Last news in Fakti

30 Декември, 2019 14:52 2 654 12

Румен Петков: Ремонтът на учебните военни самолети L-39 е за прокурор

  • учебни военни самолети l-39-
  • учебни военни самолети-
  • l-39-
  • ремонт-
  • румен петков

АБВ осуети тежко нарушение, което щеше да коства животи

Румен Петков: Ремонтът на учебните военни самолети L-39 е за прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на АБВ Румен Петков настоя в Плевен за прокурорска намеса по договора за ремонт на учебните самолети L-39. Пред медиите той коментира съмнения за сериозни нарушения, злоупотреба с власт и следването на лични интереси от страна на ръководството на ресорното ведомство и припомни случая.

„Още август месец ние алармирахме за една обществена поръчка на Министерство на отбраната за ремонта на самолетите L-39. Изрично казахме, че начинът и технологията на провеждане на обществената поръчка са дълбоко порочни, предварително подготвени и така направени, че да бъдат спечелени от конкретен стопански субект. Вътре в обществената поръчка се допуска резервни части за самолетите L-39 втора употреба. Ремонтът се извършва в нелицензиран завод в Украйна. Изрично предупредихме, че фирмата няма техническата документация. Министър Каракачанов се държа естествено и по медиите, и по националните телевизии обяви доста цинично, че всичко върви както трябва. По моя информация, от фирмата преди дни са депозирали писмено заявление в Министерство на отбраната, че не са в състояние да изпълнят обществената поръчка. Петков допълни, че срокът за изпълнението на обществената поръчка е изтекъл през месец септември.

Председателят на АБВ подчерта, че фактите по случая с ремонта на учебните самолети водят към ясни индикации за опит за тежки финансови злоупотреби, които в контекста ще костват човешки животи.

„След като ние от АБВ можем да заявим, че спечелилата фирма няма и няма как да има техническата документация, а Министерството на отбраната, със съответните разузнавателни и контраразузнавателни звена, не знае това нещо, значи или всички служители в разузнавателни и контраразузнавателни звена са абсолютни некадърници, което не го вярвам, или министърът на отбраната и командващият военновъздушните сили са хора, които обслужват други интереси, а не интересите на Българската авиация. Това са неща, които обществото трябва да знае. От АБВ се гордеем, че спечелихме тежка битка в името на националната ни сигурност и сигурността на българските пилоти“.

Румен Петков коментира още, че обслужването на чужди интереси за сметка на националната ни сигурност е тежко престъпление.

„Фирмата изпълнител ще се опитат да защитят интересите си и тази шайка негодници, които ръководят Министерството на отбраната - Красимир Каракачанов, зам.-министър Величков и председателят на Комисията по национална сигурност в НС. Те със своите действия и бездействия са съучастници в една дълбоко порочна процедура за сметка сигурността на живота на българските пилоти. Тези хора трябва да носят отговорност. Фактът, че министър-председателят Борисов мълчи ме кара да си мисля, че той е част от тази шайка. Иначе той би трябвало да вземе мерки. Стъпката, която очакваме сега от фирмата изпълнител, е да се обърнат към Комисията за защита на конкуренцията, с която да атакуват чешката компания за това, че не са им предоставили техническата документация. При провеждането на обществената поръчка от фирмата са декларирали, че разполагат с техническата документация”, подчерта още Румен Петков и изрази надежда, че законът ще бъде приложен по случая с цялата си сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучета

    18 3 Отговор
    Целта е да се купят нови хамерикански, затова се опорочават договорите да станат неизпълними. Тоя номер го играха и с другите самолети.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 шофиьор на самальот

    6 0 Отговор
    Летял съм на тези машини. Преместиха ме в друга група. Дано не се случи нещо лошо с колегите или с курсанти.

    Коментиран от #8

  • 4 Съдията Дред

    19 4 Отговор
    Всичко от последните 10г е за прокурор!!! Къдто и да пипнеш кражби.
  • 5 Цаца

    7 12 Отговор
    Той и Румен Петков е за прокурор, ама няма прокуратура май в тази територия.
  • 6 цицирувка

    4 2 Отговор
    Рано или късно на L-39-ките ще им свърши техническият ресурс. В Долна Митрополия трябва нещо да се мисли. Трябват нови учебни самолети. Това не е Фолксваген на 10 години и пак да го юркаш по пътищата. С изтъркани гуми и с квасена нафта.
  • 7 made in bg

    12 1 Отговор
    "... от фирмата преди дни са депозирали писмено заявление в Министерство на отбраната, че не са в състояние да изпълнят обществената поръчка. " Никой не им ще изпълнението. Важното е, едни пари да се завъртят и върнат, където трябва.
  • 8 898

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "шофиьор на самальот":

    Шофьор.
  • 9 Този е вълк в овча кожа

    4 2 Отговор
    Това е един от сивите кардинали на България.....................
  • 10 Мунчо

    5 4 Отговор
    Защо военния гей(каракачанов е именно такъв), не е на подсъдимата скамейка, а развява шембето и дашния си задник като на парад!

    Коментиран от #11

  • 11 нали

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мунчо":

    мунчо, забърши си мунката!! Че пак си се опикал..
  • 12 КУРнинов

    1 1 Отговор
    румба закопчай си цепките че как ди пишкал така си тръгнал разкопчан!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове