Last news in Fakti

3 Януари, 2020 12:10 1 354 19

Социалният министър потвърди отчайващото положение в Дома за хора с деменция

  • деница сачева-
  • горско косово-
  • деменция-
  • дом за хора с деменция

Лоши материални условия, а персоналът се нуждае от допълнителна квалификация

Социалният министър потвърди отчайващото положение в Дома за хора с деменция - 1
Снимка: БГНЕС

Статистиката за смъртността в домовете за хора с деменция е стряскаща, но има своето обяснение. Там постъпват хора в много тежко състояние. Това заяви пред NOVA министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя поясни, че домовете за хора с деменция у нас са 14, като в тях са настанени общо 774 души, а чакащите са 305. Министър Сачева подчерта, че проверката в момента тече, като през 2018 г. също е имало проверка и са били направени съответните предписания. Тя отрече за подобна проверка през 2013 г.

Сачева отбеляза, че в дома за хора с деменция, в който има 24 смъртни случая, има лоши материални условия, а персоналът се нуждае от допълнителна квалификация. Тя обаче е категорична, че няма неглижиране на хората.

"Високата смъртност в дома се дължи на факта, че хората пристигат при нас с тежки заболявания, те просто не са обгрижвани до момента на пристигането си при нас", допълни пред NOVA Вера Дукова, директор на Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, където по сигнал на омбудсмана Диана Ковачева бяха оповестени 24 смъртни случая в Дома за около година.

"Възрастовата граница също е много висока. Говорим за възрастни хора в тежко здравословно състояние, така че не мога да кажа, че се чувствам виновна за тези 24 смъртни случая'', заяви още Дукова.

"Потвърждавам, че състоянието на пациентите е изключително тежкко. Хора от болничните легла ги докарват директно при нас, за да не починат в болницата, а в Дома. Въпреки това мога да кажа, че медицинското обслужване при нас е на ниво'', сподели от своя страна и лекарят в Дома за хора с деменция.

"От предписанията от 2013 г. от осем точки са изпълнени седем. Останала е само една, която касае материалната база и личната свобода и хигиена на хората. През 2008 г. бяхме разработили проект за модернизация и разширение на дома. Получихме отказ за финансиране. Оттогава до сега търсим възможност за финансирането му. Той обаче е вече остарял и трябва да се направи нов проект”, обясни на свой ред кметът на Сухиндол Пламен Чернев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 5 Отговор
    БСП са виновни и искат да свалят правителството! Мдааа, вий не виждате ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 боцмана

    9 0 Отговор
    Защо само там са проверките . Направете една проверка и в частните хосписи , колко народ е починал и колко пари са върнали собствениците им на близките , платили предварително. Обикновено след като уредят погребението с фирма с която работят спират всякакви комуникации с хората на които дължат пари. В тези домове макар , че се плаща минимум 600 – 700 лева условията и персонала също са под всякаква критика. Всичко това може и е задължително да се провери.

    Коментиран от #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    като могилино а санитарките и санитарите бият болните
  • 5 Денис

    9 1 Отговор
    Ти си неграмотна жена па са те сложили министър на социалната политика ти не знаеш кой е твоя предшественик а само знаеш да лапаш и да се сваляш в министерският съвет с другите гейове и лезбики
    Понеже ви е топличко и не искате да ви сменим цялото правителство с по млади и кадърни хора от вас деба и тъпото правителство само се крие като се криете си подайте оставките и си се криете у вас на спокойствие

    Коментиран от #7

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    прав си господин БОЦМАН
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Денис":

    господинДЕНИ тая е поредната калинка прлеклонена глава сабя я не сече
  • 8 Денис

    7 1 Отговор
    Замине ли си правителството и тоя царвул деница се изнася
  • 9 Сух

    4 1 Отговор
    На таз не бих поверил и куче да гледа..
  • 10 ТОВА

    3 1 Отговор
    НЕПРИЯТНО СЪЩЕСТВО НЕ Е НИКАКЪВ МИНИСТЪР ! НАГЛО, ПРОТИВНО ПОДОБИЕ НА ЧОВЕК !
  • 11 Западните Балкани

    3 1 Отговор
    Тези с деменцията са раждани по социалистическо време и от тогава не са обнов и една рота явани. Естествено е БСП да е виновно (то си е виновно, но това е друг въпрос). Борисов нали се грижи, но да не е бог, той е само обикновен крадец, който с манипулиране на изборните резултати е на власт.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    По отношението и обгрижването на възрастните, болните и децата, по прираста на населението лесно ще определите здравето и икономиката на една държава. При нас е катастрофа, минали сме точката на невъзврата. С добро тези неща не се решават.
  • 13 жалко

    3 0 Отговор
    за около 1000 човека няма помощ?!Защо?!.....
  • 14 Щото требват

    2 0 Отговор
    самолети. И щото канадците ни клецат как си искат със златните мини.
  • 15 JJеко

    0 0 Отговор
    Тая гадина за да си направи ПР и да си измие гнусната физиономия се снима с отвратителната съдба на тия нещастни хора!

    САЧЕВА ТИ СИ БЕЗСРАМНИЦА!!!
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ХОЛИВУД -ХОЛИВУД ...СВЕТЛООК -СИНЕОК ВАМПИР !!! ДРЪЖТЕ ГО-- ВАМПИР МИНИСТЪР НА ПРАВИТЕЛСТВО !!!...И КАКТО ПЕЕ БРЕГОВИЧ : " ЮРРИИИ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 фсиь

    1 0 Отговор
    Публична тайна е, че целият си възход младата жена дължи на един по-възрастен мъж – Илко Семерджиев.
    Номинирана е за наградите на Българския хелзингски комитет за Човек на годината
    https://baricada.org/2017/05/12/diasna-turbo-kalinka-izgria-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-zamministar-v-mon/
  • 18 С родител в хоспис

    0 0 Отговор
    Има и добри малки хосписи с внимание и отношение на прилични цени. Преди 2 г. и след много проблеми и смени на няколко жени, които се грижеха за майка ми потърсих хоспис. Посетих 12 в и около София - от 600 до 2 000 лв - във всички без един бе чисто или почти чисто, но миришеше, което говори за нивото на поддръжка и управление. Настанихме я в този един, кръвното и се стабилизира, не се оплаква от болки къде ли не както бе преди и ние сме спокойни. Когато има проблем разговарям със собственика и обикновено се решава. Но... мисля, че основният недостатък е липсата на нормативнна уредба и конттрол от страна на институциите. Никъде в интернет не можах да открия наредба и/или правила за устройството, за режима на хранене, задължителното меню например - такива намерих в повечето европейски страни. Така че, нека чиновниците в нашите кметства и отговорните Министерства да се размърдат и си свършат работата.
  • 19 1313

    2 0 Отговор
    Сачева,ако вие получавате на 40год.стаж ,медецински 219,73лв.пенсия и вие ще се разболеете от деменция???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове