Last news in Fakti

28 Декември, 2019 12:29 1 988 13

Шуменец създава електрически кабриолет

  • електрически автомобил-
  • шумен-
  • мартин найденов

Изобретателят обаче не се ограничава до конструкцията, а разработва и собствен двигател за задвижване

Шуменец създава електрически кабриолет - 1
Снимка: dariknews.bg

Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата, превозното средство вече получава своя облик. Изобретателят обаче не се ограничава до конструкцията, а разработва и собствен двигател за задвижване.

Мартин Найденов е убеден, че електрическите автомобили са напълно постижимо начинание, дори и в България, пише dariknews.bg.

Той е дизайнер и е създавал различни продукти – от бойлери до мебели. Преди 20 години интересът му го отвежда към електрическите автомобили.

Тогава не беше така интересно да се говори за електромобили, но при един достатъчно добър анализ и при виждането на това, което ни заобикаля и опасността от замърсяване и прочее доведе до тази мисъл за електромобил, казва Мартин.

Оттогава разработва различни прототипи – както на електрически автомобили, така и на велосипеди и части за самолет. За себе си той оставя проекта за електрически кабриолет – в своя гараж.

За да може една кола да има достатъчно добри характеристики, тя трябва да се проектира за точно определена цел и точно определен начин. И поради тази причина – е по-добре всичко да бъде проектирано специално за нея. Това е машина, която се състои от стоманено шаси и стъклопластова каросерия, която е предвидено вместо стъклопласт в бъдеще – да бъде заменен с една нова технология – с дървесни частици, която е абсолютно безвредна и е напълно рециклируема. Смисълът е в това да се търсят нови технолигии, които са наистина екологични, разказва той.

Малка част от детайлите са взети от нормални автомобили, повечето – Мартин сам е изработил за своя прототип на кабриолет.

В началото смятах, че това ще е доста по-евтино за проектиране, споделя той.

Най-важен, разбира се, е двигателят на ток. Един електрически двигател, ако е достатъчно добре направен, е много възможно животът на колата да приключи, а той да продължава да работи по същия начин, както когато е излязъл от завода, допълва майсторът.

Не конструкцията обаче е най-сложното в електрическия кабриолет. Мартин Найденов представя и недостатъците - съхраняването на енергията, която задвижва този двигател.

Разглеждано като двигател – това е машина с над 90% КПД, което е страхотно. Това нещо намалява емисии, чисто е. Това е машината, която движи света, категоричен е той.

В момента колата му е оборудвана с батерии, които се зареждат за около час в нормален електрически контакт. С него тя може да мине между 50 и 70 километра, но спокойно колата е предвидена да може да се сложи батерия, с която да минава 300 километра. С този най-малък комплект, който е поставен, колата изгаря до левче за тези 70 километра, при това – дневна тарифа.

Мартин разработва и няколко прототипа на електрически двигатели, които да бъда поставени дори в самолет.

Мнозина са започнали от гаражи и невзрачни местенца. Не мисля, че средата, в която работиш, е нещо, което е свързано с качеството на продукта, който изработваш, казва Мартин.

Очакванията са съвсем скоро електрическият кабриолет да попадне сред завършените проекти на Мартин Найденов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    18 9 Отговор
    Каруца с батерии. Много оригинално.
  • 2 Osman

    15 10 Отговор
    Чудото на булгаристанското автомобилостроене. Машаллах

    Коментиран от #7

  • 3 Бен

    8 10 Отговор
    Какво прави този човек? Направо си губи времето. Ел.автомобили се конструират от множество високо квалифицирани специалисти. А това недоносче с каква цел се създава? Чии нужди и потребности ще задоволява, освен тези на "конструкторът" си? Това е някаква лоша имитация, лишена от смисъл.
  • 4 Телефончету

    8 6 Отговор
    Това ми прилича на колата на,, Флийнстоун,,..!
  • 5 Хахахахахаха

    5 6 Отговор
    Хахахахахахахахаха
  • 6 Георги

    3 8 Отговор
    Този мъж е много заблуден.
  • 7 а не веe

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Osman":

    Дори ще бъде произведено в Tурция за по-евтино! Ще се задвижва с крака по технология тип (флинстоун) дори ще надмине новата тесла! Ще включва два акумулатора от ЗИЛ и двигател с обем 2MW ще ходим дори и на луната със нея!! Ще има и ракети ще лети и дори ще измести новия ф16!!!
  • 8 Браво

    1 4 Отговор
    Ще открива Америка
  • 9 Истината е че...

    12 0 Отговор
    Човека е направил нещо напълно сам!!От нищо нещо,което е страшно много!А великите коментатори от горните ,, словоизлияния" сигурно немогат дори да си сменят крушката в ,,кенефа".....
  • 10 Нанси Иванова

    1 0 Отговор
    Държавата ни трябва да харчи милиарди за да помага финансово на такива изобретатели да подобрят дизаина и технологиите. Както на много рационализатори и изобретатели, вместо да харчат милиарди за не съществуващи и ненужни изтребители. Защото държавата ни се превръща в сигурен донор на най богатите държави.
  • 11 до Георги

    1 0 Отговор
    Завистливи некадърници вместо да завиждат и злорадстват, трябва да се радват че има много кадърни хора по наште ширини. Защото преди тридесетина години българин измисли кола да върви с вода .Но такива завистливии еничари, както и петролните компании направиха всичко възможно да не се говори повече за това изобретение.
  • 12 първоаприлска

    1 0 Отговор
    След като увеличиха заплатите си уважаемите депутати, намалиха броя на депутатите в парламента с 50 процента. Така работата им ще бъде по ефективна.
  • 13 Гаидаров

    1 0 Отговор
    Независимо че колата прилича на електрокар, държавата може да помогне финансово за подобряване на дизайна. Може дори да се произвеждат и електрокари. Но трябва да има колата съвременен дизайн както е на друга българска кола син кар на която вратите се вдигат нагоре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове