Last news in Fakti

13 Януари, 2020 21:10 2 949 17

Частните болници срещу управителя на НЗОК: Лъжец!

  • частни болници-
  • д-р дечо дечев-
  • дечо дечев-
  • нзок-
  • здравна каса-
  • здравеопазване

Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници

Частните болници срещу управителя на НЗОК: Лъжец! - 1
д-р Дечо Дечев, снимка: БГНЕС

От "Българската болнична асоциация" и "Национално сдружение на частните болници" изпратиха декларация до медиите. Тя е по повод твърденията на председателя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Декларацията е адресирана също така до премиера Бойко Борисов и до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас по повод на изявлението в публичното пространство на управителя на НЗОК, разпространено от множество медии, в което се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител. Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Това е така, защото, както е известно за всички, и особено следва да я известно на Д-р Дечев, Касата заплаща по позитивен лекарствен списък!

Принципът на реимбурсация е – да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, НО НЕ ПО-ВИСОКА от цената, определена в позитивния лекарствен списък. Ето защо е невъзможно да се стигне до каквито и да било „девиации“, както твърди Дечев. По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, сме длъжни да припомним, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 година, с което се задължават всички страни-членки до април 2016 година да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС. Като член на Европейския съюз България е длъжна да изпълнява директивите на Европейската комисия. За нас това изказване е политически ПР на гърба на Частните болници.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, и не е ясно кой и защо има интерес от това, да се настройват пациентите и самата гилдия с клевети и манипулация. Това лято неформалното обединение на всички болнични асоциации по важните за Здравеопазването теми, доказа, че ние всички имаме един общ интерес своевременното и качeствено лечение на пациентите и той няма нищо общо с въпроса за собствеността! Защото всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия – те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия. Единствената разлика, за информация на Д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от Болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България.

С изказването си Д-р Дечев нарушава нашата Конституция и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност. В Българска болнична асоциация членуват много частни болници и ние сме готови да поканим всеки, да провери по какви цени ни се заплащат лекарствените изделия. Спекулацията с въпросът дали покупката на лекарства се извършва след обществена поръчка, няма никакво отношение, към стойността на неговата реимбурсация от НЗОК, която е определена по нормативен ред и никой не може да го заобиколи!

Такъв тип медийни внушения не са от полза за никой участник в сектор Здравеопазване, който и без това е раздиран от напрежение по различни поводи. С критиките си към Здравната система и МЗ Дечо Дечев засяга някой от болните теми в Здравеопазването, но предложенията му са публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари. Всички болнични асоциации отправихме покана за среща до Министър-председателя преди Коледа и считаме, че е време обединени и във взаимодействие с институциите, да пристъпим към решаване на ключови проблеми в сектора, в полза на обществото и държавата ни".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    42 3 Отговор
    Всичките са едно. Какво се дърлят. Целта е да се обере пациента.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха

    28 6 Отговор
    Идва деня да се бастисй НЗОК и всеки дй си права застраховки.
    Та тогава ще ги питам тез частни, че и общински, и маса държавни болници що ще чинят ?
    400 болници ... а ни трябват не повече от 50, и 20 хеликоптера.
    Толкова се краде ..., но и имат дипломите за медицинско образование, като лицензия за правто да убиват

    Коментиран от #13

  • 4 Здравния сектор

    32 0 Отговор
    е в по-голяма криза от водния сектор. Бомби и бушони гърмят на поразия, но няма оправия. До кога бе ...?
  • 5 Бате Роско

    43 3 Отговор
    НЗОК трябва да плаща само на държавните болници.Часните да се самофинансират.Само тогава западащите болници ще се оправат,лекарите ще са добре платени а пациентите доволни.

    Коментиран от #15

  • 6 Анонимен

    32 2 Отговор
    След като са частни ,,,, да се издържат..... Хем хората си плащат хем точат здравната каса.... Защо като работят със здравната, моята братовчедка плати 3000 лв за операция на дискова ,,, и престоя си... Всичко си плати.... На човека не му се лежи в затвора ,,,,, щото някой го клати и да си мълчи ли..... Едни си пълнят джоба, други да лежат..... Здравната каса е мистерия и не трябва никой да си плаща.... И без това нито те лекуват и така и така ще се мре....
  • 7 Анти турчин

    15 1 Отговор
    Докога все едни и същи довини то положението е ясно с 240 галфони .
    Искам довина за публичната им екзекуция чрез мъчения и след това куршум в тила ама да го гледат всички.
  • 8 пладнешки хайдук

    18 1 Отговор
    Частните болници са само на мои хора и си делкаме с политиците!
  • 9 хахахаха

    15 2 Отговор
    Честни частници. При това гербаджии :)))))
  • 10 healt

    6 5 Отговор
    Докато има една монополна държавна здравна каса ще продължават кражбите на здравните ни вноски. Това е все едно крадци да теглят постоянно от банковия ти влог.
  • 11 Ха ха ха

    14 0 Отговор
    Колко от частните болници имат "спешно отделение", в което да се приема без оглед дали си здравно осигурен или не си? - Повечето нямат. Но държавните болници задължително имат спешно отделение, в изпълнение на Конституцията. А частните болници заобикалят законите.

    А колко частни болници имат морги? Като умре някой ваш близък в частна болница и не можете да го вземете в рамките на два часа, частните болници какво правят? - Ами имат си техни приятелски, по правило цигански, погребални агенции, с които делят плячката. Пази Боже да не влизаш за лечение и да не умираш в частна болница, че първо ще ти издоят роднините и при летален край ще ги пратят да те търсят в някоя циганска погребална агенция.

    Запомнете, че точно такова е положението в частната болница МБАЛ "Св. София" на Бул. "България" в София! Циганската им погребална агенция е в Горни Богров, а главният им лекар д-р Мазнейков е търговец на здраве и трупове.
  • 12 Да ама не

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Така и теб могат да те поставят под общ знаменател с всеки един мошеник. Мошениците са човекомразците.
  • 13 Застрахователи

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Не те ли дерат застрахователите за леката ти кола? Искаш двойно и тройно повече да плащаш за здраве, за същата лекарска услуга, за да има лапачка за повече мошеници?
  • 14 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ...КОНСТИТУЦИЯТА....ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА!!!?брейййииии? И НЕПРИКОсНОВЕНА!!!!..ТОВА означава НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ!!!/има държавна,кооперативна,публична,църковна,НЕОТБЕЛЯЗАНА!!!!!дребночастна/!!!///Останалото е СЛЕДСТВИЕ/НЕ ПРИЧИНА!!!!/ за положението.../чстните да ЦЪФТЯТ,другите да изнемогват/.
  • 15 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бате Роско":

    ТАКА е и в НОРМАЛНАТА Европа!!!Държавата събира вноски ЗА СЕБЕ СИ...Който иска частно /ПЛАЩА!!!...НА ТЯХ!!!!// ...НО НЕ ТЕ!!!да са на държавна ясла с ТЪПИЯ МОТИВ РАВНОПОСТАВЕНОТ!!!!Та нали НЕ ИСКАТ ДА СА РАВНИ!!!!!И ТЕ НЕ СА РАВНИ!!!!!
  • 16 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ...,,...УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН....,,,/еди какво си там/...ТОВА Е ПОКАЗАТЕЛНО ,КОГО!!!!уважават!!!!/некого с ВЛАСТ..Другите/ДА ПЛАЩАТ11!!

    Коментиран от #17

  • 17 бате Роско

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТОЧКАТА":

    съгласен съм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове