Last news in Fakti

14 Януари, 2020 12:13 1 588 17

Иво Христов пред ЕП: Българите не искат страната ни да се превърне в бунище

  • иво христов-
  • отпадък-
  • италия-
  • мафия

Над 800 тона отпадъци, предназначени за изгаряне в български топлоцентрали, са били задържани от италианските власти

Иво Христов пред ЕП: Българите не искат страната ни да се превърне в бунище - 1
Снимка: Фейсбук

Българските граждани, не искат страната ни да се превърне в бунище. Затова се обръщам с призив към представителите на Европейската комисия за бърза намеса в случая и предложения за контрол върху търговията на отпадъци в Европейския съюз. Това заяви в свое изказване по време на първото за тази година пленарно заседание на ЕП в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Той посочи, че преди месец над 800 тона отпадъци, предназначени за изгаряне в български топлоцентрали, са били задържани от италианските власти, а при последвалите разследвания в италианските медии този трафик е бил свързан с местната мафия.

По думи на българския евродепутат международната престъпност се възползва от свободното движение в рамките на ЕС. Според него пътят на търговията с боклук в Европа може да бъде и канал за търговия на наркотици и други незаконни трафици.

Здравето и околната среда на българите стават жертва на отсъствието на европейски механизми за контрол, посочи още Христов.

В края на декември 2019 г. евродепутатът отправи и писмени въпроси към Европейската комисия - кога и какви стъпки ще бъдат предприети във връзка с качеството на въздуха в България, ще бъде ли страната ни обект на финансова санкция, ако бъде установено системно неспазване на изискванията относно качеството на атмосферния въздух, както и какво смята Комисията относно практиката да се внасят отпадъчни суровини от една държава членка в друга и има ли ЕК система за контрол и мониторинг на този процес.

Припомняме, че за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален

    15 1 Отговор
    Аз съм съгласен да си горим собствените отпадъци без да приемаме отпадъци отвън.
  • 2 zeus

    28 0 Отговор
    Отдавна сме бунище и развъдник на орки, то и ЕС баш такова място ни е отредил.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    но олигарсите и политиците я превръщат
  • 4 русенец

    23 0 Отговор
    Бе явно, че някои българи искат. Иначе нямаше ТЕЦ-овете да горят боклуци. Русенският примерно. Добре, че има мораториум върху ядрените взривове, че нашите "управляващи" и ядрен полигон щяха да направят тук.
  • 5 mediator37

    9 0 Отговор
    Голямата грешка на Нено Димов беше , че на интерпелацията в парламента за италианските бали с боклук отговори, че трябва да гледаме на боклука, като на енергиен източник. Да ама те и прокурорите имат бели дробове и деца. Според мен, с това изречение министърът сам си отряза главата. оттам насетне, след като толерира изгарянето на боклук в ТЕЦ-овете, за какво точно престъпление ще го опандизят не е интересно. Все ще се намери някое престъпленийце със задна дата. Е, намери се.
  • 6 Йосарян

    13 1 Отговор
    Значи от бивша страна, която е Кочина. Не искаме да е бунище? Нещо като наченки на Логика? Тук визирам Модерният термин България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да живей!

    6 0 Отговор
    Какво прибираме а не изнасяме: цигани, еврогей ценности, боклуци (гуми, пластмаса, токсични отпадъци, стари взривни материали..), терористи, радикален ислям, ), и пак сме първи според Боко.
  • 9 🔹 🔸

    12 0 Отговор
    Фирмите внасящи боклук са свързани с Тиквата.
  • 10 Мичева

    2 6 Отговор
    Всички фирми за внос на боклуци са убито червени. До една!
  • 11 Разумна и красива

    9 0 Отговор
    Иво Христов,за съжаление МИЛАТА ни родина БЪЛГАРИЯ,отдавна е превърната в БУНИЩЕ !!! И ЗАРАДИ това всички Вие политиците,които претендирате,че сте достойни да управлявате България, СТЕ ОТГОВОРНИ и НОСИТЕ МОРАЛНА и ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ пред БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД и ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ,А също така и пред ЕВРОПА и целия свят !!!! НОСИТЕ вината за това,което е превърната България !!! Защото МНОГО отдавна нашата РОДИНА,щеше да е в първите редици по качество на живот и икономика,ако не КРАДЯХТЕ като за световно !!!!
  • 12 С две думи

    3 0 Отговор
    Държава - мафия , или герб - мафия
  • 13 Бегето е външен кенеф на европата😂😂

    2 0 Отговор
    Бегето си бунище без значение ние кво искаме😂😂😂
  • 14 Асен Илиев

    0 1 Отговор
    По стар олигофренски обичай, булганите пак викат: Еврооопо! Еврооопо! Ела да ни "оправиш", може и анално ;)
    Безполезни БО КЛУ ЦИ.
  • 15 опит

    2 0 Отговор
    "Българските граждани, не искат страната ни да се превърне в бунище." Тя вече Е бунище. Искат,не искат,работата е свършена. Затова ни взеха в ЕС. За да сме им клоака. Бедна страна не им трябва на брюкселаните. Освен да си изхвърлят "салфетката",след като си избършат ръцете. Образно казано.
  • 16 Позор

    2 0 Отговор
    Не е ли срамно да искаме от ЕС да ни предпазва от внос на отпадъци? Ние правителство, министерства, контролни органи нямаме ли, та другите трябва да се грижат за държавата ни? Колко управления и партии са участвали в задълбочаването на проблема? Помислил ли е някой за хората? Румъния как отказа вноса на отпадъци отвън? Нигерийците са достатъчно наясно, изглежда, каква е вредата от трупането на боклуци, за да ги изпращат набързо, къде? В България, разбира се, тук всичко може! Не ЕС, ние трябва сами да си пазим здравето и достойнството!
  • 17 Омерзително

    3 0 Отговор
    Кои са тези българи, които внасят отпадъците на света? Кой им е разрешил? Кой не е регистрирал вноса на токсичните отпадъци? Какво точно съдържат внесените бали с отпадъци от африкански държави? Значи те не ги искат и гледат да се отърват, ние ги приемаме. Ето на тези въпроси да ни отговорят! И да не ни залъгват с оставката и задържането на Нено Димов, не е само той виновникът, има още много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове