6 446 32

Първо газифицирано село в Югоизточна България

В Кабиле е изградено над 18 км линейно газопреносно трасе, а до момента близо 100 домакинства са подали заявления за газификация

Първо газифицирано село в Югоизточна България
Илюстративна снимка: БГНЕС

Приключи изграждането на газопреносната мрежа в ямболското село Кабиле. Това е първото село в Югоизточна България, в което се преминава към алтернативен начин на отопление.

В селото е изградено над 18 км линейно газопреносно трасе, а до момента близо 100 домакинства са подали заявления за газификация, към мрежата ще бъдат включени и общинските сгради – детската градина, кметството и центърът за изкуства, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев пред БНР.

“Няма нищо по-добро от това екологично чисто гориво. Да се надяваме, че все повече потребителите ще могат да си го позволяват, чисто финансово, защото не е и толкова евтино, но пък в това е бъдещето и перспективата“, заяви той.

Според изчисленията, газификацията в селото ще намали с 53 тона годишно фините прахови частици и други вредни за здравето вещества във въздуха, уверяват от фирмата инвеститор.

Очаква се през следващата година да бъде изградена газопреносна система и в село Кукорево, до което също има създадена индустриална зона.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Софиянеца

  14 32 Отговор
  Скоро ще го прекръстят на село,, ФАКЛА"
 • 2 El pepi

  42 9 Отговор
  Кога и София бъде газифицирата тогава ще говорите за чист въздух!

  Коментиран от #16

 • 3 Дон Чико

  65 14 Отговор
  В Кабиле бабичките с по 240 лева сега ще се скъсат да минат на газ. Жалка картинка в Боков Тиквостан. Жалко за тръбите. Пак ще сме на дърва и кюмюр.
 • 4 Кюстендилец

  53 6 Отговор
  И Кюстендил е газифициран, но от смрад на дърва и въглища не се диша. На ток с климатик дори е по-евтино от на газ. Миналата седмица една баба в Кауфланд поиска 130 грама кашкавал. Дадоха и 200, но не го взе, много и бил.

  Коментиран от #14, #18

 • 5 мани мани

  38 6 Отговор
  да бе да, само лъжат! може да има тръби, но хората не могат да с позволят да плащат ежемесечните такси и такса поддръжка! много е скъпо! т'ва че някой лекар, зъболекар, адвокатин, мениджър, президент на фирма са си позволили да си вкарат газ у дома, не означава че всички са си сложили газчица! виж газова уредба във варела - да, но у дома - не! важно е да се отбележи, че руснаците ни продават газта и др. горива много скъпо!
 • 6 Нали знаете...

  48 3 Отговор
  Добре, че там е складова база на "Лидл" , която е газифицирана. А иначе само ще си мечтаят за газ и ще живеят с " финните прахови частици " измислени като кошмарни сънища! Нищо не се прави, ако не е в услуга на някой чужд СКЛАД!

  Коментиран от #15


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Хубаво

  39 3 Отговор
  Хубаво ,е но не е евтино, първоначалните разходи за котел,радиатори и др. 5-7 хил. лв, и от там нататък месечната сметка,а Кабиле не е Бояна Че да си дойдем на думата,ха даноама на дали
 • 9 Октай

  32 2 Отговор
  Скоро ще се откажат, по-точно сметките ще ги откажат
 • 10 мани мани

  31 6 Отговор

  До коментар #7 от "Osman":

  ако си богат, мини на газ! ако си беден, то се минава на обикновени дърва откъдет' свариш! и на ток понеже не можем без ток ... на газ е адски скъпо! който е минал на газ, то може по това да разбереш, че имат стабилни доходи и са добре финансово! нещо като да им гледаш колите на някои :) много хубава кола = добре си е финансово тоя! бягай от газта! само за колата :) за дома не! скъп котел, скъпи радиатори, скъп монтаж - не е безплатно, скъпа годишна такса 50лв. и скъпа ежемесечна такса от над 240лв.!!!!!! и нямаш право да се откажеш инак си плащаш за такса спокойствие от групировките престъпни, които държат газта, та трябва всяка година да плащаш такса ПОДДРЪЖКА! а ти дефакто не ползваш газ, но никой не те пита! мафията работи така! бягай с 200 от тия!
 • 11 Johansson

  6 2 Отговор
  Абе само Ямбол!!!
 • 12 Васил

  29 3 Отговор
  Значи ако се отопляваш на газ е екологично ама ако караш кола на газ не е екологично това не е ли дискриминация?

  Коментиран от #30

 • 13 Съвет

  12 3 Отговор
  В момента най-евтино е с термопомпа, и подово! Но термопомпа та трябва да ви я направи някой който си разбира от работата! С купена няма избиване на парите! Има и още по евтин, но за него трябва да попитате тружениците от катуна!
 • 14 Ново

  8 17 Отговор

  До коментар #4 от "Кюстендилец":

  Тази баба да не е вол та да изяде 200гр кашкавал при комунизма на седмица се ядеше по толкова ангешко само на първимаи
 • 15 Точно така

  17 3 Отговор

  До коментар #6 от "Нали знаете...":

  Цялото това трасе беше изградено с една единствена цел да се закара газ до логистиката на Лидл. А сега представят нещата че видите ли за село Кабиле. Ще се закачат само държавните и общински обекти и най много 10тина частни имоти на разни баровци от Сливен и Ямбол които ги ползват като вили за уйкенда. То и в Карнобат има прекарана газификация от доста години но се броят на пръсти частните имоти които са на Газ. Хората си карат на дърва и това е. Като имаш пари купуваш един кубик и се топлиш така че да те изкара колкото може повече. А на Газ колкото и да икономисваш задължителните такси са едни и същи
 • 16 Бабун

  25 2 Отговор

  До коментар #2 от "El pepi":

  А ти защо мислиш, че цяла България се вълнува от мръсния въздух на София?

  Коментиран от #19

 • 17 Шаман Габишев

  7 18 Отговор
  Аз искам да попитам ватниците кога ще газифицират поне едно село в Матушката, вместо да се перят с летящи ковчези от 70-те ?

  Коментиран от #20, #27

 • 18 К.К.

  1 1 Отговор

  До коментар #4 от "Кюстендилец":

  Каква смрад, в Кюстендил останаха само богаташи. Махалата е извън града.
 • 19 El pepi

  3 4 Отговор

  До коментар #16 от "Бабун":

  Ами защото после всички ще плащаме санкции от ЕС! ;)
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Fate

  9 3 Отговор
  Да плащаш на ел мафията и доброволно да се съгласиш да плащаш и на газовата мафия ?!?!?!?
 • 22 Хаджи хаджи Българин

  7 4 Отговор
  То не останаха млади хора по селата, те щели да ги газифизират! Нещо пак на усвояване на Еврофондове ми замирисва!

  Коментиран от #24

 • 23 живеем в държавата на мафията

  7 2 Отговор
  Въпросът е, след като се газифицират, дали ще могат да се отказват от тази услуга? Или ще стане както с парното - за цял живот роби!
 • 24 onq s konq

  2 6 Отговор

  До коментар #22 от "Хаджи хаджи Българин":

  А ЗАЩО според тебе за Газификацията на някое Село е необходимо да има "млади хора"?Естествено че има "хора в трудоспособна възраст" по селата,но те ОСНОВНО работят в Кметството,Местната Бакалия и примерно в Местната ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ или Земеделдски "ЕТ",между другото за "добри пари" в Региона.А НА КАКВИ ПРИХОДИ разчитат според тебе тия ПЕНСИОНЕРИ ПО СЕЛАТА - на 200 - 1000лв ли ДИАПАЗОН?Имам ПРЕКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ от Региона където ми е Земята и ще обясня:Към Пенсията от 200лв примерно/нарочно приемам най-ниската ставка/ ИДВАТ още 1200лв от ДЕЦАТА на Пенсионерите,които по разбираеми причини УМИЩЛЕНО НЕ ЖЕЛАЯТ да живеят в Град!Ама НЕ САМО ОТ ЧУЖБИНА- самите Вие Русофили НИЕДНИ твърдите че ГЕРБ е на власт,защото Половината БГ работи в БГ-АДМИНИСТРАЦИЯТА за "дебели пари" и именно тя гласува "непоколебимо" за Борисов,т.е. Парите идват И ОТ "Големия град"!Ама що ли ви се връзвам на глупостите русофилски,след като САМ ГОСПОД Е РЕШИЛ че тр да има и такива като вас:)

  Коментиран от #25


 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 onq s konq

  1 2 Отговор

  До коментар #25 от "от селото":

  На ЛУМПЕНСКИ ВЪПРОСИ не отговарям - вие сте ИЗВЪН КЛАСАЦИЯТА.
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 бай деда ти

  1 1 Отговор
  Ако ме ранат само с бобец и аз мога да газифицирам кое да е село !
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Деси

  1 0 Отговор

  До коментар #12 от "Васил":

  Според теб как е възможно да се отопляваме на газ и това за човешкото здраве да е напълно БЕЗВРЕДНО, а ако използваме автомобили с газ да е вредно???? Я помисли пак???? Масово премълчават кое РЕАЛНО Е НАЙ-ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТОТО ГОРИВО и ни стимулират за бензинови или електрически автомобили, които са толкова вредни колкото дизеловите такива. Напълно умишлено никъде не споменават за газовите! Просто за жалост всичко е политика!!!!!!
 • 31 дженко

  2 0 Отговор
  следващото село ще е лъка поморийско
 • 32 9689

  0 0 Отговор
  Има само един проблем-пари няма.Едва ли ще се отопляват 5-6 къщи.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.