29 Декември, 2019 16:27 8 204 32

Първо газифицирано село в Югоизточна България

  • кабиле-
  • газификация-
  • газифициране-
  • газ

В Кабиле е изградено над 18 км линейно газопреносно трасе, а до момента близо 100 домакинства са подали заявления за газификация

Първо газифицирано село в Югоизточна България - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Приключи изграждането на газопреносната мрежа в ямболското село Кабиле. Това е първото село в Югоизточна България, в което се преминава към алтернативен начин на отопление.

В селото е изградено над 18 км линейно газопреносно трасе, а до момента близо 100 домакинства са подали заявления за газификация, към мрежата ще бъдат включени и общинските сгради – детската градина, кметството и центърът за изкуства, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев пред БНР.

“Няма нищо по-добро от това екологично чисто гориво. Да се надяваме, че все повече потребителите ще могат да си го позволяват, чисто финансово, защото не е и толкова евтино, но пък в това е бъдещето и перспективата“, заяви той.

Според изчисленията, газификацията в селото ще намали с 53 тона годишно фините прахови частици и други вредни за здравето вещества във въздуха, уверяват от фирмата инвеститор.

Очаква се през следващата година да бъде изградена газопреносна система и в село Кукорево, до което също има създадена индустриална зона.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    14 32 Отговор
    Скоро ще го прекръстят на село,, ФАКЛА"
  • 2 El pepi

    42 9 Отговор
    Кога и София бъде газифицирата тогава ще говорите за чист въздух!

    Коментиран от #16

  • 3 Дон Чико

    65 14 Отговор
    В Кабиле бабичките с по 240 лева сега ще се скъсат да минат на газ. Жалка картинка в Боков Тиквостан. Жалко за тръбите. Пак ще сме на дърва и кюмюр.
  • 4 Кюстендилец

    53 6 Отговор
    И Кюстендил е газифициран, но от смрад на дърва и въглища не се диша. На ток с климатик дори е по-евтино от на газ. Миналата седмица една баба в Кауфланд поиска 130 грама кашкавал. Дадоха и 200, но не го взе, много и бил.

    Коментиран от #14, #18

  • 5 мани мани

    38 6 Отговор
    да бе да, само лъжат! може да има тръби, но хората не могат да с позволят да плащат ежемесечните такси и такса поддръжка! много е скъпо! т'ва че някой лекар, зъболекар, адвокатин, мениджър, президент на фирма са си позволили да си вкарат газ у дома, не означава че всички са си сложили газчица! виж газова уредба във варела - да, но у дома - не! важно е да се отбележи, че руснаците ни продават газта и др. горива много скъпо!
  • 6 Нали знаете...

    48 3 Отговор
    Добре, че там е складова база на "Лидл" , която е газифицирана. А иначе само ще си мечтаят за газ и ще живеят с " финните прахови частици " измислени като кошмарни сънища! Нищо не се прави, ако не е в услуга на някой чужд СКЛАД!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хубаво

    39 3 Отговор
    Хубаво ,е но не е евтино, първоначалните разходи за котел,радиатори и др. 5-7 хил. лв,
    и от там нататък месечната сметка,а Кабиле не е Бояна
    Че да си дойдем на думата,ха даноама на дали
  • 9 Октай

    32 2 Отговор
    Скоро ще се откажат, по-точно сметките ще ги откажат
  • 10 мани мани

    31 6 Отговор

    До коментар #7 от "Osman":

    ако си богат, мини на газ! ако си беден, то се минава на обикновени дърва откъдет' свариш! и на ток понеже не можем без ток ... на газ е адски скъпо! който е минал на газ, то може по това да разбереш, че имат стабилни доходи и са добре финансово! нещо като да им гледаш колите на някои :) много хубава кола = добре си е финансово тоя! бягай от газта! само за колата :) за дома не! скъп котел, скъпи радиатори, скъп монтаж - не е безплатно, скъпа годишна такса 50лв. и скъпа ежемесечна такса от над 240лв.!!!!!!
    и нямаш право да се откажеш инак си плащаш за такса спокойствие от групировките престъпни, които държат газта, та трябва всяка година да плащаш такса ПОДДРЪЖКА! а ти дефакто не ползваш газ, но никой не те пита! мафията работи така! бягай с 200 от тия!
  • 11 Johansson

    6 2 Отговор
    Абе само Ямбол!!!
  • 12 Васил

    29 3 Отговор
    Значи ако се отопляваш на газ е екологично ама ако караш кола на газ не е екологично това не е ли дискриминация?

    Коментиран от #30

  • 13 Съвет

    12 3 Отговор
    В момента най-евтино е с термопомпа, и подово! Но термопомпа та трябва да ви я направи някой който си разбира от работата! С купена няма избиване на парите! Има и още по евтин, но за него трябва да попитате тружениците от катуна!
  • 14 Ново

    8 17 Отговор

    До коментар #4 от "Кюстендилец":

    Тази баба да не е вол та да изяде 200гр кашкавал при комунизма на седмица се ядеше по толкова ангешко само на първимаи
  • 15 Точно така

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нали знаете...":

    Цялото това трасе беше изградено с една единствена цел да се закара газ до логистиката на Лидл. А сега представят нещата че видите ли за село Кабиле. Ще се закачат само държавните и общински обекти и най много 10тина частни имоти на разни баровци от Сливен и Ямбол които ги ползват като вили за уйкенда. То и в Карнобат има прекарана газификация от доста години но се броят на пръсти частните имоти които са на Газ. Хората си карат на дърва и това е. Като имаш пари купуваш един кубик и се топлиш така че да те изкара колкото може повече. А на Газ колкото и да икономисваш задължителните такси са едни и същи
  • 16 Бабун

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "El pepi":

    А ти защо мислиш, че цяла България се вълнува от мръсния въздух на София?

    Коментиран от #19

  • 17 Шаман Габишев

    7 18 Отговор
    Аз искам да попитам ватниците кога ще газифицират поне едно село в Матушката, вместо да се перят с летящи ковчези от 70-те ?

    Коментиран от #20, #27

  • 18 К.К.

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кюстендилец":

    Каква смрад, в Кюстендил останаха само богаташи. Махалата е извън града.
  • 19 El pepi

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бабун":

    Ами защото после всички ще плащаме санкции от ЕС! ;)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Fate

    9 3 Отговор
    Да плащаш на ел мафията и доброволно да се съгласиш да плащаш и на газовата мафия ?!?!?!?
  • 22 Хаджи хаджи Българин

    7 4 Отговор
    То не останаха млади хора по селата, те щели да ги газифизират! Нещо пак на усвояване на Еврофондове ми замирисва!

    Коментиран от #24

  • 23 живеем в държавата на мафията

    7 2 Отговор
    Въпросът е, след като се газифицират, дали ще могат да се отказват от тази услуга? Или ще стане както с парното - за цял живот роби!
  • 24 onq s konq

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хаджи хаджи Българин":

    А ЗАЩО според тебе за Газификацията на някое Село е необходимо да има "млади хора"?Естествено че има "хора в трудоспособна възраст" по селата,но те ОСНОВНО работят в Кметството,Местната Бакалия и примерно в Местната ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ или Земеделдски "ЕТ",между другото за "добри пари" в Региона.А НА КАКВИ ПРИХОДИ разчитат според тебе тия ПЕНСИОНЕРИ ПО СЕЛАТА - на 200 - 1000лв ли ДИАПАЗОН?Имам ПРЕКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ от Региона където ми е Земята и ще обясня:Към Пенсията от 200лв примерно/нарочно приемам най-ниската ставка/ ИДВАТ още 1200лв от ДЕЦАТА на Пенсионерите,които по разбираеми причини УМИЩЛЕНО НЕ ЖЕЛАЯТ да живеят в Град!Ама НЕ САМО ОТ ЧУЖБИНА- самите Вие Русофили НИЕДНИ твърдите че ГЕРБ е на власт,защото Половината БГ работи в БГ-АДМИНИСТРАЦИЯТА за "дебели пари" и именно тя гласува "непоколебимо" за Борисов,т.е. Парите идват И ОТ "Големия град"!Ама що ли ви се връзвам на глупостите русофилски,след като САМ ГОСПОД Е РЕШИЛ че тр да има и такива като вас:)

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "от селото":

    На ЛУМПЕНСКИ ВЪПРОСИ не отговарям - вие сте ИЗВЪН КЛАСАЦИЯТА.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 бай деда ти

    1 1 Отговор
    Ако ме ранат само с бобец и аз мога да газифицирам кое да е село !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Деси

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Васил":

    Според теб как е възможно да се отопляваме на газ и това за човешкото здраве да е напълно БЕЗВРЕДНО, а ако използваме автомобили с газ да е вредно???? Я помисли пак????
    Масово премълчават кое РЕАЛНО Е НАЙ-ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТОТО ГОРИВО и ни стимулират за бензинови или електрически автомобили, които са толкова вредни колкото дизеловите такива.
    Напълно умишлено никъде не споменават за газовите! Просто за жалост всичко е политика!!!!!!
  • 31 дженко

    2 0 Отговор
    следващото село ще е лъка поморийско
  • 32 9689

    0 0 Отговор
    Има само един проблем-пари няма.Едва ли ще се отопляват 5-6 къщи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове