Last news in Fakti

8 Януари, 2020 10:51 3 807 18

Провал в търсенето на вода за Перник от пещерите

  • воден режим-
  • перник

Въпросът към МРРБ е - след като планът на „специалиста“ досега не постига успех и няма изгледи да има такъв, кой ще понесе отговорност за отпуснатите 340 000 лева

Провал в търсенето на вода за Перник от пещерите - 1
Снимка: Архив

Пълен провал бележи до момента планът на „зеления“ Атанас Русев за захранване на язовир „Студена“ от пещерите на Витоша – това показват последните данни, обявени от „експерта“. Той и екипът му получиха извънредно 340 000 лева от правителството в средата на декември, за да реализират стратегията си за справяне с водната криза в Перник. Средствата бяха отпуснати с одобрението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).ч, пише в. „Труд“.

Обещание за 450 л в секунда

На 29 миналия месец Атанас Русев обяви, че от пещерата „Попов извор“ могат да бъдат осигурени поне 100 литра секунда към язовира. В разгара на лятото можело да се достигне дори 450 – но те ще са абсолютно излишни, защото тогава язовир „Студена“ ще се пълни от естествените си притоци заради снеготопенето. Това напълно обезсмисля обещанието на Русев.

На 5 януари се оказа, че от „Попов извор“ могат да потекат едва 30 л, вместо обещаните поне 100. А в момента дори на воден режим жителите на Перник ползват 300 литра в секунда.

Така изниква въпросът до колко са оправдани държавните средства, дадени с благословията на МРРБ, за реализиране на неуспешния до този момент план за добив на вода от пещерите. Защото още при неговото обявяване от Русев голяма част от експертите по води у нас предупредиха, че идеята е нелепа и няма да доведе до нищо. Други заподозряха, че Русев и екипът му се опитват да изкарат над 300 000 лева на гърба на бедстващите хора в областта.

Специалистът“

Планът бе подкрепен само от „зелените“, от които Атанас Русев е част. С помощта на партийните „еколози“ Русев държа година концесията на плаж „Корал“. Тогава той превърна дюните в нелегален къмпинг от каравани, палатки и скъпи джипове и кемпери. На обикновените посетители продаваше вода и ток, а неговите съмишленици „природозащитници“ изкарваха там цяло лято безплатно. Сега Атанас Русев е в ново амплоа – спасява Перник от водната криза.

Въпросът към МРРБ е - след като планът на „специалиста“ досега не постига успех и няма изгледи да има такъв, кой ще понесе отговорност за отпуснатите 340 000 лв.

В същото време никой не обръща внимание на неправителствените организации, различни от притихналите в случая с Перник „зелени“. Няколко НПО обявиха, че стратегията на „експерта“ Русев е в противоречие с българското и европейското екологично законодателство. Причината е, че пещерите, от които ще се отклонява водата, се намират в защитени зони и територии и в тях има десетки застрашени видове. Всяка дейност, която влияе негативно на тяхното състояние, трябва да мине съответните екологични оценки. Отделно карстовите извори захранват реките в Природен парк „Витоша“ и отклоняване на вода от тях може да доведе до намаляване на дебита им.

„Труд“ научи, че вече има внесен сигнал до Инспектората на Министерския съвет с искане за проверка как точно се реализира плана на Атанас Русев и не нарушава ли редица закони.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЙКО

    9 1 Отговор
    ЗА ГРАД ПЕЩЕРА СТАВА РЕЧ -ПАК СЕ ОПИТВАТ ДА МЕ СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ ТЕЗИ ГЕОЛОЗИ
  • 2 Сега в затвора

    19 3 Отговор
    Или да връща парите тоя кавал!
  • 3 антрашпиц

    21 5 Отговор
    То и управлението е провал.
  • 4 Бокопитека

    22 5 Отговор
    В пещерите освен гербопитеци в размножителен период друго няма да намерите!
  • 5 Gold . Gold

    3 1 Отговор
    Намерили са злато и ся са праат на улави.
  • 6 Иванчева

    9 1 Отговор
    Възниква въпросът с какви специалисти е пълно министерството, за да отпускат пари, без да проверят за какво, какви са реалните възможност и т.н. Няма ли база данни в държавата с описание на водоизточниците, какви са им характеристиките и т.н.
  • 7 смок

    7 4 Отговор
    Пропускате едни "30 литра в секунда" - за жадния Перник все е нещо!
    И е временно, пука ми за екологията.
  • 8 ГосТ

    7 4 Отговор
    Тоалетния веСник пак се е напъва. Т'ва да не ви е като заграждаш природни паркове и да сечеш гори извън концесия бе. Ваште джипове евтини ли са бе м...ви...еееба измекярска
  • 9 Гост

    5 1 Отговор
    300 литра в секунда ползва Перник, а при загуби от над 50% това значи и това което го няма изтича на половина в канала.
  • 10 Шабиха

    4 0 Отговор
    Пълни глупости, Труп пак се излага.
  • 11 gost

    5 0 Отговор
    Намерихме виновен!!!!
  • 12 fermera

    4 1 Отговор
    По добре да ни кажат за 32 милиона и водолазите.Там е голямата измама.Сега поне има 30 литра,че снега и валежите е са много.
  • 13 Инспектор Стрезов

    5 0 Отговор
    Самото препубликуване на "материал" от "Труп" вече е обида и редакцията трябва да се самоцензурира.
  • 14 Mоше лихваря

    2 1 Отговор
    Да потърсят в пещерата на Али Баба и 240 разбойника.Там има само трябва да помолят Али Баба за паролата.Паролата е Герб иди си.
  • 15 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЦЯЛ БУРГАС СЕ ЗАРЕЖДА С ВОДА ОТ ПОДЗЕМНО ЕЗЕРО !!! ПОД ГРАД ПЕРНИК / НА ОКОЛО 40 МЕТРА/ ИМА ВОДА В ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА !!!
  • 16 ivanov

    1 0 Отговор
    Bivshi te. Cer. Sok. Zenski kalafi!!!!
  • 17 Свържете яз Студена

    1 0 Отговор
    с язовир Искър - около 30 кл. тръбопровод, скачете двата язовира и така един ден миже перниани да дават вода на София
    Използвайте технолофията на тръбите за газаопровода - 6 км. на ден за 1 месец, проблема ще се реши - на цена под един изтрбител
  • 18 Норге

    0 0 Отговор
    Никой не се е подписал под статията. Тя е анонимна.Фактите в нея са и неверни.Можете да потърсите в тубата. вода за Перник се казва канала!Там публикува видеа от това, което прави.Има и видео от отпушването на Попов извор .Не ми се вижда да е 30л.с притокът, а много повече,но вижте сами.Едва ли има кой да им отпусне и споменатите пари.Такава сума не би стигнала до тях.Дебита се е увеличил многократно вседствие на тяхната работа.Благодаря.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове