Last news in Fakti

31 Декември, 2019 12:10 11 514 48

Иван Костов влезе в остър спор с главния прокурор

  • иван костов-
  • иван гешев-
  • следствие-
  • прокуратура-
  • главен прокурор

Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо, защити се бившият премиер

Иван Костов влезе в остър спор с главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев отправя юридически несъстоятелни обвинения, използвайки недопустим за поста му език. Такова заключение направи пред БНТ бившия премиер Иван Костов във връзка с отправените към него обвинения от Гешев, че е унищожил следствието.

"Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил следствието са неверни, защото институцията на следствието е формирана от конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават - те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции." - коментира експремиерът.

Той се позова на текстове от конституцията, както и от Закона за съдебната власт, показващи, че Националната следствена служба никога не е била закривана или прекратявана.

"Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо", добави Иван Костов.

"Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор", каза още той.

Експремиерът говори пред БНТ в поискано право на отговор след интервюто на новоизбрания главен прокурор пред държавната телевизия преди две седмици. Тогава Иван Гешев намеси името на Костов, говорейки за въвеждането на механизъм за отстраняване на главния прокурор, като изрази мнение, че става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или е неудобен. Той даде пример със ситуацията в Националната следствена служба по времето на Иван Костов, като заяви, че тогава следствието е било ранено, защото Костов не харесвал тогавашния му шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите, напомня "Дневник".

Иван Костов подчерта, че по конституция, при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона, т.е. "следователите не се контролират или командват от никого".

Премиерът на страната за периода 1997-2001 г. заяви, че поема отговорност за реформата на правозащитните органи от 1998 г., с която бяха създадени касационният и административният съд и се въведе триинстанционното производство, а на полицията бе възложено и участие в разследването на престъпления. Посочи, че целта е била независимостта на следователите, както и да им се даде възможност да се фокусират върху сложните дела. Той добави, че за последните 21 години никоя политическа сила на власт не промени така изградената организация на разследващите органи, а напротив - разследващи функции бяха възложени и на други институции, например на данъчните и митническите инспектори.

"Надявам се зрителите на БНТ да разбират, че е нелепо и абсурдно за състоянието на следствието да се вменява отговорност на премиер на страната за действията му отпреди 20 години. Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за следствието, защото преди 10 години, когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от заместник главен прокурор." - напомни Костов.

Той отправи и препоръка към Иван Гешев: "Щом е констатирал деквалификация на следователите, което беше последното му твърдение, да потърси конкретна отговорност за това от ръководителите на следствени отдели към окръжните прокуратури и от своя заместник. Или като ръководител да извърши кадрова и структурна оптимизация на самото следствие."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЛЮКАР

    100 39 Отговор
    Колко си долен тиии. Кюмур скапан
  • 2 факт

    90 32 Отговор
    костов подсъдим!?
  • 3 Анатема Ай Ду Ко

    95 36 Отговор
    Ако СДС-Шайката не беше разрушила държавата и държавността, този тук и всеки втори СДС-Ай дук щеше да бъде съден и обесен пред"Коня".
    Господин Гешев,вземете му паричките!Вземете му паричките!
    Ако дори само това сторите през мандата си, ще влезете в най-новата ни история като герой.

    Коментиран от #36

  • 4 Започва се

    91 30 Отговор
    Костов, ти и такива като теб съсипахте тая държава! Дядо ми, вече покойник, те псуваше от сутрин да вечер. Имах известни резерви към избора на Гешев, защото много щум се вдигна и за и против, но щом се е заел с теб, това е правилният човек. Ванчо, отдавна трябваше да си зад решетките, а се надявам и други да те последват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 среднощен

    41 12 Отговор
    Което си е така - така си е..!!
  • 7 Дано има Господ

    59 23 Отговор
    Ако СДС-Шайката не беше разрушила държавата, вместо да влиза в спор, този комунист сега щеше да лежи доживотно в строго охраняван затвор.
  • 8 слаботоков

    60 28 Отговор
    Циганина Иван Костов трябва да влезе в затвора! Този заслужава бесилото!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 30 Отговор
    АКО ГО ХВАНА ТОС ЩЕ ГО НАЙБА ЗДРАВО. ДА СА ОЗЪБИ ОТ ПАТКАТА МИ

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Гешефтаря

    53 19 Отговор
    Плюете по Костов, но нв и по властимащите, щото сте си такива, пасмина! Напомням ви, уважаеми късопаметбици, че именно Костов премахна боеците, нищо че сега са на власт същите, начело с бандита Боко ПУНТАМАРАТА!

    Коментиран от #40

  • 11 Робот

    17 15 Отговор
    Сорос натири Костов , прати го в пенсия!

    Коментиран от #13

  • 12 слаботоков

    25 19 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как ще го ибеш бе? Виж го къв е гнуслив с тия сини джуки и венци! ?

    Коментиран от #33

  • 13 среднощен

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Робот":

    Мисля си, че бъркате, колега - само така изглежда..? Тъй като над 50% от икономика на България е в "сивия сектор", а тя е определяща и за "политическите назначения", ще цитирам г-жа Дончева - "..Не бързайте да поставяте Иван Костов в нафталина.."? Колко "тъмно сини" кметове избраха в София..??
  • 14 Рашко

    26 11 Отговор
    Точно това направи Костов и какъв ерезултата:Замотаха хиляди дела на които после им изтече срока по давност докато отидат в полицията да се разледват от хора дето не им е това работата и образованието.Оставиха ги да разследват ПТП и издръжки.Увеличиха заплатите и намалиха делата затова съдии и окръжни прокурори отидоха на по ниски длъжности с големи заплати и малко работа.Никой от следствието не иска да ходи по нагоре прокуратура или съд.В същото време направиха второ следствие в МВР което е много по лошо от предишното с повече хора и много по малко дела за съд защото не им е критерий.Имат само дела в срок затова сумата и престъоници ходят навън.Критерият е такъв че колкото си по кьопав имаш повече дела значи много работиш.А престъпността наистина намалява но това е защото населението намалява

    Коментиран от #37

  • 15 Мангал Костов

    31 18 Отговор
    Надявам се,тоя циганин вече да влезе в затвора.Гешев може, да оправдае очакванията на хората
  • 16 въпрос

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как може да си толко извратен?

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой68

    22 14 Отговор
    Каквото и да е казал е малко.Трябва да те вкара във затвора където ти е мястото......
  • 19 ОТКАЧАЛНИК

    24 21 Отговор
    ГОЛЯМ СИ БЕ ИВАНЕ СРЕЩУ ТЕБЕ ДА ТИЧАТ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ СТИГНАТ А ТИЯ ГЕРБАДЖИЙ КАДЕТО ПЛЮЯТ ПО ТЕБ ДА ГО Д. ....

    Коментиран от #41

  • 20 Казуар

    28 3 Отговор
    Гешев е прокурор одобрен от статуквото, включително и от Борисов, нищо че се снишаваше.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПЕНКО

    16 15 Отговор
    НЕ УБИВАЙТЕ ЧЕРНОТО ВАНЕ !!! ВСЕКИ ВЪЗМЕЗДЕН ДЕН -ТОЙ ТРЯБВА ДА ОЧАКВА ,ЧЕ РОДАТА МУ ЩЕ БЪДЕ СЪКРАТЕНА ---СЪОТВЕТНО НА СЪСИПИЯТА НА НАРОДА НИ !!!!! АЗ БИХ ЗАПОЧНАЛ ОТ ВНУЦИТЕ МУ !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тъжна гледка

    23 9 Отговор
    е командора на юбилея си. Изоставен от всички, сам срещу всички, мразен два пъти повече от всички. Сам ... с "делата" си и увехналите безкрайни суетни амбиции, които не му донесоха признание, радост или поне някаква държавна награда ... както мечтаят някои... Късно е за всичко...
  • 26 MGewehr

    15 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иван Костов влезе в остър спор с главния"Т" прокурор.... правописааа!!!
  • 27 Връл червен комунист

    17 14 Отговор
    В едни по светли и демократични времена щеше да е разтреляна таз седесарска свиня!
  • 28 Зайко Байко многознайко

    22 5 Отговор
    Имам лист от " любимци" които с удоволствие бих пратил до живот в затвора. Индоевропейския оригинален седесар е на първо. Р.Овч. , агент Гоце трипера, Сашко усмивката, СерГей, Мадридското цукало, Пикаещият във фонтаните. Велчев и юпитата, Цв.Цв. с особена форма на главЪта тип каунЬ, Зелю Зелката , Дръндарския ибрик и разбира се Тиквоций Едно. Честита Нова Година , бъдете здраве и мечтайте това което ние не можахме да направиме да го сторят децата ни!
  • 29 ГРАД КОСТОВ

    25 9 Отговор
    ИВАН КОСТОВ И СДС съсипаха приватизирайки БЪЛГАРИЯ ЗА 1 ЛЕВ съсипаха икономиката ни
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 11 Отговор
    КОСТОВ МРЪСТНИК СИ
  • 31 Цветанов

    13 10 Отговор
    Тоя манго ще ли е жив???
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "въпрос":

    това нее мой пост АТОЯ трябва в пандиза
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "слаботоков":

    нее моя пост копират ника миИВАН КОСТОВСЪСИПА БЪЛГАРИЯ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТОЧКАТА

    10 8 Отговор
    опааа,ти ли юВанчо си първият?...........щото не само това си унищожил.......
  • 36 Казуар

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анатема Ай Ду Ко":

    Икономиката на България беше заграбена от комунистите. Дивите комунисти станаха диви капиталисти.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 8 Отговор

    До коментар #14 от "Рашко":

    Всичко започна от ДРУГАРЯ Иван Костов, тъпанар от класа. Същият, по време на своето управление, с процедурни хватки, обезсмисли статута на държавен служител, който имаха учителите според закона за народната просвета. По негово време, единствено учителите бяха такива, по закона за държавния служител.
    След това, пък НДСВ направо премахна този текст от закона за народната просвета. Цялата тази гадост бе извършена, не без подлата роля на профсъюза на Янка Такева. Защото увисваха като прани гащи, без недоволната членска маса на учителите.
    Как е възможно учител, преподаващ в държавно/общинско училище, над което се вее държавното знаме, преподаващ по утвърдени от държавните органи учебни планове, да не е държавен служител.
    Разбира се, по-важно е да не се решава проблема, а да се създава периодично напрежение.

    ЕТО ЗА КАКВО СТАВА ДУМА:

    ЗАКОН за народната просвета

    Обн., ДВ, бр. 86 от 18.10.1991 г., изм., бр. 90 от 24.10.1996 г., изм. и доп., бр. 36 от 31.03.1998 г., доп., бр. 124 от 27.10.1998 г., изм., бр. 153 от 23.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 27.07.1999 г., бр. 68 от 30.07.1999 г., изм. и доп.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………
    Чл. 40. (Доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) УЧИТЕЛИТЕ (ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ), ДИРЕКТОРИТЕ И ПОМОЩНИК-ДИРЕКТОРИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА, В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И В ОБСЛУЖВАЩИТЕ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА ЗВЕНА СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.
  • 38 ТОЧКАТА

    6 5 Отговор
    а що шъ чини църната мумуна сига,а?
  • 39 КУРнинов

    9 8 Отговор
    ВАНЬО КОСТОВ Е ВИНОВЕН ЗА 100%-ВИЯ РАЗТЕЖ НА ЦИГАНИТЕ В ПЕРИОДА 1997/2007г.
  • 40 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гешефтаря":

    я пак , тоя не че му се изплюя в него , но ще му тегля една густа храчка , от него тръгнаха нещата , тои унищожи всичко направено , а сега тия го до унищожават , тоя циганин , не е за затвора , а направо за евтаназия на момента , като е в една нормална държава , тоя да са го разчленили на момента , и по скоро трябва да си понесе наказанието , както и много други големи тарикати, КОИТО ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 нагъл и черен

    8 3 Отговор
    Хубаво те е подхванал главният прокурор Иван Гешев и дано доведе нещата до край защото унищожи не просто една държавна институция но се опита да унищожиш цялата държава
  • 44 Д.Кънев

    11 3 Отговор
    Иване ти трябваше до сега да изгниеш в затвора.Но ти си наглец.Ти и всички около теб съсипахте Българската икономика.И имате очи да говорите.Но рано или късно ще си платите. Бог забавя но не забравя.Това се отнася и за. теб и твоята шайка.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Непеймисе

    3 1 Отговор
    Наказанието за простотията е бедност. Грухтете в тинята царско-комунистическо-гербаджийска или накратко тиквена. Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Толкова си можете.
  • 48 Мимчят

    1 1 Отговор
    Абе, небеше ли ти които унищожи предприятия ,земеделието,фабриките и разруши държавата до неузнаваемост.Срина икономиката и изостанахме с десетки години след конкурентите ни.За това и сега продължаваме със сегашните грабители управници,да тъпчем и да дълбаем все по назад,като футбола ни също.Така че трябва да се потърси отговорност от всички замесени... .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове