни неща в България, каза вицепремиерът.

Не трябва да секторизираме изцяло работата да водим комплекси политики. Първият приоритет винаги трябва да е образоанието, каза Дончев.

"Най-ниската", поправи го Борисов в резултатите с контрабандата на цигари.

Марияна Николова:

Превенцията срещу киберпрестъпленията е от същественото значение за страната. Спазването на киберетиката е сред усилията, които полагаме. През изминалата година започнахме проект за електронни административни услуги и плащания. Това заяви на Министерски съвет зам.-министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

“Проводехме срещи, създадохме и Съвет по киберсигурността. Ведомството гарантира бизнес процесите и електронните услуги”, отчете 2019 г. Николова.

“Задача на правителството е да държи сметка за баланса на интересите”, каза още тя.

"По въпроса за демографскато състояние е сформирана група, която даде предложения за подобряване на демографската политика, които ще се обявят в окончателен вариант", допълни зам.-министър-председателят по икономическата и демографската политика.

"Увеличава се броят на младите, които искат да се завърнат в родината си и да се развиват в България. Mиналата година са се завърнали 16 000 хиляди души, през 2017 година те са били 13 000, а преди осем години - 5000. Това е в резултат на целенасочената политика, която дава своите “плодове”, завърши Марияна Николова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 2 Отговор
    дончев пак е блещил най-големите тъпотии...
  • 2 criminal

    45 1 Отговор
    Вас да ви тръшне чума дано боклуци мръсни.......да измрете дано всички......
  • 3 факт

    41 1 Отговор
    стъкмистиката яко работи
  • 4 АЛООО

    44 1 Отговор
    ПЪРВАТА ПУШКА КЕ ПУКНЕ В ПЕРНИК..ОМИТАЙТЕ СЕ ВЕЧЕ
  • 5 Поли Пантев СИК

    42 1 Отговор
    Да го духаш мутрооо дебела
  • 6 Благодарен българин

    38 1 Отговор
    Изпратих им подарък. Часовник и две кила динамит. Дали са го получили.?
  • 7 Behemoth

    26 1 Отговор
    Детска градина!
  • 8 ХардПорно Цирк

    22 0 Отговор
    По бира за махмурлука , после пак.
  • 9 Лекар БГ

    35 1 Отговор
    Има загубени европейски средства,ама си послъгват.
    Разкриваемостта е впечетляваща.Онзи ден заловиха,след мащабна и ювелирно подготвена акция,цели 10 литра ракийка.Един дЕдо си я сварил,те пък го хванали.Удар в сърцето на контрабандата,един вид.
    Нивите свършиха от новопоникналите фабрики.Работници по червени потници не останаха.Всичко е мед и масло,благодарим на Партията и Правителството!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    ЩЕ ПРАВЯТ СМЕТКА КОЛКО ОЩЕ ДА НИ СТРИЖАТ

    Коментиран от #13

  • 11 Тъп тъпчо

    23 0 Отговор
    Уста, или ме хвалете, или се.ем у вас! Който не си е написал домашното по образец, зададен от бащицата–аут!
  • 12 Гилотината

    19 0 Отговор
    На теб направо трябва да ти отрежат главата, и без това няма нищо в нея освен паяжини и чорболяк.
  • 13 Гилотината

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Специално за ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 14 Гарантирано от ГЕРБ

    33 1 Отговор
    Еднокнижният изпитва двукнижните! Свещвна Простота!
  • 15 тоя път е уцелил три минути за саморекла

    30 0 Отговор
    Всичко точно , нищо не работи.
  • 16 звуците на

    21 0 Отговор
    Хор "Бодра песен".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ОТКАЧАЛНИК

    27 0 Отговор
    Е Й ТИКВО ГОЛЯМ СИ ЛЪЖЕЦ ДА НЕ КАЖА НЕЩО ПОВЕЧЕ
  • 19 Продуктово позициониране

    24 0 Отговор
    Факти, тоя даде ли някой лев или безплатно му правите тиририрам...????
  • 20 Умно село

    30 0 Отговор
    И за какво ще ги изпитва?
    Да не би някой да е гепил повече от кошарата?
    Те строят, то се разпада?

    Казал го е Р. Ралин

    Без ден да протакаш, дори да кърви
    война на простака до смърт обяви
    За срам на Европа, на всичките нас,
    когато докопа в ръцете си власт
    По страшен от спина, по-жилав от рака,
    сега за сега се оказа простака.
  • 21 баце всичко у твойта държава е мед и мас

    20 0 Отговор
    Некой за прочете за проблеми нещо , за необходимо му съдействие за решаването им , нема таквия неща , Бащицата не обича упоменаването им. А аз завалийката се си мислим , че на такива оперативки се търси координация при решаване на проблеми , търси се съдействие. Устроен е фалш за галене ухото на Бацко , бодряшко надхвалване , а после леле каква стана.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ну, погоди

    22 1 Отговор
    Пропуснали сте доклада на Красьо, че имаме най-модерните самолети на Балканите Ф-16/блок 70. Нямаме ги даже на картинка, а дали въобще има и една модната бройка Ф-16 с тоя "блок 70"?!
  • 24 боцмана

    27 1 Отговор
    О времена , о нрави , човека с коефицент на интелигентност имащ стойност на стайна температура , изпитва. Сигурно ги препитва на английски , абаут!
  • 25 курс за кормуване на държавата за гер

    18 1 Отговор
    рбераси . На теория - отличен , на практика - катастрофа. Теренот им бил лизгаф.
  • 26 Иванчева

    25 1 Отговор
    Ех, Борисов, кого искаш да излъжеш, че си големата работа? Ами, то ако досега не си знаел какво са правили и какво ще правят, то сега ли ще научиш. Защо ни занимаваш с такива пишман ПиАр акции. Никаква идея за бъдещето. Няма как да мръднем, т.к. няма реална борба с корупцията. Нямаш идея как да накараш подчинените си да си вършат работа. Като се почне хилавата работа на МВР (престъпност и смърт по пътищата), никаква инфраструктура не се поддържа, липса на здравеопазване (независимо от големите пари), липса на образование (мизерни заплати с мижави увеличения, които трябваше да се направят през 2009), чистия въздух на София, Пловдив и т.н. Не разбираш, че хората искат да го усетят като качество на живота си, а не като напразно хвалене

    Коментиран от #27

  • 27 да ни обясни това що не усещаме

    17 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иванчева":

    Важна част от изявите на Слънцето е замъгляването.
  • 28 Свети

    17 1 Отговор
    Пожелавам на Бойко Борисов и неговия род да живея 100г.Да изпитат всички нещастия и мъки които причиниха на българите.Да усетеят кок се чувстваме.Изрична не пиша за помаците и турците щото мутрата е с тях.

    Коментиран от #29

  • 29 там и двеста да живее

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "Свети":

    Бацко се е погрижил , има 100 години за харчлък и да останат , единствено затворът и конфискацията решават проблема.
  • 30 берт

    13 1 Отговор
    Ще се отчитат на ходжата...
  • 31 9689

    19 0 Отговор
    Долни гадни престъпници,времето ви изтича.Публичен линч ще е малко за геноцида който творите.....

    Коментиран от #33

  • 32 Боко въпроса

    13 1 Отговор
    Всъщност отговорите - Отчет са били: Министър 1 - 53%; Министър 2 - 49%; Министър 3 - 51% и т.н. и т.н.... Министърът отчел най-нисък % (42%) бил предупредн с жълт картон !
  • 33 и икони ближе

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "9689":

    Бацко си връзва червено конче против уроки и клетви.
  • 34 Чамкория

    18 1 Отговор
    Крадлива мутренска смрад.
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    ПП ГЕРБ ни водят кьм дьното на мизерията
  • 36 СЛАВИ

    12 2 Отговор
    испит , е гати изпита , все едно Здравко Ахилесов да изпитва проф. Коста Тазобедрев ,а Тазобедрев цяла една година нищо да не знае какво е правено до момента , и откраднато от Българския данъкоплатец , и колко остава още за опскане от тази държава , абе пунта мара си е направо .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 милиционерски номера

    8 0 Отговор
    сичкото КЕЧ строй се на баламатума
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове