Last news in Fakti

6 Януари, 2020 08:30 4 327 34

Десетки на леденото хоро в Калофер ВИДЕО

  • калофер-
  • мъжко хоро-
  • богоявление

Днес почитаме Богоявление

Десетки на леденото хоро в Калофер ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки мъже се хванаха на леденото хоро във водите на река Тунджа в Калофер на Богоявление.

С песен на уста и под звуците на тъпани и гайди калоферци и тази година не се уплашиха от минусовите температури на водата.

След хорото богоявленският кръст бе хвърлен, а после бе предаден в ръцете на най-малкия участник на хорото - 4-годишният Любомир.

Близо 150 души се опитаха да хванат кръста, а хиляди гости наблюдаваха ритуала.

И тази година пратеници на ЮНЕСКО присъстваха на хвърлянето на кръста в Калофер.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен “Алтън Калофер” – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

На 6 януари се отбелязва и 172 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил – 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, след това в Русия, а по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    21 4 Отговор
    Гордейте се българи. Българи юнаци. Булгар булгар.
  • 2 Тръмп

    13 2 Отговор
    Калоферци и сега са айдуци
  • 3 Бтв

    5 1 Отговор
    И Хекимян е там 🤭🙊🙈🙉🤭😄

    Коментиран от #13

  • 4 Behemoth

    8 10 Отговор
    Абе не знам ама аз тез като ги видя у ритътъ и правя някаква асоциация с османското присъствие, ако турнат по едно заптие с фес на брега ще е най автентично...
  • 5 Дон Чико

    25 1 Отговор
    Венцо, в кой учебник по физика прочете, че водата в реката може да има минусови температури? За един колега от БАН питам?
  • 6 7777

    18 21 Отговор
    Пияни мъже без танцови или гласови дарби играят хоро и пеят в 8 сутринта в делничен работен ден. Много патриотично. Жалка гледка.

    Коментиран от #21

  • 7 Истината

    10 0 Отговор
    Цел свет сега нази гледа.

    Коментиран от #11

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    БРАВО
  • 9 Дон Чико

    9 14 Отговор
    Ако някой самец примат наистина е потопил 4-годишния си син в ледената вода директно трябва да бъде арестуван за причиняване на телесна повреда на малолетен и тикнат в затвора.
  • 10 Балкан Боклук

    22 3 Отговор
    Един свят ритуал превърнат в простия и търгашлак + идиотизма на бТВ и др. теле-визии! Хора идете и си палнете свещичка за здраве сами и изключете теле-визора и сиктер-нета!
  • 11 Гледа

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Гледа и си вика, нека такива идиоти.
  • 12 3333

    7 6 Отговор
    Всички са с рибарски ботуши под дрехите, но дори това няма да спаси ташаците им от измръзване. После защо раждаемостта намалява.
  • 13 Течо

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бтв":

    Как така и Кекимян е там? Нали във водата влизали само мъже? Какъв мъж е Кекимян? Или вече и калоферци станаха либерални? Не може така, жени не играят в леденото хоро!
  • 14 До всички Българи

    13 6 Отговор
    Народ ,който зимата играе хоро в ледените води,а лятото нестинарите играят в огъня няма лесно да бъде унищожен от шепа пладнешки хайдуци и мародери.Гордейте сече сте Българи ....

    Коментиран от #23

  • 15 Карловец

    13 6 Отговор
    Калоферци заедно с кмета си измислиха това хоро преди няколко години, а лъжат че е стар обичай от време оно. Пияндурски изпълнения!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Така е да

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Карловец":

    От няколко години го правят.
  • 17 ....

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Карловец":

    И аз така мисля, отскоро взеха да газят у реката, преди тва нямаше такива работи никой не е влизал, че го и патентовал чак, пияндета

    Коментиран от #22, #30

  • 18 Johansson

    7 4 Отговор
    Байганювщина. Някви пиянки.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    дъщерята на сюлеймани се е заканила АМЕРИКАНСКИ МАЙКИ ще плачете за синовете си а сю леймани колко хора уби и взриви помните ли взрива на летището в БУРГАС

    Коментиран от #20

  • 20 ....

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тва кво общо има с тази статия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Карловец

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "....":

    Страх ги е някой да не им открадне стария обичай! Ха ха ха
  • 23 Цанев

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "До всички Българи":

    Абе стига с тия псевдопатриотични песни бе! Българите сме корави хора, дядовците ни на по три войни са ходили, ама това тука е ташак на някакви пияндури. А истински нестинари вече няма, тия са от шоупрограмите по морето.
  • 24 МП4

    8 1 Отговор
    Това е забравена традиция, навремето хората са влизали с дух, с желание за каляване на организма , за здраве , я изпият 1 чаша винце, я не ,но основния мотив е бил здравето, честа и родолюбие. Пускам сутрешния блок и гледам група пияни хора, влачещи се, завалящи се, тумбаци по 130кг. пияни как се люлеят в реката крещят, не пеят....Това за мен е умряла традиция, това е тежък запои и добро изтрезвително във водата. Прощавайте , но това е самата истина.....Пияниците, виларите и селянията я има навсякъде! ! !
  • 25 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    напълно си прав.една година ходих като ентусиаст и се отвратих от селяния, пияндурство и негостоприемство.евтин селски бабаитлък тва е горе длолу ситуацията!незнам що толкова и отдават всяка година значение.да ги оставим да се къпят пияни в реката и да се радват кви големи мъже са.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "....":

    Прави сте пичове.
  • 31 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    иди на хорото бе другар.матряла там ще го видиш.цяла вечер пиене в къщата на кмета включително и деца на по 13-14 години и сутринта причастие.тва ако маааалко си наясно с религията ще знаеш че е недупостимо.после се делят наши от ненаши и в реката влизат нашите ,дето са големите мъже ,а дошлите чакат,нашите да минат и да излязат и да почнат с интервютата,после ненашите въртят около 40 минути във водата докато нашите юнаци са се прибрали да се понаспят изтощени от пиенето!тва е горе долу сюжета.тва съблекални за дошлите или уважение за гостите?тва са мръсни думи в калофер,дето са големите "българи"!селения и евтин бабаитлък дето трябва да мине за голяма работа и някаква чиста традиция,всичко тва подкрепено с алкохол и сеирджии!
  • 32 5100

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "0049":

    Това ли е българското , Ботев и Левски се обръщат в гробищата бе този. Безчинство с обезумял народ, без цел и правда..Едно пиянство на един народ, че и децата покрай това. Това е българското , ако това за теб е примера трябва доста да се срамуваш българино:)
  • 33 цун кай уй

    2 0 Отговор
    десетки на хорото единици на лозето
  • 34 Георги

    1 0 Отговор
    След стотина години това калоферско хоро може и да стане традиция, ама сега не е. И те си го знаят но се правят на ударени. Постдемократични измишльотини на един кмет и неговите хора които се пишат големи патриоти. Но май са обикновени любители на дебелите мезета, руйното вино и лютата ракия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове